26/6/09

Συνελήφθη ο Χριστοφοράκος - «πολύ κοντά» και σε Καραβέλα

Σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε χθες στην υπόθεση της Siemens καθώς συνελήφθη ο βασικός κατηγορούμενος Μιχάλης Χριστοφοράκος, ένα μήνα μετά τη διαφυγή του στο Μόναχο.Ο πρώην γενικός διευθυντής της Siemens Hellas συνελήφθη από τη γερμανική αστυνομία στις 6.40 τα ξημερώματα της Πέμπτης, μέσα σε σπίτι ιδιώτη όπου διέμενε το τελευταίο διάστημα, κοντά στα γερμανοαυστριακά σύνορα (στο Ροζενχάιμ του Ομόσπονδου Κρατιδίου της Βαυαρίας) και οδηγήθηκε στις φυλακές Στάντελχαϊμ Μονάχου.

Μετά τη σύλληψη του Μιχ. Χριστοφοράκου, οι ελληνικές αρχές εκτιμούν πλέον ότι είναι «πολύ κοντά» και στον εντοπισμό του επίσης καταζητούμενου πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της Siemens, Χρ. Καραβέλα.

Ειδικότερα, την είδηση της σύλληψης έμαθε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νικόλαος Δένδιας, από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, ο οποίος είχε ενημερωθεί νωρίς το πρωί χθες από τις γερμανικές δικαστικές αρχές. Αμέσως, ο υπουργός έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την έκδοσή του στην Ελλάδα το ταχύτερο δυνατό.

Ο Μιχ. Χριστοφοράκος θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Εφετών του Μονάχου, προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα εκδοθεί στην Ελλάδα ή θα δικαστεί στη Γερμανία, καθώς είναι και κάτοχος γερμανικού διαβατηρίου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Δένδιας, ήταν χθες, μετά την είδηση της σύλληψης, «συγκρατημένα αισιόδοξος», καθώς η δικαστική διαδικασία με σκοπό την έκδοσή του αναμένεται χρονοβόρα. Οπως ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου, «μπορεί να μην ξεκινάμε με αφετηρία το μηδέν, να έχουν γίνει όλες οι προπαρασκευαστικές ενέργειες από ελληνικής πλευράς, ωστόσο, είναι δύσκολο να έχουμε αποτελέσματα πριν περάσουν δύο μήνες».

Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα για την έκδοση του Μιχάλη Χριστοφοράκου, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, προσθέτοντας ότι γι' αυτό εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η γερμανική Δικαιοσύνη κάνει αυτό που δεν έκανε η ελληνική Δικαιοσύνη. Περιμένουμε την έλευση του κ. Χριστοφοράκου στην Ελλάδα, για να μάθει επιτέλους ο ελληνικός λαός την αλήθεια, να μάθουμε όλοι μας τι έχει συμβεί ακριβώς στην υπόθεση Siemens, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου.

Από πλευράς ΛΑΟΣ, ο βουλευτής Κ. Αϊβαλιώτης αναρωτήθηκε αν η σύλληψη έγινε κατόπιν συμφωνίας.

Την ερχόμενη Τετάρτη απολογείται ο Τσουκάτος

Προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Τετάρτη ζήτησε και έλαβε από τον 4ο ειδικό ανακριτή που ερευνά την υπόθεση της Siemens ο Θεόδωρος Τσουκάτος, ο οποίος προσήλθε χθες λίγο πριν τις 9:30 ώρα στο γραφείο του ανακριτή.
Ο κ. Τσουκάτος εκλήθη σε απολογία για τα αδικήματα της συνέργιας σε δωροδοκία και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Οι εις βάρος του κατηγορίες αφορούν τη διαδρομή ποσού 1 εκατ. μάρκων, που φέρεται να έλαβε το 1999 μέσω εταιρειών από τα λεγόμενα «μαύρα ταμεία» της Siemens.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι είχε παραδώσει το εν λόγω ποσό στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με το συνήγορό του, Διονύση Γκούσκο, ο κ. Τσουκάτος θα ζητήσει κατ' αντιπαράσταση εξέταση ενώπιον του ανακριτή με τους τότε ταμίες του κόμματος.

Εξερχόμενος του ανακριτικού γραφείου, ο κ. Τσουκάτος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αρνείται τις κατηγορίες και πως θα δώσει μάχη για να αποδειχθεί η αλήθεια.

Ενώπιον του ανακριτή είχαν κληθεί και άλλα δέκα «παρένθετα» πρόσωπα, τα οποία αντιμετωπίζουν τις ίδιες κατηγορίες με τον κ. Τσουκάτο και τα οποία πήραν προθεσμία για τις απολογίες τους από τις 2 έως και τις 8 Ιουλίου.

Πρόταση για αποφυλάκιση

Με πρότασή του προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Λεωνίδας Νικολόπουλος, εισηγείται την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης της μεγάλης κόρης του φυγόδικου κατηγορούμενου, πρώην στελέχους της Siemens, Χρήστου Καραβέλα.

Ο εισαγγελέας προτείνει την αποφυλάκιση της κατηγορουμένης με την καταβολή χρηματικής εγγύησης 300.000 ευρώ και περιοριστικούς όρους.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

6 σχόλια:

  1. O Κυριάκος και η Θεοδώρα πότε θα συλληφθούν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι εγω μοιράζομαι την προσμονή σου φίλτατε!! Ελπίζω να ζήσουμε τις στιγμές αυτές. Θα είναι πολύ συγκινητικό να ενωθεί η παρεΐτσα της Τήνου και στην ψειρού του Κορυδαλλού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εφ’ όσον υπάρχει στην Γερμανία νομοθεσία ευνοϊκής μεταχείρισης μαρτύρων που δηλώνουν μεταμέλεια και συνεργάζονται με τις αρχές και ο Χριστοφοράκος μπορεί να δικαστεί στην Γερμανία ενώ όπως δηλώνει φοβάται για την ζωή του αν επιστρέψει στην Ελλάδα. Δεν θα ήταν καλύτερα να δικαστεί εκεί απολαμβάνοντας τις διατάξεις της γερμανικής νομοθεσίας αλλά καταθέτοντας όλα όσα γνωρίζει για χρηματισμό πολιτικών προσώπων ώστε αυτά τα στοιχεία να διαβιβαστούν μέσω της δικαστικής οδού στην Ελλάδα; Για να μάθουμε επιτέλους επισήμως και εμείς οι έλληνες πολίτες ποιοι πολιτικοί πλούτισαν σε βάρος του ελληνικού λαού και του ελληνικού κράτους. Ακόμα και αν τα αδικήματα τους έχουν παραγραφεί μένει το ηθικό θέμα και η πολιτική απαξίωση που πρέπει να εισπράξουν αυτοί οι πολιτικοί στην κάλπη. Έχουμε δικαίωμα να γνωρίζουμε έτσι ώστε να ξεχωρίσουμε του τίμιους από τους επίορκους πολιτικούς. Για να δούμε λοιπόν θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να μάθουμε την αλήθεια ή θα επικρατήσει η σιωπή της συνενοχής; Ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα φέρει ακέραια την ευθύνη αν συγκαλυφθεί αυτό το θέμα.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μακάρι Ελευθέριε Β. αλλά νομίζω ότι είναι όλα υπολογισμένα για minimum ζημιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΣΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΤΗΦΟΡΟ Η ΕΛΛΑΔΑ

    1. ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

    Και ίσως να είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της, που αυτή η πορεία φθοράς, αποδιάρθρωσης, αυτή η διαδικασία αποκαθήλωσης της εθνικής υπόστασης και απόλυτης «μπαχαλοποίησης» του καθημερινού γίγνεσθαι, ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια όλων μας σαν κακογυρισμένη ταινία.

    Είναι η πρώτη φορά ίσως που κανείς δεν προσπάθησε, κανένας δεν κόπιασε, κανένας δεν ίδρωσε για ν ανατρέψει τις όποιες κατακτήσεις (όσο αμφιλεγόμενες και αν ήταν) της μεταπολεμικής Ελλάδας.

    Δε χρειάστηκε να το κάνει…
    Δε χρειάστηκε να το επιχειρήσει καν…

    του Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

    Οι καλοθελητές που συνθέτουν το πολιτικό σύστημα , αυτοί που το οικοδόμησαν με μεράκι και που κάνουν τα πάντα, ακόμα και …αντιπολίτευση για να το συντηρούν, φρόντισαν να παραδώσουν τα κλειδιά και μαζί μ αυτά τα ιερά και τα όσια αυτής της χώρας.

    Για τα σοβαρά και σπουδαία που κρίνονται καθημερινά κανείς δε μιλά.
    Κι εκείνοι που επιχειρούν κακότεχνα να δημοκοπήσουν καταπιανόμενοι με κάποιες πλευρές τους, είναι ολοφάνερο πως αναζητούν εφαλτήρια για να εξυπηρετήσουν μικροκομματισμούς και ανίερες σκοπιμότητες.

    2. ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΟΘΗΚΑΝ.

    Προοπτική???
    Σχεδιασμός???
    Ελπίδα???
    Είναι μερικά μόνο από τα μεγάλα ερωτηματικά που είναι καταδικασμένα σ αυτό το σάπιο σκηνικό να μένουν αναπάντητα…

    Ο καταγγελτικός λόγος περισσεύει στις μέρες μας. Άλλωστε πάντα ήταν εύκολο να καταδείξεις αυτά που κάνει ή δεν κάνει κανείς, πολύ δε περισσότερο που τα τελευταία χρόνια όλα τούτα εκδηλώνονται με τρόπο ιδιαίτερα προκλητικό.

    Ποιος όμως τόλμησε να δείξει που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια οι κυρίαρχες επιλογές, οι υπαναχωρήσεις και η μειοδοσία στο βαθμό που δεν ανατραπούν άμεσα???

    Ποιος πήρε την πρωτοβουλία να αφυπνίσει αυτόν το λαό και να τον κάνει μπαίνοντας ο ίδιος μπροστά, ανάχωμα για να μπει ένα τέλος σ αυτή την κατηφόρα???

    Ποιος τόλμησε να προσδιορίσει με σαφήνεια την εθνική κόκκινη γραμμή, να την αναδείξει σε κυρίαρχο στοιχείο της σύγχρονης πολιτικής πραγματικότητας, να υποτάξει το σύνολο της δουλειάς του στην απρόσκοπτη εξυπηρέτησή της και να συσπειρώσει μαχητικά γύρω από αυτήν και σε στόχους σαφείς και συγκεκριμένους τις πιο ζωντανές δυνάμεις του λαού μας???

    ΚΑΝΕΙΣ.
    Κάποιοι γιατί δεν θέλησαν. Γιατί συνειδητά επέλεξαν να εξυπηρετήσουν και να προωθήσουν συγκεκριμένες επιλογές και σχεδιασμούς που αποβλέπουν στην παγίωση μιας διαφορετικής πραγματικότητας, που άλλοι σχεδίασαν και που επείγονται να επιβάλλουν.

    Κάποιοι άλλοι γιατί δεν μπόρεσαν. Γιατί εγκλωβισμένοι σε απεραντολογίες και ιδεολογήματα του παρελθόντος, δεν έχουν την ικανότητα ενδεχομένως και την προθυμία, να συνειδητοποιήσουν πως εκτός από την ανέξοδη επαναστατική γυμναστική του πεζοδρόμιου, υπάρχουν και τα σχέδια που γίνονται κάτω από το τραπέζι. Σχέδια που δεν ακολουθούν πολιτικά πρωτόκολλα και δεν συνάδουν με προσεγγίσεις μεθοδολογικές για να τα αντιλαμβάνεται κανείς «κατά πως έμαθε»…

    Υπάρχουν και οι τρίτοι, εκείνοι που προσπάθησαν, εκείνοι που υγιώς ανέδειξαν πλευρές των προβλημάτων, αλλά που δεν κατάφεραν να πείσουν για το ρεαλιστικό της πρότασης και το ελπιδοφόρο της παρουσίας τους στην πολιτική ζωή. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Αυτή είναι η μοίρα της ασυνέχειας, της αποσπασματικότητας, της περιοδικότητας στην εμφάνιση και στην πολιτική παρουσία.
    Κυρίως όμως είναι συνέπεια, της ελλιπούς πολιτικής αναζήτησης, και πάνω απ΄όλα της αποϊδεολογικοποίησης της πολιτικής τους υπόστασης και πρακτικής.
    Αυτά τα κενά, ο εποχιακός παραγοντισμός και η επετειακή δράση δεν είναι δυνατόν να τα αναπληρώσουν.

    3. ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ?

    Φυσικά και υπάρχει.
    Μπορεί να καθυστερήσαμε, αλλά δεν δικαιούμαστε...

    η συνέχεια: http://ellinikoforum.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Άλλες χώρες ασχολούνται με την ανασυγκρότησή τους, την ενδυνάμωσή τους εν μέσω διεθνούς κρίσης κι εμείς..."δουλειά δεν είχ' ο διάβολος @@@@@@@@@ τα παιδιά του"... ε με τέτοια και με τέτοια θα την βγάλουμε κανα χρόνο για να χωνευτεί καλά το Αιγαίο και τα άλλα εθνικά...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.