8/6/09

Συμφωνία τεσσάρων κρατών του Αραβικού Κόλπου για σύσταση νομισματικής ένωσης


Οι υπουργοί Εξωτερικών τεσσάρων εκ των έξι χωρών του Αραβικού Κόλπου αναμένεται σήμερα να υπογράψουν συμφωνία νομισματικής ένωσης με επίκεντρο τη Σαουδική Αραβία και έπειτα από την απόφαση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να μη συμμετάσχουν στο εγχείρημα.
Οι υπουργοί Εξωτερικών Σαουδικής Αραβίας, Κουβέιτ, Κατάρ και Μπαχρέιν σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Ριάντ θα υπογράψουν συμφωνία για τη σύσταση ενός νομισματικού συμβουλίου, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την ίδρυση μιας κεντρικής τράπεζας, αλλά και για τις γενικότερες προετοιμασίες για τη νομισματική ένωση.
Εκ των έξι αραβικών χωρών, το Ομάν αποσύρθηκε το 2006, ενώ τον προηγούμενο μήνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση η κεντρική τράπεζα να έχει την έδρα της στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ.
Ορισμένοι αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσον η απόσυρση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων -της δεύτερης μεγαλύτερης αραβικής οικονομίας μετά τη Σαουδική Αραβία- αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην προώθηση των σχεδίων περί νομισματικής ένωσης.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.