13/6/09

Η «Δήμητρα» στα όπλα. 'Ασκηση Διοικητικής Μέριμνας με βαριά καρδιά από τους έφεδρους

Έφεδροι μιλώντας στον «Π» έκαναν λόγο για «καταναγκαστική εργασία» παρά χρέος προς την πατρίδα. Ωστόσο, κανείς δεν είναι σίγουρος αν πρέπει να καταργηθεί η εφεδρεία αφού, όπως μας δήλωσαν, «λόγω της κατοχής πρέπει να υπάρχει για να μπορέσει να λειτουργεί σωστά ο κυπριακός στρατός». Πάντως ούτε τα λόγια του Υπουργού πως «οι έφεδροι είναι η ψυχή της Εθνικής Φρουράς» φαίνεται πως τους... άγγιξαν ιδιαίτερα, αφού οι περισσότεροι μάς είπαν πως πρέπει να γίνει «σωστός σχεδιασμός για να μπορέσουν οι έφεδροι να μειώσουν την παρουσία τους στο στρατό».

'Ασκηση Διοικητικής Μέριμνας με βαριά καρδιά από τους έφεδρους
Η «Δήμητρα» στα όπλα
Την ανάγκη αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς προέβαλλε ως προτεραιότητα ο Υπουργός 'Αμυνας, στην παρουσίαση εφέδρων για την άσκηση ΤΑΜΣ ΔΗΜΗΤΡΑ 2009 που ξεκίνησε χθεςΚράνη, όπλα, εξαρτύσεις, ξεσκόνισαν οι έφεδροι οι οποίοι κατατάχτηκαν στις μονάδες τους στο πλαίσιο της Τακτικής Ασκησης μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) ΔΗΜΗΤΡΑ 2009, που ξεκίνησε χθες και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή. Εκατοντάδες έφεδροι παρουσιάστηκαν στις μονάδες τους για να λάβουν μέρος στην άσκηση που διευθύνεται από το ΓΕΕΦ και αφορά στην υλοποίηση του συστήματος Διοικητικής Μέριμνας (ΔΜ) της Εθνικής Φρουράς.
Πειθαρχία
Ο υπουργός 'Αμυνας Κώστας Παπακώστας, συνοδευόμενος από τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγο Πέτρο Τσαλικίδη, παρακολούθησε την κατάταξη εφέδρων στο στρατόπεδο «Ανθυπολοχαγού Σώτου Χατζηπροκοπίου», στο Τσέρι και ανέφερε πως η Εθνική Φρουρά πρέπει να δίνει πλέον τη σημασία που πρέπει στη Διοικητική Μέριμνα «γιατί αποτελεί το άλφα και το ωμέγα για την επιτυχία των στρατιωτικών επιχειρήσεων».
Ο Υπουργός κάλεσε τους εφέδρους να είναι πειθαρχημένοι γιατί έτσι μόνο θα επιτευχθεί η αποστολή τους. Τους κάλεσε επίσης να δείχνουν ενδιαφέρον και να συμμετέχουν ενεργά στις ασκήσεις αφού θα αποκτήσουν τις εμπειρίες που χρειάζονται. Ο κ. Παπακώστας σημείωσε πως η παρουσία τους και μόνο είναι ένα πρώτο επίτευγμα της άσκησης. Από την πλευρά του ο Αρχηγός της ΕΦ εξέφρασε την αναγνώριση της πολιτείας και του κυπριακού λαού για την προσφορά και τις θυσίες που κάνουν οι έφεδροι για να είναι παρόντες στην άσκηση.
Αναδιοργάνωση τώρα
Ως κατεπείγον θέμα έθεσε την ανάγκη για αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς ο Υπουργός, αφού μιλώντας στους εφέδρους ανέφερε πως πρέπει επιτέλους τα κόμματα και βουλευτές να δουν σοβαρά αυτό το θέμα.
Ο κ. Παπακώστας είπε πως ήδη υπάρχει σχέδιο, το οποίο έγινε με σοβαρή μελέτη και προσοχή, γιΆ αυτό πρέπει να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς για να μπορέσει ο κυπριακός στρατός να λειτουργήσει στις σύγχρονες συνθήκες.
«Από υποχρέωση»
Πάντως, οι έφεδροι οι οποίοι παρουσιάστηκαν δεν φαίνεται πως είχαν τον ίδιο ενθουσιασμό για την εφεδρεία. Παρόλο που ο Υπουργός τούς ζήτησε να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποκομίσουν εμπειρίες από τη συμμετοχή τους στην άσκηση ΔΗΜΗΤΡΑ, δεν φαίνεται όλοι να συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις. Έφεδροι μιλώντας στον «Π» έκαναν λόγο για «καταναγκαστική εργασία» παρά χρέος προς την πατρίδα. Ωστόσο, κανείς δεν είναι σίγουρος αν πρέπει να καταργηθεί η εφεδρεία αφού, όπως μας δήλωσαν, «λόγω της κατοχής πρέπει να υπάρχει για να μπορέσει να λειτουργεί σωστά ο κυπριακός στρατός». Πάντως ούτε τα λόγια του Υπουργού πως «οι έφεδροι είναι η ψυχή της Εθνικής Φρουράς» φαίνεται πως τους... άγγιξαν ιδιαίτερα, αφού οι περισσότεροι μάς είπαν πως πρέπει να γίνει «σωστός σχεδιασμός για να μπορέσουν οι έφεδροι να μειώσουν την παρουσία τους στο στρατό».

Μείωση θητείας
Από την ομιλία του Υπουργού 'Αμυνας δεν θα μπορούσε να λείπει και η απαραίτητη αναφορά στο θέμα μείωσης της θητείας. Ο κύριος Παπακώστας χαρακτήρισε ως σημαντικό βήμα την μείωση στους 24 μήνες, αφού παλαιότερα δεν συζητούσε κανείς για το θέμα. Για να μπορέσει να γίνει όμως περαιτέρω μείωση της θητείας, θα πρέπει να εξαιρεθεί από το πλαίσιο συζήτησης της αναδιοργάνωσης του στρατού, δήλωσε. «Θα πρέπει να δούμε το θέμα συλλογικά με τα κόμματα σε μια ενδελεχή συζήτηση για να μπορέσει να γίνει μείωση» δήλωσε.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ
Κωδικός άρθρου: 877684
ΠΟΛΙΤΗΣ - 13/06/2009, Σελίδα: 62

9 σχόλια:

  1. αντε,και του χρονου ασκησεις με τους εποικους.
    μολις τελειωσει η ερευνα που γινεται απο πορτα σε πορτα περι του .....πως θα αντιδρουσατε αν ειχατε προεδρο αλλης θρησκειας και εθνικοτητας....
    θα αποστρατευθουν και οι υπολοιποι εφεδροι.
    διαλυσατε τα ταγματα εθνοφυλακης μας πειρατε τα οπλα και τωρα εισαστε ετοιμοι να μας τουρκεψετε.
    κιοτηδες,ηττημενα μυαλα,τουρκολαγνοι,ανθελληνες.
    τοτε χασαμε την μιση κυπρο απο τους χουντικους,τωρα θα την χασουμε απο εσας με...δημοκρατικες διαδικασιες.
    δωστε και ρευμα στα κοκκινα,καυσιμα,γεμιστε με εποικους την περιοχη και να αρχισει το πηγεναι ελα των τουρκαλαδων μεσα στα κοκκινα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και φυσικά,αν έχετε δεί Ελληνες επίστρατους είμαι βέβαιος ότι κοψετε φλέβες.....Ενώ λοιπόν υπάρχουν Πολιτες-Οπλιτες που είναι πανέτοιμοι,τι κάνουν οι αρμόδιοι;;;; Κυττάζουν τα 40 κύματα....και τα παρόμοια.....ή ο γιαλός είναι στραβός ή στραβά αρμενίζουμε...τι νομίζετε εσείς;;;;Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δηλαδή ρε παιδιά τι άλλο πρέπει να γίνει για να καταλάβουμε ότι όλα είναι στημένα και μιλημένα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ακόμα και αν όλοι οι Κύπριοι, άντρες γυναίκες, νέοι και ηλικιωμένοι, γίνουν στρατιώτες για όλο το χρόνο, η Τουρκία δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Γιατί πλέον οι πόλεμοι δεν γίνονται με τις ξιφολόγχες και τις ασπίδες και τα δόρατα. Ούτε η Κύπρος (και η Ελλάδα) έχει να αντιμετωπίσει κάποια Κουρδική μειονότητα ή Τσετσενικές και Τουρκικές Δημοκρατίες μέσα στο έδαφός της, τις οποίες θέλει να πατάξει.

    Η Κύπρος και η Ελλάδα χρειάζονται λιγότερο στρατό, ευέλικτο στρατό, ισχυρό στρατό, και κυρίως σύγχρονο οπλισμό. Η Τουρκία φοβάται τα S300, S400, αεροπλάνα, κτλ.

    Ο οπλισμός που αγοράζεται από την Δύση είναι άχρηστος. Η Δύση στηρίζει την Τουρκία, και σε ενδεχόμενη σύγκρουση με αυτή, θα αχρηστεύσει τον οπλισμό.

    Η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να αγοράζουν εξοπλισμό από την Ρωσία, να προχωρήσουν σε στρατηγική συνεργασία σε όλους τους τομείς με την Ρωσία, και να επενδύσουν σε εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δε δέχομαι το ρεπορτάζ αυτό.
    Αν νομίζετε ότι ο στρατός είναι στα στρατόπεδα είστε γελασμένοι.
    Ο αληθινός στρατός είναι στους δρόμους ,στα σπίτια στα γραφεία,στα καφενεία στα χωράφια,στα βαπόρια,παντού.
    Δε χάλασε το αίμα μας ούτε άλλαξε η γνώμη μας από τους νεοταξίτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 8:18 Αν μου επιτρέπεις με όλο το θάρρος θέλω να σου πώ πως η προσπάθεια διευθετησης (επισημοποίησης της τουρκικής κατοχής) ειναι διττή. Απο την μια η μειωση των εθνικών αντανακλαστικών, το μαλθάκωμα των συνειδησεων, η αποδόμηση των όρων εθνους και κράτους, ο εκφυλισμός εννοιών όπως Ελληνισμός και Πατριωτσμός.Απο την άλλη η διάλυση της στρατιωτικής μηχανής της Κύπρου, της Εθνικής Φρουράς. Αυτό σημαίνει αυτόματα απώλεια της δυνατότητας αυτοάμυνας την ώρα που Υπάρχουν Ξένα Στρατευματα.Η Τουρκία δεν θα κάνει καμιά στρατιωτική κίνηση αν δεν έχει την έγκριση του ΝΑΤΟ και των Αγγλοαμερικανών.Ειναι δεδομένο αυτό θα κινηθεί εκ του ασφαλούς, η ιστορία μας έχει διδάξει περί αυτού.Είμαστε λοιπόν εδώ συμπατριώτη για να πούμε ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ.Για αυτό και οι αναρτησεις για το Δράμα των Αγνοουμενων και των ηρωικών πεσόντων.Ενωνουμε την ιστορία με το πάθος και τον ενθουσιασμό μας, διδασκόμαστε και ονειρευόμαστε.
    Οχι απλά δεν διαβρωθήκαμε αλλά ατσαλωθήκαμε και αυτό θα το δούν οι ΝΑΙΝΕΚΗΔΕΣ, Ικανοί για τα πιο μεγάλα ΟΧΙ κιας λέγονται πολλά μικρά ΝΑΙ.Η ανάρτηση δεν σημαίνει και αποδοχή , αλλά καταγραφή όλων των απόψεων που αναπτυσονται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. East

    Η λύση δεν είναι αγορά οπλισμού από την Ρωσία, αλλά ο εγχώριος σχεδιασμός και ανάπτυξή του.

    Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα των εχθρών μας. Δεν αρκέστηκαν σε φασόν συμπαραγωγές, αλλά προχώρησαν και στην ανάπτυξη αποκλειστικά δικών τους συστημάτων.

    Αλλά βάζουμε μυαλό;

    Δυστυχώς όχι. Ως παράδειγμα φέρνω τα αεροσκάφη. Πλέον φαίνεται ότι η υψηλή οροφή σύγχρονων αεροσκαφών είναι δεδομένη. Αφού οι εχθροί έχουν προγραμματίσει την κατασκευή 100 F-35. Έτσι είχε γίνει περίπου και με τα F-16 είχαν αρχικά προγραμματίσει 160 F-16. Τελικά κατασκεύασαν 240 και εμείς αγοράσαμε 225 F-16 και Mirage-2000.
    Αντί λοιπόν να γίνει μακροχρόνιος προγραμματισμός πάλι οδηγούμαστε στην αγορά λίγων λίγων. Πάμε για αγορά 60. Μα καλά θα μείνουμε στα 60;

    Δηλαδή πρέπει να επιλέξουμε αεροσκάφος και να κάνουμε γραμμή παραγωγής και μακροπρόθεσμη 20ετή παραγωγή του για τουλάχιστον 200 μονάδες.
    (Τα F16 και Mirage2000 τα αποκτήσαμε εντός 25 ετών, δεν είναι εξωφρενικό χρονικό περιθώριο η εικοσαετία).

    Αν το αναγγείλεις αυτό, πολλοί θα σπεύσουν να γίνουν φίλοι σου, αλλά ταυτόχρονα, μπορείς να τους δέσεις αλλά και να διαπραγματευτείς πολύ καλύτερα την τελική τιμή.

    Φυσικά αυτό πρέπει να ακολουθηθεί για κάθε εξοπλισμό, αλλά με συνέχεια και συνέπεια, γιατί και φρεγάτες έχουμε κατασκευάσει αλλά δεν ξέρω κατά πόσο έχουμε ακόμα την τεχνογνωσία όταν έχουν περάσει από τότε 10 χρόνια περίπου.

    Ο ρυθμός παραγωγή πρέπει να ακολουθεί τον ρυθμό αντικατάστασης.

    Αυτά πάντα με εκτίμηση προς όλους και φιλοπατρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η εφημερίδα Πολίτης για άλλη μια φόρα λέει ψέματα. Για όσους δεν το ξέρουν είναι εφημερίδα που υποστήριξε το ναι περισσότερο από όλες και έχει διάφορες ενδοτικές και προδοτικές απόψεις στο κυπριακό. Αυτά που λέει για το αίσθημα των εφέδρων είναι προσχήματα για να μας πει πόσο άχρηστος είναι ο στρατός για την Κύπρο και να υποστηρίξει την προδοτική αποστρατικοποίηση.
    Να θυμίσω μόνο ότι τα τελευταία χρόνια με τις αναβολές των ασκήσεων νικηφόρος, ανάμεσα στους εφέδρους επικρατούσε απογοήτευση και ήθελαν να συμμετάσχουν στην άσκηση.
    Εγώ σαν έφεδρος της Εθνικής Φρουράς θέλω να συνεχίσουν οι ασκήσεις και να είμαστε αξιόμαχοι. Δεν με ενδιαφέρει πόσα εκατομμύρια είναι οι τούρκοι, δεν είμαστε όλοι προσκυνημένοι, για πολλούς από εμάς, ο αγώνας συνεχίζεται.

    Στελιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. γεια σου ρε αγορι μου sub92....πατα ποδι!

    dks larisa

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.