4/3/09

Συμμαχία τριών ομάδων Ταλιμπάν κατά Αμερικανών

The Guardian
Τρεις αντίπαλες οργανώσεις των Ταλιμπάν στο Πακιστάν συμφώνησαν στον σχηματισμό μετώπου εναντίον των νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, εγείροντας νέους φόβους περί επικείμενης εντατικοποίησης της εξέγερσης λίγο πριν από την άφιξη χιλιάδων επιπλέον Αμερικανών στρατιωτών στην περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, τρεις εκ των μεγαλυτέρων πολεμάρχων στην κοιλάδα του Σουάτ διευθέτησαν τις μεταξύ τους διαφορές και δημιούργησαν από κοινού την οργάνωση - ομπρέλα «Σούρα Ιτιχάν Ουλ Μουτζαχεντίν» ή αλλιώς Συμβούλιο των Ηνωμένων Ιερών Μαχητών. Από την πλευρά τους, ανώτατα στελέχη του ΝΑΤΟ εκφράζουν πλέον έντονη ανησυχία ότι η κίνηση θα προκαλέσει ραγδαία...αύξηση της εισροής μαχητών και βομβιστών αυτοκτονίας από την επαρχία Γουαζιριστάν του Πακιστάν προς το Αφγανιστάν, υπονομεύοντας τη στρατηγική του πρόεδρου Ομπάμα πριν καν τεθεί σε εφαρμογή.
Η συμμαχία προέκυψε μετά την έκκληση του ηγέτη των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, Μουλά Ομάρ, ο οποίος κάλεσε τους ισλαμιστές του Πακιστάν «να παραμερίσουν τις διαφορές τους» και «να ταχθούν στον αγώνα κατά των κατοχικών δυνάμεων». Το πακιστανικό κίνημα των Ταλιμπάν είχε διασπαστεί μεταξύ της ομάδας του πολέμαρχου Μπαϊτουλά Μεχσούντ και των μεγάλων του αντιπάλων, Μαουλβί Ναζίρ και Γκουλ Μπαχαντούρ. Ο Μεχσούντ είχε αρχικά επικεντρωθεί στην αποσταθεροποίηση της πακιστανικής κυβέρνησης - κάποιοι, μάλιστα, θεωρούν ότι είναι ο άνθρωπος πίσω από τη δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο - ενώ οι Ναζίρ και Μπαχαντούρ είχαν αποστείλει εκατοντάδες άνδρες στο Αφγανιστάν προκειμένου να αγωνιστούν στο πλευρό των εκεί εξεγερθέντων.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν μεν ότι η συμμαχία των τριών μπορεί, ενδεχομένως, να επιφέρει μια βραχυπρόθεσμη ηρεμία στο Πακιστάν, προειδοποιούν δε ότι οι απειλές για τις νατοϊκές δυνάμεις στο ανατολικό και νότιο Αφγανιστάν θα πολλαπλασιαστούν. Δυτικός σύμβουλος επί στρατιωτικών ζητημάτων, ο οποίος εδρεύει στο Ισλαμαμπάντ, επεσήμανε ακόμα ότι η συμμαχία των τριών πολεμάρχων εξασφαλίζει στους ισλαμιστές τον απόλυτο έλεγχο της περιοχής του Γουαζιριστάν. Στην ίδια περιοχή υπάρχουν, επίσης, κρησφύγετα των Αφγανών Ταλιμπάν, καθώς και της Αλ Κάιντα.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.