7/10/09

Πολιτική συμφωνία.Παρελθόν η κρίση στο φυσικό αέριο μεταξύ Ρωσίας και Τουρκμενιστάν

Από τα 80 δισ. κ.μ. που εξάγονται από την Κεντρική Ασία στη Ρωσία, τα 50 δις προέρχονται από το Τουρκμενιστάν


Σε συμφωνία για την επανάληψη των εξαγωγών φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν προς τη Ρωσία, οι οποίες είχαν διακοπεί από τον περασμένο Απρίλιο, κατέληξαν η Μόσχα και η Ασγκαμπάτ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου την Τετάρτη.

«Επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία για την επανάληψη των παραδόσεων», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Νατάλια Τιμάκοβα.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η επανάληψη των παραδόσεων είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ και του Τουρκμένου προέδρου κΓκουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμέντοφ», στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου, κατά τη συνάντησή τους στο Τουρκμένμπασι, στις όχθες της Κασπίας, είπε η κ. Τιμάκοβα.

Η ίδια διευκρίνησε, επίσης, ότι ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom εργάζεται για τη ρύθμιση των λεπτομερειών.

Από τα 80 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα που εξάγονται ετησίως από την Κεντρική Ασία στη Ρωσία, σχεδόν 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα προέρχονται από το Τουρκμενιστάν, σύμφωνα με τη Gazprom.

Το μεγαλύτερο μέρος των εισαγόμενων ποσοτήτων τουρκμενικού φυσικού αερίου επανεξάγονται, στη συνέχεια, από τη Gazprom στην Ευρώπη.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

2 σχόλια:

  1. Ποῦ εἶναι ἡ πολιτικὴ τῶν τούρκων ἐπὶ τοῦ θέματος;
    Μᾶλλομ ὅπου τοὺς παίρνει κάνουν ἐξυπνᾶδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι εγώ ήθελα να ρωτήσω μήπως ξέρει κανείς αν αυτό το Τουρκμενικό αέριο είναι το αέριο που θα εξάγει η Ρωσία μέσω Τουρκίας (και Καρπασίας στη Β.Κύπρο) προς Ισραήλ.
    Γιατί αν έχουν εξασφαλιστεί αυτές οι ποσότητες αερίου, τότε θα γίνει και το έργο, που σημαίνει ότι η Καρπασία (που ως τώρα την υπόσχονταν οι Τουρκοκύπριοι τους δικούς μας) δεν θα γυρίσει στους Έλληνες ούτε σε ένα εκατομμύριο χρόνια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.