20/9/17

Χ. Ρίχτερ: Ο φιλοναζιστής συγγραφέας που τιμήθηκε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης ως φιλέλληνας

 Της Ρένας Μαγιάφα *
Ένα μικρό αναδρομικό ιστορικό στην προκλητική ιστορία του Χ.Ρίχτερ που δικάστηκε και αθωώθηκε μετά από μια θυελλώδη δίκη ,γεμάτη συναισθήματα, επί τρεις μήνες στο Ρέθυμνο το 2015 , νομίζω ότι είναι απαραίτητο για να ξύσει λίγο την μνήμη μας σε αυτήν την περίοδο απάθειας,απαξίωσης και αποχαύνωσης που μας έχουν βυθίσει.
Ο Χ.Ρίχτερ , φιλοναζιστής αφηγητής , εξέδωσε ένα βιβλίο για την Μάχη της Κρήτης  όπου εξυμνεί τους Γερμανούς στρατιώτες και τα εγκλήματα τους ” ιππότες ιδανικούς” τους αποκαλεί που κατέσφαξαν, ανασκολώπησαν, έκαψαν και ρήμαξαν τα περισσότερα χωριά της Κρήτης ενώ υβρίζει  και προσβάλλει τους Κρητικούς που αντιστάθηκαν στην εξ ουρανού επίθεση των Γερμανών αλεξιπτωτιστών στην γη τους και απαξιώνει τον αγώνα και τις θυσίες των Κρητικών και  γενικότερα την συμβολή της Ελλάδας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το 2015 παραπέμφθηκε σε δίκη  στο Ρέθυμνο για το φιλοναζιστικό περιεχόμενο του βιβλίου του “Η κατάληψη της νήσου Κρήτης” με μάρτυρες   κατηγορίας τους συγγενείς των θυμάτων των καμένων χωριών  και ιστορικούς και μάρτυρες υπεράσπισης τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Το 2014  ένας κύκλος διδασκόντων στο Π.Κ.  οι οποίοι επίμονα και αθόρυβα  πρωτοστατούντος του επίκουρου καθηγητή Ανδρ, Στεργίου, εισηγητή της αναγόρευσης,  προωθούσαν την αναγόρευση του Ρίχτερ σε επίτιμο καθηγητή σε ένδειξη αναγνώρισης του έργου του [??? ]  [Ο Ανδρ. Στεργίου ήταν μαθητής του Ρίχτερ στην Γερμανία και θιασώτης των απόψεων του ,είχε  λάβει  δε και αυτός από τον Ρίχτερ  ανάλογο τίτλο στην Γερμανία  ,άρα έπρεπε να ανταποδώση την υποχρέωση]
Το Πανεπιστήμιο  Κρήτης λοιπόν αποφάσισε να του αποδώσει τον τίτλο του διδάκτορα.  H τελετή έγινε με πρωτοβουλία και στήριξη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και ανήκαν στην σφαίρα επιρροής του σημερινού Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ,   Γιώργου Σταθάκη [ τότε ήταν υπουργός Οικονομίας και Τουρισμού].
Αυτές οι σχέσεις του κ. Σταθάκη με την τότε Πρυτανική  Αρχή παρεμπόδισαν την οποιαδήποτε διερεύνηση εντός του ιδρύματος για την υπόθεση Ρίχτερ καλύπτοντας αυτούς που πέτυχαν την βράβευση του.
Στις 19/11/2014  στο Ωδείο Ρεθύμνου , το Πανεπιστήμιο προσπάθησε να τιμήσει για την ”  προσφορά  του στην ιστορία” !!!  τον Ρίχτερ και  να τον ανακηρύξει επίτιμο διδάκτορα. Η τελετή διεκόπη επεισοδιακά από την παρουσία συγγενών των θυμάτων των ναζιστών που κρατούσαν φωτογραφίες των θυμάτων των οικογενειών τους, φορέων και πολιτών και εκπροσώπων του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας.
Οι καθηγητές  και η νεολαία  του ΣΥΡΙΖΑ που παρεβρίσκονταν εκεί   αφού χαρακτήρισαν τον κόσμο που διαμαρτυρόταν ως χρυσαυγίτες και ακροδεξιούς αποχώρησαν στο Πανεπιστήμιο στου Γάλλου για να συνεχίσουν εκεί  την τελετή βράβευσης.
Εκείνες τις μέρες το Πανεπιστήμιο τελούσε υπό  κατάληψη και κανένας δεν μπορούσε να μπει μέσα.
Οι κ.κ.του ΣΥΡΙΖΑ  κατάφεραν εν μέσω καταλήψεως την οποία διέκοψαν, για να τελέσουν την επόμενη ημέρα, λαθραία σε αίθουσα του Πανεπιστημίου την πολυπόθητη βράβευση του Ρίχτερ.όπως είπε και ο ίδιος ότι ” η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ που είχε καταλάβει τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου μου ζήτησαν συγγνώμη για την αναστάτωση άνοιξαν τις πόρτες και με προσκάλεσαν να εισέλθω, παρέστησαν μάλιστα στην αναγόρευση μου σε διδάκτορα”
Όσοι από το Πανεπιστήμιο αποφάσισαν να βραβεύσουν τον φιλοναζιστή συγγραφέα, βαφτίζοντας τον και φιλέλληνα !και με όλο τον πανεπιστημιακό συρφετό που επρόσκειντο στην κυβέρνηση παρήλασαν στο δικαστήριο ως μάρτυρες υπεράσπισης του Γερμανού συγγραφέα   για ένα κατάπτυστο βιβλίο  ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΣΑΝ όπως παραδέχθηκαν στον Πρόεδρο του Δικαστηρίου, πλην ορισμένων καθηγητών που δυστυχώς λοιδωρήθηκαν από τους δικηγόρους υπεράσπισης του Ρίχτερ όμως κατάφεραν να καταθέσουν υπέρ των αγώνων των Κρητικών και περιέγραψαν την βαναυσότητα και την βαρβαρότητα των κατακτητών.
Από τα όσα ακούστηκαν στο δικαστήριο διαπιστώθηκε ότι η όλη διαδικασία ανακήρυξης ήταν παράτυπη ενώ πολλά μέλη του Διοικητικού Ερευνητικού Προσωπικού του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης δεν είχαν ενημερωθεί για αυτήν.
Ο Κοσμήτορας της σχολής Δημήτρης Μυλωνάκης και η Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Ηβη Μαυρομούστακου δεν ακολούθησαν την πρέπουσα διαδικασία αλλά προχώρησαν στην τελετή βράβευσης εν αγνοία των περισσοτέρων μελών του Διοικητικού Ερευνητικού Προσωπικού του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης.
Παρ’όλα αυτά το δικαστήριο μετά από παρέμβαση του τότε στελέχους του Υπουργείου Παιδείας κ.Λιάκου που παραβρέθηκε ως μάρτυρας υπεράσπισης του Ρίχτερ,αθώωσε τον φιλοναζιστή κατηγορούμενο στις 10/2/2016.
Τις ημέρες εκείνες η κοινωνία στο Ρέθυμνο έβραζε από αγανάκτηση και  απογοήτευση από την αδικία της όλης διαδικασίας της δίκης και όσων είχαν ακουστεί στην αίθουσα του δικαστηρίου.
Όλοι είχαμε πειστεί πως η νομιμότητα της τελετής και η βράβευση ήταν άκυρη .Έπρεπε όμως να υποβληθεί αίτημα  από καθηγητές του Πανεπιστημίου και  διαμαρτυρία για το όλο θέμα ώστε να κινηθεί η διαδικασία ανάκλησης του τίτλου που δόθηκε παρανόμως στον Ρίχτερ.
Με ένα πολυσέλιδο υπόμνημα οι  καθηγητές κ.κ.Δ.Ξενάκης και Δ.Κοτρόγιαννος ανέπτυξαν τους λόγους για την ανάκληση του τιμητικού τίτλου  προς την Γενική Συνέλευση του Π.Κ. Στην αναφορά τους αυτήν περιέλαβαν και αυτά που έγραψαν τρεις έγκριτοι Γερμανοί Ιστορικοί οι Φλάισερ,Ροτ και Γκουστάβους για τον βίο και την πολιτεία του Ρίχτερ.
Στις 25/5/2016 πήρε την απόφαση η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών να ανακαλέσει τον τίτλο από τον Ρίχτερ.
Ας έρθουμε όμως στο δια ταύτα.
Αυτή η απόφαση ενταφιάστηκε ΓΙΑ ΈΝΔΕΚΑ [11] ΜΗΝΕΣ ΣΤΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΗΤΟΡΑ  της Σχολής  ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΥΛΩΝΑΚΗ για να ανασυρθεί μετά από αίτημα που υποβάλαμε κάποιοι πολίτες του Ρεθύμνου  ρωτώντας τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου για την τύχη της απόφασης ανάκλησης στις 23/3/2017. Μας απάντησαν αμέσως  !  στις 7/4/2017 πως αφού συζητήθηκε το θέμα στην Κοσμητεία  της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών το κοινοποίησαν στον Χ.Ρίχτερ προκειμένου να απαντήσει .
Και ρωτάμε εμείς οι πολίτες ,   Να απαντήσει  ΤΙ ???    επιτέλους να ξαναπεί όσα προσβλητικά ξέρασε αμέσως μετά την αθώωση του? να ξαναπροσβάλει το Πανεπιστήμιο Κρήτης και όλους εσάς που τον τιμήσατε παραβλέποντας την ΙΣΤΟΡΙΑ ,ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ και την ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ  σας?
Να απαξιώσει ,να προσβάλει [ΞΑΝΑ] και να απειλήσει ποιός ο Ρίχτερ ! το εργαλείο του ΣΌΙΜΠΛΕ  ΠΟΥ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΊ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ και τα ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ   και  την  ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ!
Επισυνάπτω αυτολεξεί  την απάντηση που μας έδωσε  όχι ο Πρύτανης αλλά ο κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών ΔΗΜ. ΜΥΛΩΝΑΚΗΣ
“Σε απάντηση επιστολής σας με αρ.Γεν.Πρωτ. 4068/23-3-17, σας ενημερώνουμε ότι η απόφαση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης περί ανακλήσεως του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα από τον καθηγητή Χάινς Ρίχτερ, αφού συζητήθηκε στην Κοσμητεία της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις, κατόπιν απόφασης της τελευταίας κοινοποιήθηκε στον κ. Ρίχτερ ώστε να απαντήσει επί των ζητημάτων  που έθεσε η απόφαση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης στο πλαίσιο της άσκησης εκ μέρους του δικαιώματος προηγούμενης ακρόασης. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μετά την λήξη της προθεσμίας που έχουμε θέσει στον κ. Ρίχτερ για να απαντήσει , αν το επιθυμεί.
Ο Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών
Δημήτριος   Μυλωνάκης
Η Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης
Αγγελική-Ήβη Μαυρομούστακου
Μετά ακολούθησαν οι απειλές και οι  ύβρεις του Ρίχτερ  και η  άρνηση του να παραδώσει τον τίτλο. [Η συνέντευξη του "στην Νέα Κρήτη" στις 20/5/17 για όποιον θέλει να την ακούσει και να αγανακτήσει] Μήπως να μην αγανακτούμε αφού το Π.Κ τον τίμησε και τον έκανε επίτιμο μέλος του? Άλλωστε για αυτόν  οι τίτλοι του χρειάζονται για να αποδείξει ότι είναι ιστορικός και μάλιστα φιλέλλην και ειδικός στην Ιστορία της Ελλάδος,ο φιλέλληνας  που εξομοιώνει τα θύματα με τους θύτες και το Πανεπιστήμιο τον βράβευσε γιαυτό.
Ακούστηκε πως τον Μάιο του 2017 θα τελείωνε το θέμα Ρίχτερ , είμαστε  πέντε μήνες αργότερα και το Πανεπιστήμιο εξακολουθεί να σιωπά ακόμα.Τέλος πάντων ποιοι κάνουν κουμάντο σε αυτό το Ίδρυμα? Υπάρχει ιεραρχία εκεί μέσα ή όχι?
Εμείς θα περιμένουμε και επειδή επιμένουμε και θα επιμένουμε μέχρι το Πανεπιστήμιο Κρήτης να πάρει πίσω αυτόν τον τίτλο που  χάρισε στον φιλοναζιστή συγγραφέα και κυρίως θα περιμένουμε
ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΣΥΓΓΝΩΜΗ  ΔΗΜΟΣΙΑ από τους Κρητικούς αυτοί οι καθηγητάδες που αγνόησαν την Ιστορία κρίνοντας ΜΥΘΟ  ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ και τον ΑΓΩΝΑ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΛΑΟΥ
υιοθετώντας την άποψη του Ρίχτερ πως ο αγώνας των Κρητικών ήταν ” ανέντιμος και βρώμικος”               αλλιώς
να έρθουν  να μας αντιμετωπίσουν δημόσια και όχι εν κρυπτώ όπως τότε που έδωσαν τον τίτλο στον Ρίχτερ ,να μας εξηγήσουν μαζί  με τους αναθεωρητές [Ρεπούση,  Φίλη, Λιάκο  κ.λ.π. και τους ομοίους τους] την Νεώτερη Ιστορία της Ελλάδας και να υποσχεθούν πως θα διδάσκουν στα σχολειά  πως η ΜΑΧΗ της ΚΡΗΤΗΣ είναι ορόσημο της πάλης του Ανθρώπου για Ελευθερία και Αξιοπρέπεια ενάντια στον ναζισμό και τον φασισμό  και την βαρβαρότητα που κουβαλούσε .
Για εμάς ο  φιλοναζιστής Χάιντς Ρίχτερ  και όσοι τους υποστηρίζουν είναι ανεπιθύμητοι όχι μόνο στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα αλλά και στα χωριά που έκαψαν και λεηλάτησαν και στα ορφανά σπίτια των ανθρώπων που έσφαξαν,  τους το έδειξαν στις 19/11/2014 στο Ωδείο Ρεθύμνου  τα μαύρα πένθιμα πουκάμισα που φορούσαν οι άνθρωποι με τις φωτογραφίες των νεκρών τους στα χέρια τους.
Ρέθυμνο 19/9/2017
* Αρχιτέκτων  Μηχανικός

9 σχόλια:

 1. Ο στρατηγος ε.α Παραγιουδακης στην εκπομπη "αντιθεσεις" του κου Σαχινη αποδομησε το "εργο" του καθηγητη Ριχτερ.Εκει ακουσα πρωτη φορα να αποκαλουνται οι μαχητες της Βερμαχτ και των αερομεταφερομενων μοναδων του στρατηγου Κουρτ Στουντεντ "ιπποτες"!

  Καποιος θα μπορουσε να τραβαει τα μαλλια του για ωρες με αυτον τον χαρακτηρισμο αλλα δεν ειναι η πρωτη φορα που γερμανοι πλιατσικολογοι και δολοφονοι ονομαζονται ετσι.Κακως ο Χιτλερ αναφερεται σαν ο μεγαλυτερος σφαγεας των λαων ενω δεν εκανε τιποτα παραπανω απο το να ακολουθησει την ...παραδοση της φυλης του!

  Τι να αναφερουμε:τα εγκληματα του Β Παγκ. Πολεμου,τα αερια που πρωτο χρησιμοποιησαν κατα τον Α Παγκ. Πολεμο οι "ιπποτες" (μαχη της Ιπρ) η τις σφαγες που εκαναν στο μεσαιωνα και ειδικα στην δυτικη Ρωμαικη Αυτοκρατορια;

  Ο Ιουλιος Καισαρας*γραφει μεταξυ αλλων γιαυτα τα πλασματα:..Οι φυλες αυτες (γερμανικα φυλλα) θεωρουν μεγιστοι δοξα να ρημαζουν τις γειτονικες περιοχες και να τις κανουν μη κατοικησιμες (;;;)...

  Σχολιαζοντας τους νεοελληνες εθνομηδενιστες υποστηρικτες του Ριχτερ και των ελλεεινων ιπποτων της γερμανικης λαιλαπας (οπως ο λοχιας "ιπποτης" Φριτς Σουμπερτ που εδειξε ποσο ιπποτης και ανδρας ηταν στον Χορτιατη, τα Γιαννιτσα και αλλου) ηθελα να τους ρωτησω:

  1. στην Κρητη βρηκατε να ξεπλυνετε τον Ναζισμο και τα εγκληματα που εκαναν οι γερμανοι λεβεντες;

  2.Οι αριστερομηδενιστες φοιτητες που ντροπιαζουν την ιστορια και την παραδοση μας ,βρηκαν τους μαυροφορεμενους Κρητικους που αρκετοι απο αυτους εχουν να κλαψουν καποιον στην οικογενεια τους λογω της Κατοχης, να καταγγειλουν σαν...Χρυσαυγιτες;

  *Ιουλιος Καισαρ
  (Σχολια περιΓαλατικου Πολεμου.Βιβλιο VI, πα 21-22).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @ Δημητρης Τσιπλικωφ.
   Θα πρεπει να γνωριζεις οτι η ξεφτιλα σε καποιον γινεται απολυτη οταν τον ταπεινωσεις μπροστα στους δικους του.
   Οσο για τους Χρυσαυγιτες,συμφωνα με τους Συριζαιους,πρεπει να εχουν ποσοστα απο 80 εως 95% αν αφαιρεσεις το ποσοστο του Συριζα.

   Διαγραφή
 2. Αυτοί που βράβευσαν τον λεγάμενο ναζί, με τους υποστηριχτές τους, είναι φανάτικοι ανθέλληνες. Εφοδιασμένοι με τα απαραίτητα πιστοποιητικά αριστεροφροσύνης, αποφάσισαν πως οι συγγενείς των σφαγιασθέντων από τις βαρβαρικές ορδές και οι υπόλοιποι διαμαρτυρόμενοι είναι ακροδεξιοί. Επειδή αυτοί είναι αριστεροί , όποιος διαφωνεί μαζί τους τι άλλο θα μπορούσε να είναι; Το άλλο μεγάλο θέμα είναι η μπόχα και η συχαμάρα που αποπνέει μερίδα των πανεπιστημιακών που τείνει να πάρει χαρακτηριστικά κάστας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ξερεις τι εστι καπιταλισμος και ποια ειναι τα δεκανιακια του??
   ολα τ αλλα ειναι λογια ν αγαπιομαστε.. αρκετα το παραμυθι με τους δεξιο/αριστερους

   Διαγραφή
 3. Το παραξενο ειναι οτι αυτοι οι αριστεροφρωνες εχειν ερθει σε συγχυση:

  Στην Κρητη θελουν να τιμησουν τον καθηγητη Ριχτερ ο οποιος απαλυνει οσο μπορει τα εγκληματα των γερμανων συμπατριωτων του αλλα στην Αθηνα ανθρωποι του ιδιου παραταξιακου χωρου τιμουν την εθνικη αντισταση και τους εκτελεσθεντες στην Καισαριανη!

  Τωρα πως συνδυαζονται αυτα τα δυο πραγματα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Το "έργο" του Ρίχτερ είναι απαράδεκτο γιατί χαρακτηρίζει τους Κρήτες αντάρτες ως ατάκτους και όχι ως την ένοπλη προσπάθεια του λαού ενάντια στον κατακτητή. Εαν ποτέ με μία εθνική κυβέρνηση στην Ελλάδα πάμε σε διεθνή δικαστήρια εναντίον του γερμανικού κράτους για τα εγκλήματα τους στην Ελλάδα, το "έργο" του εν λόγω κυρίου και όσων τον βράβευσαν θα χρησιμοποιηθεί εναντίον μας. Θα παρουσιαστούν οι αντάρτες ως εγκληματίες δλδ. Δεν ξέρω τα αισθήματα του Ρίχτερ για τους ναζί αλλά είμαι βέβαιως ότι και ο Ρίχτερ και όσοι βράβευσαν το έργο του έχουν πολυ καλές σχέσεις με την γερμανική πρεσβεία. Υπόψη το έργο του έχει αποδομηθεί πλήρως με επιστημονική τεκμηρίωση και υπάρχει αναρτημένο στο διαδίκτυο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Γλυφωμεν κυριοι τους ορχεις των επιβητορων γερμανων και ευρω διδοντες...
  Ειναι τοσο απλο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Γιατί αθωώσατε αυτό το γουρούνι πατριωτάκια ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.