4/6/09

Ο Καρλ Μπιλντ και ο Σουλτάνος


του Μάριου Ευρυβιάδη
Στις 8 Ιουλίου 1709, στη μάχη της Πολτάβα, ο Πέτρος ο Μέγας νίκησε κατά κράτος το Κάρολο ΧΙΙ, Βασιλιά της Σουηδίας, που είχε εισβάλει (για πολλοστή φορά) στην Ρωσία με σκοπό την καθυποταγή της. Ο τελευταίος μόλις που κατάφερε να σωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις που τον καταδίωκαν, καταφεύγοντας στην Αυλή του Σουλτάνου στην Πόλη, με τον οποίο είχε προσυνενοηθεί πριν επιτεθεί στην Ρωσία. Η νίκη των Ρώσων υπήρξε η απαρχή της παρακμής της Σουηδίας ως μεγάλης Βαλτικής δύναμης και η αντικατάστασή της από την Ρωσία.
Στο συνειδητό και υποσυνείδητο εκείνων των Σουηδών που αναπολούν την παλιά ιμπεριαλιστική τους αίγλη και η οποία τους ώθησε να συνεργαστούν ακόμη και με την ναζιστική Γερμανία στην διάρκεια του Β΄ΠΠ, η Ρωσία παραμένει ο υπ’ αριθμόν ένας εχθρός. Το ίδιο συμβαίνει και με τους Οθωμανούς-Τούρκους που συμμερίζονται τα ίδια αισθήματα και διακατέχονται από τα ίδια συμπλέγματα έναντι των Ρώσων όπως και οι Σουηδοί.
Ο Σουηδός Υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ, αποτελεί το κατ’ εξοχήν παράδειγμα Σουηδού, του οποίου το ρωσοφοβικό σύνδρομο εκφράστηκε με τον πιο παραστατικό τρόπο πρωτοστατώνταςο ίδιος στην καταδίκη της Ρωσίας, όταν η τελευταία ανέκοψε τον πρόσφατο επιδρομικό πόλεμο της Γεωργίας στον Καύκασο. Όλοι έχουν παραδεχτεί ότι η Γεωργία φέρει ακέραιη την ευθύνη για τον πόλεμο. Ο κ. Καρλ Μπιλντ συνεχίζει να κατηγορεί την Ρωσία και να υποστηρίζει τον θύτη. Αυτή είναι περίπου και η θέση του κ. Μπιλντ για την Κύπρο.
Φταίχτης και στις δύο περιπτώσεις είναι το θύμα και όχι ο θύτης. Στην περίπτωση της Κύπρου, ο επιδρομέας, η ΝΑΤΟϊκή Τουρκία, δεν φέρει, κατά τον έντιμο κ. Μπιλντ, καμία ευθύνη για τα όσα διαδραματίστηκαν και διαδραματίζονται σήμερα στη χώρα. Εξάλλου, όπως μας πληροφόρησε πρόσφατα ο Σουηδός αξιωματούχος, η Κύπρος δεν είναι ένα ισότιμο κράτος- μέλος της Ε.Ε., παρά μόνο ένα νησί κοντά στη Συρία.
Στις 5-6 Ιουνίου, ο κ. Μπιλντ προήδρευσε μιας ολιγομελούς (10-12 άτομα) κλειστής συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη με αντικείμενο την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Εμπνευστής και οργανωτής της συνάντησης, στην οποία έλαβαν μέρος Τούρκοι, Αμερικανοί και Ευρωπαϊοι κρατικοί αξιωματούχοι και ιδιώτες, υπήρξε ο έντιμος κ. Μπιλντ. Προφανής στόχος της συνάντησης ήταν η προώθηση της τουρκικής ένταξης στη διάρκεια της Σουηδικής Προεδρίας της ΕΕ. Διακαής στόχος αλλά και πόθος του κ. Μπιλντ είναι, κατά το ελάχιστον, να ανοίξει το Κεφάλαιο της Ενέργειας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Εκτίμησή του είναι ότι εάν η Σουηδική Προεδρεία ξεπεράσει τον σκόπελο του Κεφαλαίου της Ενέργειας, τίποτα δεν θα μπορέσει να σταματήσει την τουρκική πορεία στην Ευρώπη. Είναι για το λόγο αυτό που ο κ. Μπιλντ δήλωσε πρόσφατα ότι αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα ο τερματισμός της “εκκρεμότητας” στην Κύπρο, του νησιού δηλαδή που βρίσκεται κοντά στη Συρία! Υπογραμμίζεται εδώ ότι τα κίνητρα του κ. Μπιλντ ως Σουηδού Υπουργού Εξωτερικών, δεν διαφέρουν απ΄αυτά των αντίστοιχων συναδέλφων του της Βρετανίας και των ΗΠΑ. Δεν τους ενδιαφέρει δηλαδή το καλό και η ευημερία της Κύπρου, παρά μόνο πώς να γίνεται η “δουλειά” τους.
Υπάρχουν και δύο άλλα ζητήματα στην ατζέντα του έντιμου κ. Μπιλντ. Το ένα είναι η πώληση προηγμένης τεχνολογίας σουηδικού στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία. Υψηλή προτεραιότητα αποτελεί η πώληση των σουηδικών πολεμικών αεροπλάνων Grippen (Γρύπας). Οι Τούρκοι του έχουν ήδη αναπτύξει την θέση τους. Άνοιξέ μας τις πύλες της ΕΕ και εμείς θα αγοράσουμε το Grippen και άλλα συστήματά σας.
Η άλλη πλευρά της ατζέντας του κ. Μπιλντ είναι προσωπική. Όταν ο κ. Μπιλντ δεν ασκεί δημόσιο λειτούργημα, ασχολείται με την προσφορά υπηρεσιών λόμπυ στις Βρυξέλλες μέσω κάποιων διεθνούς εμβέλειας εταιρειών. Στη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης στον Καύκασο, για παράδειγμα, συνεργάστηκε με έναν αντίστοιχο οίκο λόμπυ της Ουάσινγκτον που εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της κυβέρνησης της Γεωργίας και, μεταξύ άλλων, της εξασφάλιζε πολεμικό υλικό σουηδικής και άλλης τεχνολογίας.
Δεν πρέπει συνεπώς να αποτελέσει έκπληξη εάν, και ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα της Σουηδικής Προεδρίας της ΕΕ, ο έντιμος κ. Μπιλντ αφαιρέσει το επίσημο καπέλο του και φορέσει αυτό του αποκλειστικού λομπίστα της ισλαμικής κυβέρνησης των Ερντογάν - Γκιουλ. Θα συνδυάζει έτσι το ρωσοφοβικό σύνδρομο με τον προσωπικό πλουτισμό. Ίσως μετακομίσει και στην Πόλη προσδοκώντας καλύτερη τύχη από αυτήν του Καρόλου ΧΙΙ.

13 σχόλια:

  1. Μάριε
    να μου επιτρέψεις να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά μου για το άρθρο σου.
    Τώρα το λόγο έχουν οι ευρωβουλευτές και οι κυβερνήσεις, για επερωτήσεις στην Ευρωβουλή και για πολιτικό χειρισμό του θέματος.
    Ο έντιμος και αξιότιμος κ. Μπιλντ, οφείλει να λογοδοτήσει στον ευρωπαϊκό λαό για τις αθλιότητές του.
    Αν θέλει να τα κάνει αυτά, ας ξαναγυρίσει στην εταιρεία λόμπι που ήταν.
    Όσο είναι υπουργός εξωτερικών προεδρεύουσας χώρας, οφείλει να λαμβάνει υπ' όψιν τις ευαισθησίες των χωρών-μελών της Ε.Ε. και όχι των ορδών του Αττίλλα.

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ μπορώ να καταλάβω τις ιστορικές παραμέτρους της Ρωσοφοβίας των Σουηδών ή των Πολωνών. Αλλά απαιτώ απ’ τους Σουηδούς και τους Πολωνούς να καταλάβουν την δική μου ιστορική Τουρκοφοβία. Αυτή η αναντιστοιχία ιστορικών εμπειριών δείχνει την ανάγκη που έχουμε να βρούμε μια κοινή βάση που θα μας δίνει ένα σταθερό έδαφος για να αναπτύξουμε κοινή εξωτερική πολιτική σαν Ευρώπη. Τι προτείνουν πάνω σ’ αυτό το θέμα τόσο οι Πολωνοί όσο και οι Σουηδοί; Μάλλον τίποτα. Το μόνο που προτείνουν είναι στο όνομα της Ευρώπης να προσαρμόσουμε εμείς την εξωτερική μας πολιτική στις δικές τους φοβίες χωρίς να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τις δικές μας φοβίες. Αλλά απλούστατα αυτό δεν μπορεί να γίνει. Αν θέλουν κοινή πολιτική ας βρουν τις δημοκρατικές βάσεις και τις βάσεις ελέγχου της κοινωνίας πάνω στην διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής. Αλλιώς η όποια επίκληση της Ευρώπης σ’ ένα πλαίσιο μυστικής διπλωματίας κάποιων ελίτ που μπορεί άνετα και να χρηματίζονται θα είναι «γράμμα κενό» γιατί δεν μπορούμε να δώσουμε εμείς τον εαυτό μας εθελούσιο «εξιλαστήριο θύμα» στον βωμό μιας τέτοιας πολιτικής.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαρητήρια για το άρθρο σας, πολύ σωστά ενημερωμένο, ναι ο Μπίλντ όπως και πάντα το υπουργείο εξωτερικόν τις Σουηδίας είναι παρανοϊκά φανατισμένο απέναντι στην Ρωσία όπως και στην Serbia και την Ελλάδα και οι λόγοι είναι ακριβώς όπως τους αναφέρατε.

    Παρόλη την προπαγάνδα υπέρ τις Τουρκίας και κατά τις Ελλάδας ο λαός μισεί τους τούρκους και συμπαθεί τους Έλληνες. Εγώ ζω πολλά χρονια στην Στοχόλμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστουμε όλους εσάς που μας βοηθάτε να έχουμε πιο ξεκάθαρες εικόνες για όλα όσα γίνονται εδώ και γύρω γύρω μας.
    Ελπίζουμε να συνεχίσετε έτσι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 0 Κ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ
    ΗΤΑΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΕΚΕΙ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ < ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ>ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΠΑΡΤΙΔΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΠΟΥ ΕΧΕΙ
    ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΔΕΛΦΗ ΕΚΕΙ ΠΕΡΑ ΤΙ ΚΑΝΕΙ???
    ΑΛΑ ΤΕΤΟΙΟ ΚΕΦΑΛΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΟ
    ΞΥΡΙΣΜΑ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ίσως σας διαφεύγει ότι πρόγονοι των Σουηδών είναι οι Γότθοι, Βουργουνδοί, Βάνδαλοι και Ερούλοι. Οι "εκλεκτές" αυτές φυλές, αιματοκύλισαν σχεδόν όλη την Ευρώπη. Λόγω δε της αύξησης του πληθυσμού και της αναζήτησης "καλύτερων όρων ζωής" επεδίδονταν σε ξαφνικές επιθέσεις ληστεύοντας και λεηλατώντας γειτονικές χώρες. Εγκαταστάθηκαν κυρίως στην Αγγλία, Ισλανδία και στην Βαλτική. Σχεδόν όλη η Ρωσία είχε κατακτηθεί απο τους Βάραγγες φύλο Σουηδικό. Οι εχθρικές σχέσεις με την Ρωσία βαστούν απο πολύ παλιά. Επί Καρόλου ΙΒ΄η αχόρταγη Σουηδία ήλθε σε εχθροπραξίες με τρεις χώρες. Την Δανία, την Πολωνία και την Ρωσία. Η Δανία αναγκάσθηκε να υπογράψει την λεγόμενη ειρήνη του Τραπενταλ που ήταν εις βάρος της. Ο Μέγας Πέτρος της Ρωσίας αντιμετωπίζοντας τους Σουηδούς στην Νάρβα νικήθηκε. Οι Πολωνοί εξαναγκάστηκαν να υπογράψουν και αυτοί την ειρήνη του Άλταστραϊτ. Τότε επαρμένοι απο τις επιτυχίες τους έκαναν το λάθος να παρασυρθούν στο εσωτερικό της Ρωσίας όπου στην Πολτάβα υπέστησαν πανωλεθρία. Έτσι αναγκάσθηκαν να εκκενώσουν τις Βαλτικές χώρες και να απωλέσουν και τις Γερμανικές κτήσεις. Προηγουμένως απέτυχαν δια της διπλωματίας να συμμαχήσουν με τον Σουλτάνο.
    Τα σύντομα ιστορικά γεγονότα που παραθέτω, εξηγούν πολλά απο την διαχρονική πολιτική της Σουηδίας.
    Ο Μπίλντ..(εμπεργκ), ως γνήσιος Σουηδός γνωρίζει άριστα που προσέτρεξε για βοήθεια ο πρόγονός του Κάρολος. Πουλώντας εκδούλευση στους Τούρκους, βάζει θεμέλια σε μια νέα σύσφιγξη των σχέσεων των δυο χωρών που κατά σύμπτωση; ...έχουν σύνορα με την Ρωσία. Ο ένας απο βορρά και ο άλλος απο νότο.
    Για τα εθνικά μας θέματα σίγουρα όπως πολύ σωστά παρουσιάζει το άρθρο, δεν διαφέρει ο Μπίλντ σε τίποτα απο τους ελεεινούς Βρεττανούς, και τους Αμερικανούς συμμάχους...τρομάρα μας.


    Σάββα παρότρυνε τους φίλους του μπλόκ, εκτός της πληροφόρησης και ενημέρωσης, να διαβάζουν ιστορία.
    Την πραγματική και αληθινή, όχι αυτή που διδάσκεται.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πραγματι πολυ ωραιο αρθρο,

    θα ηθελα να παρατηρησω,
    οτι οι εποχες , μπορει να εχουν αλλαξει, οι επικοινωνιες να εχουν βελτιωθει, οι αποστασεις να φαινονται πιο μικρες ,οι τακτικες στο πολεμο να εχουν αλλαξει

    αλλα

    οπως και να το κανουμε ο γειτονας ειναι σημαντικος παραγοντας και τα 'συμφεροντα' τελικα να μην μεταβαλλονται με το χρονο,
    ακομη και αν προκειται για ενα προτυπο κρατους οπως η σουηδια

    Αργικέραυνος

    πολυ χρησιμη η αναφορα σου στην ιστορια της περιοχης και των φυλων,

    καλο θα ηταν και αλλοι αναγνωστες να παραθετουν στοιχεια απο την ιστορια οταν γνωριζουν

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σιγά ρε κεραυνέ, μας ξεκούφανες... δεν χρειάζεται να προβάλεις και να προσβάλεις για να πείσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Υπάρχει μάλιστα στην Στοκχόλμη το περίφημο ινστιτούτο καρολίνσκα και το αντίστοιχο νοσοκομείο στο όνομα αυτού του μονάρχη.Ενας φίλος πέρασε δουλεύοντας απο εκεί λίγο καιρό,Είναι πολύ εντυπωσιακό το νοσοκομείο.Οι Τούρκοι μάλιστα όσο τον είχανε εκεί τον λέγανε και Demirbas Carl,όπως λέει και γνωστή ιστοσελίδα σταρτιωτικής ιστορίας αλλά και η wikipedia στο ίδιο λήμμα.
    @ZANGLOS: Του έχουνε και άγαλμα φίλε που ζεις στη στοκχόλμη κάπου στην οδό stromgatan.Οταν πας με διάφορα γκρουπ ξενάγησης κάποιοι θέλουν να στο δείξουν.Με το χέρι δείχνει τη Ρωσία,έχουν απωθημένα οι Σουηδοί ακόμα.Για μένα το μόνο αξιοθέατο τηε Στοκχόλμης ήταν εκείνο το διατηρημένο ξύλινο πλοίο στο μουσείο,κατα τα άλλα κρύα,ανέφραστη πόλη με άθλιο καιρό.Δεν θα ξαναπάμε.

    Επόμενος προορισμός μας του χρόνου θα είναι η Αγία Πετρούπολη ( εκεί αφήσανε τα κοκκαλά τους οι αιχμάλωτοι σουηδοί χτίζοντας με τα χέρια τους,μετά τη μάχη που λέτε).

    Στόχοι μας εκεί θα είναι το μουσείο Ερμιτάζ και τα ορθόδοξα προσκυνήματα ( Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης) και τα μοναστήρια γύρω της.Θα ρωτήσουμε και πως βλέπουνε τους σουηδούς.

    Ενα νορβηγικό μουσκέτο λέει η wikipedia του άνοιξε την κεφάλα στα 36 του,μου θύμησε τον άτυχο Πύρρο και την κεραμίδα που έφαγε στο Άργος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αργικεραυνε , πολύ σωστα τα λες …. Και οποιος ενοχλείτε περαστικά του …. Ας μην ακούει και κουφαίνετε …

    ΕΛΛΗΝΑΡΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Στον ξενιτεμένο Ζάνγκλο.

    Αν σε ενόχλησε η ιστόρηση των γεγονότων μιας περιόδου της χώρας που σε φιλοξενεί, τότε να παρακαλέσεις τους ιστορικούς της Σουηδίας, να στρογγυλοποιήσουν και να αποδημήσουν την ιστορία τους. Στην Ελλάδα ήδη έχουμε καλλιτέχνες του είδους αυτού, τύπου Τρεμόπουλου, Τζαβέλλα, Ηρακλείδη, Βούλγαρη κ.λ.π που μπορούν να βοηθήσουν την χώρα που κατοικείς, ώστε να αλλάξει την ιστορία της για να μην θίγονται κάποιοι.
    Επί της ουσίας δεν απάντησες αν είναι αληθή όσα παρέθεσα.
    Ή δεν ξέρεις ιστορία, ή δεν έχεις απαντήσεις. Αυτό που δείχνεις είναι, ότι γίνεσαι βασιλικότερος του βασιλέως.
    Γι αυτό ανέλαβες ως ανειδίκευτος ¨δικηγόρος¨, να υπερασπιστείς την χώρα που ζεις, απολογούμενος αντ΄ αυτών.
    Όσο για τα μπλόκ που παρακολουθείς, μάλλον τα βλέπεις επιδερμικά, χωρίς να εμβαθύνεις και αναλύεις τα περιεχόμενα, ώστε να τα κατανοήσεις σωστά.

    Καλό θα ήταν να μάθεις και λίγη ορθογραφία, αν θες να γράφεις και να σχολιάζεις σαφώς.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Στον παντογνώστη Αργικέραυνο

    Στο προηγούμενο μου σχόλιο συνεχάρηκα το blog για την ιστορικα σωστή του ανάλυση, αυτό που ειρωνεύθηκα ήταν το στιλ σου σαν παντογνώστης.

    Δεν υπερασπίζουμε την Σουηδία, εξάλλου γιατί να το κάνω? Η Σουηδία είναι ένα πρότυπο χώρας στον κόσμο με πολύ ευγενικούς και ειλικρινείς ανθρώπους, το αντίθετο από σένα που σαν κόκορας κακαρίζεις προσβάλλοντας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αργικέραυνε και Ζάγκλος
    Διαφορές απόψεων έχουμε και θα έχουμε.
    Αν είναι δυνατόν να αποφεύγουμε εντάσεις και ρποσωπικούς χαρακτηρισμούς.
    Νομίζω ότι μόνο σε ένα κλίμα συναίνεσης και φιλιάς είναι δυνατή η ανταλλαγή απόψεως, ακόμα και όταν αυτές είναι αντιτιθέμενες.

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.