4/12/09

Τουρκία: Σύμφωνες με τις διεθνείς προδιαγραφές οι συνθήκες κράτησης Οτσαλάν

Φωτογραφία του κελιού του Οτζαλάν, από εκείνες πυο έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο δικαιοσύνης της Τουρκίας.

Η Άγκυρα επιμένει ότι οι συνθήκες κράτησης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν είναι σύμφωνες με τις διεθνείς προδιαγραφές.
Οι συνθήκες κράτησης του ηγέτη των κούρδων ανταρτών Αμπντουλάχ Οτσαλάν είναι σύμφωνες με τις διεθνείς προδιαγραφές, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Ζαφέρ Ισκίλ.
«Κάναμε έρευνα και διαπιστώσαμε ότι δεν αληθεύει πως ο Οτσαλάν έχει διαφορετική μεταχείριση από άλλους κρατουμένους. Οι συνθήκες (κράτησής του) είναι σύμφωνες με τις διεθνείς προδιαγραφές και μάλιστα καλύτερες», είπε ο Ισκίλ στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
Από το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποιούνται καθημερινές διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας για να καταγγελθούν οι συνθήκες κράτησης του Οτσαλάν οι οποίες, σύμφωνα με τους Κούρδους, έχουν επιδεινωθεί.
Ο 61χρονος ιδρυτής του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) ο οποίος από το 1999 εξέτιε σε συνθήκες πλήρους απομόνωσης στο νησί-φυλακή Ιμραλί την ποινή ισόβιας κάθειρξης που του έχει επιβληθεί, μεταφέρθηκε στα μέσα Νοεμβρίου σε άλλο κελλί του ίδιου σωφρονιστικού ιδρύματος και τώρα έχει τη δυνατότητα να συναναστρέφεται με άλλους κρατουμένους, όπως είχε ζητήσει η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης.
«Οι συνθήκες (κράτησής μου) είναι χειρότερες από πρώτα. Δεν ξέρω για πόσον καιρό θα μπορέσω να αντέξω αυτές τις συνθήκες που με έχουν κάνει έναν άνθρωπο μισοπεθαμένο, μισοζωντανό», είχε δηλώσει πρόσφατα ο Οτσαλάν κάνοντας λόγο για ένα «κελλί 6-7 τ.μ.».
Ο Ισκίλ απέκρουσε αυτό τον ισχυρισμό, με τη δήλωση ότι το νέο κελλί του Οτσαλάν έχει εμβαδόν 11,8 τ.μ. σε σύγκριση με το προηγούμενο που είχε εμβαδόν 11,9 τ.μ.
«Ο λαός μας είναι κακά πληροφορημένος και οι φήμες εξαπλώνονται γρήγορα», είπε.
Το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα φωτογραφίες της φυλακής του Οτσαλάν για να δείξει ότι οι συνθήκες κράτησης του κούρδου ηγέτη είναι ίδιες με εκείνες των άλλων φυλακισμένων σε σωφρονιστικά ιδρύματα υψίστης ασφαλείας.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

8 σχόλια:

  1. Ο ΚΑΤ' ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ4 Δεκεμβρίου 2009 στις 4:01 μ.μ.

    Κύριε Καλεντερίδη μου δημιουργήσατε και πάλι πρόβλημα.
    Ο Ανασφάλιστος Μπάτλερ μου...Χασάν είδε το κελί που "φιλοξενείται" ο Οτσαλάν και σκοπεύει να με καταγγείλει στην...Κούνεβα!
    Δε φτάνει που τον έχω και κοιμάται στον περίβολο της "αυθαίρετης" έπαυλής μου στο Διόνυσο...δίπλα ακριβώς στο σπιτάκι του Λυκόσκυλου και δε σέβεται ότι από αυτή τη θέση μπορεί να βλέπει τη βίλλα του Καρβέλα και της Βίσση και...να ονειρεύεται, θέλει και δωμάτιο "τύπου" Οτσαλάν!
    Ε...δεν μπορώ άλλο...θα κάνω κομμάτια το Σκωτσέζικο κασκώλ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή η πλάκα, φίλε, αρκεί να μην παραγίνεται. Τώρα αρχίζεις να κουράζεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο ΚΑΤ'ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ4 Δεκεμβρίου 2009 στις 5:59 μ.μ.

    4 Δεκέμβριος 2009 5:41 μμ
    Φίλε μου η γνώμη σου είναι το μόνο σωστό πράγμα που έχω να ακούσω χρόνια τώρα.
    Έχεις απόλυτο δίκιο.
    Αποσύρομαι οριστικά από το παρόν Ιστολόγιο και εύχομαι σε όλους σας υγεία και καλή δύναμη στην προσπάθειά σας για το καλό του Ελληνισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στο καλο και να παιρνης τα χαπια σου τακτικα σε παρακαλω. Γιατι μπορει να βαλεις γκαζακια και σε κανα περιπτερο, μερες που 'ρχονται.

    Τι σου φταιει ο περιπτερας δηλαδη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν υπάρχει όμορφη και με διεθνείς προδιαγραφές φυλακή. Δεν είναι σουϊτα 5 αστέρων, φυλακή είναι. Όπως ο τάφος. "Ωραίος" εξωτερικά, σαπίλα μέσα.
    Σαν Έλληνες πρέπει να ντρεπόμαστε που τον παραδώσαμε. Για να φύγει η ντροπή, πρέπει να ενώσουμε την φωνή μας με τους Κούρδους για την ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ.

    ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΟΤΣΑΛΑΝ. ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΛΑΟ.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ston kat epagelma aristero aristero gia ta peri poufainou ktl profanos krinis apo ton euato sou gia mena den sou moiazo! kai den eimai kai suriza kata t'
    alla antio
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. >ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΛΑΟ<

    Μην λες πράγματα που μπορεί να σου γυρίσουν μπούμερανγκ. Ο πολύς συναισθηματισμός στην εξωτερική πολιτική (και όχι μόνο) βλάπτει.
    Ακριβώς το ίδιο μπορεί να σου πουν και οι Τούρκοι και τους "Τούρκους" της Θράκης. Και επιπλέον, αυτοί μπορεί να ισχυριστούν ότι είναι ομόφυλοι, ενώ εσύ με τους Κούρδους όχι. Και μην μου απαντήσεις ότι οι τουρκόφωνοι μουσουλμάνοι της Θράκης δεν έχουν πρόβλημα στην Ελλάδα, ενώ οι Κούρδοι έχουν στην Τουρκία. Διότι άντε να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας. Εκτός αυτού, ανακατεύεσαι στα εσωτερικά κυρίαρχου κράτους (θα σου πουν οι Τούρκοι), άσχετα αν το ίδιο κάνουν κι αυτοί στην Θράκη.

    >Σαν Έλληνες πρέπει να ντρεπόμαστε που τον παραδώσαμε<

    Η παράδοση του Οτζαλάν ήταν πράξη αισχρή εκ μέρους της κυβερνήσεως Σημίτη και όχι του ελληνικού λαού, άρα εγώ δεν έχω να ντρέπομαι για τίποτα. Ούτε οι Κούρδοι κατηγόρησαν γι αυτήν την Ελλάδα και τους Έλληνες συλλήβδην.

    Πολλά λες και σου ξεφεύγουν λόγια απερίσκεπτα. Μέτρο, φίλε, μέτρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Aγαπητέ σχολιαστή. Το θέμα με τους μειονοτικούς της Θράκης, έχει λυθεί με την συνθήκη της Λωζάννης, η οποία καθορίζει επακριβώς την ύπαρξή της στην χώρα μας. Είναι τελείως διαφορετική περίπτωση απο τους Κούρδους, οι οποίοι και πλυθησμιακά δεν είναι μειονότητα, στο δε βόρειο Ιράκ ήδη μορφοποιούνται σε κράτος. Το αν γυρίσει μπούμερανγκ (η μειονότητα της Θράκης), είναι στην λογική του "αυτοπροσδιορισμού". Ένας αδόκιμος όρος που χρησιμοποιείται τελευταία, με την προοπτική να μας δημιουργήσει εσωτερικά προβλήματα. Ο συναισθηματισμός, όταν εξέλειπε απο την συνήθη ψυχρή πολιτική, είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία μεγαλύτερων προβλημάτων. Εγώ εξακολουθώ να ντρέπομαι, γιατί μία Ελληνική κυβέρνηση πρόδωσε έναν ηγέτη, και επειδή ήταν ο συγκεκριμμένος πρωθυπουργός τότε, και εξέφραζε συνολικά την Ελλάδα. Δηλαδή άν λέω, έκανε κάτι που μας γέμιζε υπερηφάνια, αυτό θα αφορούσε μόνον εκείνον ; Και τα καλά και τα κακά των εκάστοτε ηγετών εκφράζουν συνολικά την Ελλάδα και τους κατοίκους. Αν παρακολουθείς καιρό αυτό το μπλόκ, θα δεις ότι σχολιάζω με πολλή νηφαλιότητα και προσοχή. Δεν απολογούμαι, εκφράζω τις σκέψεις μου ως ελεύθερος πολίτης και σε ευχαριστώ για την παρέμβασή σου. Ήταν ωφέλιμη, όπως και ο διάλογος μεταξύ μας.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.