5/10/09

Η ελπίδα και τα περιθώρια


Του Aλεξη Παπαχελα

Θα έχουμε πολλά να γράψουμε και να κουβεντιάσουμε για τα τελευταία πεντέμισι χρόνια, αλλά και για τα δύσκολα που έρχονται από αύριο το πρωί για τη χώρα. Μια τέτοια μέρα όμως το σωστό είναι να μείνουμε στην ελπίδα πως ο επόμενος πρωθυπουργός θα πετύχει στη δύσκολη αποστολή του. Το 2009 δεν είναι το 2004, η χώρα βρίσκεται σε δεινή δημοσιονομική κατάσταση και ήρθε η ώρα να λυθούν προβλήματα που κρύβαμε επιμελώς κάτω από το χαλί εδώ και δεκαετίες. Μπορεί ο κ. Παπανδρέου να τα καταφέρει;

Αν είναι ανάγκη να μάθει κάτι από τα λάθη του κ. Καραμανλή, αυτό είναι η βασική αρχή πως «ό,τι μπορείς να κάνεις σήμερα, κάν’ το σήμερα, μην περιμένεις». Ο απερχόμενος πρωθυπουργός δεν το έμαθε ποτέ αυτό δυστυχώς και, ενώ τα είχε όλα με το μέρος του το 2004, δίστασε να προχωρήσει στις γενναίες τομές που είχε στο μυαλό του. Γι’ αυτό ο κ. Παπανδρέου πρέπει να προχωρήσει σε γενναίες αλλαγές από... αύριο το πρωί, όσο έχει αέρα στα πανιά του. H Ελλάδα δεν μπορεί να «πετάει» απλά στον αυτόματο πιλότο, αλλά δεν είναι και σίγουρο ότι αντέχει πολλούς μεταμοντέρνους πειραματισμούς. Και εκεί είναι που χρειάζεται μεγάλη προσοχή η νέα διακυβέρνηση, ούτε να απορροφηθεί από το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» ούτε όμως και να κάνει υπερβολικούς πειραματισμούς.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει μερικά χαρακτηριστικά που μπορούν να αποβούν καταλυτικά. Εχει πείσμα, όταν αποφασίσει να κυνηγήσει ένα στόχο. Στέκεται καλά στο εξωτερικό, όπου έχει εξαιρετική φήμη και πολλούς φίλους. Διαλέγει συνήθως γύρω του συμβούλους και στελέχη που έχουν ένα επίπεδο και λειτουργεί κοσμοπολίτικα, προσπαθώντας πάντοτε να μπολιάζει το περιβάλλον του με ιδέες και τεχνικές από το εξωτερικό. Και, τέλος, έχει όντως αποδείξει ότι ξέρει να επιβιώνει πολιτικά, ακόμη και όταν όλοι τον ξεγράφουν. Ολα αυτά είναι σημαντικά, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι φτάνουν για να κυβερνήσεις μια τόσο δύσκολη χώρα όπως είναι η Ελλάδα.

Ο κ. Παπανδρέου θα έχει άλλωστε απέναντί του τα ίδια προβλήματα που σταμάτησαν τον κ. Καραμανλή το 2004: ένα κόμμα που στη βάση του απεχθάνεται τις μεταρρυθμίσεις, ένα κράτος διαβρωμένο από τον κομματισμό και τον συνδικαλισμό και ισχυρότατα διαπλεκόμενα συμφέροντα που ξέρουν να παίζουν καλά το παιχνίδι εξουσίας.

Ο Κώστας Καραμανλής του 2004 γνώριζε καλά τα προβλήματα, αλλά δεν τόλμησε να κάνει τις ρήξεις του αρκετά νωρίς. Μετά ήρθαν η κούραση, η αδράνεια, μαζί με τη συνειδητοποίηση των τεράστιων προβλημάτων που κρύβονται πίσω και από τη μικρότερη ακόμη τομή. Αυτό βέβαια που ενδεχομένως θα βοηθήσει την επόμενη κυβέρνηση είναι η σχετική ωμότητα με την οποία ο απερχόμενος πρωθυπουργός εξήγησε προεκλογικά τη δημοσιονομική συγκυρία και όσα πρέπει να γίνουν για να συγκρατηθεί κάπως η κατάσταση. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει ιδέες, νεωτεριστικές αντιλήψεις και διάθεση για ρήξεις. Απλά, στην Ελλάδα η μετάβαση από το όραμα στο έργο δεν είναι ποτέ μια εύκολη υπόθεση.

Ο κ. Παπανδρέου μπορεί να έχει το σωστό όραμα για την πράσινη ανάπτυξη, π.χ., αλλά για να φτάσει να γίνει πραγματικότητα πρέπει να περάσει από μύριες συμπληγάδες. Το ταξίδι του θα είναι δύσκολο, όλοι του ευχόμαστε να πετύχει. Τα περιθώρια για μια ακόμη χαμένη τετραετία είναι δυστυχώς απειροελάχιστα πλέον.

www.kathimerini.gr

27 σχόλια:

  1. Θέλει η π. να κρυφτεί, κι η χαρά δεν την αφήνει... Ο αμερικανοθρεμμένος Παπαχελάς πανηγυρίζει από μέσα του, γιατί ανέλαβαν την χώρα οι Αμερικάνοι, διά του Υπάτου Αρμοστή Τζέφρυ. Αλλά δεν το γράφει σαφώς, για να μην τον πάρουν με τις ντομάτες οι αντιαμερικανοί Έλληνες. Αυτό είναι το μέγα κατόρθωμα του Γιώργου: Κατάφερε 3 εκατομμύρια Έλληνες να τον ψηφίσουν για να κάνει την Ελλάδα 51η Πολιτεία των ΗΠΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καί χορό τριγύρω σου θα στήσουν
    Με βιολιά καί με ζουρνάδες
    γύφτοι, Εβραίοι, αράπηδες, πασάδες
    καί τα γόνατά τους θα λυγίσουν,
    οι τρανοί σου
    καί θα γίνουν των ραγιάδων
    οι ραγιάδες...
    Κωστής Παλαμάς
    «Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κωνσταντινούπολη, Τουρκία 05/10/2009 16:09 (ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Α. Κούρκουλα)

    Ο τύπος για τις ελληνικές εκλογές

    Την εκλογική νίκη του Γιώργου Παπανδρέου,«αρχιτέκτονα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης»,υποδέχεται ιδιαίτερα θετικά ο τουρκικός Τύπος.

    «Καλημέρα Γιώργο» γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα Aksam.

    Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης παρακολουθούσαν προσεκτικά όλη την προεκλογική περίδιο, σημειώνοντας ότι, αντίθετα με ό,τι συνέβαινε σε παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις,δεν έγιναν ιδιαίτερες αναφορές, γύρω από θέματα εξωτερικής πολιτικής,όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

    Μόνον η προεκλογική εκστρατεία του ΛΑΟΣ, περιεστράφη γύρω από τα θέματα αυτά, έλεγαν οι περισσότερες τουρκικές εφημερίδες.

    Οι κ.κ. Καραμανλής και Παπανδρέου μόνο στο πλαίσιο συνεντεύξεων τύπου και απαντώντας σε ερωτήσεις που τους υποβλήθηκαν,επανέλαβαν ότι θα υποστηρίξουν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ,εφόσον αυτή εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι ρώσοι συγχαίρουν το γιωργάκη μας ελπίζοντας ότι θα διατηρηθούν σε ισχύ τα "καλά επεξεργασμένα σχέδια", ανάμεσα στις δύο χώρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πως τα φτιάξει τα οικονομικά ο κ.Jeffry George Παπανδρέου, αφου 0 εις το 0 = Πηλίκιον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Παπαχελάς δε θιγει τις αντιληψεις του... Έλληνα πρωθυπουργού για τα εθνικά ζητήματα. Πιστευω οτι τον χαϊδεύει σκόπιμα. Έχει λοιπόν ενδιαφέρον να δουμε τι στάσει θα κρατήσει η εφημερίδα του απο εδω και πέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. δηλαδη τα τρια εκατομμυρια που ψηφισαν πασοκ θελουν να γινει η πατριδα μας η 51 πολιτεια των ΗΠΑ?Να σου θυμησω τι ηταν η Ελλαδα επι των κυβερνησεων της δεξιας μεταπολεμικα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όποιο εξωραϊσμό και να προσπαθήσουν οι κονδυλοφόροι που έβγαλαν τον Παπανδρέου απ’ τα αζήτητα της πολιτικής στο προσκήνιο της πρωθυπουργίας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα προβλήματα είναι τέτοια και με τέτοιο σκανδαλώδη τρόπο ευνοήθηκε απ’ αυτούς το ΠΑΣΟΚ στην ανάρρησή του στην εξουσία που δεν θα υπάρξει περίοδος χάριτος χωρίς να κριθούν. Ακόμα και αν υπάρχει έλλειψη αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα υπάρχει έλλειψη αντιπολίτευσης από τους σκεπτόμενους πολίτες. Ας μην ελπίζουν σε συμπόνια. Βγήκαν να κάνουν κάποια πράγματα που υποσχέθηκαν και θα τα κάνουν ή θα παραδεχτούν ότι έλεγαν ανοησίες αλλιώς ο πέλεκυς της κριτικής θα πέφτει βαρύς σε κάθε πράξη ή παράληψή τους. Και απ αυτή την κριτική δεν θα γλυτώσουν ούτε οι κονδυλοφόροι που τον στήριξαν και τον στηρίζουν έξω από κάθε έννοια δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Μηδενική ανοχή στους ψεύτες πλέον όσο και αν τους φτιάχνουν το προφίλ.-

    Ελευθέριος Β.

    ΥΓ. Αναρωτιέμαι γιατί άραγε ο κος Παπαχελάς δεν πείθει για το αμερόληπτο των σκέψεών του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η Ισλαμική τρομοκρατία είναι ήδη στην Ελλάδα!!!

    Και ο Παυλόπουλος χαμογελάει αμέριμνος...

    Κεραυνός εν αιθρία το δημοσίευμα της έγκυρης ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera, ρεπορτάζ της οποίας υποστηρίζει ότι πυρήνας μιας εξτρεμιστικής οργάνωσης έχει εγκατασταθεί στην Ελλάδα, απ' όπου σχεδιάζει τρομοκρατικές επιθέσεις στην ελληνική επικράτεια και σε άλλα σημεία της Ευρώπης.
    Πρόκειται για την οργάνωση Φατάχ Αλ Ισλάμ η ιδεολογία της οποίας εμπνέεται από την αλ Κάιντα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, που επικαλείται λιβανικές πηγές, τα μέλη της Φατάχ Αλ Ισλάμ έχουν μπει στην Ελλάδα είτε με πλαστά είτε με κλεμμένα έγγραφα, που τους προμήθευσαν «ταχυδρόμοι» από τη χώρα μας.
    Ο εκ των ηγετών της Φατάχ Αλ Ισλάμ, Μοχάμεντ Μούσα ή Αμπού Μουσλίμ, που το 2008 είχε καταφέρει «θεαματικό χτύπημα» στη διοίκηση της κατασκοπίας του Λιβάνου στη Βηρυτό, φέρεται να έχει εισέλθει στην Ελλάδα μαζί με «πυρήνα μαχητών» πριν από μερικούς μήνες. Στόχος τους είναι «να δημιουργήσουν επιμελητειακή βάση, από την οποία θα εξαπολύουν τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα και την υπόλοιπη Ευρώπη». Ο Μοχάμεντ Μούσα είχε φροντίσει «να νοικιάσει με ασφάλεια διαμερίσματα, όπου κρύφτηκαν οι πρώτοι μουτζαχεντίν». Ορισμένοι έμειναν, άλλοι μετακινήθηκαν προς την Ευρώπη, ώς τη Σκανδιναβία, και άλλοι πήγαν στο Μαρόκο. Την εγκατάσταση ακολούθησε η επιχείρηση της «αναγνώρισης». Εκαναν συχνά ταξίδια στην Ευρώπη ώστε να εντοπιστούν και να επιλεγούν οι στόχοι, μεταξύ των οποίων οι αερομεταφορές, κυβερνητικά κτίρια και σημεία με μεγάλο συμβολισμό, γράφει η Corriere.
    Η τρίτη φάση, οι επιθέσεις, θα ξεκινήσει όταν στην Ελλάδα φτάσει «ο μάγος των βομβών», Αμπν Αλ Γκάνι Τζαουχάρ, που φέρεται να βρίσκεται ακόμα στη Μέση Ανατολή.
    Κατά την ιταλική εφημερίδα, «ο ελληνικός δρόμος» δεν επελέγη τυχαία από τη Φατάχ Αλ Ισλάμ. Ο εκ των ηγετών της, Σύρος Αμπού Αντναν, φέρεται να έχει ζήσει επί μακρόν στην Ελλάδα και να είναι αυτός που είπε ότι «η Ελλάδα είναι το ιδανικό εφαλτήριο: υπάρχει πολιτική αστάθεια, η αστυνομία ασχολείται με την εσωτερική τρομοκρατία, με ένα βήμα είμαστε στην Ανατολή και με ένα άλλο στην καρδιά της Ευρώπης». Ο Αντναν συνελήφθη στα τέλη του Ιουνίου στον Λίβανο και «μετά από σκληρή ανάκριση έδωσε κρίσιμες πληροφορίες για το δίκτυο που έστησε η οργάνωσή του αλλά και για τα μελλοντικά του σχέδια». Αν τα στοιχεία που έδωσε έχουν επαληθευτεί, γιατί οι πυρήνες δεν έχουν ακόμα εξαρθρωθεί; Σύμφωνα με πηγές του τομέα ασφαλείας του Λιβάνου, ο λόγος είναι ότι το δίκτυο «είναι πολύ κλειστό και προστατευμένο».

    http://kostasxan.blogspot.com/2009/10/blog-post_1136.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 7:35 μμ

    τη δεουσα εννοειται , αφου ειδα το Μανδρεαβελη με φουστανελα και φυσεκλικια να φωναζει ζητω το 1821!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μακάρι να τα καταφέρει και να διαψεύσει τους πάντες.
    Αλλά... ποιό θα είναι το τίμημα για να συνεχίσει η απίστευτη αβάντα που του κάνουν οι πάντες?
    Υποχωρήσεις στα Εθνικά?
    Γιατί εκεί είναι όλο το θέμα.
    Δεν μπορεί να τον στηρίζουν και οι πέτρες, να γίνεται τέτοια προσπάθεια χειραγώσησης της κοινής γνώμης υπέρ του, χωρίς ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ?
    Ο θεός βοηθός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δυστυχώς από σήμερα ξεκίνησε μια δύσκολή ημέρα για τον Ελληνισμό, με το τέχνασμα της εκλογικής διαδικασίας και την ελπίδα αισιοδοξίας (που είναι λογικό να επιθυμεί ο καθ' ένας μας) κατάφεραν να βγάλουμε τα μάτια μας με τα ίδια μας τα χέρια, (δια της κάλπης).
    Τα πράγματα είναι δύσκολα γιατί θα γίνουν πράγματα σε βάρος της πατρίδας μας χωρίς να τα μαθαίνουμε και συνεχώς θα βρισκόμαστε προ τετελεσμένων γεγονότων.
    Αριστοτέλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το αποτελεσμα των εκλογων δεν ειναι τιποτα αλλο παρα η ανικανοτητα Καραμανλη στην επιλογη προσωπων,
    και το συνεχες πριονισμα της καρεκλας του Καραμανλη από τους ντοπιους νταβαδες. Καθοδηγουμενοι απο τα αμερικανικα αφεντικα, εκαναν την τριχα τριχια σε
    οτιδηποτε επεφτε στον μεγενθυτικο φακο που κρατουσαν. Στην πραγματικοτητα ολα μαζι τα σκανδαλα της ΝΔ δεν κανουν εναν Λουβαρη! Αλλα όταν εχεις τον αερα
    του πεζοδρομιου, κατι παιδακια σαν τον Καραμανλη και την παρεα του τα εχεις για πρωινό. Ετσι λοιπον η Ελλαδα ξαναπεφτει σαν ωριμο φρουτο
    στα πιο αθλια κυκλωματα που την απομυζουσαν χρονια και χρονια..Δεν θα μου εκανε καμια εντυπωση αν καποια στιγμη μαθαινα οτι τις φωτιες τις
    εβαζαν αυτά τα κυκλωματα.Με αυτον τον τροπο βλεπω να ακυρωνεται ο ενοχλητικος για τους αμερικανους, αγωγος Μπουργκας-Αλεξανδρουπολη, και παραλληλα να "λυνεται" το
    σκοπιανο για να περασει ο ναμπουκο (αν δεν κανω λαθος)..Τωρα θα απολαυσουμε τους καρπους της επιλογης μας, θα εχουμε εναν καθ'όλα
    αμερικανοτραφη πρωθυπουργο και αρχηγο αντιπολιτευσης την εκλεκτη του αμερικανοσιωνιστικου λομπυ κυρια Ντορα Μητσοτακη..Με τις υγειες μας...
    Η μονη λυση που απομενει στην ΝΔ είναι ο Καρατζαφερης!!!
    Να τον καλεσουν να ενωθει με την ΝΔ και να του δωσουνε την αρχηγια. Ειναι ο μονος που μπορει να τα βαλει με όλον αυτόν τον συρφετο που κρυβεται
    πισω απο την οδοντωτή σημαια του ΠΑΣΟΚ!! Σημερα ο τοπος θελει ηγετη και οχι εγκαθετους αχυρανθρωπους σαν τις φιγουρες του καραγκιοζη..
    Ποναω για την καταντια μας, για την ευπιστια που δειχνουμε στον καθε απατεωνα. ΠΟναω για την καταντια που μας προκαλει η άπατη αμορφωσια μας.
    Μας εχουνε μετατρεψει σε ενα κοπαδι φοβισμενων ζωων, αμοιρο, απληροφορητο, μισαλοδοξο, μεμψιμοιρο, φανατισμενο, που μεσα στην ανασφαλεια μας,
    τα βαζουμε με ολλους και με ολα αδιακριτως, αλλα και παραδινομστε στον καθε δημοκοπο με πασα ευκολια και αδιακριτως, αρκει να μας οδηγησουν
    εκει με τα ΜΜΕ, δίκην βουκεντρας..
    Η πολις Εαλω για πολλοστη φορα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλά μη μας πιάνει άγχος.Σιγά που με τα εθνικά θα διατρέξουμε και κανένα σοβαρότερο κίνδυνο από αυτόν που είχαμε είδη με την κυβέρνηση Κ.Καραμανλή.Βολτάραν φρεγάτες στη Ραφήνα,πετάν μαχητικά όπου γουστάρουν,οι γρίζες ζώνες κοντεύουν Φάληρο μεριά,και οι ένοπλες δυνάμεις σε κακό χάλι από πλευράς υλικού και ανταλακτικών.Α και μη ξεχνάμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ ότι ανήκουμε ει την δύση....ρητό ΕΘΝΑΡΧΗ...Από την αλλή είναι δυνατόν να ξεσκίζει και να κλέβει ο υπάλληλος και να μη το ξέρει τ'άφεντικο???Πρέπει η να είναι αφελής(ο κ.Καραμανλής σίγουρα δεν είναι)..............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ο λαος έκρινε και πρεπει να το σεβαστούμε διότι αυτό ακριβώς απαιτεί η Δημοκρατια είτε μας αρεσει είτε όχι !!!!

    Προσωπικά εύχομαι να καταφέρει κατι περισσότερο από τον Καρμανλή να εχει το κουραγιο να κανει τομες και πανω από όλα να τις δεχτεί ο λαος!! Η αλήθεια είναι ότι πλεον η Ελλάδα εχει την τελευταία επιλογή λίγο πριν την τριτοκοσμική της ένταξη.
    Ζω στο εξωτερικο και ερχομαι συχνά στην Ελλάδα και δυστυχώς απογοητεύομαι συχνά. Σε φίλους λέω να φύγουν εξω ….!!!!
    Πρώτα από όλα πρέπει ο κοσμος να ενδιαφερθεί για αυτόν τον τόπο!! Ολοι κοιτάνε μονο την παρτη τους και σχολιάζουν για την κατάντια αυτης της χώρας μόνίμος τους αλλους …δυστυχώς ολοι εχουμε μερίδιο για την κατάντια αυτης της χώρας ..
    Καλή επιτυχία !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ωρέ αδέλφια, δέν θα βρεθεί κανένα παιδάκι να φωνάξει στό Σύνταγμα πώς "Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΥΜΝΟΣ" ;
    Κι άν τό ξέρουμε ήδη, είμαστε τόσο απελπισμένοι ωστε να αναγορεύουμε αυτόν τον μετριότατο ως προθυπουργό;
    Αλλά ας όψεται ο έτερος πρίγκηπας, πού παράτησε τό καράβι στά χέρια τού ανελλήνιστου...
    Λάκισε, και μας παρέδωσε, αύτανδρους στόν έτερο πόλο τού οικογενειοκρατικού δίπολου....
    Κι από πίσω, όλος εκείνος ο γνωστός συρφετός των τρωκτικών, πού μόλις πρίν πέντε χρόνια ξεφορτωθήκαμε...
    Βγάλαμε τα μάτια μας με τα δάκτυλά μας..
    Τώρα ας λουστούμε τίς συνέπειες στην Κύπρο, στην Θράκη και στό Αιγαίο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. δεξιά,αριστερά,κέντρον,ακραίοι,'μεσαίοι',κτλ.δέν έχετε βαρεθεί ορέ Έλληνες ακόμα αυτές τίς ταμπέλες; πότε θά καταλάβετε πώς ΚΟΜΜΑ σημαίνει ΚΟΜΜΑΤΙ,ΤΜΗΜΑ.η κοινωνία,τό μεγάλο ΣΩΜΑ τού οποίου ΟΛΟΙ είμαστε κύτταρα, δέν αντέχει στόν τεμαχισμόν,καί ειδικώς όταν τά τεμάχια αντιμάχονται τό ένα τό άλλον,ειδικώς όταν κάθε τεμάχιον επιχειρεί τήν υπηρέτησιν αντικρουόμενων συμφερόντων-ενίοτε καί μή εντοπίων συμφερόντων-,όταν έχουν φυγόκεντρες δυνάμεις,τό ΣΩΜΑ ΞΕΣΚΙΖΕΤΑΙ,η κοινωνία ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ.πόσο πιά μυαλό θέλει γιά νά τό καταλάβει κανείς αυτό; λύσις υπάρχει:Εθνική Επανάστασις,από τά κάτω πρός τά πάνω.αυτοοργάνωσις τών Ελλήνων κατά τόπους.χτίσιμον από αρχής τών Θεσμικών καί κοινωνικών δομών.εν τέλει,Θεσμική Αριστοκρατία.μία σύνθεσις πολιτειακών συστημάτων,στήν πραγματικότητα τό Θείον Πολίτευμα πού προτείνει ο 'παιδεύσας τήν Οικουμένην ποιητής',ο Όμηρος. Άν νομίζουμε πώς ξέρουμε καλλίτερα εμείς σήμερα,άς αφανιστούμε νά τελειώνουμε.ο Αλέξανδρος πάντως μέ τόν Όμηρον στό προσκέφαλον έκανε Κοσμοκρατορία καί διέδωσε τόν Πολιτισμόν στήν Οικουμένην.
    Περικλής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ολίγη πατριδογνωσία δεν βλάπτει. Για να μη ρίχνουμε το κύριο βάρος της ευθύνης σε "κονδυλοφόρους", ως αόματοι δηλαδή.
    Τα μμε, οι δημοσιοκάφροι και οι δημοσκοπήσεις ανήκουν όλα στους "νταβάδες", όπως το σόου μπιζ και το ποδόσφαιρο, αποσκοπούν στη χειραγώγηση-εξαθλίωση του ελληνικού λαού. Είναι 5-10 φορές περισσότερα σε πλήθος απ' ότι σε άλλες δυτικές χώρες. "Παίζουν" ΟΛΑ την ίδια αγγλοαμερικάνικη και σιωνιστική προπαγάνδα, ιδίως τα κρατικά. Οι "νταβάδες" είναι όσοι από τους μεγαλοκαπιταΛΗΣΤΕΣ επιβίωσαν του ανταγωνισμού με την είσοδο της ελλάδας στην εόκ-μάλλον το αντίστροφο συνέβει-και διεθνοποιήθηκαν απευθυνόμενοι στη διεθνή αγορά. Οι διαχειριστές των πρώην ελληνικών ομίλων μισούν την ελλάδα και τους έλληνες, όπως οι καράβλαχοι που έγιναν πρωτευουσιάνοι και δε θέλουν να ξέρουν το χωριό τους. Εκτός απ' τα κανάλια και τους γκαλοπατζήδες χρηματοδοτούν και ΟΛΑ τα κόμματα με διάφορους τρόπους... Συναγωνίζονται δε με ξένους ομίλους και ξένες κρατικές υπηρεσίες που χρηματοδοτούν κι αυτοί τα κόμματα για την προώθηση των συμφερόντων τους. ΟΛΑ τα συμφέροντα συγκλίνουν σε κοινό παρονομαστή, την εκμετάλευση, εκμαυλισμό, εξαθλίωση του πελάτη-πολίτη. Ολοι για μας λαλούν και παραπλανούν, διότι όσο καλύτερα το κάνουν κερδίζουν περισσότερα χρήματα, ανεβαίνουν στην ιεραρχία του κλάδου όπου δραστηριοποιούνται,
    επιβιώνουν και ξεχωρίζουν απ' τους ανταγωνιστές τους. Ετσι, οι πολιτικοί, τα κανάλια με τις τηλεπερσόνες τους, οι γκαλοπατζήδες θεωρούνται πετυχημένοι μάγκες όταν γεμίζουν με σκατά το κεφάλι του κοινού. Τα ίδια ισχύουν για τη σόου μπιζ. ΟΛΑ για την αγορά-αγοραία. Ξεχάστε τις εξυπνάδες του στυλ, "ηθοποιός σημαίνει φώς", "ευαίσθητη διανόηση", "δημιουργούς" "λαϊκους" κ.α.
    Αν αυτό δεν είναι ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ τότε ο γιωργάκης είναι δημοκράτης, περισσότερο απ' τον κωστάκη και ο σύριζα αριστερά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Συγνώμη, στην πατριδογνωσία ξέχασα κάτι το βασικό για το κοινό εδώ. Ολοι οι "νταβάδες" των μμε είναι και πράκτωρες και οι 7, όχι μόνο ο Κόκκαλης. Να μην αρχίσω να λέω ονόματα, πως μερικοί "φτιάχτηκαν" κλπ. Η υπονόμευση του πολιτισμού μιας χώρας είναι κατ' εξοχήν έργο πρακτώρων και προσλαμβάνει σωρευτικό χαρακτήρα στις δυτικές κοινωνίες μόνο όταν οι "φύλακες" κοιμουνται ή είναι διαβρωμένοι(ίσχυσαν και τα δύο στην ελλαδίτσα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τι σχεση εχει αυτη η αναρτηση σου ανωνυμε (5 Οκτώβριος 2009 8:30 μμ) με το σχολιο του παπαχελα για την εκλογη του Γιωργακη Παπανδρεου;

    Η μηπως εισαι κανας σεσημασμενος Ελληνοφωνος προβοκατορας ξενης (αντι-μουσουλμανικης) χωρας;
    Ξεμυτησες παλι βλεπω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ωραίες αναρτήσεις προκάλεσε ο κ. Παπαχελάς(πολύ αμφιλεγόμενος ....)αλλά νομίζω ο,τι οι φίλοι αναφέρονται στην 52η πολιτεία των ΗΠΑ,οχι στην 51η.Και εφόσον ο κ.ΓΑΠ καταργήσει το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης,όπως κυκλοφόρησε,τότε πείτε μου τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια ;;;Και αν η αυτοκράτηρα θεοδώρα κάνει μόκο,πάει η Μακεδονία.Οπότε εγώ ως Μακεδόνας θα πάω να βγάλω διαβατήριο στην ρεπούμπλικα ματσεντόνια..... έχω άλλη επιλογή;;;;;Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Να δω τώρα όμως τους Νομούς της ΜΑκεδονίας που πρασίνισαν τι θα μας πουν μετά την κατάργηση του Υπ. Μακεδονίας από το Γιωργάκη ...
    Να δω τώρα άντε το παιδί που λέμε ότι δεν είναι συνεπείς με αυτά που έχει υποσχεθεί, ότι λέει από την επόμενη μέρα αρχίζει και τα υλοποιεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Δε βγάζεις και κανα τούρκικο διαβατήριο καλού κακού;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Οχι ΤΟυρκικό διαβατήριο ανώνυμε 6/10 11:27 δεν βγάζω γιατί παθαίνω αναφυλαξία στο κόκκινο της σημαίας τους ....Αλλως τε δεν θα το χρειαστω καθότι έχω πει πως φερεντζέ μπούργκα και τις συναφί δημοκρατικές ενδυμασίες δεν τις ακουμπω ,τα δε παιδιά μου δεν τα έχω για πέταμα και έχω μεγάλο σόι από Θεσσαλονίκη και πάνω ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που πιστεύουν στον Καρατζαφέρη; Μα αυτός, ο "πατριώτης" δεν ήταν που διαλαλούσε ότι θα κάνει τα πάντα, για να βγει ο Γ. Παπανδρέου; Δεν ήξερε τι είχε σκοπό να κάνει ο Γ. Παπανδρέου; Και ισχυρίζεται ακόμη ότι είναι πατριώτης...

    Ή θα χτυπήσει ο Καρατζαφέρης τα μεγάλα συμφέροντα και τους μεγαλοεκδότες; Μα και αυτός στη συνωμοταξία τους ανήκει. Ή που έδωσε επιδεικτικά τα χρήματα στην ένωση τυφλών (αν δεν κάνω λάθος) εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας - γιατί δεν τα έδωσε πιο μπροστά;

    Γενικά, πιστεύω ότι περισσότερο υποκριτής απ' τον Καρατζαφέρη δεν υπάρχει.. Επί Μητσοτάκη βουλευτής ήταν, γιατί δεν έλεγε τίποτα για τη Μακεδονία;

    Κι αυτός εγκάθετος είναι: δεν είναι τυχαίο ότι στην προεκλογική του εκστρατεία μιλούσε με τόση εμπάθεια προσωπικά για τον Καραμανλή.. Αλλά μάθαμε να τρώμε μασημένη από άλλους τροφή - αυτό μας μαθαίνουν χρόνια στα σχολεία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.