7/10/09

Ο θάνατος του δολαρίου...


Του ΘΟΔΩΡΗ Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΥ

Βαθιές αλλαγές στην ισορροπία οικονομικής ισχύος απεργάζονται αραβικές χώρες του Κόλπου σε συνεργασία με Κίνα, Ρωσία, Ιαπωνία και Γαλλία, με πρώτο στόχο να σταματήσουν οι πετρελαϊκές συναλλαγές να γίνονται σε δολάριο, εξέλιξη που θα μεταφέρει προς την Ανατολή μεγάλο τμήμα της οικονομικής ισχύος, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ιντιπέντεντ».

Κατά την εφημερίδα, το δολάριο θα αντικατασταθεί από ένα «καλάθι» νομισμάτων, στα οποία θα περιλαμβάνονται το ιαπωνικό γεν, το κινεζικό γουάν, το ευρώ, ο χρυσός και ένα νέο ενιαίο νόμισμα που σχεδιάζουν να υιοθετήσουν οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας των Χωρών του Κόλπου, μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία, το Αμπού Ντάμπι, το Κουβέιτ και το Κατάρ.

Οι «συνωμότες»

Κατά τη βρετανική εφημερίδα, το σχέδιο έχει διαστάσεις συνωμοσίας, καθώς οι ενδιαφερόμενοι έχουν προχωρήσει σε μυστικές συναντήσεις, με στόχο να συντονίσουν την προσπάθειά τους, αλλά χωρίς να φτάσουν λεπτομέρειες στα αυτιά της Ουάσιγκτον. Οι συναντήσεις έχουν γίνει με τη συμμετοχή υπουργών Οικονομίας και διοικητών τραπεζών σε Ρωσία, Κίνα, Ιαπωνία και Βραζιλία.

«Τα σχέδια αυτά θα αλλάξουν το πρόσωπο των διεθνών οικονομικών συναλλαγών. Αμερική και Βρετανία πρέπει να είναι πολύ ενοχλημένες. Θα δούμε πόσο ενοχλημένες είναι από τον κεραυνό διαψεύσεων που θα προκαλέσει αυτή η είδηση», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Κινέζος τραπεζίτης. Και πράγματι χθες, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων διέψευσε ότι έχει τέτοια σχέδια.

Ο υπουργός Πετρελαίων του Κουβέιτ ήταν πιο κατηγορηματικός: «Μα καθόλου... Δεν το συζητήσαμε ποτέ», είπε. Στην Ντόχα ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ επίσης διέψευσε τέτοια σχέδια για λογαριασμό της χώρας του.

Η κόντρα ΗΠΑ - Κίνας

Ωστόσο, τα σχέδια τα έχουν επιβεβαιώσει στην «Ιντιπέντεντ» αραβικές και κινεζικές τραπεζικές πηγές, στο Χονγκ Κονγκ. Και ενδεχομένως αυτό φαίνεται, κατά την εφημερίδα, από την άνοδο του χρυσού και την πτώση του δολαρίου. Οι Αμερικανοί αναμένεται να πολεμήσουν αυτά τα σχέδια, στα οποία ενέχονται στρατηγικοί εταίροι τους. Ο Σουν Μπιγκάν, πρώην ειδικός απεσταλμένος της Κίνας στη Μέση Ανατολή, έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο να ενισχυθούν οι διαφωνίες ΗΠΑ - Κίνας όσον αφορά το πετρέλαιο και την επιρροή στη Μέση Ανατολή, στην οποία έχει τεράστια εμπλοκή το Πεκίνο, λόγω των πολύ μεγάλων ποσοτήτων «μαύρου χρυσού» που εισάγει.

Κάτι τέτοιο μοιάζει με προάγγελο ενός επικίνδυνου οικονομικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας, στη Μέση Ανατολή, που θα σήμαινε ότι και οι εκεί συγκρούσεις θα μετατραπούν σε μάχες για την κυριαρχία των μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή, εκτιμά η βρετανική εφημερίδα. Σημειώνει δε, ότι οι τραπεζίτες θυμούνται πολύ καλά τι συνέβη στο Ιράκ όταν ο Σαντάμ αποφάσισε να πουλάει το πετρέλαιο της χώρας σε ευρώ αντί σε δολάριο. Λίγους μήνες μετά την απόφασή του, ΗΠΑ και Βρετανία εισέβαλαν στη χώρα του.
(Πηγές: «Ιντιπέντεντ», Γαλλικό, Ασοσιέιτεντ, channelnewsasia.com)

Πηγή enet.gr

5 σχόλια:

  1. Τι μας νοιάζει εμάς. Εμείς θα ενταχθούμε στην ζώνη της τούρκικης λίρας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. aki gia na mh masane oloi kai na xairodai adika. i ptwsi tou dollariou symferei tin amerikh gia tis eksagoges ths. symferei th Kina pou eisagei prwtes yles, oi opoies diapragmateyodai oles se dollario kai de symferei thn EE dioti h viomixania ths de mporei na eksagei tipota pera apo ta synora ths. giati akrivo eyro=akrivoteres times gi aytous pou den exoun eyro.

    oloi kerdismenoi ektos apo tous kourasmenous eyropeous...
    les gi ayto na itan kourasmenos kai o Karamanlhs??? epeidh einai eyropaisths??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΟΤΑΝ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΒΟΥΝΙΕΣ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ, ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΠΟΣΟΣ ΕΥΑΛΩΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. ΣΤΟΝ 21 ΑΙΩΝΑ ΘΑ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΤΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΡΟΥΣ ΠΡΟΣ ΑΝΑΤΟΛΑΣ.
    ΕΔΩ ΟΜΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΟΥΣΙΩΔΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΠΟΥ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΙ ΘΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΚΕ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
    Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΛΑΜΟΓΙΟΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΟΜΗΜΕΝΟΣ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΜΕ ΒΑΣΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ Ή ΤΟΝ ΕΒΡΑΙΣΜΟ..
    ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΣΤΟΝ 20 ΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Β! Π.Π. ΝΑ ΑΝΑΧΘΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΕ ΜΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΜΕ ΠΟΛΥ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΤΗΝ ΕΝΟΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Ή ΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ.ΑΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΘΕΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ, ΙΣΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΣΥΝΤΟΜΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΔΥΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΜΕ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ.
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΜΙΑΣ ΤΟΣΟ ΑΠΛΗΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΝΑ ΑΝΑΛΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΝΤΟΜΙΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ.
    ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΨΑΞΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ "ΒΟΜΒΑ" ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ἂς δοῦμε στὴν πρᾶξι τί θὰ γίνη, διότι ὅπως καταλαβαίνω οἱ ΗΠΑ σὲ λίγο θὰ τρέχουν καὶ δὲν θὰ φθάνουν.
    Ἀλλαγὴ νομίσματος σημαίνει ὅτι κάπως πρέπει νὰ βρεῖς τὰ χρήματα καὶ ὄχι νὰ τὰ τυπώνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το πρόβλημα του $ ξεκίνησε με το Σχέδιο Μάρσαλ.
    Η Αμερική τύπωσε $13.5 δισεκατομμύρια και τ' έστειλε στην Ευρώπη για την ανοικοδόμηση της, μετά το πέρας του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.
    Η συμφωνία ήταν τα $ να μην επιστρέψουν ποτέ Αμερική, διότι ήταν δημιούργημα πληθωρισμού.
    Μ’ άλλα λόγια, η Ευρώπη αναστήθηκε από μια ακάλυπτη επιταγή.
    Με τα χρόνια που πέρασαν τα $13.5 δις, λόγο των επενδύσεων, σήμερα έχουν πολλαπλασιαστή στον εξωφρενικό αριθμό των $26 τρισεκατομμυρίων, και έχουν ονομαστεί Ευρωδολάρια! (ΕU$).
    Αυτά τα Ευρωδολάρια είναι μοιρασμένα, ως τραπεζιτικά κεφαλαία σ’ όλες της Ευρωπαϊκές τράπεζες, και έχουν την εικονική άξια του U$. Με την πτώση δε του U$ στην Αμερική, η αρχική «ακάλυπτη επιταγή» έριξε την άξια των τραπεζιτικών αποθεμάτων και το ρευστό στην αγορά εξαφανίστηκε, διότι οι Τράπεζες δίνουν €, που είναι πραγματικό νόμισμα, ενώ το αποθεματικό τους κατά μεγάλο μέρος είναι ΕU$.
    Η Τράπεζα της Ελλάδος από χρόνια έχει αλλάξει τα ΕU$ σε U$ και γι’ αυτό η κρίσης καθυστερεί να μας χτυπήσει κατακέφαλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.