4/8/19

Η Δικτατορία της 4ης Αυγούστου



Στις 4 Αυγούστου 1936 ο πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς με τη συγκατάθεση του βασιλιά Γεωργίου Β’ αναστέλλει βασικά άρθρα του Συντάγματος και κηρύσσει δικτατορία.
Θα επιβάλλει ένα αυταρχικό καθεστώς με κάποια φασιστικά στοιχεία, που δεν θα οδηγήσουν όμως στη δημιουργία ενός ολοκληρωτικού κράτους. Το καθεστώς αποδείχτηκε ότι ήταν προσωποπαγές και θα καταρρεύσει μετά τον θάνατό του, στις 29 Ιανουαρίου 1941.

Ο Μεταξάς δεν συνάντησε σοβαρή αντίσταση στη διάρκεια της εξουσίας του. Η τετραετία πολιτικής αστάθειας, στρατιωτικών κινημάτων και οξύτητας των παθών που προηγήθηκαν είχαν κουράσει τον λαό, ο οποίος αποζητούσε τάξη και ασφάλεια. Επιπλέον, οι πραγματικοί πρωταγωνιστές της εποχής, Ελευθέριος Βενιζέλος, Παναγής Τσαλδάρης και Γεώργιος Κονδύλης είχαν εκλείψει και η νέα πολιτική ηγεσία δεν είχε αναδειχθεί ακόμη…

ΠΗΓΗ: sansimera.gr

3 σχόλια:

  1. Ο Άγιος Κεφαλλήν μπάρμπα Γιάννης των Ελλήνων, ο ένας από τους 3 μόνον Έλληνες κυβερνήτες στην 190χρονη ύπαρξη του νεώτερου ελλαδικού κράτους…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μεγάλος άνδρας, σπουδαίος Έλληνας πατριώτης, είχε εξαιρετική γενική μόρφωση, σπουδαίος επιτελικός αξιωματικός.

    Μέχρι το 1964 το σχέδιο επιστράτευσης του Ε.Σ., κατά τον Συνταγματάρχη Στρατολογίας στην Σχολή Μηχανικού, που μας ενημερώσει μερκώς για το σχέδιο επιστράτευσης, είχε ακόμη τις πινελιές σχεδίου του Μεταξά!


    Για τον τρόπο και την ίδρυση της Δικτατορίας Μεταξά, Σας παραπέμπω στο βιβλίο "Ελλάς και Ξένοι",1919-1967, Τα Αρχεία του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Συγγραφεύς Δημήτρης Κιτσίκης, Σελίδες 122 έως 142, Αθήναι 1977, Βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ, Ι.Δ.Κολλάρου & Σίας Α.Ε.

    Εκεί αναφέρεται με λεπτομέρειες πως έφθασε ο Γεώργιος Β¨ να υποστηρίξει το καθεστώς του Μεταξά.

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε ΧΑΚ,

    Εάν η κυρία Χαφουσίδου δεν έχει πετάξει όσα φύλλα [Σελίδες 122 έως 142] του ως άνω βιβλίου της έχω προ καιρού στείλει,να τα ζητήσετε και να τα διαβάσετε, διότι έτσι φαίνεται ότι έγινε η Δικτατορία Μεταξά, η οποία, όπως έγραψε στο ΠΑΡΟΝ (και δεν μετά από αυτό ξαναέγραψε...στην ανωτέρω εφημερίδα!) ο κ. Κόλμερ, εκτός του ότι είχε πετύχει την σιτάρκια της Ελλάδος, μας είχε προετοιμάσει στρατιωτικά για τον ΙΙ Π.Π. και είχε προνοήσει, μάλιστα προπληρώσει, 150.000 τόνους σιτάρι στην Αυστραλία, πριν ξεσπάσουν οι εχθροπραξίες!

    Ο πραγματικός δικτάτορας ήταν ο Γεώργιος Β, ο οποίος είχε ζήσει περίπου 10 χρόνια στην Αγγλία εξόριστος και ήταν θαυμαστής του βρετανικού πολιτεύματος. Εάν ο Μεταξάς δεν του έκανε, τότε θα έβαζε έναν άλλον στην θέση του.

    Φιλικά

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.