23/9/09

Σύγκρουση συμφερόντων

Σύγκρουση συμφερόντων ενδέχεται να δημιουργείται εξαιτίας του διπλού ρόλου του Αλεξάντερ Ντάουνερ, ως ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, και ως στελέχους της αυστραλιανής συμβουλευτικής εταιρείας Bespoke Approach. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της σύγκρουσης αυτής είναι το γεγονός πως η εταιρεία KKR, στο διαδικτυακό της χώρο ονομάζει ως μία από τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται την Bespoke Approach.


H KKR έχει διεκπεραιώσει μεγάλες συναλλαγές στην Τουρκία. Στις 13 Δεκεμβρίου του 2007, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η εταιρεία Trieste, η διαχείριση των επενδυτικών κεφαλαίων της οποίας ανήκει στην KKR, αποπεράτωσε την εξαγορά της μεγαλύτερης τουρκικής ναυτιλιακής εταιρείας U.N. Ro-Ro Group και των θυγατρικών της. Πρόκειται για διακίνηση ενός κεφαλαίου 910 εκατομμυρίων ευρώ εντός της τουρκικής οικονομίας. Ο διευθυντής της U.N. Ro-Ro είχε δηλώσει: «Η U.N. Ro-Ro θα συνεχίσει να έχει βάση την Τουρκία, αφού η ηγετική της ομάδα θα συνεχίσει τα καθήκοντά της. Με την εξειδίκευση της KKR στην παγκόσμια οικονομία, μπορούμε να πάρουμε την επιτυχία της U.N. Ro-Ro στο επόμενο στάδιο επέκτασης και ανάπτυξης». Το περιοδικό Forbes, μάλιστα, χαρακτήρισε την εν λόγω συναλλαγή ως τη μεγαλύτερη στην τουρκική ιστορία. Εμμέσως, συνεπώς, η εταιρεία του κ. Ντάουνερ έχει οικονομικής φύσεως συναλλαγές στις άμεσα ενδιαφερόμενες χώρες.

Οι δραστηριότητες της Bespoke
Σύμφωνα με τον επίσημο διαδικτυακό χώρο της εταιρείας, η Bespoke Approach έχει ένα δίκτυο συμβουλευτικών υπηρεσιών, με τις οποίες μπορεί να δουλέψει στενά, όχι μόνο για να ενισχύσει την παροχή υπηρεσιών της σε πελάτες παγκοσμίως και να διεκπεραιώσει μεγάλες συναλλαγές αλλά και για να δημιουργήσει ένα πολύτιμο δίκτυο πληροφοριών. Έχει, δε, πρόσβαση σε γραφεία σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες, μέσω μιας στενής σχέσης με μια πλειάδα μεγάλων νομικών οίκων και παγκόσμιων επενδυτικών τραπεζών. Όπως αποκάλυψε χθες η «Σ», η εταιρεία διαφημίζει ως κύρια πελατειακή της βάση μεγάλες εταιρείες και κυβερνήσεις, οι οποίες προσεγγίζουν την Bespoke με σκοπό να λάβουν διακριτικές, συμβουλευτικές υπηρεσίες, που θα τους βοηθήσουν στον καθορισμό της στρατηγικής τους.

Διπλοθεσίτης
Η ανάληψη των καθηκόντων του Αλεξάντερ Ντάουνερ στις απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ φαίνεται να συμπίπτει χρονικά με την ένταξή του στο δυναμικό της Bespoke Approach. Μάλιστα τον Ιούλιο του 2008, η αυστραλιανή εφημερίδα «The Australian», σε κείμενό της, υπό τον τίτλο «Δεν μετανιώνει ο Ντάουνερ που παραιτήθηκε για τη δουλειά στα Ηνωμένα Έθνη», γράφει χαρακτηριστικά: «Σε αποκλειστική συνέντευξή του στην 'Australian', ο κ. Ντάουνερ λέει ότι θα αφήσει την πολιτική αυτή την εβδομάδα, για να αναλάβει ένα ρόλο στα Ηνωμένα Έθνη και για να δουλέψει ως επιχειρηματικός σύμβουλος στην πόλη του, την Αδελαΐδα».

Ερωτήματα δημιουργούνται για το κατά πόσο ευαίσθητες πληροφορίες, που έχει στην κατοχή του ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, μέσω της διαδικασίας των συνομιλιών στην Κύπρο, θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες σε εταιρείες τις οποίες ο ίδιος και η Bespoke συμβουλεύουν για το πώς να επενδύσουν. Ο Ντάουνερ αρνήθηκε στο παρελθόν κάτι τέτοιο. «Δεν νομίζω να υπάρχει οποιαδήποτε σύγκρουση. Δεν θα επέτρεπα κάτι τέτοιο να συμβεί. Μου ακούγεται απίστευτο», δήλωσε σε δημοσιογράφους στις 4/07/2008. Το θέμα τέθηκε ξανά ενώπιόν του τον περασμένο Μάιο από συντάκτη της «Inner City Press», αναφορικά με την ενδεχόμενη σύγκρουση των καθηκόντων του και η απάντησή του ήταν πως η Κύπρος δεν έχει και πολλή δουλειά στον κύκλο δραστηριοτήτων της Bespoke. Είναι όμως η Κύπρος άσχετη με τις δραστηριότητες της εταιρείας σε Ελλάδα και Τουρκία, δεδομένης της οικονομικής εξάρτησης των κατεχομένων από την κατοχική χώρα και των επενδύσεων των ελλαδικών κολοσσών στην κυπριακή οικονομία; Ο ίδιος ο Ντάουνερ διαχωρίζει τη θέση του, εξηγώντας ότι ο κύριος του ρόλος στην εταιρεία είναι η παροχή υπηρεσιών στην Ανατολική Ασία, κυρίως την Ινδονησία και την Κίνα, χώρες με τις οποίες ανέπτυξε ιδιαίτερες σχέσεις ως Υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας. Δεν δήλωσε όμως ποτέ ότι η εταιρεία του δεν παρέχει υπηρεσίες σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο τρίγωνο Λευκωσία - Αθήνα - Άγκυρα.

Απεσταλμένος μερικής απασχόλησης
Ενδιαφέρον έχει πάντως και το γεγονός πως ο αυστραλιανός Τύπος θεωρεί ότι η Bespoke Approach είναι η κύρια δουλειά του Αλεξάντερ Ντάουνερ, ενώ η διεκπεραίωση των όρων εντολής των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο χαρακτηρίζεται ως «part time». Επισήμανε σε δημοσιογράφους ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν έκαναν οποιεσδήποτε ερωτήσεις αναφορικά με τη δουλειά του ως επιχειρηματικού συμβούλου, ενδεχόμενα για να τονίσει εκ νέου, ότι δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα στις δύο του ενασχολήσεις. Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες της «Australian», από πηγή που δεν κατονομάζει εντός των Ηνωμένων Εθνών, αυτό είναι ένα ζήτημα που πάντα συζητείται, πριν ληφθούν οι αποφάσεις διορισμών. Δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες σε σχέση με τα εξωτερικά συμφέροντα των ειδικών αντιπροσώπων, εξήγησε στην εφημερίδα, αλλά είναι κάτι που εξετάζεται για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.