6/7/16

Ισραήλ: Στις καλένδες η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

  • Αρμένιοι ιερωμένοι στην αρμενική συνοικία των Ιεροσολύμων (φωτ. αρχείου: EPA)
Στις ελληνικές καλένδες παραπέμφθηκε για μία ακόμα φορά, τρίτη στην ιστορία του Ισραήλ, η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την εθνική Βουλή, την Κνεσέτ. Στη χθεσινή συζήτηση, τη θέση της κυβέρνησης Νετανιάχου παρουσίασε ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Τζάτσι Χανέγκμπι, ο οποίος περιορίστηκε να δηλώσει ότι κατανοεί τα συναισθήματα των βουλευτών που τοποθετήθηκαν έναντι των «τραγικών γεγονότων», τα οποία δεν αποκάλεσε Γενοκτονία.
Κατόπιν αυτού και παρόλο που στις παρεμβάσεις τους τόσο ο πρόεδρος της Κνεσέτ όσο και η εισηγήτρια της πρότασης για αναγνώριση, πρόεδρος του κόμματος Μερέτζ, επικαλέστηκαν τον πρόσφατα τεθνεότα νομπελίστα συγγραφέα, φιλόσοφο και επιζήσαντα του Ολοκαυτώματος Έλι Βίζελ, η πρόταση ούτε καν μπήκε σε ψηφοφορία.
Αντιθέτως, εγκρίθηκε με ψήφους 24 υπέρ σε σύνολο 120 βουλευτών (χωρίς καμία ψήφο κατά), η παραπομπή του θέματος στην Επιτροπή Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Όπου έχει ξανασυζητηθεί στο παρελθόν.
Ο Έλι Βίζελ που από το 2007 με ανοιχτή επιστολή του είχε ζητήσει την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων είχε πει: Η απάθεια απέναντι στα δεινά βοηθά τον εχθρό
Η επικεφαλής του Μερέτζ Ζεχάβα Γκαλ-Ον τόνισε στην ομιλία της ότι παρά τη συμφωνία του Ισραήλ με την Τουρκία, η χώρα της θα πρέπει να πάρει τη δύσκολη απόφαση και να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, όπως άλλωστε και η Βουλή.
«Το “δεν ξεχνώ” είναι μια ηθική επιταγή, την οποία δεν ακούσαμε», είπε η πρόεδρος του Μερέτζ.
Έξω από την Κνεσέτ είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες άνθρωποι που ζητούσαν να αναγνωριστεί η γενοκτονία. Ανάμεσα στα συνθήματά τους ήταν αυτό που έγραφε: «Δώστε αγώνα, για να σταματήσετε τη μηχανή άρνησης της γενοκτονίας από την Τουρκία».

«Το Ισραήλ αρνείται τη Γενοκτονία των Αρμενίων», σύνθημα στη διαδήλωση
Ο Ισραηλινός πρώην βουλευτής και πρόεδρος της διακοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Ισραήλ-Αρμενίας Αλεξάντερ Ζίνκερ διατύπωσε στο Armenpress την εκτίμησή του για τα αίτια της μη αναγνώρισης, πέραν της αμιγώς πολιτικής διάστασης: «Μια τέτοια συμπεριφορά εκ μέρους της κυβέρνησης και εκπροσώπων του κοινωνικοπολιτικού οικοδομήματος απηχεί την αντίληψή τους ότι η δική τους τραγωδία είναι ξεχωριστή».

3 σχόλια:

  1. Δυστυχως ειναι παγιδευμενες οι ηγεσιες σε θεωριες που δεν ειναι θεωριες και δεν ειναι επιστημονικες σε καμια περιπτωση με αποτελεσμα να δινουν τεραστια σημασια σε μια Τουρκια που δεν την αξιζει με αποτελεσμα να τους κραταει ομηρους ο Ερντογαν, σε συνδυασμο φυσικα με την πιεση που ασκουνται απο οικονομικα συμφεροντα. Ειναι λυπηρο δυστυχως, αλλα οταν εμεις στην Ελλαδα κανουμε υπουργους τους αρνητες των γενοκτονιων και αλλα τετοια παρομοια τοτε υπαρχει σοβαρο προβλημα. Παρακολουθησα και την συνεντευξη του Κυριου Κιτσικη στον Σαχινη πριν απο 3 χρονια και πραγματικα ειναι να απορει κανεις με ποια λογικη μπορει καποιος να εξισωνει καταστασεις η ακομα και εγκληματα και να μιλαει απαθως για γενοκτονιες χωρις ηθικο υποβαθρο σαν απλα γεγονοτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Ισραηλ αρνειται την γενοκτονια των Αρμενιων , διοτι θελει να κατεχει τα παγκοσμια πρωτεια συμπαθειας (φοβερο πολιτικο εργαλειο, οπως γραφει ο Ισραελ Φιλκενστάιν στο " Βιομηχανια του Ολοκαυτωματος"). Η Αρμενια αρνειται την γεοντονια των Ελληνων της Μικρας Ασιας (ας μην κοροιδευομαστε για το περι του αντιθετου), Οι Ποντιοι αρνουνται την γενοκτονια των υπολοίπων Ελληνων της Οθωμανίας... και παει λεγοντας. Κι ολα αυτα για τον ιδιο λογο. Μεγαλο πολιτικο εργαλειο η αναγνωριση γενοκτονιας, γι΄αυτο και οι επιτηδιοι διεσπασαν την γενοκτονια των Ελληνων σε Ποντιακη και μη, ακριβώς για να μην την αναγνωριζει κανεις, πουθενα στον κόσμο... και παει λεγοντας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα πράγματα είναι πιο απλά. Το Ισραήλ δεν μπορεί να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων ΤΩΡΑ, που πάει να το ξαναφτιάξει με την Τουρκία, αφού δεν το έκανε πριν από χρόνια, όταν ήταν στα "μαχαίρια". Είναι το εντελώς λάθος timing για κάτι τέτοιο.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.