6/3/09

«Μακεδονική μειονότητα» βλέπει εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ

Η Γκέι Μακ Ντούγκαλ στην έκθεσή της κάνει λόγο για «παρενοχλήσεις και διακρίσεις» όσων δηλώνουν «Μακεδόνες»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΓ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Την ύπαρξη «μακεδονικής εθνοτικής μειονότητας στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία» , την οποία δεν αναγνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση, συμπεραίνει μέσω της έκθεσής της η Γκέι Μακ Ντούγκαλ. Η ανεξάρτητη εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών για μειονοτικά θέματα, η οποία επισκέφθηκε τη χώρα μας την περίοδο 8-16 Σεπτεμβρίου, καλεί την Αθήνα να ξεφύγει από τη στενή οπτική του αν υπάρχει στη χώρα «μακεδονική» ή «τουρκική» μειονότητα, διότι αυτή απηχεί μια...περιοριστική και ξεπερασμένη αντίληψη. Την καλεί δε να εστιάσει πλήρως «στην προστασία του δικαιώματος στον αυτοπροσδιορισμό, στην ελευθερία της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι» και να διασφαλίσει τόσο στην «τουρκική» όσο και στη «μακεδονική» μειονότητα κάθε είδους προστασία προκύπτει από τις διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Τα όσα αναφέρονται στην έκθεση αναμένεται να φορτίσουν ακόμη περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα στις σχέσεις της Ελλάδος με την πΓΔΜ. Εξάλλου, ο σκοπιανός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι έχει καταφέρει να εντάξει de facto το θέμα της αναγνώρισης «μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας» στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία, ενώ δεν έχει διστάσει να ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει ουσιαστικά την ύπαρξη «μακεδονικής μειονότητας» και να επιστρέψει την ελληνική ιθαγένεια σε εκδιωχθέντες «σλαβομακεδόνες».
Με δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γ. Κουμουτσάκος ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει επισήμως τις θέσεις της κατά τη συζήτηση της έκθεσης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη στις 10 Μαρτίου. Και πρόσθεσε ότι οι μηχανισμοί προστασίας και ενδυνάμωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν πρέπει να μετατρέπονται σε άλλοθι και εργαλείο για όσους «συνειδητά επιχειρούν να τους εκμεταλλευθούν για την προώθηση δικών τους σκοπιμοτήτων στο επίπεδο των διακρατικών σχέσεων».
Η κυρία Μακ Ντούγκαλ αφιερώνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο στην 26σέλιδη έκθεσή της στην «εθνοτική ταυτότητα στην περιοχή της Φλώρινας». Επισημαίνει συγκεκριμένα ότι η Αθήνα δεν αναγνωρίζει τη «μακεδονική εθνική μειονότητα» που κατοικεί στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, όπως και την ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας». Κάνει αναφορά στην παρενόχληση και στις διακρίσεις που υφίστανται όσοι δηλώνουν «Μακεδόνες», ενώ καλεί για αναγνώριση όλων των οργανώσεων που χρησιμοποιούν το επίθετο «μακεδονικός».
Οσον αφορά τα υπόλοιπα σκέλη της έκθεσης, η κυρία Μακ Ντούγκαλ ομιλεί για τη «μουσουλμανική μειονότητα» της Θράκης, τη μόνη όπως τη χαρακτηρίζει μειονότητα που αναγνωρίζει επισήμως η Ελλάδα, καθώς και για τους Ρομά. Καλεί για την ελεύθερη χρήση του όρου «τουρκικός» σε διάφορες ενώσεις, ενώ εμμέσως ζητεί την εκλογή μουφτή, εφόσον αυτός περιορίζεται στα θρησκευτικά του καθήκοντα. Ζητεί επίσης βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά.
TO BHMA

15 σχόλια:

  1. Καλα λέω ότι το φίδι από μικρό το σκοτώνεις δεν το αφήνεις να μεγαλώσει...Αλλά με τέτοια ώραια εξωτερική πολιτική που κάνουνε τόσα χρόνια πάλι καλά που δεν φτάσανε τα σύνορα της Ελλάδας στους Δελφούς.Εχουν όλοι άποψη έχουν άποψη και οι ξένοι οι ανιστόριτοι που όταν ήταν στα δέντρα και κοιτούσαν το φεγγάρι σαν ένα μεγάλο τυρί έμενταλ εμείς είχαμε τισ επιστήμες
    Χριστίνα : )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν ο Α. Παπανδρέου επέβαλε οικονομικό αποκλεισμό στη ΦΥΡΟΜ, κάποιοι επιχειρηματίες της βόρειας Ελλάδας και όχι μόνο, θησαύρισαν κάνοντας λαθρεμπόριο πλέον, με τη ΦΥΡΟΜ.
    Τους ξέρετε αυτούς, έτσι δεν είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλό είναι να είμαστε σε εγρήγορση και να προσευχόμαστε. Και σε συνδιασμό με τα γεγονότα στο τουρκικό Κουρδιστάν. Αν έχουν υποσχεθεί στους Κουρδους Κουρδιστάν μέσα στη Τουρκία, σίγουρα θα έχουν υποσχεθεί και στη Τουρκία "τουρκικό" Αιγαίο. Είμαστε οι επόμενοι.

    "Γρηγορήτε και προσεύχεστε..."

    Θα έρθει η ώρα που οι έμποροι της γης, "οι έμποροι των εθνών" θα τους κλάψουν όταν θα γίνουν χίλια κομμάτια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο κάθε ένας από τους ηγέτες σε όποια βαθμίδα και αν είναι μπορεί να υπόσχεται ό,τι θέλει.Την τελευταία κουβέντα την έχει ο λαός...Αυτός δίνει , αυτός παίρνει,αυτός πολεμάει, αυτός πεθαίνει, αυτός ξεπουλάει αυτός θέτει όρια....
    Χριστίνα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο κάθε ένας από τους ηγέτες σε όποια βαθμίδα και αν είναι μπορεί να υπόσχεται ό,τι θέλει.Την τελευταία κουβέντα την έχει ο λαός...Αυτός δίνει , αυτός παίρνει,αυτός πολεμάει, αυτός πεθαίνει, αυτός ξεπουλάει αυτός θέτει όρια....
    Χριστίνα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν χρειάζονται πολλές αναλύσεις για την αναφορά της Αμερικανίδας Μακντούγκαλ

    Με αυτήν την αναφορά ο ΟΗΕ

    -Αναγνωρίζει Τουρκική και "Μακεδονική" μειονότητα,
    -Αναγνωρίζει το Σλαβικό ιδίωμα ως "Μακεδονικό"
    -Δεν αναγνωρίζει την ιστορικότητα της ονομασίας της Μακεδονίας, απλά λέει τι υποστηρίζει η Ελληνική κυβέρνηση,
    -Δίνει άλλοθι στους ξένους (Σκοπιανούς και Τούρκους) για μη αναγνώριση της Συνθήκης της Λωζάννης αλλά και των Ελληνικών νόμων,
    -Καλεί την Ελλάδα να προστατέψει την προστασία του δικαιώματος στον αυτοπροσδιορισμό και στην ελευθερία της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι,

    Με λίγα λόγια η αναφορά Μακντούγκαλ είναι γραμμένη και ραμμένη στα Σκοπιανά και Τουρκικά συμφέροντα που εκφράζονται μέσω των ανακοινώσεων του Αμερικάνικου υπουργείου των Εξωτερικών.

    Πως θα αντιδράσουμε ?

    Α ΛΑ ΤΟΥΡΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το Μακεδονικό, όπως το βλέπουν οι γείτονες μας, δεν υπάρχει. Όπως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως υπάρχουν άφθονα στοιχεία (ιστορικά, πολιτιστικά κλπ) που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

    Και όμως αν η Ελληνική κυβέρνηση δεν ενεργήσει γρήγορα και αποφασιστικά στον τομέα της πληροφόρησης στη διεθνή σκηνή, μπορεί να αντιμετωπίσει στο μέλλον τεράστιο πρόβλημα, που θα είναι στην ουσία αποτέλεσμα σωστής προπαγάνδας της αντίθετης πλευράς.

    Και δεν θα είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο συμβαίνει. Σας διαβεβαιώ ότι εγώ το έργο «Μακεδονικό» το έχω ξαναδεί σε άλλη έκδοση, την Παλαιστινιακή. Διαβάστε και διαπιστώστε τις ομοιότητες μεταξύ των δύο περιπτώσεων δείτε πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα τεράστιο πρόβλημα εκ των ουκ άνευ.

    • Στα παλιά τα χρόνια υπήρχε στα Βαλκάνια μια περιοχή που λεγόταν Μακεδονία. Στα παλιά τα χρόνια υπήρχε στη Μέση Ανατολή μία περιοχή που λεγόταν Χαναάν και πολύ αργότερα Παλαιστίνη.

    • Στη Μακεδονία ζούσαν τα χρόνια εκείνα Έλληνες και διάφορες άλλες φυλές που σήμερα δεν υπάρχουν. Στη Παλαιστίνη ζούσαν Εβραίοι και διάφορες άλλες σημιτικές φυλές που σήμερα δεν υπάρχουν.

    • Κάποια στιγμή κατά το 7-10 αιώνα μ.Χ. κατέβηκαν και εγκαταστάθηκαν στην βόρεια πλευρά της Μακεδονίας Σλάβοι. Κάποια στιγμή τον 7 αιώνα μ.Χ. κατέλαβαν την Παλαιστίνη οι Μουσουλμάνοι που ήρθαν από την σημερινή Σαουδική Αραβία.

    • Από τότε και μέχρι πρόσφατα το μοναδικό ανεξάρτητο κράτος που υπήρχε σε μακεδονική περιοχή ήταν αυτό του Φιλίππου και του Μ. Αλεξάνδρου και κανένα άλλο. Στην Παλαιστίνη το μόνο ανεξάρτητα κράτη που υπήρχαν ήταν τα δύο Εβραϊκά βασίλεια της Ιουδαίας και του Ισραήλ.

    • Κάποτε το Ελληνικό Μακεδονικό κράτος υποδουλώθηκε στους Τούρκους και μετά πολλών αιώνων σκλαβιάς απέκτησε την ανεξαρτησία του το 1912-13. Κάποτε το εβραϊκό κράτος υποδουλώθηκε και μετά από πολλούς αιώνες σκλαβιάς και διασποράς απέκτησε την ανεξαρτησία του.

    • Ποτέ δεν υπήρξε στην ιστορία της Μακεδονίας έθνος με την ονομασία Σλαβομακεδόνες ή Μακεδόνες του Αιγαίου ή όπως αλλιώς θέλουν αν ονομάζονται. Υπήρξαν Σλάβοι που κατοικούσαν στο Βόριο περιοχή της Μακεδονίας. Ποτέ στην ιστορία της Παλαιστίνης δεν υπήρξε Παλαιστινιακό έθνος όπως θέλουν να αυτοαποκαλούνται. Υπήρχαν Άραβες που κατοικούσαν στη Παλαιστίνη.

    Παρόλα αυτά, κάποια μέρα, ως δια μαγείας δημιουργήθηκε το παλαιστινιακό πρόβλημα. Επτακόσιες χιλιάδες Άραβες πρόσφυγες, που έφυγαν ή εκδιώχθηκαν από το Ισραήλ κατά τον πόλεμο του 1948, φτάνοντας στην Ιορδανία και τις άλλες Αραβικές χώρες, τους είπαν οι διάφοροι Άραβες ηγέτες ότι δεν είναι Άραβες αλλά ένα ξεχωριστό έθνος: Άραβες μεν, αλλά Παλαιστίνιοι Άραβες.

    Στην αρχή το Ισραήλ γέλασε για το «ανεδαφικό» του θέματος αφού ήταν τις πάσης γνωστό ότι μέχρι την στιγμή εκείνη ό,τι λεγόταν παλαιστινιακό ήταν Εβραϊκό (π.χ. η Παλαιστινιακή ταξιαρχία που πολέμησε στο πλευρό των συμμάχων κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αποτελείτο μόνο από Εβραίους) ενώ ότι ήταν Αραβικό λεγόταν Αραβικό (π.χ. Η Ανώτατη Αραβική Διοίκηση επικεφαλείς της οποίας ήταν ο Χουσεϊνι) Σήμερα το Ισραήλ κλαίει με μαύρο δάκρυ.

    Το ίδιο συνέβη και με τους Σλάβους, όπου τα τελευταία χρόνια, κάποιοι ηγέτες τους είπαν ότι είναι ιδιαίτερη εθνότητα, Μακεδόνες και επί το ευκολότερο Σλαβομακεδόνες. Και αυτοί όχι μόνο το πίστεψαν αλλά έχουν και διεκδικήσεις.

    Ας προσέξουμε διότι η πείρα δείχνει ότι είναι πάρα πολύ εύκολο να δημιουργηθεί Μακεδονικό θέμα και να βρεθεί ο Μακεδόνας Αραφάτ να διεκδικήσει «τα νόμιμα και απαράγραπτα δικαιώματα του Μακεδονικού λαού.» Σας φαίνεται υπερβολικό? Για να δούμε το θέμα από τότε που ξεκίνησε:

    Στην αρχή «έριχναν άδειες» από το ραδιόφωνο των Σκοπίων περί «Μακεδόνων». Προσέξτε τότε μιλούσαν απλώς για Μακεδόνες, ούτε καν για «Μακεδονική μειονότητα.» Απλώς Μακεδόνες. Από την Ελλάδα μεριά ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Άντε καμία φορά καμιά πλατωνική διαμαρτυρία (ας όψεται ο Ανδρέας Παπανδρέου και η φράση «Η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα και δεν παραχωρεί τίποτα»).

    Μετά άρχισαν να ζητούν απλώς αναγνώριση της εθνότητας. Πάλι τσιμουδιά εμείς. Ξαφνικά απέκτησαν δική τους γραφή, πρόσθεσαν βιβλία, έκαναν την ελληνική ιστορία δική τους (ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν δικό τους, όπως ο ΕΒΡΑΙΟΣ Χρηστός έγινε παλαιστίνιος όπως μας είπε ο Αραφάτ) άντε λίγη ιστορία και γεωγραφία (μέσα και η Θεσσαλονίκη) και χωρίς να καταλάβουμε τι έγινε ο κόσμος στο εξωτερικό άρχισε να μιλάει για Σλαβομακεδόνες. Βέβαιη η Ελλάδα ότι αυτή είναι χοντρή προπαγάνδα και τέτοια δεν περνούν στο εξωτερικό, γελούσε.

    Δυστυχώς συνεχίσαμε να γελάμε όταν στάλθηκαν τα πρώτα «ενημερωτικά έντυπα», και όταν κυκλοφόρησαν στη Θεσσαλονίκη οι προκηρύξεις του «Εθνικού Απελευθερωτικού Μακεδονικού Στρατού» που ζητούσαν την απελευθέρωση του αλύτρωτου «Μακεδονικού Λαού», και σκάσαμε στα γέλια όταν οι Σκοπιανοί έκαναν προπαγανδιστικά θαύματα στην Αυστραλία και τον Καναδά.

    Και μη σας φανεί περίεργο αν δούμε στο μέλλον τα Σκόπια να έχουν ολοένα και περισσότερες απαιτήσεις και να τις κατακτούν και από πάνω. Φτάνει οι απαιτήσεις και οι διεκδικήσεις των Σκοπιανών να συμφέρουν στους γείτονες και παγκόσμιους παράγοντες, όπως έγινε με το Παλαιστινιακό. Και αυτή τη στιγμή μια τέτοια περίπτωση συμφέρει πολλούς μεταξύ των οποίων και την Τουρκία και κάποιες φίλιες(;) χώρες της ΕΟΚ.

    Αυτά που κάνει τώρα η κυβέρνηση σαφώς είναι σωστά αλλά χρειάζεται περισσότερα, ειδικά στο τομέα της προπαγάνδας και ενημέρωσης. Έναν τομέα που είναι πολύ δύσκολος και που η κυβέρνηση υποφέρει πολύ σε όλα τα επίπεδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πώς θα αωτιδράσουμε;Μάλλον όπως πάντα λύνοντας το ζωνάρι και κατεβάζοντας τα σώβρακα.Πότε θα σταματήσουμε να μιλάμε και να διαβάζουμε στο νετ δεν ξέρω και να πιάσουμε ένα ρόπαλο στο χέρι να ανοίξουμε κεφάλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Με αφορμή την "αναφορά" της κυρίας ΜακΝτούγκαλ για τις "μειονότητες" στην Ελλάδα.

    www2.ohchr.org/english/bodies/hrcouncil/10session/reports.htm

    Απευθείας σύνδεσμος:

    www2.ohchr.org/english/bodies/hrcouncil/docs/10session/A.HRC.10.11.Add.3.pdf

    Περισσότερη κάλυψη:

    http://taxalia.blogspot.com/2009/03/gay-mcdougall.html


    Παραθέτω από τη σελίδα 22 της αναφοράς:

    "One also senses an interest in promoting a singular national identity. This approach may leave little room for diversity."

    Ας δούμε πως αντιλαμβάνονται οι ΗΠΑ την έννοια της εθνοτικής ομάδας.

    Τα στοιχεία προέρχονται από το factbook της CIA:

    * "Μακεδονία"

    - "Mακεδόνες" 64.2%
    - Αλβανοί 25.2%
    - Τούρκοι 3.9%
    - Ρομά (Γύφτοι) 2.7%
    - Σέρβοι 1.8%
    - λοιποί 2.2% (απογραφή 2002)


    * Αλβανία

    - Αλβανοί 95%
    - Έλληνες 3%
    - λοιποί 2% [Βλάχοι, Ρομά (Γύφτοι), Σέρβοι, "Μακεδόνες", Βούλγαροι] (εκτιμήσεις 1989)

    σημείωση: το 1989, άλλες εκτιμήσεις για τον Ελληνικό πληθυσμό κυμαίνονταν από 1% (επίσημες Αλβανικές στατιστικές) μέχρι 12% (από μια Ελληνική οργάνωση)

    * Ελλάδα

    - πληθυσμός: Έλληνες 93%
    - λοιποί (ξένοι υπήκοοι) 7% (απογραφή 2001)

    σημείωση: το ποσοστό αντιπροσωπεύει την υπηκοότητα, διότι η Ελλάδα δεν συλλέγει δεδομένα για την εθνικότητα


    * ΗΠΑ

    - άσπροι 79.96%
    - μαύροι 12.85%
    - Ασιάτες 4.43%
    - Ινδιάνοι και Εσκιμώοι 0.97%
    - Χαβαϊανοί και άλλοι νησιώτες του Ειρηνικού 0.18%
    - δύο ή περισσότερες φυλές 1.61% (εκτίμηση Ιουλίου 2007)


    Από τη στιγμή που δεν υπάρχει "άσπρη" ή "μαύρη" εθνοτική ομάδα, μήπως οι ΗΠΑ "προωθούν μια μοναδική εθνική ταυτότητα", η οποία "δεν αφήνει χώρο στην ποικιλομορφία";

    Θα μας το εξηγήσει σε επόμενη αναφορά της;

    Εδώ είμαστε και περιμένουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σίγουρα έμεινα ήσυχος τώρα ότι η έκθεσή της αυτή είναι "independent" σε σχέση με το Μακεδονικό. Είναι τόσο ανεξάρτητη αξιόπιστη και δίκαιη όσο είναι και τα Ηνωμένα Έθνη.
    Το θέμα είναι τι αποτελέσματα έχουν τα δικά μας επιχειρήματα και κινήσεις στο θέμα αυτό.
    'Εμεις τι κάνουμε. Οι άλλοι ξέρουμε κάνουν την super-propaganda τους.
    Θα έπρεπε να το είχε διαλύσει/κατακερματίσει η 'Ελλαδα το κρατίδιο αυτό με άλλα και υπόγεια μέσα. Με το φιλότιμο σε τέτοια θέματα δεν γίνεται τίποτε όταν δεν έχεις αντάξιους συνομιλητές.
    'Ετσι απλά.


    Στο τέλος της σελίδας έχει contact
    details μόλις έστειλα το κείμενο
    του Steven G. Miller (του Αμερικανού αρχαιολόγου) καλώντας την αν έιναι όντως ανεξάρτητη να ξεσκονίσει τα ιστορικά της βιβλία --αν έχει. :-)


    http://www2.ohchr.org/english/issues/minorities/expert/index.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο αείμνηστος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ακαδημαϊκός, διακεκριμένος Αρχαιολόγος Αντώνιος Δ. Κεραμόπουλος, εκτός από τις ανασκαφές που διενήργησε στην Μακεδονία και μέσω των ευρημάτων απέδειξε την αναμφισβήτητη Ελληνικότητά της, μεταξύ των άλλων συνέγραψε κατά την Γερμανική Κατοχή το βιβλίο "Οι Έλληνες και οι Βόρειοι Γείτονες". Το εκτύπωσε το Γ.Ε.Σ. το 1944.
    Εκεί ανατρέπει με ιστορικά απλά αλλά ισχυρότατα επιχειρήματα την διαβόητη Θεωρία του Φαλμεράϋερ και κονιορτοποιεί την άποψη ότι οι Έλληνες δεν είναι Έλληνες ....!

    Ανάτυπο αυτού του βιβλίου θα δοθεί σύντομα στον SKAL που παρά τις πικρίες που έζησε παράγει σπουδαίο πατριωτικό έργο και αξίζει πολλών συγχαρητηρίων γι' αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Περιμένουμε και εμείς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν νομίζω ότι η έκθεση της Γκέι έχει καμμία ιδιαίτερη σημασία για μάς. Ο ΟΗΕ αναγνωρίζει μόνο ΚΡΑΤΗ και όχι έθνη. Άλλωστε, πρέπει να διαβάσουμε την "πραγματογνωμοσύνη" για να δούμε ποιες αποδείξεις κομίζει για την ύπαρξη "μακεδονικού" έθνους. Διότι, χωρίς έθνος, δεν υπάρχει εθνότητα.

    Τι τα θέλετε τι γυρεύετε, από μία "Γκέι" όλα να τα περιμένετε!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.