4/12/09

Εκ βαθέων


Του Απόστολου Αποστολόπουλου
Ανατροπή εκ βαθέων ήταν το αποτέλεσμα της εκλογικής μάχης για το νέο αρχηγό της ΝΔ. Σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που ψήφισε παραδοσιακά, τον κληρονόμο του μεγάλου ονόματος, οι «ανώνυμοι» της συντηρητικής παράταξης απόρριψαν αυτούς που «έμειναν αλλά έβλαψαν» και εξέλεξαν αυτούς που έφυγαν αλλά γύρισαν. Οι φιλήσυχοι νοικοκυραίοι (σπονδυλική στήλη όχι μόνο της συντηρητικής παράταξης αλλά και της χώρας)ψήφισαν μαζικά, με πείσμα και έστειλαν σαφές πολιτικό μήνυμα εντός και εκτός Νέας Δημοκρατίας. Εσωκομματικά, καταψήφισαν όσους θεώρησαν, ηθικά και πολιτικά, υπεύθυνους της πανωλεθρίας στις εθνικές εκλογές, τους εκπροσώπους του κατεστημένου της παράταξης.
Αυτή η επιλογή στέλνει μήνυμα προς το σύνολο του πολιτικού κόσμου:
-Δεν βαρέθηκαν μόνο οι Βρυξέλλες τους κλέφτες, τους ψεύτες και τα ψέματα, τα βαρεθήκαμε κι εμείς.
-Δεν πάει άλλο με τις «κόκκινες γραμμές» στα εθνικά θέματα που σβήνουν με έξωθεν πιέσεις και εντολές
.
Η επιτυχία του νέου αρχηγού της ΝΔ δεν μπορεί εκ των προτέρων να θεωρηθεί δεδομένη (αρχή άνδρας δείκνυσι) αλλά η τιμωρία του, αν παρεκκλίνει από τη λαϊκή εντολή (σύμφωνα με όσα ο ίδιος υποσχέθηκε), μπορεί να προεξοφληθεί.
Ο «δήμος» της ΝΔ παρέδωσε στον νέο αρχηγό ένα ακέραιο μεγάλο κόμμα. Δεν θα διαλυθεί σε δύο ή περισσότερες «κοινότητες» αν οι εντολές του «δήμου» ηγεμονεύσουν, με την καθοδήγηση του κ. Σαμαρά. Αν δεν μείνει ιδεολογικός και πολιτικός χώρος να ξαναβλαστήσουν όσα απορρίφθηκαν, με το πρόσχημα της ενότητας, την επίκληση της συναίνεσης, την ανοχή στην εσωτερική διάβρωση, έως τον τελικό, γνωστό εξευτελισμό.
Το μήνυμα του «δήμου» της ΝΔ αγγίζει τους «δήμους» όλων των παρατάξεων. Στον ίδιο τόπο ζούμε, κοινή η τύχη και το μέλλον στα χέρια μας. Αν οι ανατροπές εντός της ΝΔ περιοριστούν στο εσωτερικό της θα μαραζώσουν και η ίδια θα είναι ίσως ένα μεγάλο κόμμα αλλά περιορισμένων διαστάσεων, χωρίς προοπτική. Αν, αντίθετα, η ηγεσία πείσει ότι η κοινωνική πολιτική είναι εφικτή, ότι το νόμιμο οφείλει να είναι και ηθικό, ότι ο πατριωτισμός δεν είναι ντροπή, τότε μπορεί η κοινωνία να αναθαρρήσει και να ακολουθήσει. Γι’ αυτό η ιδεολογική και πολιτική συζήτηση που άνοιξε, για εκλογικές ανάγκες, στη ΝΔ τόσο για την Οικονομία όσο και για τα εθνικά θέματα ενδιαφέρει όλα τα κόμματα, μας αφορά όλους, πρέπει να συνεχιστεί. Ώστε να αποσαφηνιστούν νεφελώδεις έννοιες όπως «κοινωνικός φιλελευθερισμός» και να καθοριστούν επιτέλους οι μετακινούμενες δώθε-κείθε «κόκκινες γραμμές» από το Αιγαίο και τη Θράκη ως το Σκοπιανό και το Κυπριακό. Ιδού η Ρόδος.
Ελεύθερος, Παρασκευή 4-12-09

5 σχόλια:

  1. Δεν νομίζω ότι ο "δήμος" ενδιαφέρεται για "νέο"- ή "παλαιοφιλελευθερισμούς.

    Ενδιαφέρεται για το αν θα έχει αύριο δουλειά, σύνταξη, παιδεία. Ο "δήμος" λέει κατά 75% (πάνω ή κάτω) "ΟΧΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ". Ο κ. Σαμαράς το ακούει το μήνυμα αυτό; Λέει "ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ". Ο κ. Σαμαράς τι λέει γι αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Αν, αντίθετα, η ηγεσία πείσει ότι η κοινωνική πολιτική είναι εφικτή, ότι το νόμιμο οφείλει να είναι και ηθικό, ότι ο πατριωτισμός δεν είναι ντροπή, τότε μπορεί η κοινωνία να αναθαρρήσει και να ακολουθήσει."

    Σωστά λόγια και είθε να εισακουστούν από τους λέγοντες ότι είμαστε ακόμη "χθεσινό Κράτος!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για τον υπό κατασκευή νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος θα επιτρέψει με την κατάργηση του 3% την είσοδο στην Βουλή μουσουλμάνων μειονοτικών, καθώς και φιλοσκοπιανών του "ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΤΟΞΟΥ", τι λέει ο Σαμαράς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Περιμένουμε να δούμε τι λεει ο Σαμαράς .Θα πρέπει,όμως, να αποτολμήσει ρήξεις .Αν σκέφτεται επαπειλούμενες αποχωρήσεις μητσοτακικών θα το χάσει το παιχνίδι. Υπάρχει μια δυναμική που απαιτεί ξεκάθαρες λύσεις .Το ποτάμι δεν θα γίνει χείμαρος αν μπαζωθεί με σκουπίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ 4 Δεκέμβριος 2009 3:16 μμ


    Ο Κων/νος Καραμανλής ανέλαβε πρωθυπουργός την 5/10/1955, ως διάδοχος του αειμνήστου Παπάγου.
    Τον επόμενο χρόνο διέλυσε τον "Εθνικό Συναγερμό" και ίδρυσε την ΕΡΕ, διότι δεν ήθελε να έπεται, αλλά να ηγείται.
    Δεν ήθελε να κυβερνά σαν διάδοχος του Παπάγου, αλλά σαν αρχηγός ενός νέου κόμματος, αδιαφορώντας για το ποιοι και πόσοι θα τον ακολουθήσουν. Και πέτυχε.
    Αν ο Σαμαράς μείνει προσκολλημένος στο παλιό κόμμα, τότε έχει την αποτυχία εξασφαλισμένη. "Αρχή άνδρα δείκνυσι", λένε, αλλά δεν πιστεύω ότι έχει το ηγετικό ανάστημα του Καραμανλή, ώστε να ξεκόψει από το παρελθόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.