27/8/19

Οι χειρισμοί Τσίπρα - Βαρουφάκη που έφεραν τους περιορισμούς - capital controls


Μπορεί το μνημόνιο να έληξε πριν από ένα χρόνο, στις 20 Αυγούστου του 2018, αλλά η χθεσινή απόφαση για τον τερματισμό των capital controls σφράγισε το διαβατήριο επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα. Κι αυτό, γιατί η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, στις 28 Ιουνίου του 2015, είχε αποτελέσει την κορύφωση του δράματος του πρώτου εξαμήνου του έτους αυτού, όταν η απειλή ενός Grexit είχε φτάσει να είναι περισσότερο από ορατή και η τότε ελληνική κυβέρνηση φλέρταρε με την ιδέα ότι ίσως αυτή δεν θα ήταν και τόσο κακή ιδέα.
Ηταν οι μέρες που, με πρωταγωνιστή τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, τα Ecofin ήταν μια σειρά αλλεπάλληλων αποτυχημένων προσπαθειών συμφωνίας, ενώ πλησίαζε απειλητικά η λήξη του προγράμματος στις 30 Ιουνίου. Ωσπου, το Σάββατο 27 Ιουνίου, τα ξημερώματα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το δημοψήφισμα, ωθώντας την κρίση στα άκρα και οδηγώντας πολλούς Ελληνες καταθέτες στα ATM των τραπεζών. Την ίδια ημέρα ο κ. Βαρουφάκης αποχώρησε από το πιο δραματικό, ίσως, Eurogroup, το οποίο συνεδρίασε σε ακόμη μία προσπάθεια να βρεθεί λύση. «Πριν ακόμη οριστικοποιηθεί η δήλωση, ο Βαρουφάκης σηκώθηκε και έφυγε σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ολοι έμειναν εμβρόντητοι. Κανένας υπουργός μέχρι τότε δεν είχε αποχωρήσει από μια συνάντηση χωρίς να πει λέξη», γράφουν στο βιβλίο τους, «Η τελευταία μπλόφα», η Ελένη Βαρβιτσιώτη και η Βικτώρια Δενδρινού.
Την Κυριακή, 28 Ιουνίου, η Ελλάδα ανακοίνωσε την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και το κλείσιμο των τραπεζών από την επομένη. Μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, είχαν κάνει φτερά 2 δισ. ευρώ από τις τράπεζες. «Οι Ελληνες πολίτες βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια δύσκολη εβδομάδα χωρίς πρόσβαση στις τράπεζές τους και χωρίς προοπτική διεθνούς βοήθειας», επισημαίνει στην έκδοση «Διαφυλάσσοντας το ευρώ σε καιρούς κρίσης» ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας. Για τον Γιάννη Στουρνάρα, ήταν ίσως η κρισιμότερη στιγμή της έως τότε καριέρας του. Η απόφαση, που περιελάμβανε τραπεζική αργία μιας εβδομάδας και ημερήσιο όριο αναλήψεων 60 ευρώ, ελήφθη από το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας 7 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα της 28ης Ιουνίου και την προθεσμία που είχε δώσει η ΕΚΤ,  με τον πρόεδρο της οποίας Μάριο Ντράγκι είχε προηγουμένως συνεννοηθεί ο Στουρνάρας.
«Θα ήταν καλύτερο», λέει ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, «να μη βρίσκεται κανείς σε κατάσταση που (σ.σ.: τα capital controls) είναι αναπόφευκτα. Αλλά δεδομένου του πού βρισκόταν η Ελλάδα, δεν υπήρχε εναλλακτική».
«Στους έξι μήνες της υπουργίας Βαρουφάκη, περίπου 45 δισ. καταθέσεις έφυγαν. Αυτό τα λέει όλα», είναι το σχόλιο του Γιάννη Στουρνάρα, το οποίο μεταφέρει το βιβλίο του ESM. «Αυτό οδήγησε στα capital controls, με την προκήρυξη του δημοψηφίσματος».
Καθημερινή

9 σχόλια:

  1. Λέει το πολύ ενδιαφέρον άρθρο «Στους έξι μήνες της υπουργίας Βαρουφάκη, περίπου 45 δισ. καταθέσεις έφυγαν. Αυτό τα λέει όλα»...
    Δυστυχώς αυτό δέν τά λεει όλα όμως. Γιατι τόν πράκτορα αυτόν του Τζόρτζ Σόρου τού ξαναψηφισε ένα 3%. Δηλαδή υπάρχει ένα 3% εντός τών τοιχών πού είναι αντρίκελα τού Σόρου και για αυτό πρέπει να επαγρυπνούμε ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχει κανει και διασπορα στα αλλα κομματα αρκετη..καλου κακου..Απ την Γιαννακου...Ντορα..την ξαδελφη της..του ντοπιου ιδρυματος Σορος...τους Καιριδηδες...κλπ...Ασε το ..δικαστικο σωμα..στρατο..κλπ...Ασε τις στοες ..μεζονετες..και ρετιρε...Ασε τις...αρχαιολογους..τελωνες..Φαρισαιους...ιερες συνοδους..θιγκ τιγκ ταγκ...Γκογκ...παγωδες..ντριν ντριν..κλπ..Ντριν ντριν..ηχος..κατα Σαιξπηρ..οστις κανει την ψυχη να αναπηδα στο καθαρτηριο..τα διφραγκα..τα ξοανα...τα χρυσα μοσχαρια ..τα γλωσσαρια...πλατς πλατς..

      Διαγραφή
    2. χωριό που φαίνεται, κολαούζο δεν θέλει ... δηλαδή σταθερός και μή εξαιρετέος οπαδός τού Σόρος ... Μπράβο Δημητράκη ..

      Διαγραφή
    3. Για την διασπορα του Σορος μιλω ..κ.Αβρααμ...ξαδελφε της Ρεββεκας..

      Διαγραφή
  2. Οταν το συνολο της υλικης και αυλης περιουσιας του ελληνικου δημοσιου εχει περασει στο Υπερταμειο , οταν το συνολο των δημοσιονομικων της χωρας το διαχειριζεται χωρις να δινει λογαριασμο η ΑΑΔΕ , οταν με το προσχημα της λαθρομεταναστευσης ο επιχειρησιακος ελεγχος του ανατολικου Αιγαιου εχει περασει στο ΝΑΤΟ , των χερσαιων συνορων στη FRONTEX , οταν κλπ κλπ Για ποια επιστροφη στην κανονικοτητα μιλαμε; της νεας κατοχης σε αντιθεση με την παλαια τη γερμανικη του 41-44;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καθησε γιατι θαρθει και ο Καιζερ..με σαρικι..κι ο Τζερονυμο απ το Τεξας.. Δεν βλεπεις ποσα " ουγκ" και "ναιν" λεμε πια ??

      Διαγραφή
  3. Υφίσταται πάντα η διαχρονική ισχύς του "φοβού τους Μήδους και δώρα φέροντας" οπότε δεν θεωρώ ότι οι "εταίροι" μας στην ΕΕ είναι ειλικρινέστεροι των πολιτικών μας. Τόσο η αρθρογράφος όσο και οι συγγραφείς του "Η τελευταία μπλόφα", αποδίδουν αυτά και μόνο που τους είχαν δοθεί από τους δήθεν φίλους της χώρας. Με άλλα λόγια, οι κυρίες αναπαράγουν τα φληναφήματα των "εταίρων" μας, που έχουν και το μαχαίρι και το καρπούζι, παίζοντας ο ρόλο τους. Το γεγονός δε, ότι οι πολιτικοί της χώρας είναι ελάχιστοι δεν σημαίνει ότι οι λοιποί της ένωσης είναι μέγιστοι. Όλοι τους, όπως και οι κυρίες, λειτουργούν ως οι πραιτοριανοί της οικονομικής ολιγαρχίας της ΕΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για ενα ..μανον καλο γινονται ολα...και λιγες ανταυγειες στο τσουλουφι...

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.