11/10/18

"Καμπανάκι" ΔΝΤ προς την Ελλάδα για μακροχρόνια ανάπτυξη και γήρανση πληθυσμού

Της Δήμητρας Καδδά
Δυσμενέστερες προβλέψεις για την μακροχρόνια ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και καμπανάκι για την υπογεννητικότητα και για την γήρανση του πληθυσμού περιλαμβάνει η νέα Έκθεση του ΔΝΤ World Economic Outlook που δόθηκε στην δημοσιότητα στο πλαίσιο της συνόδου που λαμβάνει χώρα στο Μπαλί. Αύριο ακολουθούν 2 ακόμη εκθέσεις για τις τράπεζες και τα δημοσιονομικά μεγέθη.
Το ΔΝΤ στην πρώτη αυτή έκθεση επισημαίνει ότι αναγκάστηκε να προσαρμόσει προς τα "κάτω" τις προβλέψεις του για τα πρωτογενή πλεονάσματα διεθνώς. Και τούτο λόγω της πιο επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής που βλέπει τώρα (σε σχέση με τον οικονομικό σχεδιασμό που ήταν ορατός προ εξαμήνου κατά την έκθεση του προηγούμενου Απριλίου) στην Ελλάδα, στην Ιταλία αλλά και στην...Γερμανία. Αντίθετα, βλέπει πιο "σφικτή" πολιτική σε ΗΠΑ και Γαλλία.
 
Χαμηλές πτήσεις για το ΑΕΠ στο μέλλον

  
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πιο αισιόδοξο για την πορεία της ανάπτυξης το 2019. Ενώ τον Απρίλιο προέβλεπε ρυθμό 1,8%, πλέον αναθεωρεί την πρόβλεψη του σε ρυθμό 2,4% αύξησης του ΑΕΠ για το 2019. Διατηρεί επίσης αμετάβλητη την εκτίμηση για ρυθμό ανάπτυξης 2% φέτος.
Ουσιαστικά πρόκειται για εκτιμήσεις οι οποίες είναι κατά 0,1% χαμηλότερες από αυτές της κυβέρνησης (όπως αποτυπώνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού με ρυθμό 2,1% φέτος και 2,5% το 2019). Για το τελευταίο 3μηνο του 2018 βλέπει ανάπτυξη 2,2% και για το τέλος  του 2019 στο 2,5%.
Ωστόσο πλέον το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβη και σε μία αλλαγή προς το χείρον. Δυσπιστεί για τις μακροχρόνιες προοπτικές και για τη διατηρησιμότητα της ανάπτυξης.
Υπολογίζει πλέον ότι το 2023 η άνοδος του ΑΕΠ θα είναι μόλις 1,2% (έναντι πρόβλεψης για ρυθμό ανάπτυξης 1,9%  στις εαρινές προβλέψεις του προηγούμενου Απριλίου).
Η δυσμενέστερη εκτίμησή του συνδέεται και με στοιχεία για την γήρανση του πληθυσμού που παραθέτει σε ξεχωριστό κεφάλαιο. Ο λόγος για μέρος της έκθεσης που είχε ανακοινώσει προ ημερών και δείχνει ότι η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη που έχει δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα υπογεννητικότητας λόγω της κρίσης, με μακροχρόνιες συνέπειες οι οποίες σχετίζονται και με το συνταξιοδοτικό.
 
Στο πεδίο των μακροοικονομικών δεικτών, οριακά αυξημένη (στο 18,1% έναντι πρόβλεψης τον Απρίλιο για 18%) βλέπει το ΔΝΤ την ανεργία το 2019. Εκτιμά επίσης ότι  ο πληθωρισμός θα επιταχύνει προς το 1,2% το 2019.
Αμετάβλητη φέτος αλλά βελτιωμένη για το 2018 είναι η πρόβλεψή του για την πορεία του εξωτερικού ισοζυγίου της χώρας. Εκτιμά ότι θα διατηρηθεί και φέτος το έλλειμμα στο 0,8% του ΑΕΠ το οποίο θα περιοριστεί  σε 0,4% του ΑΕΠ το 2019 για να υπάρχει μηδενικό έλλειμμα και εξισορροπημένο ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το 2020 (σ.σ. τον Απρίλιο εκτιμούσε ότι το έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας θα ήταν στο 0,6% του ΑΕΠ το 2019).
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το Ταμείο αναθεωρεί επί τα χείρω την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη, την οποία πλέον υποβιβάζει από το 3,9% στο 3,7% για την περίοδο 2018-2019.
 
Επαφές ΥΠΟΙΚ
 
Σημειώνεται ότι ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την διήμερη περιοδεία του σε Χονγκ Κονγκ και Σιγκαπούρη, θα καταλήξει στο Μπαλί για επαφές "κορυφής" με επίκεντρο την "ανοχή" του Ταμείου για την πρόθεση της κυβέρνησης να μην μειώσει τις συντάξεις, αλλά και για τις υπόλοιπες παροχές που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Θα συζητήσει επίσης και το ενδεχόμενο εξαγοράς μέρος του δανείου που έχει συνάψει η Ελλάδα με το Ταμείο.
Πηγή: Capital

4 σχόλια:

  1. Οι κατά καιρούς προβλέψεις του ΔΝΤ για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας δεν επαληθεύθηκαν.
    Το ΔΝΤ έχασε την αξιοπιστία του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μας ειρωνεύονται κιόλας! Αν έγραφα πως θα ήθελα να αναλάβω με ένα καλό επιτελείο (υποθετικά ο καθένας δεν είναι προσωπικό) έναν τομέα που θα τους έστριβα τα 'καρύδια' όλοι οι αναγνώστες θα γελούσαν!Θα έλεγαν εσύ? Χαχαχαχα!! Ξέρετε τώρα γιατί είμαστε εδώ λοιπόν, διότι υποτιμούμε τον εαυτό μας, θεωρούμε πως ο Κοτζιάς, ο Τσίπρας, ο Μπαλάφας,ο Κούλης, η Φώφη, ο Θεοδωράκης Στ. και όλη η σάρα και η μάρα που προδίδουν είναι καταλληλότεροι!Τουλάχιστον αν είναι να καταστραφεί η χώρα ας καταστραφεί από έναν ηλίθιο αλλά Έλληνα όχι προδότη που θα εμπαίζει τον λαό!Δεν είναι άξιοι επιχειρηματίες που έχουν διαπρέψει, επιστήμονες, έμποροι κλπ? Φανταζόμαστε τον πολιτικό πολύξερο, μορφωμένο, και δεν ξέρω εγώ τι, φανταζόμαστε το κράτος σαν κάτι πολύπλοκο και όχι το σπίτι μας που έχει γείτονες, οικιακή οικονομία, δημόσιες σχέσεις, κλέφτες που θέλουν να το ληστέψουν, χρηματοκιβώτιο, συνέλευση πολυκατοικίας για τον κανονισμό λειτουργίας της και πάει λέγοντας...πολιτικοί που ανάθεμα αν έχουν διαβάσει το συμπόσιο του Πλάτωνα, η αν έχουν στο μυαλό τους την ευδαιμονία, το αγαθόν!Πολιτικοί που δεν ξέρουν πως στην Ακαδημία του ο Πλάτων έγραφε «Μηδείς αγεωμέτρητος εισίτω μοι την θύρα» και τα όσα συν αυτώ παράγονται...δηλαδή να έχουν αναλυτικό και επαγωγικό τρόπο σκέψης, αυστηρότητα στην κρίση του και στην διατύπωση συμπερασμάτων, απόλυτη ακρίβεια και σιγουριά στην επιλογή της αλήθειας απ΄ το ψέμα, του σωστού απ΄ το λάθος. Αυτό προσφέρουν οι σύμβουλοι διότι κανένας δεν είναι παντογνώστης, τολμήστε λοιπόν νέοι μας διότι αφορά άμεσα το μέλλον, τολμήστε για το αγαθόν και τον Έρωτα όπως τον περιέγραφε ο Σωκράτης στον Αγάθων που μεταξύ άλλων τον προσδιόρισε και ως το ορθόν!Δηλαδή κανένα άκρο, αυτό που δεν είναι ούτε κακό, ούτε καλό, ούτε κοντό, ούτε μακρύ!Αυτή είναι πολιτεία δικαιοσύνης...πάμε λοιπόν, συνεχίζουμε ως Έλληνες να δώσουμε μιαν απάντηση στο ΔΝΤ!θα μου πεις θα πετύχουμε? Τι πειράζει αν όχι , το ταξίδι κάνει την διαφορά, άλλωστε πως θα το ξέρουμε να δεν το επιχειρήσουμε..εμείς οι Έλληνες είμαστε επιχειρηματίες από την ύπαρξή μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει να τελειώσει άμεσα αυτός ο ξεπεσμός Νίκο! Να πιέσουμε στην περιοχή του άμεσα ο καθένας τους βουλευτές! Από την βάση! Ποιος είσαι κύριε? Θες ψήφο πήγαινε τώρα και ψήφισε όχι για την Μακεδονία αλλιώς εξαφανίσου! Πρόσωπο με πρόσωπο...

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.