6/10/09

Κυπριακό: Εφικτό το δημοψήφισμα το α' εξάμηνο του 2010


Αισιοδοξεί ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών
Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία επίλυσης του Κυπριακού εμφανίστηκε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μονογραφή εγγράφου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος το πρώτο εξάμηνο του 2010.
Ο κ. Ντάουνερ χαρακτήρισε απίστευτα δύσκολη τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι τα Ηνωμένα Εθνη προσπαθούν να διευκολύνουν τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στις συνομιλίες τους.
Σε παρατήρηση ότι δημοσιεύματα τον φέρουν να έχει κουραστεί και να είναι έτοιμος να εγκαταλείψει την προσπάθεια για λύση του Κυπριακού, ο κ. Ντάουνερ επεσήμανε πως η διαδικασία δεν είναι για αυτόν ή τον ΟΗΕ, αλλά ότι οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται για το μέλλον της Κύπρου.
«Ο κόσμος θα πρέπει να εστιαστεί σε αυτό», είπε και πρόσθεσε ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα αρχίσουν τις συναντήσεις αύριο.
«Το μέλλον της Κύπρου επηρεάζει τον κόσμο», συμπλήρωσε και επανέλαβε ότι τα Ηνωμένα Εθνη κάνουν ό,τι μπορούν για να διευκολύνουν τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στις συνομιλίες.
Σε ερώτηση περί εγγράφου, που θα κληθούν να μονογράψουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων για διεξαγωγή δημοψηφίσματος το πρώτο εξάμηνο του 2010, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι δεν γνωρίζει πότε θα γίνει αυτό, αλλά εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί.
«Δεν έχω ψευδαισθήσεις. Αυτή είναι μια απίστευτα δύσκολη διαδικασία. Δεν έχει βρεθεί συμφωνία εδώ και τρεις δεκαετίες και πλέον. Εάν ήταν εύκολο, θα γινόταν πριν από πολύ καιρό. Είναι πολύ δύσκολο. Αλλά έχετε δύο ηγέτες με καλή θέληση, οι οποίοι επιθυμούν μία συμφωνία, έχετε την Τουρκία και την Ελλάδα που λένε ότι θα ήθελαν να δουν μία συμφωνία, που πιέζουν για συμφωνία», ανέφερε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών.
«Το σημαντικό -τόνισε- είναι να γίνει διαπραγμάτευση αυτής της συμφωνίας στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα».
«Ο ρόλος μας εδώ -εξήγησε- είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε και το πράττουμε αυτό με τον συνήθη βαθμό ενθουσιασμού και ακεραιότητας».

Τι είπε για την εκλογή Γ. Παπανδρέου
Ερωτηθείς εξάλλου εάν ο Γιώργος Παπανδρέου θα συμβάλει στην επίτευξη προόδου στην Κύπρο, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν σχολιάζουν τέτοια πράγματα, αλλά σημείωσε ότι ο κ. Παπανδρέου είναι σθεναρός υποστηρικτής της επιτυχούς κατάληξης των διαπραγματεύσεων, όπως ήταν και ο Κώστας Καραμανλής.
Τέλος, σε ερώτηση αναφορικά με την πιθανή επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση.

Πηγή: ΚΥΠΕ - Nαυτεμπορική

3 σχόλια:

  1. Κυριε Νταουνερ...το Κυπριακο ειναι πολυ απλο προβλημα.
    Εφαρμοστε ολα τα περι Κυπρου ψηφισματα του οργανισμου που...υπηρετητε και την επομενη θα εχει λυθει.
    Τωρα πως θα εχουμε δημοψηφισμα για μια λυση που ακομα δεν την γνωριζουμε...αυτο δεν το καταλαβαινω.
    Ειναι γνωστο οτι ολοι οι νενεκοι ειναι στις επιτροπες εργασιας λυσης του Κυπριακου,οι εργολαβοι του..τσιμεντωματος του ναι,αλλα αυτος ο λαος ακομα δεν ειπε την τελευταια του λεξη.
    Ειναι και ο λαος..ευελικτος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Το πρώτο εξάμηνο του 2010"; και τι θα γίνει τον Δεκέμβρη του 2009 με την Τουρκία;
    Τελικά βιάζεται κανείς;
    Ελπίζω μόνο να μην βιαστούμε εμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.