4/12/09

Φεύγουν τα Mil-Mi-35 από την Κύπρο;

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σχεδιάζεται η μετακίνηση του κυπριακού τάγματος επιθετικών ελικοπτέρων μακριά από τη στρατιωτική βάση της Πάφου στην Κύπρο. Το συγκεκριμένο ζήτημα είναι τουλάχιστον στην ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και της τουρκικής κοινότητας στην βόρεια Κύπρο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυπριακή κυβέρνηση και η στρατιωτική ηγεσία της ΕΦ δεν σχεδιάζουν να κλείσει η αεροπορική βάση της Πάφου, παρά συζητείται η μετακίνηση των ελικοπτέρων, πιθανόν στην Ελλάδα.

Τα ελικόπτερα Mil Mi-35 παραλήφθηκαν από τη Ρωσία το 2001. Η παρουσία τους στην Κύπρο κρατήθηκε μακριά από τη δημοσιότητα μέχρι το 2002, οπότε εμφανίστηκαν την ημέρα της κηδείας του στρατηγού Ε. Φλωράκη. Συνολικά παραλήφθηκαν δώδεκα ελικόπτερα. Κύπριοι πιλότοι είχαν μεταβεί στη Ρωσία το 2001 και εκπαιδεύτηκαν στο χειρισμό του συγκεκριμένου τύπου ελικοπτέρου. Η εκπαίδευση συνεχίστηκε στην Κύπρο Ένα ελικόπτερο συνετρίβη κατά το παρελθόν. Το 2001 δημιουργήθηκε η 450 Μοίρα Ελικοπτέρων (ΜΕΠ) με έμβλημα τον μαύρο πάνθηρα και τα 12 χρυσά αστέρια. Ο Πάνθηρας συμβολίζει τη δυνατότητα δράσης μέρα και νύχτα ενώ τα 12 αστέρια συμβολίζουν τα 12 ελικόπτερα που από την 5η Ιουλίου 2006 έμειναν 11.

Όταν ένας λαός αποφασίσει να αφοπλιστεί μόνος του για δεύτερη φορά στη σύγχρονη ιστορία του, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και μετά από ένα τραγικότατο παρελθόν, περιττεύουν τα λόγια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του fox2magazine, υπό συζήτηση μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας τέθηκε η απομάκρυνση των 11 επιθετικών ελικοπτέρων ρωσικής κατασκευής Μi-35 της 450ης Μοίρας Ελικοπτέρων που εδρεύει στο στρατιωτική βάση Πάφου, στο πλαίσιο της επιχειρούμενης αποστρατικοποίησης για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δε σχεδιάζεται το κλείσιμο της στρατιωτικής βάσης αλλά η μετακίνηση των επιθετικών ελικοπτέρων, πιθανότατα στην Ελλάδα.fox2magazine.blog.com

Τα ελικόπτερα Mi-35 παραλήφθηκαν με κάθε μυστικότητα το 2001, στο πλαίσιο της αναβάθμισης της Εθνικής Φρουράς, με Κύπριους χειριστές να εκπαιδεύονται στον τύπο το ίδιο έτος στη Μόσχα. Η παρουσία τους στην Κύπρο κρατήθηκε μακριά από τη δημοσιότητα μέχρι το 2002 οπότε εμφανίστηκαν την ημέρα της κηδείας του Στρατηγού Ευ. Φλωράκη, προκαλώντας αντιδράσεις από τουρκικής πλευράς. Συνολικά παραδόθηκαν 12 ελικόπτερα και απομένουν 11 μετά τη πτώση ενός στις 5 Ιουλίου 2006.
Τα Mi-35, που επιχειρούν από τη στρατιωτική βάση Πάφου (55η Σμηναρχία Μάχης) είναι εφοδιασμένα με αντιαρματικά βλήματα 9M120 ATAKA και 9Μ114 με εμβέλεια 6km και 5km αντιστοίχως και διατρητικότητα 800 και 560mm, ρουκέτες S-8 των 80 mm και C-24B των 120 mm, σταθερό δίκαννο πυροβόλο Gsh-30-2 των 30mm με ρυθμιζόμενη ταχυβολία στα 3000 ή στα 300 βλήματα το λεπτό και βεληνεκές 2.200 μέτρα ενώ στα πτερύγια του ελικοπτέρου προσαρμόζονται επίσης πυροβόλα 23mm.

12 σχόλια:

  1. Αρχικά είχαμε την απομάκρυνση της ελληνικής μεραρχίας τη δεκαετία του 1960, ακολούθως είχαμε την απομάκρυνση των S300 στην Κρήτη τη δεκαετία του 1990, και τώρα ζητούν την απομάκρυνση των ελικοπτέρων;

    Κανονικά, αν αυτό γίνει αποδεκτό από τους πολιτικούς και στρατιωτικούς μας ηγέτες, τότε είναι αυτούς που θα πρέπει να απομακρύνουμε και να τους στείλουμε στον αγύριστο!

    Φτάνει πια με την υποχορητικότητα και την ηττοπάθεια.

    K1RK

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κανονικά θα έπρεπε να τους βάλουν...φωτιά...οι αλήτες!!!!!
    Καλά εμείς οι Ελλαδίτες είμαστε προδότες σε ότι αφορά την Κύπρο...αυτό είναι δεδομένο!
    Οι Κύπριοι όμως, μαλάκεψαν τόσο μα τόσο πολύ και ξηλώνουν τα πάντα????
    Εχω απογοητευτεί τόσο πολύ...
    Θα πληρώσουμε τόσο πολύ όλες αυτές τις βλακείες που κάνουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. σφάξε με πασά μου να αγιάσω!! καλά οι Κύπριοι βλέπουν κάθε μέρα τη σημαία στο πενταδάκτυλο και αυτό που σκέφτονται είναι να αφοπλιστούν!?? Ενώ η Τουρκία έχει δώσει σαφή δείγματα ότι πιστεύει ότι μας "κρατάει" με το 3ο μέτωπο (τα άλλα Αιγαίο Έβρος) όπου ο συσχετισμός είναι πιο ευνοικός για αυτούς...
    Σίγουρα φταίμε και εμείς που (ακόμα περισσότερο τα τελευταία χρόνια) δεν μας ένοιωθαν κοντά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δέν πειράζει ρε παιδιά , μήν αγχώνεστε...αντιδράσεις απο τον κόσμο δεν θα υπάρξουν, απο τους στρατιωτικούς πολύ λίγες...οπότε...θα γίνει η μετακίνηση..!!Είναι να δαγκώνεις τα αυτιά σου σε αυτή τη χώρα...!!!Οι απέναντι έχουν τόσες δυνάμεις και δεν μετακινούν ούτε έναν και εμείς οικιοθελώς μετακινούμε τη μόνη αξιόλογη εναέρια δύναμη..!!!Ας μας τα στείλουν εδώ στην Ελλάδα να τα βάλουμε σε κανα νησί τουλάχιστον αφού αυτοί αποφάσισαν να αυτοκτονήσουν...!!!τι να πώ, ότι και να πείς είναι λίγο πλέον..!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προτείνω τα ελικόπτερα να σταθμεύσουν σε βάσεις της Τουρκίας έτσι σε περίπτωση ανάγκης θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης υποστήριξης!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι προτιμότερη μία μη λύση του Κυπριακού, παρά ο αφοπλισμός.

    Η ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς σε εξασφαλίζει ότι δεν θα χάσεις και αυτά που έχεις. Άλλωστε και στο ποδόσφαιρο πρώτα προσπαθείς να εξασφαλίσεις το μηδέν στην άμυνα.

    Εμείς από την αποχώρηση της μεραρχίας και μετά έχουμε τρελαθεί στα αυτογκόλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΞΕΦΤΙΛΑ......
    ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΗΩΡΑ ΤΟΥΣ ΟΜΩΣ...ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ....ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ....

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Oριστική η μετακίνηση των Gazelle στην αεροπορική βάση Πάφου
    Ο υπουργός 'Αμυνας Κώστας Παπακώστας μαζί με τον Α/ΓΕΕΦ Αντιστράτηγο Πέτρο Τσαλικίδη, που επισκέφθηκαν την περασμένη εβδομάδα την αεροπορική βάση Λακατάμειας, ανακοίνωσαν στη Διοίκηση Αεροπορίας τις προθέσεις του υπουργείου για μεταφορά μόνο της μοίρας των επιθετικών ελικοπτέρων SA-341L1 Gazelle στη Πάφο αλλά όχι το κλείσιμο της βάσης. Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Φρουρά διαθέτει 4 επιθετικά ελικόπτερα SA-341L1 Gazelle που εξοπλίζονται με τέσσερις εκτοξευτές αντιαρματικών πυραύλων HOT-2, μέγιστου βεληνεκούς 4km.
    Στην αεροπορική βάση της Λακατάμιας θα παραμείνει μόνο η Διοίκηση της Αεροπορίας ενώ τα ελικόπτερα θα μεταφερθούν στην αεροπορική βάση Πάφου, απ΄όπου αναμένεται να επιχειρούν και τα 3 νέα μεταφορικά ελικόπτερα AW-139, τα οποία θα φτάσουν στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο του 2010. Στόχος του υπουργείου 'Αμυνας είναι η συγκέντρωση όλων των αεροπορικών μέσων στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της αεροπορικής βάσης Πάφου.
    http://strategy-geopolitics4.blogspot.com/2009/12/o-gazelle.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΕΤΑΦΕΡΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΠΡΟΚΛΗΣΗ!
    ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ (ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΑΣ ΗΣΥΧΟ) ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. καλό είναι να φύγει όλος ο στρατός από την κύπρο και να κάνει τουρισμό στις κανάριες νήσους.

    τα στρατόπεδα εκεί να γίνουν θέρετρα αναψυχής με spa κλπ για τουρκους γκριζους λύκους, μουτζαχεντίν, μελη της εργκένεκον κλπ
    όλος ο οπλισμός να δοθεί αμέσως δώρο στους τουρκους στα πλαίσια καλών προθέσεων και της ελληνοκυπριο-τουρκικής φιλίας.
    οεο....
    αυτη ειναι πολιτική!!!
    το ίδιο να κάνουμε και στην ελλάδα.
    πολυ προχου πρόταση
    τι μαλάκες είμαστε!
    πως δεν τοχαμε σκεφτεί τοσο καιρό!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τα λόγια είναι περιττά..! Υπάρχει κάποιος, εδώ μέσα να είναι έτοιμος για θυσίες? Με φιλικές προθέσεις και μελαγχολικό χαμόγελο.., δικός σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Απέραντη θλίψη και απόγνωση προκαλεί η τραγική αυτή είδηση, ή καλύτερα, τραγελαφική. Πρόκειται για ένα ακόμη (ζητώ συγνώμη) "ΞΕΒΡΑΚΩΜΑ" το οποίο μάλιστα ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ. Βρε "καρντάση" Ερντογάν, μήπως να στέλναμε στο γεροδιάολο και ΟΛΑ τα δικά μας αεροσκάφη, πλοία, άρματα και ελικόπτερα για να κοιμάσαι καλύτερα τα βράδια; Βρε, βρε το καημενούλι...... Οι ΓΚΙΑΟΥΡΗΔΕΣ-ΕΦΙΑΛΤΕΣ-ΞΕΤΣΙΠΩΤΟΙ-ΕΘΝΙΚΟΙ ΜΕΙΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ-που παίρνουν αποφάσεις σαν και αυτές είναι γνωστοί. Σας ξέρουμε κυρίες και κύριοι (μάλλον, μόνο "κυρίες"...). Αλλά να ξέρετε και εσείς, πως όταν γίνει το "ΜΕΓΑΛΟ ΝΤΟΥ", πριν φορέσουμε τη στολή του έλληνα έφεδρου και πάρουμε από ένα Rheinmetall με φύλλο πορείας σε κάποιο νησί, πρώτα θα περάσουμε από τη ΒΟΥΛΗ ΣΑΣ, έτσι, για να κάνουμε μια "δοκιμαστική βολή οπλουργού" για να ρυθμίσουμε τις-εξαιρετικής ακρίβειας-κάννες του Α/Α όπλου μας. Σας χαιρετούμε μέχρι εκείνη τη χαρούμενη για εμάς, αλλά δυσάρεστη για εσάς ημέρα. Επειδή τιμούμε το ΟΠΛΟ ΜΑΣ το οποίο μάθαμε να ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ έστω και αν μείνουμε μόνοι. Έστω και ένας. Εδώ "ανοίγει" το ΜΕΓΑ ΖΗΤΗΜΑ της εκπαίδευσης των Ελλήνων εφέδρων σε κρίσιμες ειδικότητες. Της ανύπαρκτης μετεκπαίδευσης. Της απαξίωσης των ενεργών εφεδρειών! Που είναι οι τακτικές ασκήσεις; Που είναι η οργάνωση των εφέδρων έστω και σε καθήκοντα πολιτικής άμυνας; ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ΓΑΛΟΝΑΔΕΣ; Ας μην γράψω άλλα γιατί πολλοί "καρντάσηδες" διαβάζουν και ως "μεμέτηδες" τα αναφέρουν στα υψηλόβαθμα "γεράκια". ΑΥΤΑ ΤΑ "ΞΕΒΡΑΚΩΜΑΤΑ" ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΙΡΩΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΡΩΣΟ/ΚΥΠΡΙΑΚΟ/ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.