12/6/09

Ερντογαν: "Ο Κώστας, η Ντόρα και η μειονότητα"

Η δήλωση Μπακογιάννη:«Ο κ. Ερντογκάν γνωρίζει καλά ότι ο σεβασμός των θρησκευτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πρώτα και κύρια υποχρέωση της Τουρκίας έναντι των πολιτών της.Επιπλέον, η Τουρκία, ως υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει δεσμευθεί ρητά να ανταποκριθεί σε αρχές, κριτήρια και προαπαιτούμενα. Έχει δεσμευθεί να προστατεύει αυτά τα δικαιώματα. Αμοιβαιότητα και συμψηφισμοί σε αυτά τα θέματα δε νοούνται στην εποχή μας. Πολύ περισσότερο όταν γίνονται συγκρίσεις σε ανόμοια πράγματα. Η Ελλάδα είναι περήφανη για την πολιτική που ακολουθεί. Στην Θράκη εφαρμόζουμε και εμβαθύνουμε την πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας, με πλήρη σεβασμό στη Συνθήκη της Λωζάννης και το διεθνές και ευρωπαϊκό Δίκαιο. Λαμβάνουμε θετικά μέτρα ενίσχυσης του καθεστώτος της μουσουλμανικής μειονότητας.Και μια τελευταία παρατήρηση: οι Μουσουλμάνοι στη Θράκη είναι Έλληνες πολίτες κι είναι περήφανοι γι’ αυτό».

Θέμα μουφτή στη μειονότητα της Θράκης, αλλά και προσδιορισμού των μουσουλμάνων ως Τουρκων θέτει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.Μιλώντας σήμερα στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV είπε ότι το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης "μπορεί να συζητηθεί" και ότι "πρόκειται για θέμα που κρατά από το 1972". Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι "πάντα το αναφέρω αυτό στους αρμόδιους. Αλλά τι κάνει η άλλη πλευρά; Λένε ακόμη επισήμως "δεν σε αναγνωρίζω" σε ένα μουφτή που εξέλεξαν οι πολίτες μου στη Δυτική Θράκη και δέχονται ως μουφτή αυτόν που έχουν διορίσει οι ίδιοι. Ποιος εκλέγει εδώ τον Πατριάρχη; Η Ιερά Σύνοδος. Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου πρέπει να είναι Τούρκοι υπήκοοι, σύμφωνα με τη Λωζάννη. Αυτή τη στιγμή τα μέλη της Ιεράς Συνόδου δεν είναι πολίτες μας. Αλλά εμείς δείξαμε κατανόηση και σε αυτό. Τους είπαμε, τουλάχιστο να κάνουν αίτηση για τουρκική υπηκοότητα. Εμείς είμαστε εντάξει. Τι έκανε όμως η άλλη πλευρά; Τίποτα. Δεν ανέχονται ούτε τη λέξη Τούρκος στη Δυτική Θράκη. Πώς μπορεί; Τελικά το δικαστήριο εξέδωσε απόφαση και αγχώθηκαν για το τι θα κάνουν. Θα πρέπει να σέβονται παντού με τον ίδιο τρόπο το δίκαιο των μειονοτήτων".

Ο κ. Ερντογάν ρωτήθηκε για την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα και για το αν θα θέσει τα θέματα αυτά προς την ελληνική κυβέρνηση και είπε: "Τα έχω αναφέρει πολλές φορές στο φίλο μου τον Καραμανλή. Τα έχω πει και στην κυρία Ντόρα και στην κύριο Κώστα. Δεν μπορούν όμως να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Λένε απλώς θα το δούμε. Αλλά εκεί φοβούνται πολύ από την πίεση των μέσων ενημέρωσης".

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου ΕΕ - Τουρκίας, με βάση το οποίο η Τουρκία θα πρέπει να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της προς τα Κυπρικά πλοία και αεροδρόμια. Είπε ότι "το θέμα των λιμανιών δεν είναι καινούργιο" και πρόσθεσε: "Εμείς τους είπαμε ότι στο θέμα του ανοίγματος των λιμανιών, λέμε ναι, αλλά με αμοιβαιότητα από πλευράς Νότιας Κύπρου, Βόρειας Κύπρου και Τουρκίας. Αλλά η Νότια Κύπρος θα πρέπει να ανοίξει το αεροδρόμιο Ερτζάν. Λέμε ναι σε ό,τι ορίζει η αμοιβαιότητα".

"Εάν αμφότερες οι πλευρές ξεκινήσουν κάτι κοινό, εμείς θα το στηρίξουμε" είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: "Εμείς καταργήσαμε τη βίζα προς τους Ελληνοκύπριους. Εκείνοι όμως δεν έκαναν ένα σοβαρό βήμα. Είπαν απλώς ότι ήταν μια καλή χειρονομία. Ναι, όμως, εμείς μόνο θα κάνουμε τις χειρονομίες;"

Απάντηση Ντόρας Μπακογιάννη
Αμεση ήταν οι απάντηση της υποργού εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη στις δηλώσεις του τουρκου πρωθυπουργού Ερντογκαν για τη μειονότητα της Θράκης. Η κυρία Μπακογιάννη επισημαινει μεταξύ αλλων ότι "οι Μουσουλμάνοι στη Θράκη είναι Έλληνες πολίτες κι είναι περήφανοι γι’ αυτό».

Η δήλωση Μπακογιάννη:
«Ο κ. Ερντογκάν γνωρίζει καλά ότι ο σεβασμός των θρησκευτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πρώτα και κύρια υποχρέωση της Τουρκίας έναντι των πολιτών της.

Επιπλέον, η Τουρκία, ως υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει δεσμευθεί ρητά να ανταποκριθεί σε αρχές, κριτήρια και προαπαιτούμενα. Έχει δεσμευθεί να προστατεύει αυτά τα δικαιώματα. Αμοιβαιότητα και συμψηφισμοί σε αυτά τα θέματα δε νοούνται στην εποχή μας. Πολύ περισσότερο όταν γίνονται συγκρίσεις σε ανόμοια πράγματα.

Η Ελλάδα είναι περήφανη για την πολιτική που ακολουθεί. Στην Θράκη εφαρμόζουμε και εμβαθύνουμε την πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας, με πλήρη σεβασμό στη Συνθήκη της Λωζάννης και το διεθνές και ευρωπαϊκό Δίκαιο. Λαμβάνουμε θετικά μέτρα ενίσχυσης του καθεστώτος της μουσουλμανικής μειονότητας.

Και μια τελευταία παρατήρηση: οι Μουσουλμάνοι στη Θράκη είναι Έλληνες πολίτες κι είναι περήφανοι γι’ αυτό».
Νooz.gr

10 σχόλια:

  1. Ο κος. ΕΡντογαν και ο κάθε κύριος μπορεί να πρεσβεύει ό,τι θέλει στο βαθμό που ο έταιρος συνομιλιτής του το επιτρέπει. Γνωστό της πάσις ότι η Τουρκία έχει βλέψεις στην Θράκη και το Αίγαίο.ΜΕ γνώμονα αυτό δρομολογεί και τις κινήσεις της είτε στο διπλωματικό επίπεδο είτε στο πολιτικό.... Αν ο κος. Ερντογάν νιώθει ότι υπάρχουν Τούρκοι που καταπιέζονται στην Ελλάδα μπορεί να τους πάρει πίσω στην Τουρκία που είναι πιο δημοκρατική από εμάς. Αν πάλι θεωρεί ότι μέσω αυτού μπορεί να δρομολογήσει άλλες καταστάσεις καλά θα κάνει να αλλάξει πλευρό γιατί και ο Κώστας να του πει ναι και η Ντόρα και όλοι οι 300 υπάρχουν κάποιοι Ελληνες που θα πουν Μολων Λαβέ.
    Μπορεί γι αυτόν να μη σημαίνει τίποτα ΄μπορεί αριθμητικά ή οπως τέλος πάντων πιθανόν να υπερτερέι αλλα αμαχητί απο εμάς τίποτα δεν θα πάρει....Εκτός από των οματιών του και να σηκωθεί να φύγει.
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπα;;!! Τα είπες μόνη σου όλα αυτά βεζυροπούλα μου ή σε βοήθησε και το ΕΛΙΑΜΕΠ λιγουλάκι;;!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ειναι απίστευτο το θράσος τού φίλου μας Ερντογάν, και ο τρόπος που αναφέρεται στην αδυναμία του πρωθυπουργού έναντι των ΜΜΕ .
    Θεωρώ οτι ο Πρωθυπουργός μας αρχικά δεν θα έπρεπε να του το είχε επιτρέψει,και στην συνέχεια θα έπρεπε να είχε απαντήσει ο ίδιος και όχι δια αντιπροσώπου.
    Φοβικό σύνδρομο ΜΜΕ δεν μπορεί να έχει κανένας ηγέτης(ικανός ή ανίκανος)πολύ περισσότερο στην Ελλάδα που οι περισσότεροι γνωρίζουμε οτι η τηλεόραση και οι εφημερίδες είναι σκουπίδια σε αποσύνθεση.
    Πραγματικά δεν μπορώ να μπώ στο μυαλό του πρωθυπουργού μας να δείχνει τόσο λίγος απέναντι στις
    προκλήσεις.
    Μαζί με τον πρωθυπουργό μας δείχνουμε και όλοι μας ασήμαντοι, και μαζί με μας και όλη η χώρα.
    Το σίγουρο είναι οτι η Ελλάδα ,ποτέ δεν ήταν ασήμαντη πισω στους αιώνες και βέβαια δεν έχει αλλάξει κάτι τώρα.
    Μας έχει γίνει συνήθεια να μην αντιδρά η ηγεσία της Χώρας μας στις απανωτές σφαλιάρες Τούρκων και Σκοπιανών,κι αυτό είναι οτι χειρότερο για τους πολίτες μιας χώρας.
    Μπορεί όλοι μας εμείς να αξίζουμε τέτοια συμπεριφορά απο
    τους ηγέτες μας, γιατί εμείς τους εκλέγουμε, όμως η χώρα που μας φιλοξενεί και οι πρόγονοί μας σίγουρα δεν το αξίζουν.

    ευχαριστω για την φιλοξενία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κοιτάξτε το νόμιμο μουφτή και τον ψευδομουφτή...Ο νόμιμος είναι θρησκευτικός ηγέτης κύρους, μειλήχιος, πραγματικά εμπνέει τον σεβασμό και ασχολείται με τα θρησκευτικά ζητήματα. Ο ψευδομουφτής είναι ένα πολιτικοποιημένο πρόσωπο με ανθελληνικές απόψεις, δεν ασχολείται τόσο με τα θρησκευτικά θέματα, όσο με την προπαγάνδιση των τουρκικών θέσεων. Το ζήτημα είναι πώς ο ισλαμιστής Ερντογάν υποστηρίζει τις θέσεις της κεμαλικής πλευράς. Είναι εντελώς όμηρος στα χέρια της ή φερέφωνό της και μέσο διάβρωσης των ισλαμιστών, άλλωστε γι' αυτό μένει στην εξουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μετά το παραλλήρημα.
    Ο Ερντογάν εμφανίζεται να λέει: «Ποιος εκλέγει εδώ τον Πατριάρχη; Η Ιερά Σύνοδος. Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου πρέπει να είναι Τούρκοι υπήκοοι, σύμφωνα με τη Λωζάννη. Αυτή τη στιγμή τα μέλη της Ιεράς Συνόδου δεν είναι πολίτες μας.»

    Θα ήθελα λοιπόν κάποιος, με γνώσεις σχετικές με τη Συνθήκη της Λωζάννης, να μας διαφωτίσει, για το εαν ο ισχυρισμός του τούρκου πρωθυπουργού ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ή είναι εαν πρόκειται για ψέμα.

    Κανείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δε γνωρίζω αν αυτό που λέει ο Ερντογάν ισχύει, πάντως μετά τη μακροχρόνια τουρκική πολιτική έναντι των Ελλήνων Κ/πολης,Ίμβρου και Τενέδου, ίσως να μην υπάρχουν αρκετοί ομογενείς ιερείς για ν'απαρτίσουν την Ιερά Σύνοδο!
    Νομίζω ότι η απάντηση στο θέμα των μουφτήδων, είναι ότι και στην Τουρκία, ο μουφτής διορίζεται από το κράτος και δεν εκλέγεται.Αντίθετα στον Χριστιανισμό, οι ανώτεροι ιεράρχες εκλέγονται, γιατί αυτή είναι η εκκλησιαστική μας παράδοση (δημοκρατική και με διοίκηση ανεξάρτητη από την πολιτική εξουσία). Αν κάποιος ξέρει κάτι άλλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ας αφήσει τα σάπια η Ντορούλα και ας σταματήσει να κοροιδεύει τους ιθαγενείς γιατί η διαφορά θα πάει στο 7% - 8%.
    Έχει δώσει διαβεβαιώσεις και κάνει αλισβερίσι με την Κλίντον περιμένοντας να πάρει την αρχηγία της ΝΔ.
    Αν εννοεί πραγματικά αυτά που λέει, θα έπρεπε να συμπορευτεί με τους Γάλλους-Γερμανούς για την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ,
    και δεν θα έκανε τη πάπια ενώ οι Τουρκομογγόλοι στέλνουν πολεμικά πλοία καιαπειλούν τους Κυπρίους για τα Πετρέλαια μέσα στα χωρικά τους ύδατα.Που είναι η δική μας απάντηση; Μήπως που φέρανε τον Τουρκομογγόλο Στρατηγό στη Λάρισα;
    ή που προσπαθούν να βρούν τρόπο να αποστρατικοποιήσουν τα Νησιά;Ας τολμήσουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο μουφτής έχει δικαστικές αρμοδιότητες είναι περισσότερο δηλαδή ιεροδίκης και ως δικαστής που είναι δεν μπορεί παρά να διορίζεται από το κράτος,οι δικοί μας ιερείς έχουν εντελώς διαφορετικό ρόλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό που ξέρω εγώ είναι ότι η συνθήκη της Λοζάννης δεν αναγνωρίζει Τούρκους στην Θράκη αλλά μουσουλμάνους. Η Τουρκία το έχει υπογράψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τι είπε η αυτοκράτηρα Θεοδώρα;;;" Αμοιβαιότητα και συμψηφισμοί σε αυτά τα θέματα δε νοούνται στην εποχή μας"....δλδ τι νοούνται;;;Αϊντε γιαβρούμ πες μας τι εννοείς;;;; ή δεν ξέρεις τι λές.Ομως εμείς Ελληνες Μωαμεθανούς τους ανεβάζουμε-και 2% εισάγονται στα πανεπιστήμια ΑΝΕΥ εξετάσεων- αυτοί όμως αυτπροσδιορίζονται ως τούρκοι... Λοιπόν, ας τους πιστέψουμε και ας τους αφαιρέσουμε τα Ελληνικά μας διαβατήρια και ας πορευτούν όπως πορεύτηκαν 300 000 Ελληνες της Πόλης....Μα τόσο χαϊβάνια ήμαστε;;;(ρητορική η ερώτηση)Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.