22/6/09

Ειρήσθω:Χριστόφιας εν Μουσείω

Μ Ο Ν Α Δ Ι Κ Η ΤΥΧΗ και τιμή να βρεθείς, επί της θητείας σου, στα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης. Μετά από αιώνες, όταν οι μελλοντικές γενιές θ’ αναφέρονται στο ιστορικό γεγονός και το δικό σου όνομα θα 'ναι ανάμεσα στα πρώτα: Δυόμισι χιλιάδες χρόνια μετά το αιώνιο επίτευγμα του Περικλή με τον ανέσπερο Παρθενώνα στον ιερό βράχο της Ακροπόλεως, το σπουδαιότερο μουσείο της εγκαινιάστηκε εν έτει 2009 μ.Χ. και ήτανε παρών μπροστά-μπροστά και ο τότε Έλλην Κύπριος Πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας.
Ε Π Ρ Ε Π Ε, ΟΜΩΣ, ν’ αδράξεις την ευκαιρία. Βαθύτατα Κύπριος και, άρα, βαθύτερα, δικαιωματικότερα και γνησιότερα Έλλην, εκείνους τους ανεξόφλητους λογαριασμούς με τον μέγιστο ανά τους αιώνες Περικλή έπρεπε να υπομνήσεις στων επισήμων τη συνάθροιση. Ιδίως στους εν Αθήναις όμαιμους, ομόγλωσσους, ομόθρησκους, ομοεθνείς, νυν άρχοντες. Διότι, λαμπρότατα μεν, ανά τους αιώνας και ανά την οικουμένη, όσα Περικλής μεγαλούργησε στο Κλεινόν Άστυ, μέγιστο όμως ΣΦΑΛΜΑ του ότι περιφρόνησε κι εγκατέλειψε την στρατηγική του πολιτικού του αντιπάλου, Αθηναίου στρατηγού Κίμωνα έναντι των Περσών. Αφήνοντας ΚΑΙ την Κύπρο στο έλεος των βαρβάρων, με την κατάπτυστη «συνθήκη ειρήνης» του Καλλία. Από τα λεφτά των ελληνίδων πόλεων, της αντιπερσικής Συμμαχίας της Δήλου, που όρισε ο δίκαιος Αριστείδης, μετά τη Σαλαμίνα, τις Πλαταιές και τη Μυκάλη, ως αναγκαία συνδρομή στην ασφάλεια έναντι των Μήδων, έκαμε ταμείο ο Περικλής για να κτίσει το αριστούργημα τού Παρθενώνα. Κλοτσοκόπησε, όμως, την πανεθνική Γραμμή του Κίμωνα (και τον ίδιο ζηλοφθόνως), συνθηκολόγησε με τα Σούσα και μετέβαλε την υπό την ηγεσία των Αθηναίων συμμαχία, σε τυραννίδα επί των συμμαχικών πόλεων, εκτρέφοντας την ανασφάλεια των Λακεδαιμονίων, που προκάλεσαν τελικά τον καταστροφικότατο 27ετή Πελοποννησιακό Πόλεμο. Η Αθήνα των διαδόχων του Περικλή, την πλήρωσε τελικά στους Αιγός Ποταμούς, δαπάναις… Περσών!
Ε Κ Α Ν Α Ν και οι Μέγιστοι λάθη; Βεβαιότατα! Δεν ήταν μόνο ο ολύμπιος Περικλής και η «ειρήνη με τον Μέγα Βασιλέα» του 449 π.Χ. Ήταν κι ο Εθνάρχης Βενιζέλος και η «αγγλολαγνεία» του για το Κυπριακό, μετά από 2.380 χρόνια. Ευκαιρία ήταν να λεχθούν εκεί που ξεναγούσε ο ικανότατος κ. Παντερμαλής και στηλίτευαν ο Παπούλιας, ο Καραμανλής κι ο Σαμαράς, για τα κλεμμένα από τον Εγγλέζο λόρδο Έλγιν μάρμαρα «του» βρετανικού μουσείου των αμετανόητων για αιώνες κλεπταποδόχων. Διότι τα Κλεμμένα είναι πολύ περισσότερα και ζωτικότερα, όσων λείπουν από το Μουσείο, για να προεκτείνουμε και τ’ ομώνυμο θρηνητικό του Νότη Σφακιανάκη, απ’ τα Μνήματα των ανδρειωμένων της ΕΛΔΥΚ, της Α΄Μ.Κ. και της Ε.Φ. στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, ως τη σκλαβωμένη από τους Τούρκους πόλη του Κηφέως, την Κερύνεια μας.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.