11/6/09

Κύπρος: Φρένο στο κεφάλαιο ενέργεια, «γκάζι» στις πετρελαϊκές έρευνες

Αν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της και δεν σταματήσει τις απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν πρόκειται να ανοίξει στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις το κεφάλαιο για την ενέργεια, δήλωσε χθες ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Στεφάνου.
Σχολιάζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελντ ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για εναρμόνιση του ενεργειακού της τομέα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία πρέπει να αρχίσουν φέτος, ο εκπρόσωπος είπε πως για να γίνει αυτό, θα πρέπει η Τουρκία να συμπεριφερθεί επιτέλους ως χώρα που προσδοκά να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Δεν μπορεί μια χώρα να παρενοχλεί και να απειλεί ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να σφυρίζουμε αδιάφορα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Αυτό θα πρέπει να το λάβουν υπόψη και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας».
Ερευνες για πετρέλαιο
Η Κύπρος θα επιμείνει στις έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου στα ανοιχτά του νησιού, παρά τις έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας και θα καθορίσει νέες περιοχές για έρευνα υδρογονανθράκων μέχρι τις αρχές του 2010, δήλωσε χθες ο υπουργός Βιομηχανίας της Κύπρου Αντώνης Πασχαλίδης.
Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι η απόφαση της Αγκυρας να στείλει πολεμικά πλοία στην περιοχή δεν αποθάρρυνε τους επενδυτές από το να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στις έρευνες για πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Κύπριος υπουργός Βιομηχανίας δήλωσε ότι ο πρώτος γύρος αδειοδότησης για έρευνα υδρογονανθράκων, ο οποίος είχε ξεκινήσει το 2007, ολοκληρώθηκε. «Αναμένουμε ότι θα μπορούμε να προχωρήσουμε με το δεύτερο γύρο αδειοδότησης προς τα τέλη του τρέχοντος έτους, στις αρχές του επόμενου», πρόσθεσε.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

8 σχόλια:

  1. Επιτέλους και κάτι λογικό στην εν λόγω ιστορία. Δεν μας συνήθισαν σε τέτοιες συμπεριφορές. Μακάρι να έχουν και συνέχεια αυτές οι ενέργειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για τον Σουηδό υπυογό εξωτερικών τα έχουμε πει στο παρελθόν.
    Δεν μπορεί να κάνει κάποιος κάτι;
    Ένα τηλεφώνημα, για παράδειγμα, από την Ελληνίδα υπουργό εξωτερικών ή ένα διάβημα, να σταματήσει τις αθλιότητες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μην περιμένουμε απο κανέναν να δαπανησει μεγαλύτερο πολιτικό κεφάλαιο απο οτι προσφέρουμε εμείς στην επίλυση του Κυπριακού,(και όχι στην διευθέτηση του).
    Ας κάνουμε πρώτα τα πρέποντα βήματα αυστηρά, δυνατά, ηχηρά για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, για την αμφισβήτηση Αρχέγονων Ελληνικών Εδαφών, για την επεκτατική της πολιτική στην Θράκη μέσω της μεινότητας και για να μιλήσω απλά 6 μήνες θα έχουμε την Σουηδία να μας ζαλίζει θα περάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Του κυρίου Ράϊνφελντ η κα Μπακογιάννη καλό θα ήταν αν βρει βέβαια χρόνο απ΄ τις τόσες πολλές ασχολίες που έχει τον τελευταίο καιρό να του υπενθυμίσει μιας και η χώρα του έγινε αργότερα απ’ την Ελλάδα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης… Και μπορεί να μην γνωρίζει καλά τους Ευρωπαϊκούς τρόπους. Ότι τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ταυτίζονται με τα συμφέροντα όλων των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι με τα συμφέροντα τρίτων κρατών. Επίσης καλό θα ήταν ο κύριος υπουργός της φίλης σκανδιναβικής χώρας να θυμηθεί ότι εταιρεία της χώρας του θέλει να πουλήσει εξοπλισμό στις ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας. Και σίγουρα ως ορθολογιστής ευρωπαίος θα γνωρίζει ο κύριος Ράϊνφελντ ότι όταν δεν λαμβάνει υπ’ όψη της η Σουηδία τα Ελληνικά συμφέροντα σε καιρό ειρήνης τότε πόσο μάλλον θα τα λάβει σε καιρό πολέμου όπου αυτά τα αεροπλάνα θα χρειάζονται λόγω της χρήσης και περισσότερη συντήρηση. Λοιπόν κύριε υπουργέ έχετε σίγουρα ξεγράψει την Ελλάδα από πελάτη σας απ’ ότι φαίνεται από την στάση σας… Ίσως η Τουρκία θα ήταν καλύτερος πελάτης για εσάς. Αρκεί βέβαια να μπείτε στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης μαζί τους για να αντιληφθείτε την πασίγνωστη τουρκική συνέπεια λόγων και έργων… Όσο για την δική μας κυρία υπουργό αν δεν αδειάζει ν’ ασχοληθεί είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν άνθρωποι που θα έκαναν ευχαρίστως δουλειά σ’ αυτό τον τομέα αρκεί εκείνη ή ο προϊστάμενος της να καταλάβουν ότι δεν «χωράνε δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη» και να μας αδειάσει την γωνιά για να ασχοληθεί με σοβαρότερα για εκείνη θέματα.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ελευθέριε
    ξέρεις μπορεί να συμβαίνει και το εξής:
    Η Σουηδία, βλέποντας ότι δεν προχωρεί το δικό τους εξοπλιστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα, παίρνει ακραίες ανθελληνικές θέσεις, για να το διαπραγματευεθί στη συνέχεια με την Ελλάδα.
    Δηλαδή, να παραπονεθεί η Ελλάδα στη σουηδική κυβέρνηση και αυτή με τη σειρά της να πει, "Ναι, αλλά και σεις μας ρίχνετε στην αγορά. Πάρτε από μας, να αλλάξουμε πολιτική και μετά εμείς όχι μόνο δεν θα σας ενοχολούμε, αλλά και θα σας στηρίζουμε".
    Αυτά παθαίνει κανείς, όταν δεν αναπτύσσει τη δική του αμυντική βιομηχανία και δεν "παίζει" σωστά το ζήτημα των εξοπλισμών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμφωνώ με τον Σάββα. Η Τουρκία "έταξε" στην Σουηδία αγορά αμυντικών συστημάτων και αεροσκαφών Grippen ως αντάλλαγμα στην προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων υπέρ της Τουρκίας. Βέβαια αυτό για μένα σημαίνει ... τίποτα. Γιατί ως γνωστών, η συνέπεια των Τούρκων είναι....εκ των ουκ ανευ. Εμείς αυτό το γνωρίζουμε καλά, οι Σουηδοί δεν το γνωρίζουν !!!!! Εν καιρώ.....
    Αυτό που δεν καταλαβαίνω όμως είναι γιατί η υπουργός εξωτερικών δεν κάνει διαβήματα κατά της Σουηδίας και γιατί δεν "απειλεί" τον κ. Ράϊνφελντ ότι αν συνεχίσει αυτό το βιολί δεν θα παραγείλουμε ξανά από αυτούς ούτε....βίδα. Αλλά τι λέω, έχει άλλα να ασχοληθεί τώρα η κ. Ντόρα-Χανούμ.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μα Ελευθέριε... εδώ η Ελλάδα δεν μάχεται για τα συμφέροντά της και θα σκάσει η...Σουηδία;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για να αστειευτώ και λίγο οι Κύπριοι είναι ικανοί να δώσουν όλο το νησί αλλά για τα πετρέλαια και τα λοιπά θα πέθαιναν κι ας ζούσαν και στην θάλασσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.