10/9/15

Δεύτερη καταδίκη της Monsanto για το Lasso στη Γαλλία

Εφετείο της Λυών δικαίωσε Γάλλο αγρότη που δηλητηριάστηκε το 2004
Εφετείο της Λυών απέρριψε αίτημα της Monsanto για αναίρεση απόφασης πρωτοβάθμιου δικαστηρίου της γαλλικής πόλης το 2012 με την οποία καταδίκαζε τον αμερικανικό όμιλο ως υπεύθυνο για τη δηλητηρίαση γάλλου αγρότη από το ζιζανιοκτόνο Lasso.
Ο Πολ Φρανσουά, καλλιεργητής καλαμποκιού στο Μπερνάκ της νοτιοδυτικής Γαλλίας, υπέστη μόνιμες νευρολογικές βλάβες όταν εισέπνευσε αναθυμιάσεις του ζιζανιοκτόνου Lasso (πρόκειται για εμπορική ονομασία της Monsanto για την ουσία Arachlor) τον Απρίλιο του 2004.
Η δευτεροβάθμια καταδικαστική απόφαση χαρακτηρίζεται από τη «Le Figaro» ως πρωτοφανής για τα γαλλικά χρονικά. Τον περασμένο Μάιο ενώπιον του Εφετείου εκπρόσωποι του αμερικανικού ομίλου επανέλαβαν τον ισχυρισμό τους ότι το συγκεκριμένο προϊόν «δεν είναι επικίνδυνο» και ότι «οι βλάβες που κατηγορείται ότι προκάλεσε είναι ανύπαρκτες».
Ο δικηγόρος της Monsanto Ζαν-Ντανιέλ Μπρετσνέρ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι «η απόφαση του Εφετείου είναι απροσδόκητη έπειτα από τις ανακρίβειες που χαρακτήρισαν τη θέση του Πολ Φρανσουά» και ότι «η μάχη θα συνεχιστεί».
Η πώληση και χρήση του ζιζανιοκτόνου Lasso έχει απαγορευθεί στη Γαλλία από το 2007. Το συγκεκριμένο προϊόν είχε αποσυρθεί πολύ νωρίτερα από πολλές αγορές (στον Καναδά από το 1985, στο Βέλγιο και τη Βρετανία από το 1992).
Στην Ελλάδα η πώλησή του είχε επιτραπεί με υπουργική απόφαση περί «Χορήγησης οριστικής έγκρισης κυκλοφορίας στο φυτοπροστατευτικό προϊόν (ζιζανιοκτόνο) LASSO TBZ 33,6/14,4 CS» που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 19 Ιανουαρίου 2005.
Το 2007, ωστόσο, ανακλήθηκε η άδεια κυκλοφορίας στη χώρα μας όχι μόνο του Lasso αλλά όλων των σκευασμάτων που περιέχουν την ουσία Arachlor. 
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.