10/3/09

Οι Τούρκοι δουλεύουν και "μας δουλεύουν"

του Κώστα Πικραμένου
http://endoturkika.blogspot.com
Στο Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθούν σαστισμένοι και μουδιασμένοι τις επισκέψεις Clinton και Obama στην Τουρκία. Άραγε θα περάσει και από τα μέρη μας ο αφρο-Αμερικανός Πρόεδρος; Γιατί τόση αχαριστία αφού ο ελληνικός λαός αγοράζει τα προϊόντα της Lockheed Martin? Γιατί προτιμά το... μουστάκι του Ερντογάν από το φωτεινό χαμόγελο της κ. Υπ.Εξ;
Η εξωτερική πολιτική δεν είναι η εκτέλεση ενός προϋπολογισμού (κάποιου Υπουργείου) όπου ο πολιτικός του προϊστάμενος «μοιράζει χαμόγελα» και υπογράφει εντάλματα πληρωμών για διοικητικές δαπάνες. Στην εξωτερική πολιτική πρέπει να είσαι εν ολίγοις «μανούλα» και να δουλεύεις ταυτόχρονα σε πολλά επίπεδα.
Η Τουρκία (του Ερντογάν) παραδίδει στους γείτονες της (άρα και σε εμάς) μαθήματα σύγχρονης διπλωματικής στρατηγικής. Πίσω από τον εκάστοτε Υπουργό του ΑΚΡ υπάρχει μία «μανούλα» που στην προκειμένη περίπτωση λέγεται καθηγητής Devetoglu.
O κύριος καθηγητής γνωρίζει ότι η μεγάλη του χώρα (δηλαδή η Τουρκία) διψάει για ενέργεια, εξαγωγές, νέο-οθωμανικό γόητρο και στρατιωτική δύναμη. Θέλει να καταστήσει τη χώρα του ισότιμο εταίρο στο πολύ-πολικό διεθνές σύστημα ηγετικών χωρών.
Προκειμένου να πετύχει όλα αυτά «κινητοποιεί και αξιοποιεί» ό,τι όπλα έχει στη φαρέτρα του. Πουλάει «Ισλάμ» και «Παλαιστίνη» στη μεγάλη αραβική αγορά. Πουλάει transit υπηρεσίες ενεργειακής ασφάλειας στους Ευρωπαίους.
Κάνει το «μεσάζοντα» ανάμεσα σε Ισραήλ και Άραβες, Ιρανούς και ΗΠΑ, Χαμάς και Αίγυπτο, Αρμένιους και Αζέριους, Γεωργιανούς και Ρώσους.
Σε περίπτωση που η Ελλάς διακόψει τις διπλωματικές επαφές με τα Σκόπια, η Τουρκία θα αναλάβει να μας φέρει σε επαφή διοργανώνοντας Σύνοδο στη Πόλη ή την Αδριανούπολη…(sic).
Τι έχει πετύχει μέχρι σήμερα ο κύριος καθηγητής;
Έχει εγγυηθεί την ενεργειακή ασφάλεια (δηλαδή ποικιλία προμηθευτών) της χώρας του ενώ ετοιμάζει τα κρατικά ταμεία για την είσπραξη των τελών transit για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που θα κατευθύνεται στην Ευρώπη, στο Ισραήλ και την Ινδία. Παράλληλα έχει 5πλασιάσει τις εξαγωγές της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή τόσο σε βιοτεχνικά και ηλεκτρικά προϊόντα όσο και στην ανάληψη κατασκευαστικών έργων. Ακόμα και στο Σουδάν του καταζητούμενου (για τη γενοκτονία του Νταρφουρ) Προέδρου Oman Bashir, ο γαμπρός του Ερντογάν χτίζει τον πύργο τηλεπικοινωνιών της χώρας. Με άλλα λόγια η μεσαία τάξη που στηρίζει Ερντογάν χρωστάει τον ετήσιο τζίρο της στη “μανούλα” που λέγεται Devetoglu…
O κύριος καθηγητής όμως γνωρίζει ότι ενώ «πουλάει» υπηρεσίες με υλικά ανταλλάγματα (ενέργεια και εξαγωγές) κάποιοι «φανατικοί Αρμένιοι» από τη Καλιφόρνια των ΗΠΑ αλλά και οι σκληροπυρηνικοί του PKK που την έχουν «αράξει» στο όρος Kandil του Βόρειου Ιράκ θέλουν να του διαλύσουν το μαγαζί που λέγεται «Νέο-οθωμανική Τουρκία του 21ου αιώνα».
Εκεί λοιπόν θα δώσει τα «ρέστα του».
Όσον αφορά τους Αρμένιους θεωρεί ότι άλλο πράγμα η Διασπορά και το Λόμπυ στις ΗΠΑ και άλλο οι φουκαριάρηδες που πεινούν στο Ερεβάν. Ανοίγει λοιπόν τα σύνορα με την Αρμενία, γεμίζει τα σουπερ-μαρκετς τους με τουρκικά προϊόντα και «δένει οικονομικά» τους φτωχούς πλην περήφανους Αρμένιους. Του απομένει το Λόμπυ στις ΗΠΑ. Εκεί «πουλάει» τη βάση του Ιντσιρλίκ στους Αμερικάνους για να την «κάνουν» από το Ιράκ αλλά πουλάει και μεσολάβηση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Το αν τσιμπήσει ο «μαύρος» στη Ουάσινγκτον θα το μάθουμε σε 1 μήνα.
Όσον αφορά τους Κούρδους θεωρεί ότι η λαϊκή βάση έχει κουραστεί από την ένοπλη πάλη και μοιράζει «πλυντήρια, κουζίνες και ψυγεία» στους φτωχούς του Βαν, του Σιρνάκ και του Ντιγιαρμπακίρ. Παράλληλα παίζει το «αιώνιο χαρτί» του Ισλάμ και εκπέμπει τηλεοπτικά κανάλια στα Κουρδικά. Το δίκτυο Gulen δουλεύει «πόρτα-πόρτα» και μοιράζει κάρβουνο για το χειμώνα και συσίτια.
Όσον αφορά το PKK, “δένει» οικονομικά το καθεστώς Barzani με μαζικές επενδύσεις Τούρκων επιχειρηματιών στο Erbil και το Κιρκούκ ενώ το δίκτυο Gulen ανοίγει σχολεία και πανεπιστήμια για να εκπαιδεύσει τη νέα Κουρδική ελίτ του 21 ου αιώνα. Προσφέρει το τουρκικό έδαφος στο Barzani για να εξάγει το πετρέλαιο του προς τη Δύση σε αντάλλαγμα με την επιχειρησιακή εξουδετέρωση του PKK. Ο Barzani είναι ρεαλιστής και ξέρει ότι αργά ή γρήγορα οι Αμερικάνοι θα φύγουν από το Ιράκ και εκ των πραγμάτων η Τουρκία θα αποτελέσει το νέο στρατηγικό του βάθος έναντι των Ιρακινών αράβων στη σύγκρουση για τα πετρέλαια του Κιρκούκ. Άρα όλοι ποντάρουν ότι θα «πουλήσει» το PKK για να σώσει τη φαμίλια του.
Τη ίδια στιγμή τα Τουρκικά Κέντρα Στρατηγικών Ερευνών έχουν μόνιμη γραμμή επικοινωνίας και ενημέρωσης με τους Αμερικάνούς συναδέλφους τους στην Ουάσιγκτον (βλέπε φώτο). Οι Τούρκοι δε θεωρούν το Ισραήλ ως δεδομένη δύναμη ανάσχεσης του Αρμενικού Λόμπυ (το αντίστοιχο Ελληνικό Λόμπυ είναι ανύπαρκτο) και για αυτό θέλουν να χτίσουν μία «άμεση σχέση» συνεργασίας με τους συμβούλους του Προέδρου Ομπάμα.
Στην Αθήνα δε ετοιμαζόμαστε για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου….

10 σχόλια:

  1. ...Η Τουρκία (του Ερντογάν) παραδίδει στους γείτονες της (άρα και σε εμάς) μαθήματα σύγχρονης διπλωματικής στρατηγικής

    ...Προκειμένου να πετύχει όλα αυτά -κινητοποιεί και αξιοποιεί- ό,τι όπλα έχει στη φαρέτρα του

    Εκ του αποτελέσματος κρίνονται όλα. Καλή η θεωρητική σου προσέγγση. Μα όπως το έγραψα.ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ.Σαββατο κοντή γιορτή.

    Οσο για το "μαύρος" ατυχεστατο ευφυολόγημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Καθηγητής κ. Αχμέτ Ντεβούτογλου είναι, όπως αναφέρει ο δικός μας Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Ιωάννης Μάζης στο βιβλίο του "Η Γεωπολιτική της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής και Τουρκία", κατά τον αρθρογράφο της τουρκικής κεντρο-δεξιάς φημερίδας "Bugün" κ. Cengiz Candar -"Ο εγκέφαλος της εξωτερικής πολιτικής του ΑΚΡ είναι ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Είναι ο άνδρας πίσω από όλες τις σημαντικές πολιτικές που αφορούν τον Ισλαμικό κόσμο. Ο Νταβούτογλου είναι ο κύριος σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και του έχει αποδοθεί από τον υπουργό Εξωτερικών Γκιούλ ο τίτλος του "πρέσβεως". Δεν υπάρχει άλλο στέλεχος που να επηρεάζει τόσο τον πρωθυπουργό, αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών."

    Επίσης, και ο αρθρογράφος της Washington Post David Ignatius σε άρθρο του που αναδημοσιεύθηκε ελληστί από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (18-12-2009) αναφέρεται στον κ. Αχμέτ Νταβούτογλου με τα κολακευτικότερα λόγια, π.χ. -"ο τούρκος αξιωματούχος ξέρει τι λέει. Με την ιδιότητα του ανώτατου συμβούλου του Ταγίπ Ερντογάν, έφερε εις πέρας με επιτυχία την τουρκική διαμεσολάβηση ανάμεσα στη Συρία και το Ισραήλ, καθώς και άλλες διπλωματικές πρωτοβουλίες σε αυτήν την ιδιαίτερα ταραγμένη περιοχή του κόσμου."

    Τα συμπεράσματα οσον αφορά την "δική μας" υπουργό Εξωτερικών εξοχοτάτη κυρία Μπακογιάννη είναι όλα δικά σας κύριοι αναγνώστες του blog.

    Μακεδών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατί ανησυχούμε; Και η δική μας Δημόσια Διοίκηση βρίθει Συμβούλων Υπουργών, Ειδικών Επιστημόνων, Καθηγητών κλπ παρατρεχάμενων. Είναι θέμα χρόνου η ανατροπή των πονηρών τουρκικών σχεδίων...

    Ο Συνήγορος του Διαβόλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ....Με την ιδιότητα του ανώτατου συμβούλου του Ταγίπ Ερντογάν, έφερε εις πέρας με επιτυχία την τουρκική διαμεσολάβηση ανάμεσα στη Συρία και το Ισραήλ, καθώς και άλλες διπλωματικές πρωτοβουλίες σε αυτήν την ιδιαίτερα ταραγμένη περιοχή του κόσμου."

    Για ποιά επιτυχία μιλά ο ποιητής?

    Χρειαζεται σωφροσύνη και ανάδειξη των αντιφατικών συνθηκών πάνω στην οποία κινείται η τουρκική πολιτική. Οχι υμνολογίες ούτε ηττοπαθεια, απόλυτη επίγνωση της καταστασης. Γνωρίζω την στρατηγική του αντιπάλου βελτιώνω την δική μου.Οσο για του διθυράμβους εναντι της επιτυχίας επίσκεψης του Ομπάμα αυτή είναι και δείγμα χρεωκοπίας. Οπως σωστά ειπε Ελληνας Βουλευτής "Κορίτσια ο Στόλος"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παιδιά χαλαρώστε η λύση βρέθηκε:¨
    http://strategy-geopolitics.blogspot.com/2009/03/blog-post_7242.html

    Γιούργια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τρίζουν τα κόκκαλα του Γιαννου Κρανιδιωτη
    Αλλα βλεπεις εκείνος ήταν ΕΛΛΗΝΑΣ με ολα τα γράμματα Κεφαλαία. Δεν ήταν ιδεολογικός δωσίλογος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Sub92 Καλημέρα και σε όλους , δεν ξέρω αν όλα αυτά που αναφέρει το άρθρο είναι θεωρητικά πρακτικά έχουν γίνει θα γίνουν θα έχουν γίνει είναι στην παρούσα φάση άνευ σημασίας...Ακόμα και αν όλα αυτά είναι θεωρητικά και αναφέρονται μόνο σε άρθρα , ακόμα και αν δεν έχουν δοκιμαστεί ακόμα και αν είναι αποκοιημα της φαντασίας κάποιοι ευφάνταστου , υπάρχουν είναι σκέψεις που καταγράφηκαν σε χαρτί είναι μια έστω θεωρητική εξωτερική πολιτική που μπορεί να μην έχουμεδει τα αποτελέσματά της αλλα υπάρχει.Εμείς ως΄Ελληνες τι κάναμε η δική μας υπουργός των εξωτερικών που είναιτι κάνει ποιους έχει να την συμβουλεύουν και λειτουργεί έτσι? Αν μη τι άλλω οι ΤΟύρκοι και δουλεύουν και μας δουλεύουν εμείς ως λαός γιατί δουλευόμαστε και δεν δουλεύουμε ?
    Καλημέρα κ. Σάββα
    Χριστίνα :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. φίλη Χριστίνα
    Η αξιότιμος υπουργός των εξωτερικών Dora Hanum-Burek έχει συμβουλάτορα το.....γιό της "μέγα καθηγητή" .... Κώστα Μπακογιάννη !!!
    Γιατί ρε παιδιά ; Δεν φτάνει ; Να μην ξεκινήσει κι αυτός την ..... πολιτική του "σταδιοδρομία" ; Που ξέρεις ; Αύριο-μεθαύριο θα είναι κι αυτός....στην κυβέρνηση.
    Α, και κάτι άλλο. Αυτός είναι νομίζω που είπε ότι...."η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός θα είναι η μητέρα του". ΧΑ ΧΑ καλό ε ; Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε ;
    Είμαστε για τα πανυγήρια !!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φυσικα θα έχεις υπόψην σου Χριστίνα οτι η Τουρκία δεν είναι μια δημοκρατική χώρα και φυσικα αυτο σημαίνει ότι εξυπηρετείται μεσα απο όλα αυτα μια ελίτ και όχι η κοινωνία.
    Οταν λές εμείς ποιούς εννοείς?
    Ο καθείς κάνει αυτό που του αναλογεί με βάση αυτό κρίνεται.
    Το δικό μου προσωπικό μικρό μερτικό είναι να δώσω ότι μπορώ στην ανάπτυξη της εθνικής συνείδησης και όχι να υμνολογώ την ξένη πολιτική.
    Θέλω να ξέρω τα πιοτερα για την διεθνή πολιτική σκηνή μα θέλω να τους δίνω την σημασια που έχουν.
    Οταν έγραψα για τον Γιάννο Κρανιδιώτη (ας κάνετε τον κόπο να ανατρεξετε στο έργο του) θα δείτε ότι ουσιαστικά έδειξα το που πρέπει να ξαναβρεθούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Sub92 όταν λέω ποιους τι εννοώ ειρωνικά βασισμένη στο γεγονός ότι έχει το γιο της.
    Γνωρίζω καλά ότι η Τουρκία δεν έχει δημοκρατία όπως γνωρίζω πως όλες οι σοβαρες χώρες ή τουλάχιστον αυτές που θέλλουν να νοούνται ως σοβαρές έχουν μία γραμμή εξωτερικής πολιτικής η οποία δεν αλλάζει με βάση τι χρώμα κυβερνά την χώρα αλλά με βάση τα ιδία συμφέροντα της χώρας. Αρα αν η Τουρκία έστω και σαν θεωρία τα έχει όλα αυτά και όχι ως πράξη είναι περισσότερο ''έξυπνη'' απ΄ ότι εμείς.
    Αν ο καθείς βάση αυτόύ που έκανε κρινόταν τότε στην Ελλαδα θα γνωρίζαμε την έννοια της λέξεως αξιοκρατία και πολλές ακόμα.Δυστηχώς ο καθείς και ειδικά στην πολιτική δεν κρίνετε βάση αυτού που κάνει ή δεν κάνει αλλά βάση των συμφερόντων που υπηρετεί και αν την συγκερκιμένη χρονική στιγμή έχει την πλειοψηφία αυτών με το μέρος του.
    ΟΣο για το υμνολογώ που ανέφερες καλά κάνεις και κανείς σώφρον άνθρωπος δεν θα υμνολογούσε καμμιά πολιτική όμως καλό μας κάνει να βλέπουμε πως οι άλλοι λειτουργούν σε σχέση με τα συμφέροντα της πατρίδας τους και όχι προς ίδιον όφελος και μόνο ...:)

    Thessale δεν ξέρω αν είναι hannum mpourek h hannum esek :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.