15/3/09

Κλειστές οι πόρτες για την ομογένεια

Η επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Τουρκία, την οποία σχεδίασε μεθοδικά το ζεύγος Κλίντον με τη βοήθεια του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, αποτελεί πλήγμα εναντίον της ομογένειας, που δεν κατόρθωσε να προβλέψει ή να αποτρέψει το γεγονός. Τώρα πλέον το μόνο που μπορεί να κάνει η ομογένεια είναι να ακούσει τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στις 24 Μαρτίου, όταν υπό την ηγεσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου θα τον επισκεφθεί, με αφορμή την επέτειο της...Επανάστασης. Στη συνέχεια ο πρόεδρος θα απευθύνει σύντομη ομιλία στους Ελληνοαμερικανούς. Βέβαια κάτι τέτοιο δεν αποτελεί καινοτομία, διότι και ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους εκμεταλλευόταν αυτή την ευκαιρία για να απευθυνθεί στο ελληνικό στοιχείο των ΗΠΑ και να μιλήσει υπέρ της Ελλάδας.
Στο εξής η ομογένεια θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική, καθώς από την επίσκεψη του κ. Ομπάμα στην Αγκυρα καταδεικνύεται ότι έχει πολλή δουλειά μπροστά της ώστε να φθάσει στο σημείο να επηρεάζει την αμερικανική κυβέρνηση. Μέχρι αυτή τη στιγμή η μοναδική ομογενής η οποία έχει άμεσες σχέσεις με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αλλά δεν γνωρίζουμε σε τι βαθμό μπορεί να τις αξιοποιήσει ώστε να επηρεάσει τις θέσεις της, είναι η κόρη του ομογενούς μεγαλοεπιχειρηματία Αντζελο Τσακόπουλου από την Καλιφόρνια. Η κυρία Ελένη Τσακοπούλου-Κουναλάκη είχε αναλάβει την υποστήριξη της κυρίας Κλίντον όταν η τελευταία επεδίωκε να εξασφαλίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Στη συνέχεια, με τη συντριπτική νίκη του κ. Μπαράκ Ομπάμα, η κυρία Τσακοπούλου αναγκάστηκε να συνδεθεί με την ομάδα εκλογής του κ. Ομπάμα, την επιτροπή «Ελληνοαμερικανοί για την εκλογή του Ομπάμα», όπου πρόεδρος ήταν ο Αλέξη Γιαννούλιας.

Αδυναμία προσέγγισης
Μάλιστα, η κυρία Τσακοπούλου προαλείφετο να αναλάβει τη θέση της πρεσβευτού στην Αθήνα, αλλά τελικά ούτε αυτό έγινε. Η κυρία Κλίντον φέρεται να δήλωσε πως θα παραμείνει ο νυν πρέσβης. Από τώρα δε και στο εξής κανένας δεν είναι σε θέση να προβλέψει τι δυνατότητες έχει πλέον η ομάδα αυτή για να προσεγγίσει και να επηρεάσει την κυρία Κλίντον. Αλλωστε η όλη αρνητική της στάση φάνηκε και από την πρόσφατη υποδοχή στην Ουάσιγκτον της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, την οποία υποδέχτηκε για 3 λεπτά της ώρας, ίσως και λιγότερο, στο Treaty Room του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Πρέπει δε να λάβει κανείς υπόψη ότι την επόμενη μέρα η κυρία Κλίντον υποδεχόταν στην αίθουσα τελετών του υπουργείου τον αποκαλούμενο πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Φάτμι Σεντίου και τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι, αν και στην αίθουσα υπήρχαν μόνο εννέα άτομα!
Διαφαίνεται λοιπόν πως η ομογένεια μάλλον μέχρι στιγμής κλειστές πόρτες συναντά. Η εταιρία δημοσίων σχέσεων «Μανάτος-Μανάτος», το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο του Ευγένιου Ρωσσίδη, η ομογενειακή οργάνωση ΑΧΕΠΑ και η Αρχιεπισκοπή Αμερικής συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται σε ό,τι έκαναν όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς κανείς να μπορεί να υπολογίζει σε θεαματικά αποτελέσματα. Θα πρέπει μάλιστα να πούμε ότι οι προσπάθειες της ομογένειας να πλησιάσει το νέο πρόεδρο θα συναντούν και την πόρτα του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ραμ Εμάνουελ, ο οποίος δεν τρέφει ιδιαίτερα φιλικά αισθήματα προς το ελληνοαμερικανικό στοιχείο και ήταν εκείνος που επηρέασε αρνητικά την προοπτική επίσκεψης του κ. Καραμανλή στο Λευκό Οίκο.

Παρουσία στο Κογκρέσο
Ευτυχώς η ομογένεια έχει ισχυρή φωνή στο Κογκρέσο, όπου έχει πετύχει πολλά. Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα Προώθησης Ελληνικών Υποθέσεων προστέθηκαν πέντε Αμερικανοί βουλευτές και συνολικά ο αριθμός έφθασε στους 135. Συγκεκριμένα, έχουν ενταχθεί η Ileana Ros-Lehtinen, ηγετικό στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος από τη Φλόριντα, η Dina Titus, Δημοκρατική από τη Νεβάδα, ο Joe Sestak, Δημοκρατικός από την Πενσιλβάνια, ο Spencer Bachus, Ρεπουμπλικανός από την Αλαμπάμα και ο Michael McMahon, Δημοκρατικός από τη Νέα Υόρκη.
Του Λάμπρου Παπαντωνίου Aπό την Ουάσιγκτoν

16 σχόλια:

  1. Τώρα κατάλαβε η ομογένεια πως θα πρέπει από εδώ και πέρα να είναι προσεχτική?

    Κάθε φορά τα ίδια γίνονται. Ακόμα δεν το κατάλαβαν πως είτε τον λένε Κλίντον, είτε Μπους, είτε Ομπάμα θα κοιτάξει ανατολικά από εμας γιατί έτσι τον βολεύει.

    Ας κοιτάξουμε να τα βρούμε μεταξύ μας πρώτα και ας σταματήσουμε να περιμένουμε τους απομηχανης θεους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kανενας υποψιασμενος Ελληνας δεν περιμενε αλλαγη της πολιτικης των Ηπα ως προς τα ελληνικα συμφεροντα και δικαια.Αν αυτο περιμενε η ελληνικη διπλωματια τοτε ειμαστε για κλαμματα.
    Εμενα η απορια μου ειναι η εξης:τι απεγινε τελικα η περιφημη ελληνορωσικη προσεγγιση;;Tι απεγινε τελικα το ανοιγμα του Καραμανλη προς τη Ρωσια;;
    Αληθευει τελικα οτι η Μπακογιαννη με τη φιλοαμερικανικη σταση της στο θεμα της αντιπυραυλικης ασπιδας κατεστρεψε και εκαψε το χαρτι που λεγεται ρωσικη υποστηριξη;;;;
    Προσωπικα απο τις Ηπα δεν ανεμενα ουδεμια υποστηριξη και αλλαγη πολιτικης και θεωρω οτι ειναι προς το εθνικο συμφερον η αναζητηση αλλων συμμαχων οπως ειναι η Ρωσια.
    Οι Αμερικανοι οπως αγνοουν την Ελλαδα και τα εθνικα μας δικαια ετσι και απο εμας θα πρεπει να εχουν την αναλογη αντιμετωπιση.
    Εχουμε βαρεθει να ακουμε για παρακαλια των Ελληνων προς τους Αμερικανους και για τις ψευτικες υποσχεσεις των Αμερικανων προς εμας.Αναζητηση αλλων συμμαχιων.Ο Αμερικανος εχει συμφερον να στηριξει την Τουρκια και δεν προκειται να θυσιασει τα συμφεροντα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευτυχώς οι προθέσεις φάνηκαν γρήγορα.

    Ελπίζω μόνο να μην εφαρμοστούν οι σκέψεις για δώρο στον νέο πρόεδρο η αγορά του νέου μαχητικού.

    Εμείς είμαστε οι πελάτες και ο πελάτης έχει πάντα δίκιο. Αν δεν είναι έτσι πάμε σε άλλο μαγαζί. Οι Γάλλοι ίσως κάτι ξέρανε και είχαν σπεύσει από νωρίς για να ρίξουν γέφυρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα Σάββα,
    Ίσως είναι για το καλό μας αυτή η εξέλιξη, αν είναι, επιτέλους, να κατανοήσουμε ως έθνος και ως πολιτικοί τι σημαίνει ρεαλιστική εξωτερική πολιτική. Μέχρι τώρα ακόμα κι όσοι δηλώνουν οπαδοί της αφήνουν μια χαραμάδα που τελικά γίνεται ορθάνοιχτη πόρτα προσμένοντας την κατανόηση των δικαίων μας! Το παράδοξο, βέβαια, είναι πως, ενώ κατανοούμε το δικαίωμα της υπερδύναμης να χαράζει την πολιτική της σύμφωνα με τα συμφέροντά της, πράγμα που κάνει και η Τουρκία, εμείς από τη μια δεν κάνουμε το ίδιο και από την άλλη "ξινίζουμε" τα μούτρα μας, επειδή εκείνοι το κάνουν!!!
    Είναι να απορεί κανείς πως ο λαός που στήριξε τον πολιτισμό του και έχτισε μια ολόκληρη κοσμοθεωρία πάνω στο "άριστον του μέτρου", ο λαός που ανακάλυψε τις ιδανικές αναλογίες στο "πάντρεμα" της λογικής και του συναισθήματος, σήμερα παραδέρνει στο χάος της αδυναμίας κατανόησης βασικών σταθερών που διέπουν το διεθνές γεωστρατηγικό περιβάλλον. Με απλά λόγια: Ποια η αξία της χώρας μας στο διεθνές γεωστρατηγικό χρηματιστήριο; Πώς διαθέτουμε το "εθνικό" μας προϊόν με τη μορφή διευκολύνσεων-παροχών σε φίλους και συμμάχους (στρατιωτικές διευκολύνσεις-βάσεις); Γιατί δεν πουλάμε ακριβά το "τομάρι" μας και προτιμάμε να το παραχωρούμε δωρεάν σε εκείνους που μας "ρίχνουν", εάν έτσι νιώθουμε; Πώς καταφέραμε να γίνουμε εμείς τα παιδιά που γκρινιάζουν στην ευρωπαϊκή σκηνή, όταν αισθανόμαστε αδικημένοι; Γιατί δεν καταφέρνουμε να ακουστούμε; Μήπως επειδή μας θεωρούν δεδομένους και προβλέψιμους; Τι έχουμε κερδίσει με τη "συνετή" πολιτική μας μέχρι σήμερα; Μήπως το ότι υπάρχουμε ακόμα; Εκεί φτάσαμε;
    Φίλε Σάββα,
    Ειλικρινά δεν με ενοχλεί το ότι ο Ομπάμα δεν έρχεται στην Ελλάδα καθ' οδόν προς την Τουρκία. Δηλαδή τι θα είχε να μας πει από τη στιγμή που πρέπει να στηρίξει την πολύτιμη σύμμαχό του; Θα ήθελα όμως να ζήσω τη στιγμή που ο κάθε Ομπάμα η Πούτιν ή κάθε ...κερατάς θα στηρίξει τα συμφέροντά του παραλληλίζοντάς τα με τα δικά μας!!! Το ξέρω ότι ίσως λέω ανοησίες όχι επειδή δεν μπορεί να συμβεί επουδενί αυτό, αλλά επειδή δεν ξέρω ποιος Έλληνας και ποιος ελληνικός λαός θα το κατάφερνε αυτό!!!
    Συγγνώμη για τη φλυαρία.
    Κώστας Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πρέπει να είμαστε σοβαροί όταν μιλάμε γιά την Ελληνοαμερικανική ομογένεια στις Η.Π.Α. και γιά το πόσο επηρεάζει την πολιτική εθνικής ασφάλειας των Η.Π.Α. Κατ' αρχάς η Ελληνοαμερικανική ομογένεια είναι κατ' αρχάς αφιερωμένη στην αυτοσυντήρηση των Ελληνορθοδόξων ενοριών της. Η πολιτική δραστηριότητα των Ελληνοαμερικανικών κοινοτήτων περιορίζεται περισσότερο σε δραστηριότητες του τύπου ώπα και μουσάκα (όχι μουσακά). Πολλές κοινότητες έχουν ουσιαστικά μείνει στην εποχή του εθνικού διχασμού κι ενεργητικά αποθαρρύνουν ακόμα και την συζήτηση θεμάτων που αφορούν την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας και Κύπρου (αυτά είναι πολιτικά και διαιρετικά, άφησέ τα). Άν γίνει κριτική οποιασδήποτε κυβέρνησης των Η.Π.Α. σε ό,τι αφορά Ελλάδα και Κύπρο, ο/η ασκών την κριτική μπορεί να κατηγορηθεί και γιά Αντιαμερικανισμό. Οι πολυπληθείς Ελληνοαμερικανικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης και της αιωνίως κοιμώμενης ΑΧΕΠΑ, ενδιαφέρονται μόνο γιά εκδηλώσεις του τύπου ώπα και μουσάκα και άν οι τοπικοί προύχοντες αυτών των οργανώσεων θα φωτογραφηθούν δίπλα σε διάφορες Αμερικανικές προσωπικότητες έστω κι άν αυτές οι προσωπικότητες έχουν ενεργώς βλάψει Ελληνικά και Κυπριακά συμφέροντα εθνικής ασφάλειας. Οι διάφορες εταιρείες δημοσίων σχέσεων στις Η.Π.Α. οι οποίες πληρώνονται κι από την Ελληνική κυβέρνηση γιά τέτοιες φωτογραφικές επιτυχίες (που τόσο ενθουσιάζουν και την Κα. ΥΠΕΞ), δεν έχουν ιδέα γιά το πως να παρουσιάσουν σε Αμερικανούς κυβερνητικούς πολιτικούς τι σημαίνει να υπάρχει Τουρκικός στρατός κατοχής στην Κύπρο με δύναμη τουλάχιστον 40.000 ανδρών και με 360 άρματα μάχης Μ48Α5 Αμερικανικής κατασκευής. Ιδρύματα όπως το American Hellenic Institute (AHI) του Δρ. Ρωσίδη προσπαθούν αλλά δεν έχουν την απαιτούμενη χρηματική ενίσχυση. Οι εν Η.Π.Α. Κυπριακές οργανώσεις είναι πιό επιτυχείς αλλά δουλεύουν με βάση τα Αγγλοσαξωνικά πρότυπα lobbying και τυγχάνουν καλλίτερης υποστήριξης από την Κυπριακή κυβέρνηση (που επίσης έχει μία επαγγελματική Αγγλοσαξωνική γραφειοκρατεία). Τώρα τελευταία έχουμε και το φαινόμενο εναλλακτικών ιδρυμάτων τα οποία χρηματοδοτούνται από πλούσιους Ελληνοαμερικανούς αλλά είναι απλά φερέφωνα της πολιτικής γραμμής του ΥΠΕΞ Η.Π.Α. (U.S. Department of State). Επίσης έχουμε και το φαινόμενο μορφωμένων Ελληνοαμερικανών που επίσημα ανακοινώνουν ότι είναι μέλη... εν Η.Π.Α. Τουρκοαμερικανικών ιδρυμάτων (!!) τα οποία ενεργώς και παγίως υποστηρίζουν τις θέσεις της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής εντός των Η.Π.Α. Άν οι Ελληνικές κυβερνήσεις δεν αρχίσουν να σκέφτονται πιό έξυπνα και να κινητοποιούν κατάλληλα την Ελληνοαμερικανική ομογένεια και τις νέες της γενιές (που δεν μιλούν πιά τα Ελληνικά κι έχουν μιά αφηρημένη έννοια τι εστί Ελλάδα και Κύπρος), οι εξελίξεις στο Αιγαίο, στην Κύπρο, και στα Βαλκάνια θα υπαγορευθούν μέσω των βαρύγδουπων κι εγκύρων ανακοινώσεων της Κας. Christiana Amanpour (βομβαρδίστε τους Σέρβου) του Αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN. Τότε βέβαια θα είναι λίαν αργά, και η Ελληνοαμερικανική κοινότητα θ' αναρωτιέται (μεταξύ του ώπα και του μουσάκα) μα τί έγινε στο Αιγαίο; Άς μην ξεχνάμε ότι κάτι παρόμοιο συνέβη και με την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

    Εν Η.Π.Α. ένας μετανάστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μου είναι αδύνατον να πιστέψω ότι όλοι εμείς που σχολιάζουμε και αυτοί που γράφουν τα άρθρα είμαστε πιο έξυπνη και έχουμε την δυνατότητα πρόβλεψης περισσότερο απο όλους αυτούς που ασχολούνται με την εξωτερική πολιτική.ΟΤαν σπούδαζα στο πανεπιστήμιο είχαμε ένα μάθημα που λέγετε στατιστική και βασιζόταν σε υποθέσεις προβλέψεις και μερικούς άλλους τύπους ..Εαν λοιπόν θεωρήσω πως όσοι ασχολούνται με την εξωτερική πολιτική είναι βλάκες και δεν έχουν μάθει ακόμα ότι ουδείς Αμερικανός πρόεδρος δεν υπάρχει περίπτωση να υποστηρίξει την ΕΛλάδα και τα Ελληνικά συμφέροντα είτε εν δικαίο είτε ενα αδίκο εάν δεν έχει ίδιον συμφέρον η γερουσία και οι πολυεθνικές θα πρέπει να αρχίσω να σκέφτομαι σοβαρά να μεταναστεύσω τουλάχιστον να μη δουν τα παιδιά μου τι έπεται.Αν πάλι όλα τα γνωίζουν και απλά ποιούν την ίσαν τότε θα πρέπει να καταδικαστούν πριν δικαστούν για εσχάτη προδοσία κατά της πατρίδος.Οσο δε αφορά την ομογένεια γιατί μας κάνει εντύπωση που έχουν αυτή την στάση ? Ποια είναι η διαφορά της με τον ωχαδερφισμό που ισχύει στην Ελλάδα και την νοοτροπία της επανάστασης μέχρι του βαθμού που δεν θα έχει αυτός που την κάνει προσωπικό κόστος ?
    Κλείνοντας θα πω αυτό που γνώρισα εγώ οι Αμερικάνοι οι καθαρόαιμοι Αμερικάνοι εκεί που σπούδαζα πάντα μας έβλεπαν σαν την σκόνη από τα παπούτσια τους και μάλιστα ενοχλητική
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νομίζω ότι η ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ έχει καταφέρει αρκετά πράγματα. Να μη ξεχνάμε ότι δουλεύει μόνη της. Που είναι η στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης;; Υπάρχει Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για την ομογένεια. Που βρίσκεται αυτός ο άνθρωπος; Έπρεπε τις μισές ημέρες του χρόνου να βρίσκεται στις ΗΠΑ, κοντά στην ομογένεια, να την οργανώνει και να τις δίνει τις ανάλογες κατευθύνσεις.
    Αλλά θα μου πείτε έχουμε σαν χώρα εθνική εξωτερική πολιτική; Γνωρίζουμε τι κάνουμε; Τι θέλουμε; Και προπαντός πως θα το κατακτήσουμε;
    Η απάντηση δυστυχώς είναι όχι. Είμαστε μία χώρα μπάχαλο.
    Το διπλωματικό σώμα είναι πολύ φτωχό και οι διπλωμάτες μας, όπως και οι πολιτικοί μας, είναι Αμερικανοτραφείς.
    Χρειαζόμαστε επειγόντως έναν Ελευθέριο Βενιζέλο, διαφορετικά η τύχη μας είναι προδιαγεγραμμένη.
    Μ.Μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πως δέχεστε κ.Καλεντερίδη σχόλια σαν του 12:11 με τέτοια φρασεολογία;"αράπη";είναι δυνατόν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η αλήθεια είναι σκληρή αλλά σώζει. Το καλοκαίρι που μας πέρασε σε συζήτηση με ομογενή από τον Καναδά ο οποίος πήγε εκεί στις αρχές τις δεκαετίας του ’70. Η συζήτηση ήταν για το θέμα της ψήφου των μεταναστών.

    - Λένε τώρα ότι θα σας δώσουν και ψήφο.
    - Ναι, το άκουσα κι’ εγώ. Αλλά τώρα που ξέρω εγώ ποιον να ψηφίσω. Και στο κάτω, κάτω αφού δεν πρόκειται να κυβερνηθώ εγώ απ’ αυτόν που θα ψηφίσω γιατί να τον ψηφίσω; Ή αν π.χ. πω στον γιο μου ψήφισε το τάδε κόμμα τι ιδέα έχει για αυτό που θα ψηφίσει; Πάμε εμείς τώρα είμαστε Καναδοί πια…

    Μπορεί να καταλάβει κανείς πολύ καλά ότι το παραμύθι με τους ελληνοαμερικάνους ήταν ένα γλυκό παραμύθι μιας μεταπολεμικής κατεστραμμένης Ελλάδας που είχε ανάγκες αλλά όχι πόρους για να τις καλύψει. Λοιπόν έξι δεκαετίες μετά το τέλος του εμφυλίου και τέσσερεις δεκαετίες μετά αφού σταμάτησε η μετανάστευση το να μιλάμε ακόμα για ελληνοαμερικανούς και πολύ περισσότερο να στηριζόμαστε σε ένα φανταστικό «λόμπι» είναι ανοησία. Ή κάνεις επαγγελματικό λόμπι πληρώνοντας. Ή αν δεν μπορείς κάνεις στρατηγική εξισορρόπησης με χώρες της περιοχής σου. Εγώ πιστεύω ότι το δεύτερο είναι η καλλίτερη δυνατή επιλογή και ας αφήσουμε τα λόμπι κατά μέρος. Στο κάτω, κάτω καλά είναι τα λόμπι αλλά αν δεν υπάρχει η ισχύς έτσι κι αλλιώς είσαι χαμένος. Η Ελλάδα του 2009 δεν είναι η Ελλάδα του 1949… Όσο για τις αφέλειες περί Ομπάμα… Ας ανατρέξουμε όλοι στις δηλώσεις των πολιτικών μας μετά την εκλογή του και ας μουντζώσουμε όλοι μαζί τους «Μαυρογυαλούρους» που μας προέκυψαν τον τελευταίο καιρό και στα δύο μεγάλα κόμματα. Όταν ψηφίζετε θυμηθείτε τους. Αυτοί κάνουν περισσότερο κακό και όχι ο Ομπάμα με την στάση του που έτσι κι αλλιώς ήταν αναμενόμενη.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. sapphire και λοιποί αναγνώστες
    έχεις δίκιο, αλλά δεν μπορώ να ελέγχω σχολαστικά όλα τα σχόλια.
    Πρέπει να συμπεριφέρονται υπεύθυνα και οι σχολιαστές.
    Να λέμε τις απόψεις μας, χωρίς χαρακτηρισμούς.
    Έχουμε όλοι μας ευθύνη να διαφυλάξουμε όλοι μας την ποιότητα και το επίπεδο του ιστολογίου, για το οποίο κοπιάσαμε πολύ.

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Λογοκριμένο σχόλιο του 12:11
    nai re ti perimenete apo enan ++++ pou controlarete apo tous sionistas. sto kato kato auton ton evgalan i ovreoi gia diko tous skopo ti perimenate apo enan ++++ na sas sympathisi re xypnate eimaste monoi mas. kai oso gia ta aeroplana den exei kamia doulia i politikoi emeis theloume tin texnologia ton amerikanon giati exoun tin kaliteri i europaioi pane 20 xronia piso kai gia na antimetopisoume tin tourkiki apili ton F35 prepei kai emeis na exoume F35 alios xathikame

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φοβούμαι ότι ο εν ΗΠΑ μετανάστης έχει δίκιο. Πήγα στις ΗΠΑ φιλοξενούμενος από συγγενείς το 1979. Είχα τότε την εντύπωση ότι ο Ελληνισμός εκεί ζει κάπου στο 1930! Ίσως μετά από τόσα χρόνια να μπήκε στα '60s!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χριστίνα,

    Τώρα γύρισα στην Αυστραλία με την Αμερικανίδα( είναι γερμανικής καταγωγής) γυναικα μου μετά από πολλά χρονια εκεί.

    Με ενδιαφέρει αυτό που έγραψες γιατί εγώ ζούσα στο Los Angeles και δεν είδα τέτοια.

    Ποίους,χαρακτηρίζεις "καθαρόαιμους";Τι ήσαντε αυτοί μαθητές η καθηγητές;
    Που στην Αμερική βρισκόσουν;

    Γεια ,

    Πέτρος (ελληνό-αυστραλός)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πέτρο καλησπέρα σε Αμερικανικο πανεπιστήμιο σπούδαζα δεν τους θεωρώ εγώ αυτοί θεωρούσαν εαυτόν καθαροαιμους όσοι απο πάππο προς πάππο ότι ήταν γέννημα θρέμα Αμερικάνοι.Προσωπικά απο τα λίγα που ξέρω γι αυτή τη χώρα θα έλεγα ότι είναι ένας λαός κράμμα που ξεκαθάρισε μερικούς ινδιάνους όταν οι πρώτοι Αγγλοι άποικοι έφτασαν στα παράλια τους.ΠΕρισότερο ειρωνικά το είπα παρά πραγματικά .
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αν και λυπάμαι που το κάνω, νιώθω την υποχρέωση σαν Έλληνας που σέβεται την γλώσσα του να στηλιτεύσω την κάκιστη χρήση των ελληνικών και την ανορθογραφία της κυρίας που υπογράφει ως Χριστίνα.

    Αμερικανοσπουδαγμένη μεν, πλήν όμως με μιά σχέση επιδερμική τόσο με τον Αμερικανικό λαό όσο και με την κουλτούρα του. Παρά ταύτα, ειδήμων της γενετικής, γενικεύει και τσουβαλιάζει τους Αμερικανούς σε "καθαρόαιμους" και μη. Προφανώς τα χρόνια που "σπούδασε" (?) εκεί δεν αντιλήφθηκε ότι οι ΗΠΑ είναι από τις λίγες αν όχι ίσως η μοναδική χώρα στην Υφήλιο όπου ο όρος "καθαρόαιμος" όχι μόνον ΔΕΝ είναι δόκιμος αλλά μάλλον ακούγεται και λίγο ...ρατσιστικά.

    Ίσως τελικά να έχουν δίκηο αυτοί που ισχυρίζονται ότι η κοινωνική παρακμή της Ελλάδας συνδέεται (και άμεσα μάλιστα) με την κάκιστη σχέση των νεοελλήνων με την ίδια τους την γλώσσα. Ποιός να ξέρει ...

    Επί της ουσίας τώρα, βέβαια, οφείλω να ομολογήσω ότι εκεί που η φιλτάτη "Χριστίνα" κάνει διάνα είναι στην πρόβλεψη ότι καλύτερα να μεταναστεύσει. Σε αντίθετη περίπτωση πάντως, για καλό και για κακό, εγώ λέω, να αρχίσει (και να αρχίσουμε ΟΛΟΙ μας, δηλαδή!) την ταχύρυθμη εκμάθηση της Τουρκο-Αλβανικής.

    Φοβάμαι πως θα μας χρειαστεί και μάλιστα, λίαν συντόμως.

    --

    Γεγονός είναι σαφώς ότι αν η ίδια η Ελλάς ΔΕΝ αποφασίσει να πάρει στα σοβαρά τον ίδιο της τον εαυτό και να ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ, σίγουρα αυτό ΔΕΝ πρόκειται να το κάνει για λογαριασμό της, ΟΥΤΕ η (δήθεν) ελληνοαμερικανική ομογένεια, ούτε η εκάστοτε κυβέρνηση των ΗΠΑ, ούτε κανείς άλλος. Άλλωστε, και η σήψη είναι πλέον τόσο προχωρημένη που δύσκολα αναστρέφεται το κάκιστο κλίμα, η "ελεύθερη πτώση" της κοινωνίας μας.

    Τέλος, από την στιγμή που τα "συμφέροντα" κάποιων ΔΕΝ ταυτίζονται ή (έστω) ΔΕΝ βαδίζουν παράλληλα με αυτά της Ελλάδος, το να περιμένουμε έτσι ουτοπικά και αυτάρεσκα, αυτοί οι (όποιοι) κάποιοι να μας υποστηρίξουν ή (έστω) να μην μας ανταγωνίζονται, είναι, αν μη τι άλλο, τουλάχιστον βλακεία και μάλιστα ολκής.

    Α! και για να μην το ξεχάσω, κάπου διάβασα την φράση "Ελληνική Διπλωματία". Να μου επιτρέψετε να το χρησιμοποιώ, λέγοντάς το ως σύντομο ανέκδοτο.

    Την Ελλάδα που ξέρατε να την ξεχάστε. Ζήτω η "νέα" Ελλάδα !!!

    Δημήτριος Π.
    Chicago, IL - USA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.