6/3/09

Εκκληση για άρση του αποκλεισμού στη Λωρίδα της Γάζας

Εκκληση για τερματισμό του ισραηλινού αποκλεισμού έκανε η διεθνής διάσκεψη για τη Λωρίδα της Γάζας που διοργανώθηκε στην Τεχεράνη και ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της κρατικής ιρανικής τηλεόρασης.
«Ζητούμε από τη διεθνή κοινότητα να καταβάλλει προσπάθειες για τερματισμό του αποκλεισμού που έχει επιβληθεί στη Γάζα», αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν των διοργανωτών της διάσκεψης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα.
Το Ισραήλ έχει επιβάλλει αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας μετά τη δια της βίας ανάληψη του ελέγχου του εδάφους αυτού από...τους ισλαμιστές της Χαμάς, οι οποίοι εκδίωξαν από τη Γάζα τις δυνάμεις της Φάταχ του προέδρου Αμπάς.
Στο τέλος της διάσκεψης διατυπώθηκαν κατηγορίες για τις ΗΠΑ ότι «στηρίζουν μια οργανωμένη τρομοκρατία προσφέροντας απεριόριστη υποστήριξη στο σιωνιστικό καθεστώς».
Το Ισραήλ είναι εχθρός της Ισλαμικής Δημοκρατίας η οποία δεν αναγνωρίζει τo εβραϊκό κράτος και υποστηρίζει την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς.
Την Τετάρτη, πρώτη ημέρα της διάσκεψης, το Ιράν κάλεσε τους μουσουλμάνους να αντισταθούν για να «σωθεί η Παλαιστίνη», απορρίπτοντας τη λύση των δύο κρατών, του ισραηλινού και του παλαιστινιακού, όπως προτείνουν οι αραβικές χώρες και οι μεγάλες δυνάμεις.
Στόχος της διάσκεψης ήταν να αποτελέσει μια απάντηση στη διεθνή διάσκεψη που διεξήχθη στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, στην οποία 75 δωρητές δεσμεύτηκαν τη Δευτέρα να χορηγήσουν 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας.
Στην «εναλλακτική» διάσκεψη της Τεχεράνης για συγκέντρωση βοήθειας στη Γάζα και τους Παλαιστίνιους, μετείχαν εκπρόσωποι χωρών της περιοχής και αντιπροσωπείες από τη Νότια Αφρική και τη Νιγηρία.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε την Τετάρτη από το Ιράν να σταματήσει να αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις των Παλαιστινίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.