13/5/15

FT: Για τη συντριβή των Εργατικών φταίει ο... Κeynes

O πραγματικός αρχιτέκτονας της νίκης των Συντηρητικών στις βρετανικές εκλογές ήταν ο ΥΠΟΙΚ, George Osborne. Η πολιτική που ακολούθησε διέψευσε τις προειδοποιήσεις κεϊνσιανών οικονομολόγων όπως ο Krugman. Τα διδάγματα της Ιστορίας και τα λάθη των δημοσκόπων.

Τα εύσημα πρέπει να απονέμονται εκεί που πρέπει. O Lynton Crosby επιδοκιμάζεται για την επιτυχημένη εκλογική στρατηγική του Συντηρητικού κόμματος, αλλά ο πραγματικός αρχιτέκτονας της νίκης δεν είναι άλλος από τον George Osborne, τον υπουργό Οικονομικών.
Αφήστε στην άκρη την κατάρρευση των Εργατικών στην Σκοτία, χωρίς αμφιβολία το πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα των εκλογών. Στην Αγγλία, οι Συντηρητικοί κέρδισαν επειδή ο κ. Osborne είχε δίκιο και οι επικριτές του όχι.
Ο κωμικός Russell Brand δεν ήταν η μόνη διασημότητα που είδε τους ψηφοφόρους να αγνοούν τη στήριξή του προς τους Εργατικούς. Ακόμα πιο ατιμωτική ήταν η προσγείωση των κεϋνσιανών οικονομολόγων οι οποίοι έχουν περάσει μεγάλο μέρος των τελευταίων πέντε ετών προβλέποντας πως οι οικονομικές επιπτώσεις από τις πολιτικές του κ. Osborne θα είναι καταστροφικές.
Στην εμπροσθοφυλακή της κεϋνσιανής επίθεσης ήταν ο Paul Krugman τον New York Times. Τον Αύγουστο το 2011 αποκήρυξε τις «ψευδαισθήσεις» του υπουργού Οικονομικών, η «πειραματική λιτότητα» του οποίου πήγαινε «άσχημα, πολύ άσχημα».Γιατί ; Επειδή, επιδιώκοντας να θέσει υπό έλεγχο το έλλειμμα της κυβέρνησης, ο κ. Osborne ανησυχούσε χωρίς λόγο για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη. «Η νεράιδα της εμπιστοσύνης» ήταν ο όρος που επινόησε ο κ. Krugman για να σαρκάσει όποιον τασσόταν υπέρ της δημοσιονομικής σύσφιξης.
Για περισσότερα Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.