11/9/11

Τρύπια η ασφάλεια στη γραμμή αντιπαράταξης

>Απαγκιστρώθηκαν δεκάδες φυλάκια, αλλά οι κάμερες για επιτήρηση δεν αγοράστηκαν ποτέ, 
ελλείψει χρημάτων 
Του Μιχάλη Χατζηστυλιανού
Ήταν που ήταν προβληματική η επιτήρηση της πράσινης γραμμής, η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά από την εγκατάλειψη 30 φυλακίων. Οπαραιτηθείς υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας και οι 22 στρατιωτικοί που στελέχωναν το υπουργικό του γραφείο, κατάφεραν, σε τρία χρόνια που βρίσκονταν στο πηδάλιο του Υπουργείου, να στρέψουν χρόνια πίσω την Εθνική Φρουρά.
Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το στράτευμα είναι θλιβερή: Δεκάδες επιχειρησιακά προβλήματα, ψαλιδισμένοι προϋπολογισμοί, γερασμένα οπλικά συστήματα έτοιμα να εκραγούν και στρατιωτικούς με ηθικό κάθε άλλο παρά «ακμαιότατον», βλέποντας το ρουσφέτι να κυριαρχεί στις μεταθέσεις και ανίκανους να τοποθετούνται σε επιτελικές και νευραλγικές θέσεις, που καμία σχέση δεν έχουν με την εκπαίδευση και τις δυνατότητές τους. Επιστέγασμα όλων αυτών, η πολύνεκρη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, η οποία αποκάλυψε τον ερασιτεχνισμό, την αμάθεια και την ανευθυνότητα όλων αυτών των στρατιωτικών και πολιτικών που διοικούν το στράτευμα, έχοντας ως κυριότερο προσόν την κομματική τους ταυτότητα.

Η αλήθεια είναι ότι, ο κ. Παπακώστας και οι επιτελείς του κλήθηκαν να υλοποιήσουν ένα μεγαλεπήβολο στόχο, αυτό της αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς, υπό το βάρος και την πίεση, όμως, των προεκλογικών δεσμεύσεων του Δημήτρη Χριστόφια για μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 19 μήνες. Αφού πρώτα θα γινόταν η αναδιοργάνωση, θα ακολουθούσε η μείωση της θητείας. Έτσι λοιπόν, ο κ. Παπακώστας και οι στρατιωτικοί του, χωρίς να διασφαλίσουν πρώτα ότι ο στόχος της αναδιοργάνωσης μπορεί να επιτευχθεί, αποφάσισαν, στη βάση μιας έκθεσης, που αρνήθηκαν να καταθέσουν στη Βουλή για ενημέρωση και σχόλια, να προχωρήσουν στο διά ταύτα. Επί τούτου, ο κ. Παπακώστας δήλωνε κατ’ επανάληψη: «Το Υπουργείο Άμυνας προχωρεί στην αναδιοργάνωση της Ε.Φ. με σκοπό να δημιουργηθούν μικρές, ευέλικτες μονάδες, έτοιμες ν’ αντιμετωπίσουν άμεσα και αποτελεσματικά οποιαδήποτε αιφνιδιαστική ενέργεια του αντιπάλου, με πλήρη αξιοποίηση των πραγματικά διαθέσιμων ανθρώπινων και υλικών πόρων. (…) Ενόσω υπάρχει κατοχικός στρατός στην πατρίδα μας, είμαστε υποχρεωμένοι να διατηρούμε σε πολύ υψηλά επίπεδα τη μαχητική ικανότητα και επιχειρησιακή ετοιμότητα της Ε.Φ., έτσι ώστε ν’ αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τις όποιες επιβουλές του αντιπάλου».

Επειδή ο χρόνος κυλούσε και ο κόσμος ανέμενε την υλοποίηση της περιβόητης προεδρικής εξαγγελίας για μείωση της στρατιωτικής θητείας, το σχέδιο «Αναδιοργάνωση της Ε.Φ.» τέθηκε αμέσως σε εφαρμογή. Πρώτη ενέργεια, ο επανασχεδιασμός του συστήματος επιτήρησης της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, με στόχο την εξοικονόμηση προσωπικού, το οποίο θα επέτρεπε τη μείωση της θητείας. Η νέα τακτική επιτήρησης της πράσινης γραμμής προέβλεπε την απαγκίστρωση φυλακίων επιτήρησης από τα 152 που αριθμούνται στο σύνολό τους και βρίσκονται διάσπαρτα σε απόσταση 180 χιλιομέτρων, από την ελεύθερη Αμμόχωστο μέχρι τον Πύργο Τηλλυρίας. Το κενό που δημιουργείτο στο θέμα της ασφάλειας, θα καλυπτόταν με την εγκατάσταση σύγχρονων ηλεκτρονικών συστημάτων (κάμερες) καθώς και με μηχανοκίνητες περιπολίες.

Τα όσα δρομολούσε ο κ. Παπακώστας και το επιτελείο του για να καταστεί εφικτή η σταδιακή μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 19 μήνες, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση ανώτατων αξιωματικών. Διερωτήθηκαν, εύλογα, πώς θα διασφαλίζεται η επιτήρηση της πράσινης γραμμής με κάμερες ή με μηχανοκίνητες και πεζές περιπολίες, όταν σήμερα, με την επάνδρωση όλων των φυλακίων, έμποροι ναρκωτικών, λαθρομετανάστες και κάθε λογής παράνομοι και εγκληματίες, καταφέρνουν να εισέρχονται στις ελεύθερες περιοχές. Τις ίδιες ανησυχίες διατύπωσαν και βουλευτές της Επιτροπής Άμυνας, οι οποίοι εξέφρασαν αρκετές επιφυλάξεις για τις δρομολογούμενες αλλαγές στο στράτευμα.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΟ ΛΑΘΟΣ
Ο Κώστας Παπακώστας, ενόσω βρισκόταν στον υπουργικό θώκο, ουκ ολίγες φορές επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ελλάδας, όσον αφορά στη μείωση της θητείας. Και εκεί, όπως αποκαλύπτεται, σήμερα, δυο χρόνια μετά, ενήργησαν με γνώμονα τις προεκλογικές σκοπιμότητες, διότι ψάχνουν και δεν βρίσκουν τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται ετησίως, για κάλυψη των μισθών των επαγγελματιών οπλιτών που προσελήφθησαν, ακριβώς, για να καλύψουν τα κενά που δημιουργήθηκαν με τη μείωση της θητείας. Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στις 7 Σεπτεμβρίου, ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, χαρακτήρισε λάθος τόσο τη μείωση της θητείας το 2009 όσο και τις συνεχείς προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, η προεκλογική μείωση της θητείας από τους 12 στους εννέα μήνες, έδωσε τη χαριστική βολή στις ήδη ανεπαρκώς επανδρωμένες μονάδες του Ελληνικού Στρατού.

Εγκαταλείφθηκαν 30 φυλάκια, έκλεισαν 10 στρατόπεδα Ο κ. ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣκαι οι επιτελείς του, κωφεύοντας στις όποιες αντιδράσεις, προχώρησαν μονομερώς σε απαγκίστρωση φυλακίων στην πράσινη γραμμή.

Όπως μας επιβεβαιώθηκε από το ΓΕΕΦ, περισσότερα από 30 φυλάκια εγκαταλείφθηκαν σε Κάμπο, Λεύκα, Σολιά, Κουτραφά και εντός Λευκωσίας, ενώ 10 στρατόπεδα έβαλαν λουκέτο, μεταξύ αυτών και η αεροπορική βάση στη Λακατάμεια. Ωστόσο, τα σύγχρονα συστήματα παρακολούθησης (κάμερες) που θα τοποθετούνταν προς ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας ουδέποτε αγοράστηκαν, λόγω εξοικονόμησης κονδυλίων, με αποτέλεσμα να εγείρεται θέμα ασφάλειας στη γραμμή αντιπαράταξης. Εκεί, δηλαδή, που υπήρχαν 152 φυλάκια για επιτήρηση της πράσινης γραμμής, με τα γνωστά προβλήματα ασφάλειας, τα φυλάκια σήμερα μειώθηκαν στα 130 ή και λιγότερα, χωρίς να ληφθούν οποιαδήποτε περαιτέρω μέτρα ενίσχυσης της ασφάλειας. Και ενώ η ασφάλεια της πράσινης γραμμής θυσιάστηκε, με σκοπό τη μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 19 μήνες, διαπιστώθηκε ότι, ως έχουν τα πράγματα, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει. Και αυτό διότι, οι επιτελείς του κ. Παπακώστα διαπίστωσαν ότι, για να καλύψουν τα κενά που θα προκύψουν σε έμψυχο υλικό, λόγω της μείωσης της στρατιωτικής θητείας, απαιτείται η σταδιακή πρόσληψη περίπου 2500 επαγγελματιών οπλιτών. Αυτό συνεπάγεται ένα επιπρόσθετο κόστος της τάξης των €30 εκατομ., το οποίο θα πρέπει να επωμίζεται κάθε χρόνο η Δημοκρατία. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, ένα τέτοιο ποσό αποκλείεται να διατεθεί.

Ήδη, ο κρατικός κορβανάς είναι μείον εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, με την Κυβέρνηση να ετοιμάζεται για νέα φοροεπιδρομή. Συνεπώς, το ενδεχόμενο να μειωθεί η στρατιωτική θητεία στα επόμενα χρόνια θεωρείται απομακρυσμένο, εκτός εάν, αίφνης, βρεθούν τα χρήματα, παραμονές προεδρικών εκλογών.
http://www.philenews.com/digital/ 

1 σχόλιο:

  1. Θα μπορέσει η IAF να υποστηρίξει την Ε.Φ. σε περίπτωση επίθεσης του Ατίλα; Ρωτάω γιατί παρά τις διαβεβαιώσεις των παχύδερμων, προβλέπω ότι η Π.Α. θα πετάει αετό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.