10/3/09

Β. Πούτιν: Δεν γίνεται Nabucco χωρίς το Ιράν

Η πραγματοποίηση του έργου κατασκευής του αγωγού Nabucco, ο οποίος θα προμηθεύει την Ευρώπη με φυσικό αέριο, δεν είναι εφικτή, αν δεν συμμετάσχει στο πρότζεκτ το Ιράν, ανέφερε σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν.
Οι δηλώσεις του έγιναν μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ούγγρο ομόλογό του, Φέρεντς Γκιουρτσάνι, στο πλαίσιο της οποίας οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν να...συνεργαστούν για την κατασκευή του αγωγού South Stream.
Σύμφωνα με τον Πούτιν, ο South Stream, ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό αέριο διασχίζοντας την κεντρική και νότια Ευρώπη, θα κοστίσει έως 10 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι το κόστος των κατασκευαστικών υλικών έχει μειωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι η δυναμικότητα του αγωγού ενδεχομένως να είναι υψηλότερη από την προβλεπόμενη, ύψους 31 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως.
NAYTEMPORIKI

4 σχόλια:

  1. Απ΄ την Ουγγαρία περνάει και ο Nabucco όπως δείχνει ο χάρτης (ο συγκεκριμένος είναι ο Nabucco)… Η Ουγγαρία είναι μια χώρα με ασύγκριτες οικονομικές δυσκολίες σε σχέση με την Ελλάδα. Η ουγγρική πολιτική σκηνή τουλάχιστον σε ένα έλληνα εκ πρώτης όψεως φαίνεται τελείως πουλημένη στους Αμερικανούς… Αλλά παρ’ όλα αυτά προωθεί την συνεργασία με την Ρωσία. Εμείς που είμαστε «ανεξάρτητοι» σε σχέση με την Ουγγαρία. Που είμαστε οικονομικά πιο ανεπτυγμένοι. Που είμαστε εδώ και πολλά περισσότερα χρόνια μέλη της ΕΕ. Που είμαστε στην ευρωζώνη. Ακόμα αναρωτιόμαστε αν θα πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας εξ’ αιτίας του ότι διανοηθήκαμε να κάνουμε το αυτονόητο δηλαδή να διαφοροποιήσουμε τις πηγές ενεργείας μας με την συμμετοχή μας στο project όπου συμμετέχει η Ιταλία, η Βουλγαρία, η Σερβία, η Ουγγαρία και έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής και η Gaz de France. Αλλά αν έχεις εντός Ελλάδας ανθρώπους που δεν έχουν την ικανότητα να σκεφτούν με κριτήρια εθνικού συμφέροντος όπως οι Ούγγροι τότε τι απομένει; Το μόνο που μας απομένει λοιπόν σύμφωνα με την λογική ορισμένων εντός Ελλάδας είναι να «συμμορφωνόμαστε προς τας υποδείξεις» του χωροφύλακα. Ας βλέπουμε και ας παραδειγματιζόμαστε. Οι «μικρές και αδύναμες χώρες» είναι μόνο στο μυαλό ορισμένων που θέλουν να περιορίσουν την Ελλάδα στα «μικρά και αδύναμα» πλαίσιά τους.

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Merhaba Σάββα,
    Σου στέλνω το άρθρο μου για το ιστολόγιο. Μπορείς να κάνεις copy paste τη φωτο από το δικό μου;

    Να 'σαι καλά:)

    Οι Τούρκοι δουλεύουν και "μας δουλεύουν"

    του Κώστα Πικραμένου
    http://endoturkika.blogspot.com

    Στο Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθούν σαστισμένοι και μουδιασμένοι τις επισκέψεις Clinton και Obama στην Τουρκία. Άραγε θα περάσει και από τα μέρη μας ο αφρο-Αμερικανός Πρόεδρος; Γιατί τόση αχαριστία αφού ο ελληνικός λαός αγοράζει τα προϊόντα της Lockheed Martin? Γιατί προτιμά το μουστάκι του Ερντογάν από το φωτεινό χαμόγελο της κ. Υπ.Εξ;

    Η εξωτερική πολιτική δεν είναι η εκτέλεση ενός προϋπολογισμού (κάποιου Υπουργείου) όπου ο πολιτικός του προϊστάμενος «μοιράζει χαμόγελα» και υπογράφει εντάλματα πληρωμών για διοικητικές δαπάνες. Στην εξωτερική πολιτική πρέπει να είσαι εν ολίγοις «μανούλα» και να δουλεύεις ταυτόχρονα σε πολλά επίπεδα.

    Η Τουρκία (του Ερντογάν) παραδίδει στους γείτονες της (άρα και σε εμάς) μαθήματα σύγχρονης διπλωματικής στρατηγικής. Πίσω από τον εκάστοτε Υπουργό του ΑΚΡ υπάρχει μία «μανούλα» που στην προκειμένη περίπτωση λέγεται καθηγητής Devetoglu.

    O κύριος καθηγητής γνωρίζει ότι η μεγάλη του χώρα (δηλαδή η Τουρκία) διψάει για ενέργεια, εξαγωγές, νέο-οθωμανικό γόητρο και στρατιωτική δύναμη. Θέλει να καταστήσει τη χώρα του ισότιμο εταίρο στο πολύ-πολικό διεθνές σύστημα ηγετικών χωρών.

    Προκειμένου να πετύχει όλα αυτά «κινητοποιεί και αξιοποιεί» ό,τι όπλα έχει στη φαρέτρα του. Πουλάει «Ισλάμ» και «Παλαιστίνη» στη μεγάλη αραβική αγορά. Πουλάει transit υπηρεσίες ενεργειακής ασφάλειας στους Ευρωπαίους.
    Κάνει το «μεσάζοντα» ανάμεσα σε Ισραήλ και Άραβες, Ιρανούς και ΗΠΑ, Χαμάς και Αίγυπτο, Αρμένιους και Αζέριους, Γεωργιανούς και Ρώσους.
    Σε περίπτωση που η Ελλάς διακόψει τις διπλωματικές επαφές με τα Σκόπια, η Τουρκία θα αναλάβει να μας φέρει σε επαφή διοργανώνοντας Σύνοδο στη Πόλη ή την Αδριανούπολη…(sic).


    Τι έχει πετύχει μέχρι σήμερα ο κύριος καθηγητής;

    Έχει εγγυηθεί την ενεργειακή ασφάλεια (δηλαδή ποικιλία προμηθευτών) της χώρας του ενώ ετοιμάζει τα κρατικά ταμεία για την είσπραξη των τελών transit για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που θα κατευθύνεται στην Ευρώπη, στο Ισραήλ και την Ινδία. Παράλληλα έχει 5πλασιάσει τις εξαγωγές της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή τόσο σε βιοτεχνικά και ηλεκτρικά προϊόντα όσο και στην ανάληψη κατασκευαστικών έργων. Ακόμα και στο Σουδάν του καταζητούμενου (για τη γενοκτονία του Νταρφουρ) Προέδρου Oman Bashir, ο γαμπρός του Ερντογάν χτίζει τον πύργο τηλεπικοινωνιών της χώρας. Με άλλα λόγια η μεσαία τάξη που στηρίζει Ερντογάν χρωστάει τον ετήσιο τζίρο της στη “μανούλα” που λέγεται Devetoglu…

    O κύριος καθηγητής όμως γνωρίζει ότι ενώ «πουλάει» υπηρεσίες με υλικά ανταλλάγματα (ενέργεια και εξαγωγές) κάποιοι «φανατικοί Αρμένιοι» από τη Καλιφόρνια των ΗΠΑ αλλά και οι σκληροπυρηνικοί του PKK που την έχουν «αράξει» στο όρος Kandil του Βόρειου Ιράκ θέλουν να του διαλύσουν το μαγαζί που λέγεται «Νέο-οθωμανική Τουρκία του 21ου αιώνα».

    Εκεί λοιπόν θα δώσει τα «ρέστα του».

    Όσον αφορά τους Αρμένιους θεωρεί ότι άλλο πράγμα η Διασπορά και το Λόμπυ στις ΗΠΑ και άλλο οι φουκαριάρηδες που πεινούν στο Ερεβάν. Ανοίγει λοιπόν τα σύνορα με την Αρμενία, γεμίζει τα σουπερ-μαρκετς τους με τουρκικά προϊόντα και «δένει οικονομικά» τους φτωχούς πλην περήφανους Αρμένιους. Του απομένει το Λόμπυ στις ΗΠΑ. Εκεί «πουλάει» τη βάση του Ιντσιρλίκ στους Αμερικάνους για να την «κάνουν» από το Ιράκ αλλά πουλάει και μεσολάβηση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Το αν τσιμπήσει ο «μαύρος» στη Ουάσινγκτον θα το μάθουμε σε 1 μήνα.

    Όσον αφορά τους Κούρδους θεωρεί ότι η λαϊκή βάση έχει κουραστεί από την ένοπλη πάλη και μοιράζει «πλυντήρια, κουζίνες και ψυγεία» στους φτωχούς του Βαν, του Σιρνάκ και του Ντιγιαρμπακίρ. Παράλληλα παίζει το «αιώνιο χαρτί» του Ισλάμ και εκπέμπει τηλεοπτικά κανάλια στα Κουρδικά. Το δίκτυο Gulen δουλεύει «πόρτα-πόρτα» και μοιράζει κάρβουνο για το χειμώνα και σισήτια.

    Όσον αφορά το PKK, “δένει» οικονομικά το καθεστώς Barzani με μαζικές επενδύσεις Τούρκων επιχειρηματιών στο Erbil και το Κιρκούκ ενώ το δίκτυο Gulen ανοίγει σχολεία και πανεπιστήμια για να εκπαιδεύσει τη νέα Κουρδική ελίτ του 21 ου αιώνα. Προσφέρει το τουρκικό έδαφος στο Barzani για να εξάγει το πετρέλαιο του προς τη Δύση σε αντάλλαγμα με την επιχειρησιακή εξουδετέρωση του PKK. Ο Barzani είναι ρεαλιστής και ξέρει ότι αργά ή γρήγορα οι Αμερικάνοι θα φύγουν από το Ιράκ και εκ των πραγμάτων η Τουρκία θα αποτελέσει το νέο στρατηγικό του βάθος έναντι των Ιρακινών αράβων στη σύγκρουση για τα πετρέλαια του Κιρκούκ. Άρα όλοι ποντάρουν ότι θα «πουλήσει» το PKK για να σώσει τη φαμίλια του.

    Τη ίδια στιγμή τα Τουρκικά Κέντρα Στρατηγικών Ερευνών έχουν μόνιμη γραμμή επικοινωνίας και ενημέρωσης με τους Αμερικάνούς συναδέλφους τους στην Ουάσιγκτον (βλέπε φώτο). Οι Τούρκοι δε θεωρούν το Ισραήλ ως δεδομένη δύναμη ανάσχεσης του Αρμενικού Λόμπυ (το αντίστοιχο Ελληνικό Λόμπυ είναι ανύπαρκτο) και για αυτό θέλουν να χτίσουν μία «άμεση σχέση» συνεργασίας με τους συμβούλους του Προέδρου Ομπάμα.

    Στην Αθήνα δε ετοιμαζόμαστε για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυξάνονται στην Τουρκία οι ανησυχίες στον οικονομικό τομέα, αφού η σημερινή ανακοίνωση περί μείωσης 21,3 τοις εκατό της βιομηχανικής παραγωγής για το μήνα Ιανουάριο -σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008- έρχεται να προστεθεί στην αρνητική εικόνα που εμφανίζουν η μείωση των εξαγωγών και της άφιξης τουριστών και η αύξηση στην τιμή του συναλλάγματος.
    Αυτα οσον αφορά την Τουρκία

    Η Ρωσία δεν θα ξαναγίνει ουραγός των εξελίξεων αυτό λέει πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η φράση αυτή του Πούτιν εξηγεί και την προσπάθεια των ΗΠΑ να προσεγγίσουν με κάποιο τρόπο το Ιράν.
    Οποιαδήποτε προσέγγιση θα γίνει με την διαμεσολάβηση της Τουρκίας, η οποία διατηρεί καλές σχέσεις με το Ιράν.
    Nabucco χωρίς το Περσικό αέριο -το Ιράν είναι η δεύτερη χώρα σε διαπιστωμένα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο, μετά από την Ρωσική Ομοσπονδία και με τρίτη το Κατάρ- δεν μπορεί να υπάρξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.