Ντέιβιντ Μίλιμπαντ προς τον Αχμέτ Νταβούτογλου: οι συνθήκες από το 1960 έχουν αλλάξει, όπως διαφορετικά είναι και τα δεδομένα και από το 1974
Του Κώστα Βενιζέλου
Εάν είναι να καταργηθεί η Συνθήκη Εγγυήσεως θα πρέπει να καταργηθούν όλες οι διεθνείς συνθήκες που έχει συνάψει η Κύπρος. Αυτή είναι η θέση της Τουρκίας έναντι των παραινέσεων που δέχεται για να εγκαταλείψει τις κόκκινες γραμμές που καθόρισε στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.
Παρά το γεγονός ότι η άποψη αυτή είναι εξωπραγματική και δεν μπορεί να ισχύσει σε καμία περίπτωση, είναι προφανές ότι η Άγκυρα επιχειρεί να δώσει κάποια μηνύματα με τον γνωστό μαξιμαλιστικό της τρόπο. Ζητά ως αντάλλαγμα για να συζητήσει κατάργηση του συστήματος εγγυήσεων, την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σύναντηση
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, φέρεται να έχει αναφέρει προς τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν πως οι συνθήκες από το 1960 έχουν αλλάξει, όπως διαφορετικά είναι και τα δεδομένα και από το 1974 παραπέμποντας εν πολλοίς στην ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών επιχείρησε να πείσει τον κ. Νταβούτογλου πως θα μπορούσε η Άγκυρα να συζητήσει το θέμα των εγγυήσεων, εγκαταλείποντας τη σημερινή θέση ότι είναι αδιαπραγμάτευτο.
Υπενθυμίζεται συναφώς πως η Τουρκία το 2004 αποδέχτηκε τη συζήτηση του ζητήματος αυτού, γεγονός που προκύπτει και από το περιεχόμενο του σχεδίου Ανάν 5. Εξασφάλισε βελτίωση προς όφελος του σύστηματος εγγυήσεων με την αναφορά ότι οι εγγυήσεις «θα καλύπτουν επιπρόσθετα από την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα, την ασφάλεια και τη συνταγματική τάξη των συνιστώντων πολιτειών της».
Το Λονδίνο, το οποίο επιχειρεί να μεσολαβήσει στο κεφάλαιο αυτό με προφανή στόχο να διασφαλίσει την εσαεί παρουσία της Βρετανίας στο νησί, έχει παρουσιάσει μια φόρμουλα, που δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος, καθώς κατέθεσε την ιδέα η Τουρκία να εγγυάται το τουρκοκυπριακό κρατίδιο και η Ελλάδα το ελληνοκυπριακό. Μια τέτοια ιδέα αξιολογείται ως διαχωριστική.
Οι μεσολαβούντες Βρετανοί θεωρούν πως υπάρχει έδαφος για συζήτηση, καθώς εκτιμούν πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να μπει σε μια διαπραγμάτευση. Το μήνυμα αυτό το έχουν διαβιβάσει στη Λευκωσία, η οποία ενημερώνεται από τους Βρετανούς για τις παρασκηνιακές διεργασίες γύρω από το θέμα αυτό.
«Ψέμα»
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε πως συνιστούν σκανδαλώδες ψέμα τα όσα λέγονται περί υπογραφής δήθεν ενδιάμεσης συμφωνίας και περί δήθεν έτοιμου σχεδίου λύσης. Πρόσθεσε δε πως ο στόχος της εντατικοποίησης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό είναι η επίτευξη περισσότερων συγκλίσεων στα κεφάλαια της διακυβέρνησης, της οικονομίας και των ευρωπαϊκών θεμάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.
- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.