16/5/15

Κοτζιάς στη Χουριέτ: «Ο Θεός έπαιζε τάβλι, έριξε εξάρες μας έβαλε μαζί»!

Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να λύσουν τις διαφορές τους ειρηνικά, δημιουργώντας κοινά συμφέροντα στην περιοχή, αξιοποιώντας την ευκαιρία που τους έδωσε ο Θεός να είναι γείτονες. Αυτά δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ.
Ο Νίκος Κοτζιάς ο οποίος υπηρετεί στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών από το 1993 και υπήρξε σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, είναι ένας από τους ανθρώπους κλειδιά στην ελληνοτουρκική προσέγγιση.

«Για πάνω από 25 χρόνια δεν υπήρξα κάποιος που ζητά να πληγεί η Τουρκία. Είμαι αυτός που εργάζεται για ειρηνικές λύσεις μεταξύ των δύο χωρών. Δεν έχουμε πάντα τα ίδια συμφέροντα, αλλά υπάρχουν τομείς που έχουμε κοινά συμφέροντα. Πρέπει να εργαστούμε βασιζόμενοι σε αυτά», δήλωσε ο υπουργός.

Όσον αφορά την ένταση και τις αερομαχίες στο Αιγαίο, μια εκ των οποίων σημειώθηκε στις 12 Μαΐου, καθώς αυτός μετέβαινε στην Άγκυρα, ο Ν. Κοτζιάς είπε: «Ενημερώθηκα για αυτό. Δεν είναι ευχάριστο, αλλά συμβαίνει. Μια λύση μπορεί να είναι η υιοθέτηση μέτρων εμπιστοσύνης».


«Καταθέσαμε πρόταση στην Τουρκία. Οι γενικοί γραμματείς των δύο υπουργείων συναντήθηκαν, δύο φορές, στην Κωνσταντινούπολη. Συμφωνήσαμε στα θέματα ναυτικής ασφάλειας. Υπάρχουν εννέα σημεία στην συμφωνία. Τα τρία βρίσκονται ακόμα υπό διαπραγμάτευση», δήλωσε ο υπουργός. Είπε ακόμα πως Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να ξεκινήσουν διάλογο για τα διμερή προβλήματα στο Αιγαίο, περιλαμβανομένης της οριοθέτησης της υφαλοκριπίδας, του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων.

«Τα θέματα τέθηκαν, χωρίς αποτέλεσμα, το 2011 και το 2013. Τώρα θα υπάρξει πραγματικός διάλογος. Ελπίζω να έχει θετικά αποτελέσματα», είπε. Ερωτώμενος για την κίνηση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου να ρίξει στεφάνι στα Ίμια, από ελικόπτερο, ο Ν. Κοτζιάς είπε πως η τουρκική πλευρά θα ήταν ευτυχής να δει τον Π. Καμμένο στην Τουρκία. «Θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα και παραγωγική επαφή. Έχει προσκληθεί. Θα έρθει στην Τουρκία πριν τον Δεκέμβριο», είπε, τονίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση έχει καλές προθέσεις.

«Είναι απολύτως φυσικό ο Καμμένος να πετά πάνω από τα Ίμια και να ρίχνει λουλούδια για τους νεκρούς Έλληνες αξιωματικούς. Δεν ήταν επιθετική κίνηση. Ήταν πράξη απόδοσης τιμής. Τα Ίμια ανήκουν στην Ελλάδα. Χάσαμε αξιωματικούς μας εκεί και τους αφήσαμε λίγα λουλούδια, δεν στείλαμε τανκς ή αεροπλάνα», είπε.

«Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος ώστε να πω πως δεν υπάρχουν διαφορές ή δυσκολίες. Αλλά είμαι αισιόδοξος ότι αυτές μπορούν να υπερπηδηθούν. Τουρκία και Ελλάδα, ο Θεός έλαβε την απόφαση, είναι μαζί στο ίδιο μέρος του κόσμου. Ο Θεός έπαιζε τάβλι και έριξε εξάρες. Έδωσε το ένα εξάρι στην Τουρκία και το άλλο σε εμάς. Πρέπει να βρούμε τρόπους να χρησιμοποιήσουμε τα καλά αποτελέσματα του παιχνιδιού του Θεού», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός και χαρακτήρισε Ελλάδα και Τουρκία αιχμαλώτους της ιστορίας.

«Είπα στους Τούρκους πως πρέπει να πάψουμε να είμαστε αιχμάλωτοι της Ιστορίας. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την ιστορία ως θετικό στοιχείο για το μέλλον», είπε ο κ. Κοτζιάς στην τουρκική εφημερίδα. Ο Ν. Κοτζιάς και ο Τούρκος ομόλογός του Μ. Τσαβούσογλου συμφώνησαν να συνεδριάσει ξανά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, στα τέλη του 2015.

Ο Έλληνας υπουργός πρότεινε ακόμα τον σχηματισμό ενός νέου πλαισίου στο οποίο θα μετέχει και η Ιταλία. Είπε ακόμα πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να επισκεφτεί την Τουρκία εντός του 2015 και να συμμετάσχει στην συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου. Όλα αυτά θα κανονιστούν έναν μήνα μετά τις τουρκικές εκλογές. 

«Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, όντας ακόμα αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μίλησαν επί μια και μισή ώρα. Έχουν καλή χημεία μεταξύ τους. Ο Τσίπρας θέλει να συναντήσει τον Νταβούτογλου, να μάθει ο ένας τον άλλο και να δουν πως μπορούν να κατανοήσουν ο ένας τον άλλο, ώστε οι διμερείς σχέσεις να γίνουν καλύτερες από ότι ήταν στο παρελθόν», είπε.

Σχολιάζοντας την εκλογή Ακιντζί στα κατεχόμενα, ο υπουργός είπε πως ο Ακιντζί νιώθει Κύπριος και όχι μόνο Τουρκοκύπριος. «Υπάρχει, τώρα, μια καλή συγκυρία. Η νέα γενιά πολιτικών μπορεί να πετύχει μια καλή συμφωνία. Αργότερα η συμφωνία θα είναι πιο δύσκολη. 

»Οι Τουρκοκύπριοι είχαν δύσκολες στιγμές το 1963-64, λόγω της συμπεριφοράς μέρους του κυπριακού πληθυσμού. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στους Τουρκοκύπριους να έχουν τα δικαιώματα που ζητούν», είπε. Είπε επίσης πως ο ελληνικός και ο τουρκικός Στρατός πρέπει να αποχωρήσουν από το νησί.

DEFENCE-POINT

10 σχόλια:

  1. γιατι μου θυμιζει τοσο πολυ τον ΓΑΠ ο Κοτζιας??????
    ρε το ΠΑΣΟΚ κυβερνα ακομη??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχῶς κύριε Κοτζιᾶ εἶσαι μία ἀπὸ τὰ ἴδια.

    Πρός πληροφόρησίν σου ὁ Θεὸς ἔπαιξε ζάρια καὶ ἔδωσε τὴν ἑξάρα στὴν Τουρκία καὶ σὲ μᾶς δυὸ κατάρες:
    Μιὰ νὰ τὴν ἔχουμε ἀπέναντι καὶ νὰ κατέχει τὴν Ἰωνία μας,καὶ μιὰ ἄλλη νὰ ἔχουμε κυβερνήσεις σὰν καὶ αὐτην τῆς ὁποίας εἶσαι ΥΠΕΞ καὶ νὰ μᾶς ταπεινώνει ὁ ἀπὸ κάθε ἄποψι κατώτερος τῶν Ἑλλήνων Τοῦρκος.

    Πῶς εἶναι δυνατὸν νὰ μιλᾶς γιὰ προβλήματα στὸ Αἰγαῖο;
    Τὶ διάβολο τὴν λέξι Ἀρχιπέλαγος δὲν τὴν ἔχετε ἀκούσει;
    Εἶναι τόσο χαρακτηριστικὸ ποὺ ἡ λέξις ἰσχύει διεθνῶς περιγράφοντας τὴν Ἑλληνικὴ θάλασσα ὅπως τὴν ἀποκαλοῦσε καὶ ὁ Ξέρξης.
    Ἐσεῖς ὅμως οὔτε τολμᾶτε νὰ ψιθυρίσετε αὐτὴν τὴν λέξι,λές καὶ δὲν ὑπάρχει καὶ ἀφήνετε τοὺς ἀπέναντι κάφρους νὰ σουλατσάρουν στὶς θάλασσές μας.

    Γνωρίζετε ὅτι αὐτὸ πού κάνουν εἶναι παραβίασις τἠς χώρας διότι Ἑλλάδα δὲν εἶναι μόνο ἡ ξηρὰ, εἶναι καὶ ἡ Θάλασσα φορτωμέν η ὄχι μόνο μὲ Ἱστορία ἀλλὰ καὶ μὲ χιλιάδες νησιὰ.

    Δὲν γνωρίζουμε τὶ στὸ καλὸ συζητᾶτε μὲ αὐτοὺς ἀλλὰ κανένας Ἕλληνας πού ἔχει λίγο μυαλὸ δὲν πιστεὺει σὲ ΜΟΕ καὶ συναφεῖς ἄλλες μπουρδολογίες.

    Καὶ μιὰ ποὺ λέγεται ὅτι Τσίπρας καὶ Νταβούτογλου ἔχουν καλὴ χημεία(ἐγώ θὰ ντρεπόμουν ἄν ἤμουν Τσίπρας,ἀλλὰ βρῆτε μου ἕναν πολιτικό μὲ τσίπα) πῆτε στὸν Τσίπρα νὰ μὴ ξεχάση νὰ καταθέση στεφάνι στὸν σφαγέα τῶν Ἑλλήνων Κεμάλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σίγουρα ο Κοτζιάς πάσχει από αλτσχάϊμερ. Δε εξηγούνται διαφορετικά τα λεγόμενά του. Από αφμερ σε αμφέρ είναι ο άνθρωπος. Εμένα και τους άλλους Έλληνες μας ρώρησε για να κάνει τέτοιες δηλώσεις; Τί θα πει ότι ΥΠΕΞ... Ε, και... Η Ελλάδα κ. Κοτζιά είναι αδιαπράγμάτευτη. Δεν μπορείς να την πουλάς σε τιμή ευκαιρίας... Ούτε εσύ ούτε κανένας άλος Τσίπρας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σίγουρα ο Κοτζιάς πάεσχει από αλτσχάϊμερ. Είναι ΥΠΕΞ της Ελλάδας; Γιατί κανένας Έλληνας δεν θα έκανε τέτοιες δηλώσεις. Ποιός του είπε ότι προσωπικές επιλογές κατευθύνουν την εξωτερική πολιτκή. Εμ, ένας Τσίπρας ποιόν θα διάλεγε; Μόνο έναν όμοιό του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξεχάσατε τον Πάγκαλο που είπε το αμίμητο πριν χρόνια όταν συζητιόταν η συμμετοχή της Τουρκίας στην Ε,Ε. "Αν δεν είναι η Τουρκία Ευρώπη, τότε δεν είναι και η Ελλάδα"!!

      Διαγραφή
  5. Μπάρμπα Νίκο, με τις εξάρες ο Θεός δεν έβαλε μόνο την Τουρκία με την Ελλάδα να ζουν μαζί αλλά και 5-6 άλλα κράτη, μην τα γραφουμε, γνωστά είναι. Πότε θα πάψουν να ανταγωνίζονται οι Έλληνες πολιτικοί στο ποιός θα εκστομίσει την μεγαλύτερη μπαρούφα επισκεπτόμενοι την γείτονα; Μόνο θυμηδία προκαλούν αν κρίνω και από το χαμόγελο του κ. Τσαβούσογλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν μας διευκρινησε όμως που επαιξε ο Θεος ζαρια,στο καζινο των Σκοπιων,της Κων/λης η της Πάρνηθας.
    Ο χειρότερος συνδυασμος = αμοραλιστης,αριβιστας,αριστερος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ενας ακόμα αλλοπρόσαλλος/γραφικός υπουργός στην συγκυβέρνηση που σκαρφίστηκε ο Σύριζα. Η περίπτωσή του κοτζιά όμως είναι άκρως επικίνδυνη μια που τυγχάνει να είναι ΥΠΕΞ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το δυστύχημα είναι ότι κανένα κομμα της Ελληνικής Βουλής δεν εξέδωσε ανακοίνωση αποδοκιμασιας της συμπεριφοράς και των λεγομένων του ΥΠΕΞ.
    Απόδειξη ότι βράζουν όλα στο ίδιο καζάνι και υπάρχουν μόνο φωτεινές εξαιρέσεις προσώπων.
    Καλημέρα Ελλάδα. ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. tι εξαρες και βλακειες . ασσους εφερε.
    Snake eyes

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.