8/6/09

Αμβρόσιος: "Ρηχό και θρησκευτικά αδιάφορο κράτος"

ΠΑΤΡΑ: Νέα παρέμβαση, με αφορμή τις ευρωεκλογές, έκανε μέσω του προσωπικού του blog, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος.
Ο κ. Αμβρόσιος, καταγγέλλει το ελληνικό κράτος, το οποίο χαρακτηρίζει «θρησκευτικά ρηχό», γιατί ορίστηκαν οι ευρωεκλογές «στην πιο επίσημη ημέρα της Ορθοδοξίας, την Κυριακή της Πεντηκοστής»

«Ερευνώντας βαθύτερα το φαινόμενο αυτό η ψυχή μου κυριαρχείται από μελαγχολία! Κανείς άραγε δεν ενοχλήθηκε από το γεγονός, ότι όλο και πιο συχνά οι Ευρωεκλογές διεξάγονται μια τέτοια μέρα; Είναι ανάγκη να λέμε «ναι σε όλα» στους φίλους μας Εταίρους της Ευρωπαϊκής Ενώσεως; Δεν θα βρεθεί επί τέλους μια Κυβέρνηση να πει στους Ευρωπαίους, ότι η ημέρα της Πεντηκοστής είναι πολύ σημαντική για τον Ορθόδοξο Ελληνικό Λαό; Αυτή λοιπόν η αδυναμία των Κυβερνήσεων και της Νέας δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ με οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι στην Ελλάδα έχουμε ένα ρηχό κράτος, κατ’ αντίθεση προς το Βαθύ Κράτος που υπάρχει στην Τουρκία», διερωτάται ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και προσθέτει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Αλλά τι ακριβώς είναι το Ρηχό Κράτος; Είναι το θρησκευτικά αδιάφορο Κράτος, το οποίον όμως σιγά αλλά σταθερά μετασχηματίζεται σε άθεο, άθρησκο θα έλεγα καλύτερα, Κράτος. Ένα Κράτος που δεν θέλει να έχει σχέση με τη θρησκεία και όσα αυτή η σχέση επαγγέλλεται! Ο Θεός δεν έχει θέση στην Πολιτεία! Είναι το μοντέρνο πρότυπο, το οποίο προωθείται είτε με την παγκοσμιοποίηση, είτε με κάποιες ύπουλες ενέργειες της Πολιτείας. Μια τέτοια είναι και η διεξαγωγή των εκλογών κατά την ημέρα της Κυριακής, μάλιστα δε της Πεντηκοστής. Στην άλλοτε ένδοξη και περήφανη Ελλάδα μας, μπορούσαμε να καυχηθούμε για την μοναδικότητά της μέσα στον κόσμο –ήταν η μόνη αμιγώς Ορθόδοξη Χώρα, όπου η θρησκεία ήταν ελεύθερη-. Σήμερα αντιθέτως βλέπουμε ένα Κράτος που οι Αξιωματούχοι του, όλων γενικώς των Κομμάτων και όλων των Χρωμάτων, δεν σέβονται την Εκκλησία»
gowest.gr

10 σχόλια:

  1. Θα μπορούσα να πω πάρα πολλά για όλους όσους λένε περί θρησκείας....Μας λένε ότι είμαστε ρηχή όσο αφορά την θρησκεία μας και ποιοι το λένε αυτοί που οι τσέπες τους είναι μεγαλύτερες από το μπόι τους αυτοί που για τα γεράμάτά τους θέλουν 1.000.000 και βάλε για να περάσουν.Αυτοί που για να κάνουν ένα τρισάγιο πρέπει να τους βάλεις στην τσέπη μερικά ευρώ αλλιώς ο νεκρός μένει απλά με την ταφόπλακα από πάνω του.Αυτοί που αντί να βγουν και να βοηθήσουν το λαό στην δύσκολη στιγμή φοβούνται μη και τους πειράξει κανείς κανένα χρσυό φλουρί από τα τόσα που στοιβάζονται στα υπόγεια των εκκλησιών..Αυτοί που είναι χειρότεροι ειδωλολάτρες από αυτούς που υβρίζουν με τον τρόπο τους.Λοιπόν εγώ σε όλους αυτούς θα πω το απλό .Κύριοι, γιατι εκπρόσωποι του Θεού δεν μπορείτε να λέγεστε , την πίστη εγώ και πολλοί άλλοι την έχουμε μέσα μας την δείχνουμε εν πράκτος και όχι με μεγαλόσχημους σταυρούς και χρυσές τιάρες ...Την εκκλησία μας την βρίσκουμε και σε μια εικόνα στο σπίτι μας και την πίστη μας την αναλογιζόμαστε όχι μόνο στις γιορτές αλλά στην καθημέραν πράξη.Αυτοί που αντί να μαζεύουμαι από τα λίγα που έχουμε δίνουμε.Αυτή που αντί να λέμε και να κράζουμε τους πιστούς να δώσουν τον οβολόν τους τον δίνουμε απλά και χωρίς πολλές φανφάρες.Αυτή που δεν την κρύβουμε στα αμπάρια αλλά την βάζουμε σε ένα πιάτο φακές ...Κύριοι η Πεντηκοστή το Πάσχα και όλες οι Μεγάλες Εορτές της Χριστιανοσύνης έγιναν για να δείξουν την ταπεινότητα της θρησκείας και όχι την γλαφυρότητα των χρυσοκέντητων ρούχον που χρησιμποιείται για να μας εκκλησιάσετε...Πιστεύω στο Θεό αλλά στον δικό μου ΘΕό αυτόν που διδάχτηκα μέσα από τις γραφές και όχι αυτόν που μου διδάσκετε με τα κούφια λόγια σας ενώ την ίδια στιγμή οι πράξεις σας το λιγότερο που μπορούν να χαρακτηριστούν είναι απαράδεκτες.Ο Θεός είπε ότι δεν μπορούμε να πιστεύουμε σε δυο Θεούς , εννοώντας το χρήμα. ΚΑι εσείς απλά εικονίζεται τον Θεό και φυλάται το χρήμα....Δεν έχετε το δικαίωμα λοιπον σεις να μιλάτε περί Πεντηκοστής αφήστε κανέναν ασκητή να το κάνει....ΙΣως να έχει κάτι περισσότερο να πει.
    Καλημέρα Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίο το κείμενο της Χριστίνας. Αξίζει τον κόπο να μπει σε ξεχωριστό post.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτοί που έκαναν την Ελλάδα «ρηχή» είναι πρώτοι οι παπάδες που κόπτονται για το χρήμα-θεό. Δὠσε Αμβρόσιε και καμμιά δεκάρα στους φτωχούς. Κάθε φορά η Εκκλησία εισπράττει τα εύσημα για τους εράνους της, ενώ στην πραγματικότητα οι πολίτες αυτής της χώρας έχουν δώσει τον οβολό τους και σχεδόν τίποτα η επίσημη Εκκλησία.

    Ιόλαος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ εμπαθείς οι τοποθετήσεις σας.Αν απορρίπτεται τους συγκεκριμένους ιερείς και αρχιερείς δεν θα διαφωνήσω μαζί σας.Αν όμως τους βάζετε όλους στο ίδιο τσουβάλι είστε λάθος.Υπάρχουν πολλοί αν όχι οι πλειοψηφία που κάνουν σωστά το έργο τους αλλά δεν φαίνονται πουθενά.Αυτά που λέει ο Αμβρόσιος για αποθρησκοποίηση της Ελλάδας είναι λάθος;Ποιός άλλος λαός ντρέπεται τόσο για την Ελληνορθόδοξη παράδοση του;Γιατί ορθοδοξία και Ελλάδα πορεύονται αδιαίρετες δύο χιλιετίες τώρα είτε μας αρέσει είτε όχι και έχουν βαθειά μπολιάσει η μία την άλλη.Ας μην καταφεύγουμε στο εύκολο ανάθεμα.Ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας σαν πιστοί(;) καταδικάζοντας τα άσχημα αλλά και υπερασπιζόμενοι τα πολλά θετικά που η εκκλησία έχει προσφέρει στην δισχιλιετή ύπαρξη της.Εκκλησία δεν είναι ο κολλημένος Άνθιμος και ο προβληματικός Ζακύνθου, ούτε ο αρχιερέας με τα πανάκριβα άμφια και την τιάρα.Είναι ο παπάς στην ενορία μου, ο ταπεινός οικογενειάρχης υπηρέτης του ποιμνίου του.Είναι και ο μοναχός που προσεύχεται νυχθημερόν για μένα κι ας μην με γνώρισε ποτέ.Είναι το Άγιο Όρος και ο Πανάγιος Τάφος.Εκκλησία είναι η Οικουμενική Ορθοδοξία.

    Ανδρέας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. προς Ανδρέα: λόγω της θέσης που βρίσκεται η Ελλάδα,τα ελληνικά ΜΜΕ και τα εξωτερικά μας ζητήματα, δε μας παίρνει να σχολιάζουμε τον Άνθιμο.Εντάξει, δεν έχει το πιο cool και μοδάτο στυλ(γι'αυτά είναι άλλοι!),αλλά αποτελεί ένα απαραίτητο αντίβαρο στην κυρίαρχη ιδεολογία της tv!
    Πάντως συμφωνώ ότι δεν πρέπει να βάζουμε τους πάντες στο ίδιο τσουβάλι!Ούτε τους παπάδες,ούτε τους γιατρούς,ούτε τους υδραυλικούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κοιτάξτε,μπορεί να είναι τόσο σάπιοι αλλά στο θέμα αυτό έχουν δίκιο,εκλογές και κομματικά παιχνίδια ανήμερα της Πεντηκοστής δεν θα έπρεπε να γίνονται,δηλαδή αν κάποιο γραφιοκράτες αποφάσιζαν να γίνουν οι εκλογές την μέρα του Πάσχα θα το δεχόμασταν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η σαπίλα με τον αναλογισμό των ευθυνών τους στο ΄βαθμό που τους αναλογεί θα έπρεπε να τους κάνει λίγο πιο φειδωλούς στα λεγόμενα.Αλλωστε δεν είναι θέμα ημέρας όσο αφορά την θρησκεία αλλά είναι θέμα ουσίας ....Στο θέμα θρησκεία και εκκλησία έχει χαθεί το δάσος και όλοι κοιτάνε το δέντρο...Μας ενόχλησε΄οτι οι εκλογές έγινανα την Πεντηκοστή όσο αφορά την ημέρα ? ΟΧι πως είναι και το σωστότερο αλλά επί της ουσίας δεν νομίζω ότι το πρόβλημα της Εκκλησίας σε σχέση με την θρησκεία και το ποίμνιο αφορά αυτό και μόνο τον παρανομαστή...ΚΑι η εκκλησία είναι κράτος εν κράτη και αυτό δεν νομίζω ότι εμπίπτει σε αυτά που διδάσκει ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός.
    Σε σχέση δε με την εμπάθεια που αναφέρθηκε σε κάποιο από τα σχόλια θα πω τουλάχιστον όσο αφορά εμένα προσωπικά ότι ένοχος δεν είναι μόνο εκείνος που διαπράττει το έγκλημα αλλά και εκείνος που σιωπά ενώ γνωρίζει.Αρα εν κατακλείδι ναι μεν όλοι οι παππάδες δεν είναι στο ίδιο τσουβάλι σε σχέση με το μερίδιο της ενοχής για την κατάντια της Εκκλησίας αλλά μόνο σε ότι αφορά το μερίδιο ειδάλως σε ότι αφορά την ενοχή για μένα είναι όλοι μέσα....
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ""Αρα εν κατακλείδι ναι μεν όλοι οι παππάδες δεν είναι στο ίδιο τσουβάλι σε σχέση με το μερίδιο της ενοχής για την κατάντια της Εκκλησίας αλλά μόνο σε ότι αφορά το μερίδιο ειδάλως σε ότι αφορά την ενοχή για μένα είναι όλοι μέσα""

    ->εύκολα κάνουμε σκληρή κριτική στους άλλους...
    αν πραγματικά πιστεύεις τα παραπάνω τότε ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ ΟΛΟΙ ΟΙ "ΠΙΣΤΟΙ" ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΣΟΥΒΑΛΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

    ...οπότε δεν είναι αυτοί που φταίνε αλλά εμείς που έχουμε γίνει παθητικοί και οκνυροι και δεν παρεμβαίνουμε ενεργά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα ανώνυμε 8:00 και ποιος σου είπε ότι δεν πιστεύω πως όλοι οι πιστοί στο ίδιο τσουβάλι είμαστε...Δεν διαχωρίζω την λογική που κριτικάρω ...
    Οπως λέω ότι με το μυαλό που έχουμε ως λαός αυτές τις κυβερνήσεις (τις όποιες) μας αξίζουν να έχουμε
    .Το ίδιο λέω και για την εκκλησία...
    Γιατί δλδ η εκκλησία και οι παππάδες να είναι στο απυρόβλητο ...
    Στο απυρόβλητο είναι μόνο η θρησκεία που πρεσβεύει ο καθένας γι εκείνον.Οι εκπρόσωποί της δεν είναι , πόσο μάλλον όταν δίνουν συνεχόμενα δικαιώματα για κριτική...
    Οσο αφορα το παθητικοί και οκνηροί απλά θα σου υπενθυμίσω τι έγινε από εμάς τους ίδιους όταν το κράτος είπε να φορολογίσει την εκκλησιαστική περιουσία...ΚΑι ερωτώ ήταν λάθος τότε , ναι ήταν γιατί θα έπρεπε η ίδια η εκκλησία να να ανοίξει τα παγγάρια της και όχι να βρεθεί εν έτη 2009 ο Μητ Αττικής να έχει 1.000.000 ευρώ στην άκρη για τα γεράματα, και η εκπρόσωποι ομόβαθμοί να κάνουν ότι 'δεν βλέπουν''....

    Δυστηχώς σύμφωνα με τις γραφές είμαι στην μεριά των απίστων αυτό είναι το δεδομένο αλλά ποτέ δεν ζήτησα ούτε αποφάσισα να εκπροσωπήσω την πίστη για να πρέπει να δώσω το καλό παράδειγμα....

    Καλημέρα σε όλους Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ναι, δεν εχει σχέση ο θεος στην πολιτεία!!!! τους ηγέτες και υπευθυνους για την ασκηση πολιτικής και τον ελενχο της τους εκλεγουμε. κανεις αποκλειστικος αντιπροσωπος του θεου, δεν μπορει να αναζητα εξουσία στην πολιτεια επειδη αυτοανακυρηχθηκε αντιπροσωπος. η θρησκεια δεν μπορει να ειναι πηγη εξουσίας. (απορία: αν δεν ήταν οι εκλογές θα πηγαιναμε εκκλησία;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.