22/5/15

Φοίβος Κλόκκαρης: Γιατί δεν ενημερώνονται οι πολίτες;

Σε άρθρο μου στη «Σημερινή» της 31 Δεκ. 2014, με τίτλο «Συγκλίσεις Ντάουνερ», επεσήμανα την ανάγκη να τηρούνται οι πολίτες ενήμεροι των θέσεων που κατατίθενται στις διακοινοτικές συνομιλίες. Όλοι θα υποστούν τις συνέπειες μιας λύσης και πρέπει να είναι κοινωνοί των θεμάτων, που συζητούνται, για να διαμορφώνουν οι ίδιοι άποψη και να προετοιμάζονται για τη θέση που θα υποστηρίξουν σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα. Να μην επαναληφθεί ο αιφνιδιασμός του σχεδίου Ανάν. Κανένα θέμα των συνομιλιών δεν πρέπει να έχει διαβάθμιση ασφαλείας.

Από την εμπειρία του σχεδίου Ανάν, αλλά και από τη διαρροή στα ΜΜΕ των «Συγκλίσεων Ντάουνερ 2008-2012», προκύπτει η ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών, σε τρία, βαρύνουσας σημασίας θέματα, για τα οποία βρισκόμαστε στο σκοτάδι. Είναι (1) οι διμερείς συμφωνίες Ψευδοκράτους - Τουρκίας (2), η συμμετοχή των εποίκων στα δημοψηφίσματα και (3) η κοινή βάση των συνομιλιών.

(1) Με επιμονή της Τουρκίας, ενσωματώθηκαν στο σχέδιο Ανάν πέραν των 60 συμφωνιών, που παραβίαζαν κατάφωρα την κυριαρχία του κυπριακού κράτους, αφού:
- Το τ/κ κρατίδιο καθίστατο ουσιαστικά επαρχία της Τουρκίας. Όλες οι δραστηριότητές του, σε όλους τους τομείς, είχαν πλήρη εξάρτηση από αυτήν, όπως συμβαίνει και σήμερα στα κατεχόμενα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ενσωμάτωση τριών συμφωνιών για την έρευνα - διάσωση και ασφάλεια ακτών, με τις οποίες η Τουρκία αποκτούσε δικαίωμα να σταθμεύει αεροναυτικές δυνάμεις στην Κύπρο χωρίς την έγκριση του κυπριακού κράτους.

- Η Τουρκία μέσω του τ/κ κρατιδίου και των αντιδημοκρατικών ρυθμίσεων στο επίπεδο της κεντρικής κυβέρνησης (καταστρατήγηση της αρχής της πλειοψηφίας στη λήψη αποφάσεων) θα είχε τη δυνατότητα να ελέγχει όλα τα θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής του κυπριακού κράτους. Τη δυνατότητα αυτή πέτυχε να διασφαλίσει η Τουρκία, με όσα ήδη έχουν συμφωνηθεί στις διακοινοτικές συνομιλίες και διέρρευσαν στα ΜΜΕ την 9 Ιουλίου 2014 (Λήψη αποφάσεων στην εκτελεστική εξουσία με τη σύμφωνη γνώμη τουλάχιστον 1 ή 2 μελών έκαστης πολιτείας [κράτους κατά τους Τ/κ] στο προεδρικό συμβούλιο - Μηχανισμός επίλυσης αδιεξόδων με ίσο αριθμό μελών σε περίπτωση αδιεξόδου). Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία εμμένει στην ενσωμάτωση των διμερών συμφωνιών της με το Ψευδοκράτος, σε οποιαδήποτε μορφή λύσης του Κυπριακού. Δεν γνωρίζουμε αν αυτό το θέμα συζητείται στις συνομιλίες. Γιατί δεν ενημερώνονται οι πολίτες;

(2) Στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν ψήφισαν και οι παράνομοι έποικοι στα κατεχόμενα. Η συμμετοχή τους αλλοίωσε την έννοια της λαϊκής κυριαρχίας και της βούλησης του κυπριακού λαού. Όχι μόνο δεν έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν, αλλά θα πρέπει να απομακρυνθούν από το νησί. Αυτό προϋποθέτει απογραφή τους, που πρέπει να απαιτήσουμε από τα ΗΕ. Είναι μείζον θέμα, που συνδέεται με την επιστροφή των ξεριζωμένων Ελλήνων προσφύγων, και την εφαρμογή της λύσης του κυπριακού προβλήματος. Δεν γνωρίζουμε αν συζητείται το θέμα της καταγραφής. Γιατί δεν ενημερώνονται οι πολίτες;

(3) Οι κυβερνήσεις μας (κοινά ανακοινωθέντα 23.5.2009 και 11.2.2014 των κυβερνήσεων Χριστόφια - Αναστασιάδη αντίστοιχα) συμφώνησαν στη λύση «Cyprus Federation composed of two constituent states of equal status», ως κοινής βάσης των συνομιλιών. Οι Τούρκοι μεταφράζουν τα «Constituent States» ως ιδρυτικά κράτη (kurucu devletem) και εμείς ως «ομοσπονδιακές μονάδες» ή «συνιστώσες πολιτείες». Παρά τη βασική αυτή διαφορά στην ερμηνεία του όρου, που εκθεμελιώνει την έννοια της συμφωνημένης βάσης για τη λύση, οι συνομιλίες συνεχίζονται για χρόνια, με τους Τ/κ να καταθέτουν θέσεις, που υποστηρίζουν τη διάλυση της ΚΔ και τα δύο ιδρυτικά κράτη. Γιατί συντηρούμε αυτή την αυταπάτη και προχωρούμε στις λεπτομέρειες της λύσης, σε γνώση μας ότι δεν υπάρχει συμφωνημένη βάση; Γιατί δεν ενημερώνονται οι πολίτες;

Τα πιο πάνω θέματα είναι μείζονος σημασίας, αφού καταστρατηγούν την έννοια του αυτόνομου και ανεξάρτητου κράτους. Είναι επιβαλλόμενη πράξη πολιτικής ευθύνης, να ενημερώσει η Κυβέρνηση τους πολίτες, που παραμένουν στο σκοτάδι, γι' αυτά τα σοβαρά θέματα.

ΦΟΙΒΟΣ ΚΛΟΚΚΑΡΗΣ
Αντιστράτηγος ε.α.
Σημερινή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.