8/2/17

Της μιας δραχμής οι άθλιοι εγκληματίες

Δύο πλεονεκτήματα έχει η νύχτα. Χαζεύεις τα αστέρια και κάνεις και ηλιοθεραπεία”. Αν σου το έλεγε αυτό κάποιος, πώς θα τον έκρινες; Τρελό, ε; Κι αν επέμενε ότι το πιο καλό μαύρισμα γίνεται στις 12 τα μεσάνυχτα, δεν θα φώναζες έναν ψυχίατρο, μπας και τον συνεφέρει;

Θα το έκανες αυτό, διότι η κοινή λογική λέει ότι δεν είναι δυνατόν να ισχύουν ταυτόχρονα δύο αντιφατικά πράγματα. Κι όποιος επιμένει ότι ισχύουν είναι φρενοβλαβής. Κι όμως, όταν πρόκειται για οικονομικά θέματα, είσαι πρόθυμος να δεχτείς οτιδήποτε αντιφατικό σού πλασσάρουν. Βέβαια, φροντίζουν να το συσκευάζουν σε βαρύγδουπες ανακουφιστικές μπουρδολογίες, και να το κάνουν κατά ριπάς, πολλοί μαζί, έτσι ώστε να αναρωτιέσαι “μα είναι δυνατόν όλοι αυτοί: πολιτικοί και καθηγητάδες, να είναι φρενοβλαβείς;” Η απάντηση είναι: ναι. Αν δεν είναι φρενοβλαβείς, είναι απατεώνες. Άλλη εκδοχή δεν υπάρχει. Αλλά είναι και κάτι περισσότερο: εγκληματίες. Διότι οι προτάσεις τους θα οδηγήσουν έναν ολόκληρο λαό στη χειρότερη τραγωδία της ιστορίας του και χιλιάδες Έλληνες στον θάνατο, κυριολεκτικά. Το αν έχουν επίγνωση ή όχι των εγκλημάτων τους θα το κρίνουν τα δικαστήρια, όταν με το καλό καθίσουν στο σκαμνί. Και θα αποφασίσουν για εγκλεισμό στον Κορυδαλλό ή στο Δρομοκαΐτειο. Όμως αυτό δεν θα μπορεί να παρηγορήσει κανένα θύμα τους. Γι’ αυτό πρέπει να εμποδιστούν τώρα. Από μένα κι από σένα. 





Δες λοιπόν τι σου λένε οι δραχμιστές: πρέπει να πάμε στη δραχμή για να ασκήσουμε τη δική μας νομισματική πολιτική, για να είμαστε ανταγωνιστικοί διεθνώς. Και ταυτόχρονα σού λένε ότι δεν θα υπάρχει πληθωρισμός διότι θα ορίσουν ισοτιμία 1 ευρώ προς 1 δραχμή. Αυτά τα δύο ΔΕΝ γίνονται ταυτόχρονα! Διότι, ή θα έχεις σταθερή ισοτιμία, άρα θα είσαι όσο ανταγωνιστικός είσαι και σήμερα, ή θα υποτιμάς συνεχώς το νόμισμα για να γίνεις φτηνότερος στους ξένους αγοραστές, άρα θα έχεις πληθωρισμό που μπορεί να πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας και να κουβαλάς τα χαρτονομίσματα με το τσουβάλι για να αγοράσεις ένα μπουκάλι γάλα, όπως στη Βενεζουέλα.


Για τη συνέχεια Banking News


16 σχόλια:

  1. Α)Η συζήτηση περί επιστροφής στην δραχμή εκνευρίζει πολλούς, διότι με επιστροφή στην νέα δραχμή:
    1)Υπάρχει ο φόβος της απώλειας της αγοραστικής δύναμης των καταθέσεων, που είναι γύρω 120 δισ. ευρώ, στις ουσιαστικά χρεοκοπημένες Ελληνικές τράπεζες που επιβιώνουν μόνο λόγω των Capital Controls.
    2)Θα υπάρξει μεγάλη υποτίμηση του νέου νομίσματος και μεγάλες ελλείψεις εισαγομένων προϊόντων στην αγορά.
    3)Υπάρχουν τα ρήτρα ευρώ στο δημόσιο χρέος κάτω από Αγγλικό Δίκαιο.
    Β)Υπάρχει βέβαια και η πραγματικότητα:
    Η Ελληνική οικονομία έχει σακατευθεί επί εποχής ευρώ, ειδικά από το 2010 και μετά, επί εποχής Μνημονίων. Υπάρχει τεράστια έλλειψη χρημάτων. Το ΑΕΠ έχει μειωθεί πάνω από 25%. Η αγορά ακινήτων έχει καταρρεύσει, οι τράπεζες έχουν ουσιαστικά χρεοκοπήσει, το χρηματιστήριο έχει βουλιάξει, τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις συνεχώς κλείνουν, η επίσημη ανεργία είναι πάνω από 25%, η ακατάπαυστη υπερφορολόγηση έχει ρουφήξει τις οικονομίες των νοικοκυριών, το κράτος ξεπουλά την περιουσία του και το Δημόσιο χρέος συνεχώς αυξάνει.
    Γ)Συμπέρασμα.
    1)Η υιοθέτηση του ευρώ ήταν μέγα σφάλμα και τα Μνημόνια τεράστια αποτυχία.
    Πιθανότατα λοιπόν, λόγω μη βιώσιμης κατάστασης της οικονομίας μας, θα αναγκαστούμε να φύγουμε από το ευρώ, είτε μόνοι μας, είτε διότι θα μας δείξουν την πόρτα της εξόδου.
    (Δέν φταίει ο γιατρός όταν σωστά προβλέπει ότι ο ασθενής θα πεθάνει).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παντα υπηρχαν οι χρησιμοι ηλιθιοι στην Ελληνικη ιστορια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. >Η Ελληνική οικονομία έχει σακατευθεί επί εποχής ευρώ, ειδικά από το 2010 και μετά, επί εποχής Μνημονίων<

    Να θυμόμαστε και ποιοι έγιναν αιτία να περιέλθομε στα σημερινά μας χάλια, διότι μερικοί τούς θεωρούν και σπουδαίους πρωθυπουργούς!

    Ο Σημίτης άνοιξε τον δρόμο προς τη χρεοκοπία και τα Μνημόνια

    Κατά τ' άλλα, κακώς, κάκιστα μπήκαμε στο € ("κατόρωμα" τού παραπάνω ήταν κι αυτό!), αλλά άπαξ και μπήκαμε, τώρα δεν μπορούμε να βγούμε όπως είμαστε.

    >λόγω μη βιώσιμης κατάστασης της οικονομίας μας, θα αναγκαστούμε να φύγουμε από το ευρώ, είτε μόνοι μας, είτε διότι θα μας δείξουν την πόρτα της εξόδου<

    α) Κι αν φύγομε από το €, θα γίνει βιώσιμη η κατάσταση τής οικονομίας;
    β) Ουδείς μπορεί να μάς δείξει την πόρτα εξόδου. Δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη στην Συνθήκη τής Λισσαβώνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά. Μόνο άρθρο 50 που αφορά έξοδο από Ε.Ε.

      Διαγραφή
    2. Trump’s EU ambassador hints euro 'could FAIL' in 18 month

      https://www.youtube.com/watch?v=tzM5Ar55KPE


      Διαγραφή
    3. Παλιό και γνωστό είναι αυτό, Φώτη, αλλά δεν αλλάζει αυτά που γράφω.

      Διαγραφή
  4. Ψέματα ! Ποιος λέει ότι θα ορίσουμε σταθερή ισοτμία ?Επίσης ποιος λέει πόσο θα είναι η ισοτιμία και τρίτον και βασικότερο γιατί μας καίει η ισοτιμία αν διαγράψουμε το χρέος ? Μη βιαστείτε να απαντήσετε ότι δε μπορεί να αγοράσει κάποιος εργάτης ξένα προιόντα διότι στη Ζιμπάμπουε μια χαρά αγοράζουν αυτοκίνητα και αιρ κοντίσιον με το κιλό ! Αυτό που μετράει είναι οι βίαιες αλλαγές της ισοτιμίες κι όχι η ίδια η ονομαστική της αξία !
    Γελοιότητες αντιεπιστημονικές ! Αν πάμε σε δραχμή ποια θα είναι η ισοτιμία ? Όποιος απαντήσει είναι τσαρλατάνος ! Σαν να απαντήσει μετεωρολόγος τι καιρό θα κάνει το Πάσχα ή σεισμολόγος πότε θα είναι ο επόμενος σεισμός των Αλκυονείδων.Δεν υπάρχει πρόβλεψη.Πως προβλέπουν ότι θα πεινάσουμε ή θα μας κάνουν εμπάργκο ουδείς το ξέρει.Να πάει να πάρει το Νόμπελ Οικονομικών ή να επενδύσει να γίνει πλούσιος ο συντάκτης του λιβέλου.Όλα τα άλλα είναι για αδαείς οικονομιά ανθρώπους.Δυστυχώς στην ελληνική αγορά και στον επιχειρηματικό κι δημοσιογραφικό κόσμο το 90% είναι οικονομικά ανίδεοι,για αυτό και ο ΣΕΒ στηρίζει ευρώ.Δεν ξέρουν τι είναι η επιστημή της Οικονομίας καν ! Το ότι έχει κάποιος λεφτά είναι αλλουνού παπά Ευαγγέλιο.Δε σημαίνει ότι ξέρει και πως δουλεύει αυτό που λέμε οικονομία.
    Για να απαντήσω στα παραπάνω του Nativist
    α) ναι η οικονομία θα γίνει βιώσιμη σε 7 μήνες ! Με ευρώ-μνημόνιο-αναγνώριση χρέους σε 60 χρόνια και αν...
    β)Υπάρχει το αρθρό 50 της συνθήκης της Λισαβόνας που ορίζει μια χαρά πως φεύγει κάποιος από την ένωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. >Επίσης ποιος λέει πόσο θα είναι η ισοτιμία και τρίτον και βασικότερο γιατί μας καίει η ισοτιμία αν διαγράψουμε το χρέος ?<

      Πώς θα το διαγράψομε το χρέος, δηλαδή; Θα μάς το χαρίσουν;

      Έχεις αναφέρει ξανά το παράδεισο, που λέγεται Ζιμπάμπουε, σού είχα γράψει μερικά πράγματα (χωρίς μηχανή αναζήτησης, δεν μπορώ να τα ψάξω), δεν απάντησες, άφησες, ως συνήθως, να περάσει λίγος χρόνος κι επανέρχεσαι, σαν να μην ελέχθη τίποτε. Η παγία σου τακτική, που φανερώνει, ότι με τέτοιες αγκυλώσεις, δεν μπορείς να κάνεις διάλογο.

      Τι θα γίνει αν επιστρέψουμε στη δραχμή

      Κι από τον πολιτικό κόσμο, μόνο κάποιοι σαν τον Λαφαζάνη, που ήθελε να αλώσει το ... νομισματοκοπείο, εξακολουθούν να πιστεύουν στην δραχμή.

      Διαγραφή
    2. Το χρέος δε το πληρώνεις ! Στάσις πληρωμών λέγεται και παγκοσμίως γίνεται συνεχεία.Το 100% του χρέους ή μάλλον των πανωτοκίων!Διότι το χρέος το έχουμε πληρώσει 5-6 φορές ήδη.Το ίδιο που κάνουν αρκετοί συμπολίτες μας προς το ελληνικό δημόσιο και δικαιώνονται από τα δικαστήρια.
      Τελευταία παραδείγματα Ισλανδία,Αργεντινή μερικώς.Η Αργεντινή αρνήθηκε το 70% του χρέους.Το ελληνικό χρέος έχω ξαναγράψει είναι κατά 50% τα εξοπλιστικά προγράμματα όχι του Άκη.Ο Άκης είναι ο μόνος αθώος μπροστά στους άλλους που σήμερα το παίζουν εξυγιαντές μέσα στην ΝΔ ή το ΣΥΡΙΖΑ.
      Όσο για το ποιοι θέλουν τη δραχμή ο Λαφαζάνης είναι ένας ! Υπάρχει πλήθος πολιτικών κομμάτων και προσωπικοτήτων της πολιτικής και της οικονομίας που θέλουν επιστροφή στη δραχμή.Το πλέον επαρκές κατ εμέ επιστημονικά πρόγραμμα το έχει το ΕΠΑΜ.
      ΥΓ : Όσο για τη Ζιμπάμπουε σε επίπεδο ανεξαρτησίας είναι απείρως ανώτερη της Ελλάδος.Φεύγω αύριο το πρωί για τη Ζιμπάμπουε αν έχετε κάποια άκρη ειλικρινώς !Κρίνω ότι στο μέλλον πρόκειται για σταθεροτέρα χώρα της Ελλάδος.Δυστυχώς είναι υπερεθνικιστές και δεν θέλουν λευκούς λόγω του ιμπεριαλιστικού τους παρελθόντος.Αλήθεια έχετε δει κάποιον μετανάστη από τη Ζιμπάμπουε στην Ευρώπη ? Διότι παρακολουθώ πλήθος μεταναστών από πλήθος ακμαζόντων κατά το ΔΝΤ αφρικανικών οικονομικών.

      Διαγραφή
    3. Η Αργεντινή έκανε συμβιβασμό με κάποιους από τούς δανειστές της. Άλλοι, όμως, δεν δέχτηκαν τον συμβιβασμό, γι αυτό την κυνηγούν ακόμη.

      Η Ελλάδα έχει υπογράψει δανειακές συμβάσεις κι έχει (μάλλον, διότι δεν γνωρίζομε ακριβώς) υποθηκεύσει τα πάντα. Ακόμη και τον υποθαλάσσιο πλούτο. Όταν κάνει στάση πληρωμών, οι δανειστές θα την κηρύξουν σε πτώχευση και θα απαιτήσουν να λάβουν τα υποθηκευμένα, ακριβώς όπως γίνεται με τούς ιδιώτες.
      Όσο για την Ζιμπάμπουε, κρίμα που δεν μπορείς να πας. Θα σε φάνε, όχι διότι είσαι λευκός, αλλά διότι πεινούν.

      Διαγραφή
    4. "Το πλέον επαρκές κατ εμέ επιστημονικά πρόγραμμα το έχει το ΕΠΑΜ." Τα 'πες όλα. Μη συνεχίζεις!

      Διαγραφή
    5. Τουλάχιστον το πλοίο ΕΛΛΑΣ άλλαξε ρότα.
      Απο Δανία του Νότου τώρα ο στόχος μας θα είναι να γίνουμε Ζιμπάμπουε του Βορρά.

      Διαγραφή
  5. ΑΕΠ =ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΠΡΟΙΟΝ ειναι το συνολο των προιοντων που παραγομε στην πατριδα μας σε ετησια βαση. Αυτα τα προιοντα εχομε να μοιρασουμε μεταξυ μας αναλογα με την συνεισφορα του καθενος. Στην ουσια κανομε ανταλλαγη προιοντων και υπηρεσιων. Το χρημα ειναι απλως χαρτι και βγηκε για να διευκολυνει τις συναλλαγες δηλ να μην χρειαζεται καποιος που παραγει παπουτσια και θελει να αγορασει μελι να υποχρεωνει αυτον που παραγει μελι να παρει τα παπουτσια του θελει δεν θελει και να του δωσει την αναλογη ποσοτητα μελιου.Εαν δε αυτος που φτιαχνει τα παπουτσια θελει μονο μισο κιλο μελι τι πρεπει να δωσει ενα κοματι του ενος παπουτσιου κοβοντας το και καταστρεφοντας στην ουσια το ζευγαρι των παπουτσιων και το κοματι που θα πρεπει να δωσει φυσικα ειναι χωρις καμια αξια γιατι δεν μπορει να χρησιμοποιηθει. Ενα ακομη παραδειγμα πχ ενας ταξιτζης θελει να αγορασει ενα κιλο κρεας και εκεινο που μπορει να δωσει σαν ανταλλαγμα ειναι μια κουρσα δηλ μια μεταφορα με το ταξι αλλα αυτος που εχει το κρεας δεν χρειαζεται την μεταφορα με το ταξι.Τι θα γινει πως ο ταξιτζης θα παρει το κρεας. Να ληφθει υπ'οψιν οτι οι συναλλαγες με αντιπραγματισμο θα πρεπει να γινονται εκεινη την στιγμη διαφορετικα ο κρεοπωλης θα πρεπει να κραταει σε δεφτερι οτι ο ταξιτζης αυτος του χρωσταει μια κουρσα διαρκειας 20 λεπτων και παει λεγοντας. Γι αυτο τον λογο βγηκε το χρημα για να διευκολυνει τις συναλλαγες. Επομενως οσο περισσοτερα προιοντα παραγομε σαν χωρα τοσο περισσοτερες συναλλαγες χρειαζομαστε και συνεπως πρεπει να τυπωσουμε περισσοτερο χρημα. Ποσο χρημα πρεπει να τυπωσουμε τοσο οση ειναι η αξια του ΑΕΠ δηλ ποσο αξιζουν τα προιοντα που εχομε παραγει σε μια χρονια.Εαν δεν παραγομε τιποτα δεν χρειαζεται και δεν πρεπει να τυπωσουμε χρημα.Εαν παλι τυπωσουμε παραπανω χρημα απο την αξια του ΑΕΠ θα ειναι χωρις αντικρυσμα και θα αρχισουν ολες οι κακες συνεπειες οπως ο πληθωρισμος κλπ επομενως με το να παμε στην δραχμη και μονο δεν λυνονται τα προβληματα. Φυσικα θα εχομε ενα εργαλειο στα χερια μας να τυπωνουμε με δικη μας αποφαση χρημα που σημαινει και αυξημενη εθνικη κυριαρχια κλπ Αλλα δεν λυνεται λεω παλι το προβλημα.Εκεινο που χρειαζομαστε και θα λυσει το προβλημα ειναι να αυξησουμε την παραγωγη.Να παραγομε περισσοτερα προιοντα διοτι καταναλωνομε περισσοτερα απο οσα παραγομε καθε χρονο. Συνεπως αν η εκτυπωση χρηματος ελυνε το προβλημα θα γυριζαμε στην δραχμη θα μας εδιναν και απο μια εκτυπωτικη μηχανη στον καθενα μας και θα λυνοταν τα προβληματα μας.Αλλα το χρημα οπως ελπιζω να καταλαβατε ειναι απλα ενα χαρτι.Τωρα τα αλλα τα ανεφερε ο κυριος Τζημερος εγω θα επιμεινω σε ενα απο αυτα οταν το πολιτικο μας συστημα δεν μπορει να λυση το προβλημα των σκουπιδιων ειναι ικανο να κανει μεταβαση απο το ευρω στην δραχμη με ομαλο τροπο? Η θα γινει ενα χαος?Ελπιζω να βοηθησα λιγο.Ειμαι οικονομολογος ηταν το δευτερο πτυχιο μου και το πηρα γιατι το ηθελα ασχολουμουν παντα με τα οικονομικα και πιστευα οτι πρεπει να το παρω για να μπορω να μιλαω.Δεν με ενδιαφερει να αποδειξω τις οικονομικες μου γνωσεις γι αυτο υπαρχουν τα συνεδρια.Θελω να βοηθησω μονο γιατι πιστευω οτι στην δημοκρατια οι πολιτες πρεπει να εχουν συμμετοχη πραγματικη που ειναι εφικτη με την σημερινη τεχνολογια αλλα ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ειναι οτι πρεπει να δωσουμε ενα ελαχιστο επιπεδο γνωσεων στους πολιτες.Για να γινει αυτο πρεπει να μιλαμε απλα οχι για να ξεχωρισουμε οπως ελεγε και Ριτσος.Ο Νανοπουλος λεει οτι ενας καθηγητης πανεπιστημιου πρεπει να τα λεει τοσο απλα ωστε ενας πρωτοετης φοιτητης να τον καταλαβεινει.Εαν ο καθηγητης δεν μπορει να τα πει απλα σημαινει οτι δεν τα εχει καταλαβει και αυτος. Εργαζομαι οπως ολοι σας στον ιδιωτικο τομεα και προσπαθω να επιβιωσω μεσα σε αυτη την καταστροφικη πορεια.Το αν ηταν σωστο να μπουμε στο ευρω ενα μονο σας λεω η συνθηκη του ΜΑΣΤΡΙΧΤ ηταν λαθος μπαινουμε ολοι στην ιδια κατηγορια να παιξουμε πχ στο NBA μια μικρη ομαδα μπασκετ θα την τσακισουν με αλλα λογια δεν μπορουν τα ιδια κριτηρια που ισχυουν για την Γερμανια να ισχυουν και για χωρες σαν την Ελλαδα με τρισαθλιο λειτουργικο συστημα,μικρη παραγωγη,εσωστρεφη οικονομια κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πάντως αυτό που πρέπει να έχουμε όλοι υπ όψη είναι τούτο:

    Όπως ακριβώς ένα ξένο σκληρό νόμισμα έτσι κι ένα δικό σου νόμισμα έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Με μια καλή κυβέρνηση τα πλεονεκτήματα μάλλον υπερισχύουν των μειονεκτημάτων. Με κακή κυβέρνηση? Νομίζω θα το δούμε προσεχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρολο που εχω γραψει τα ανωτερω σκεπτομαι πολυ σοβαρα να βγουμε απο το ευρω γιατι η πολιτικη που εφαρμοζετα δεν οδηγει πουθενα παρα μονο στην καταστροφη. Αλλα με τι στελεχη και με ποιο λειτουργικο συστημα (ενοω κρατικη μηχανη,νομικο και θεσμικο πλαισιο και υποδομες) Αυτη την στιγμη ειμαστε χρεωκοπημενοι απλως μας κρατανε με μηχανικη υποστηριξη αλλα μεχρι ποτε? Και να μας σωσουν λογω της γεωπολιτικης θεσης μας διαγραφοντας ενα μεγαλο μερος του χρεους το πολιτικο συστημα δεν καταλαβαινει τι ειναι εθνικο σχεδιο και δεν υπαρχει συνεχεια σε οποιο κυβερνητικο εργο γινεται.Επισης απο την εναρξη της κρισης δεν εχουν κανει ενα δικο μας σχεδιο αναπτυξης κλπ. Δεν ξερω ειλικρινα ειναι απαραδεκτοι και πως εμεις οι πολιτες να επεμβουμε.Η εξουσια εχει καταληφθει απο τα πολιτικα κομματα καθως και το βημα των ομιλητων.Κανενας δεν μας ρωταει και κανενας δεν μας δινει τον λογο ανεξαρτητως του τι ξερομε και τι εμπειριες εχομε σπουδαζοντας, εργαζομενοι σκληρα,ταξιδευοντας σε ολο τον κοσμο κλπ.

      Διαγραφή
    2. Ναι. Δυστυχώς φταίμε κι εμείς. Ο καθένας, η κάθε ομάδα ταμπουρωνεται μπας και περισώσει κάτι για τον εαυτό της. Αν βλέπαμε λίγο μακροπρόθεσμα θα καταλαβαίναμε οτι με αυτή την πορεία για την μεγάλη πλειοψηφία τίποτα δεν θα περισωθεί.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.