4/2/17

Ρουμανία: Οπισθοχώρηση μετά την κατακραυγή. Αποσύρεται το διάταγμα για τη διαφθορά

"Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε", είπε ο επικεφαλής του κυβερνητικού εταίρου των Σοσιαλδημοκρατών. Σε άτακτη υποχώρηση η κυβέρνηση, για το νομοσχέδιο που προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και τη διεθνή κατακραυγή

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Σορίν Γκριντεάνου ανακοίνωσε την απόσυρση του αμφιλεγόμενου διατάγματος για υποθέσεις διαφθοράς, το οποίο οδήγησε σε πρωτοφανείς μαζικές διαδηλώσεις στην χώρα.
«Αύριο Κυριακή, θα συνεδριάσουμε εκτάκτως προκειμένου να καταργήσουμε το διάταγμα, να το αποσύρουμε, να το ακυρώσουμε…, καταλαβαίνετε, και να βρούμε ένα νόμιμο τρόπο προκειμένου να διασφαλίσομε ότι δεν θα εφαρμοστεί» επισήμανε ο επικεφαλής της ρουμανικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια ενός διαγγέλματος που απηύθυνε, όπου τόνισε ότι δεν επιθυμεί να «διχάσει τη Ρουμανία» κι ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατακλύζουν καθημερινά τους δρόμους μετά την έγκριση του κειμένου, την Τρίτη.

Νωρίτερα, ο αρχηγός του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) της Ρουμανίας είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο, η κυβέρνηση να αποσύρει το αμφιλεγόμενο διάταγμα.

Ο Λίβιου Ντραγκνέα, ο οποίος θεωρείται ότι ηγείται της κυβερνητικής πολιτικής, είχε συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματός του, για να συζητήσουν το ενδεχόμενο αυτό.

Σε συνέντευξή του στην τοπική ειδησεογραφική ιστοσελίδα DCNews, δήλωσε: "Νιώθω ότι δεν μπορώ να τη συγκρατήσω άλλο...την πίεση από τις περιφερειακές οργανώσεις που μπορούν να βγάλουν ένα εκατομμύριο ανθρώπους στους δρόμους του Βουκουρεστίου. Ως εκ τούτου, αποφάσισα να συναντηθώ με τους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού για να προτείνω μια λύση να αρθεί το αδιέξοδο".

Το PSD διαθέτει στο κοινοβούλιο πλειοψηφία μαζί με τον επι μακρόν εταίρο του, το κόμμα ALDE.

Το διάταγμα για την αποποινικοποίηση ορισμένων εγκλημάτων διαφθοράς θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις στην πορεία των μεταρρυθμίσεων από τότε που η Ρουμανία εντάχθηκε στην ΕΕ το 2007.

Αν επιβαλλόταν, θα αποποινικοποιούσε αδικήματα όπως την κατάχρηση εξουσίας που θα αφορούν ποσά μικρότερα των 48.000 δολαρίων.

Μάλιστα, αν το διάταγμα ίσχυε, θα έβαζε τέλος στη συνεχιζόμενη δίκη εις βάρος του Ντραγκνέα, ο οποίος κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε την πολιτική επιρροή του για να διασφαλίσει κρατικούς μισθούς για δύο εργαζόμενους στο αρχηγείο του κόμματός του το διάστημα 2006-2013.

news247

2 σχόλια:

  1. Μόνο έτσι μπορεί ο λαός να επιβάλλει τη βούλησή του.Εάν οι εκλογές μπορούσαν να το κάνουν αυτό θα τις καταργούσαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να ξεσηκωθεί ο λαός, πρέπει να είναι ενήμερος και να έχει κάποιους που θα τον ξεσηκώσουν.
      Εδώ υπάρχει ακόμη το αίσχος τού άρθρου 86 τού Συντάγματος, που απαλλάσσει τούς αμαρτήσαντας υπουργούς μετά από δύο βουλευτικές περιόδους, αλλά πόσοι το γνωρίζουν;
      Έχει ευθύνη ο λαός για την εξάπλωση τής διαφθοράς, αφού δεν αντιδρά. Και δεν αντιδρά ποτέ, όχι μόνο τώρα.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.