19/5/15

H αντίδραση στο «Μακεδονία» του Στόλτενμπεργκ, η Ελλάδα και ο Γκρούεφσκι

H αντίδραση στο «Μακεδονία» του Στόλτενμπεργκ, η Ελλάδα και ο Γκρούεφσκι
«Σηκώνει» το θέμα της… ελευθεριάζουσας φρασεολογίας που χρησιμοποιούν επισήμως ΝΑΤΟϊκοί επίσημοι, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους όσα έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ, όπως στην περίπτωση της «ενδιάμεσης» ονομασίας του γειτονικού κράτους της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), που με το «έτσι θέλω» επιμένουν να την αποκαλούν επισήμως με την αποκαλούμενη ως «συνταγματική ονομασία», δηλαδή νέτο-σκέτο «Μακεδονία».

Όπως ενημερωθήκαμε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η Ελληνική Αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ, αντέδρασε άμεσα στην αναφορά του Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας, Νορβηγού Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος αποκάλεσε τα Σκόπια ως «Μακεδονία». Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, θα αποσταλεί επίσημη επιστολή διαμαρτυρίας από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.

Η αντίδραση της ελληνικής πλευράς είναι απολύτως εύλογη και καλό είναι… από καιρού εις καιρόν να υπενθυμίζουμε τα στοιχειώδη στους φίλους και συμμάχους μας, καθότι η συμπεριφορά τους είναι από προσβλητική έως διπλωματικά «μη φιλική», αφού προκαταλαμβάνει με τον πλέον απαράδεκτο τρόπο μία εν εξελίξει διαδικασία εξεύρεσης αποδεκτής ονομασίας με εκατέρωθεν υποχωρήσεις και γεωγραφικό προσδιορισμό.

Όσον αφορά τον γενικό γραμματέα της Ατλαντικής Συμμαχίας, είναι απόλυτα κατανοητή η ανησυχία του για το ενδεχόμενο να φύγει η ΠΓΔΜ από τη σφαίρα επιρροής της Δύσης, το να υπερθεματίζει όμως το ΝΑΤΟ επειδή οι Ρώσοι έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια με τη συνταγματική τους ονομασίας, είναι τουλάχιστον αφελές – πέραν της προσβολής της Ιστορίας αιώνων – αφού και μόνο οι τελευταίες εξελίξεις, παράλληλα με την αντίδραση της κυβέρνησης Γκρούεφσκι, αποδεικνύουν το ποιος έχει ανάγκη ποιον…

Επίσης γνωρίζουν καλά, ότι ακόμα κι όλος ο κόσμος να αναγνωρίσει τη γειτονική μας χώρα με τη συνταγματική της ονομασία, η σημασία της αναγνώρισης από την Ελλάδα για την επιβίωση, μακροημέρευση και ευημερία της ΠΓΔΜ, από τη μοναδική χώρα που δεν επιβουλεύεται την κυριαρχία της, δεν πρόκειται να μειωθεί.

Δυστυχώς, οι γείτονες που αίφνης αποφάσισαν να… ντρέπονται για τη σλαβική καταγωγή τους, αντί να είναι περήφανοι και να τιμούν μαζί με τους Έλληνες την κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των Μακεδόνων που είχαν ως κέντρο τους την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή που και οι δυο λαοί συμβιούν.

Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να παραχαράσσεται η ιστορία, αντί να περιφρουρείται και να διδάσκεται, ενώ είναι η απόλυτη διαστροφή πάσης λογικής, το να τσακώνεσαι με τον μοναδικό λαό που δεν σε επιβουλεύεται και σε κάθε ευκαιρία είναι έτοιμος να κάνει τα πάντα για να σε στηρίξει και να καθοδηγήσει τα βήματά σου στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια των εθνών (όχι φυσικά τον αχταρμά στον οποίο πολλοί φιλοδοξούν να την μετατρέψουν…) και τους δυτικούς θεσμούς συνεργασίας και ασφάλειας.

ΠΗΓΗ: http://www.defence-point.gr/

Εντονη αντίδραση της Αθήνας στα περί “Μακεδονίας” του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ
Οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της Ελλάδας με τον υπουργο Αμυνας της Κυπρου (δεξιά). Φωτογραφία ΚΥΠΕ/ΑΠΕ

Εντονη αντίδραση της Αθήνας στα περί “Μακεδονίας” του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ

Η ελληνική αντιπροσωπεία στην κοινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, αντέδρασε άμεσα στην αναφορά του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος αποκάλεσε την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία», έγινε γνωστό χθες το βράδυ. 
Επιπλέον θα αποσταλεί επίσημη επιστολή διαμαρτυρίας από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προσερχόμενος χθες στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμμετάσχει στην κοινή συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών και ‘Αμυνας των «28», κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να εργαστούν ώστε να αποφευχθεί η βία στην ΠΓΔΜ και να λειτουργήσουν οι δημοκρατικοί θεσμοί στο έπακρο.
Ειδικότερα, ερωτηθείς για τις τελευταίες εξελίξεις στην ΠΓΔΜ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τη «Μακεδονία» (σ.σ. όπως την αποκάλεσε στην απάντησή του) καθώς πρόκειται για ένα επίδοξο μέλος του Οργανισμού.

«Πιστεύω πως οι ειρηνικές διαδηλώσεις είναι κομμάτι της δημοκρατικής κοινωνίας», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως το πιο σημαντικό είναι να αποφευχθεί κλιμάκωση της κρίσης στη «Μακεδονία».

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών σε ανακοίνωσή της με τίτλο «Ο λαός της ΠΓΔΜ αξίζει περισσότερη δημοκρατία», χαιρέτισε τις χτεσινές, ειρηνικές διαδηλώσεις στα Σκόπια, αναφέροντας πως το γεγονός ότι τουλάχιστον 50.000 συμμετείχαν σε αυτές «δείχνει ότι οι πολίτες της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας δεν είναι ικανοποιημένοι με την κατάσταση στη χώρα και θέλουν περισσότερη δημοκρατία».

Μιλώντας στο συλλαλητήριο, o Κνουτ Φλεκενστάιν, αντιπρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, δήλωσε, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση τα εξής:
«Η “Μακεδονία” πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση περισσότερης δημοκρατίας, ενός ανεξάρτητου δικαστικού σώματος, ανεξάρτητων μέσων μαζικής ενημέρωσης και προς έναν επιτυχή αγώνα κατά της διαφθοράς και του εγκλήματος, είτε από μεμονωμένους πολίτες ή από αιρετούς αξιωματούχους»

mignatiou.com   ΧΡ. ΒΑΣΙΛΑΚΗ, ΑΠΕ

5 σχόλια:

  1. Ένα τραγούδι, μια ιστορία, ώρα να ροκάρουμε και να θυμηθούμε την ιστορία...

    https://www.youtube.com/watch?v=y89vfNpxbW0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι επιστολές και οι διαμαρτυρίες είναι πλέον μάχες οπισθοφυλακής. Εδώ και καιρό, απο την "εγκυρη" Monde που παπαγαλίζουν οι "φιλοευρωπαίοι" συμπατριώτες μας εως τα σχολικά βιβλία Ιστορίας στην Γαλλία αναφέρονται ξερά στην Macedoine χωρίς κανένα αλλο προσδιορισμό. Εχει περάσει στην "ευρωπαική" κουλτούρα, στον Τύπο, στους μηχανισμούς. Υπάρχει αλλος τρόπος να πιέσωμε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κακώς ασχολείται η Αθήνα με το τι λέει ο ένας και ο άλλος, διότι το μόνο που έχει σημασία είναι να μην αναγνωρίσει η ίδια ονομασία στα Σκόπια, η οποία θα περιέχει την λέξη "Μακεδονία", ή παράγωγό της (απόφαση αρχηγών κομμάτων 1992).

      Μετά τον Β"ΠΠ, όλα τα κράτη, του ΟΗΕ συμπεριλαμβανομένου, κάτι που δεν συμβαίνει μα τα Σκόπια, ανεγνώρισαν την Αν. Γερμανία (DDR) ως χωριστή κρατική οντότητα, εκτός από την Δ. Γερμανία (BRD). Όταν ήλθε το πλήρωμα του χρόνου, η δεύτερη, χωρίς δημοψηφίσματα και αλλαγές στο σύνταγμά της, απλώς ενσωμάτωσε την πρώτη, την οποία επί 45 χρόνια θεωρούσε έδαφός της υπό σοβιετική κατοχή.

      Είναι, λοιπόν, άνευ σημασίας, πώς λένε οι άλλοι τα Σκόπια. Εάν η Ελλάδα δεν τούς αναγνωρίσει τον "μεκαδονισμό" τους, είναι καταδικασμένα να διαλυθούν. Άλλωστε, η διάλυση έχει ήδη αρχίσει.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.