11/6/09

Έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της στην Αρκτική η Ρωσία

Την πρόθεση της Ρωσίας να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στην Αρκτική επιβεβαίωσε το Κρεμλίνο, χωρίς ωστόσο να θεωρεί ως πιθανό το ενδεχόμενο χρήσης στρατιωτικής ισχύος για να το πράξει.«Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας, μα δεν πιστεύω πως αυτό θα οδηγήσει σε κάποιου είδους σύγκρουση στο προσεχές μέλλον», είπε ο Αρτούρ Τσιλινγκάροφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου για θέματα διεθνούς συνεργασίας στην Αρκτική και την Ανταρκτική.
«Θα αναπτύξουμε την επιστημονική, οικονομική και ερευνητική μας παρουσία στην Αρκτική, αλλά όχι τη στρατιωτική» συμπλήρωσε.

Το θέμα των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης της Αρκτικής πήρε ιδιαίτερη έκταση μέσα στο 2009, όταν η Ρωσία ανακοίνωσε πως θα αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία στις βορειότερες περιοχές της μέχρι το 2020, προκαλώντας αντιδράσεις από τις άλλες τέσσερις χώρες που έχουν συμφέροντα στην Αρκτική- τον Καναδά, τη Δανία, τη Νορβηγία και τις ΗΠΑ.

Ο Τσιλινγκάροφ, διάσημος εξερευνητής του Βορείου Πόλου, ήταν ο άνθρωπος ο οποίος είχε ηγηθεί της ρωσικής αποστολής που τοποθέτησε τη σημαία της χώρας στον πυθμένα του Αρκτικού Ωκεανού το 2007, ξεκινώντας μια «κόντρα» σχετικά με τα κυριαρχικά δικαιώματα στον Πόλο.

Μετρήσεις έχουν δείξει πως στην Αρκτική βρίσκεται το 30% των εναπομεινάντων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και το 13% των ανεκμετάλλευτων κοιτασμάτων πετρελαίου.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.