13/10/09

"Φτωχαίνει η Αλ Κάιντα αλλά ενισχύονται οι Ταλιμπάν"

Η οικονομική ισχύς της Αλ Κάιντα εξασθενεί εκτίμησε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομίας, προσθέτοντας ότι - αντίθετα - η οικονομική δύναμη των Ταλιμπάν αυξάνεται υποβοηθούμενη από το εμπόριο ναρκωτικών. Την εκτίμηση ότι η δύναμη των Ταλιμπάν ενισχύεται μέσω δωρητών από την πλούσια Σ. Αραβία έκανε και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών Ντέιβιντ Κοέν δήλωσε ότι η οργάνωση με επικεφαλής τον πλούσιο Σαουδάραβα Οσάμα μπιν Λάντεν, βρίσκεται στη χειρότερη οικονομική κατάσταση εδώ και χρόνια.

Το γεγονός αυτό - "καρπός" των αμερικανικών προσπαθειών να κλείσει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης προς το μέρος της οργάνωσης, όπως εκτίμησε ο αξιωματούχος - έχει ως αποτέλεσμα την μειωμένη επιρροή της.

Σύμφωνα με τον κ. Κοέν ήδη η ηγεσία της Αλ Κάιντα έχει προειδοποιήσει ότι η έλλειψη πόρων έχει συνέπειες όσον αφορά τη στρατολόγηση νέων μελών και την εκπαίδευση.

Ο ίδιος ωστόσο σημείωσε ότι υπάρχει πληθώρα δωρητών που είναι "έτοιμοι και πρόθυμοι να συνεισφέρουν" στα οικονομικά της οργάνωσης, πράγμα που σημαίνει ότι η σημερινή δυσμενής οικονομική κατάσταση μπορεί εύκολα να ανατραπεί.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η τρομοκρατική δραστηριότητα της Αλ Κάιντα δεν είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα. Υπάρχουν αναλύσεις που υπολογίζουν το κόστος της διεξαγωγής του τρομοκρατικού χτυπήματος στους Δίδυμους Πύργους στο μισό εκατομμύριο δολάρια και τις εκρήξεις στη Μαδρίτη στα 10.000 δολάρια.

Ο Κοέν ενημέρωσε επίσης για την αυξανόμενη οικονομική δύναμη των Ταλιμπάν αυτή την περίοδο, παρά τις προσπάθειες για διακοπή των πόρων χρηματοδότησής τους. Η ισχύς τους οφείλεται - όπως δήλωσε - στο ακμαίο εμπόριο ναρκωτικών από το Αφγανιστάν.

"Σήμερα στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν χρηματοδοτούν τις επιθέσεις κατά των δυνάμεων των ΗΠΑ και της συμμαχίας έχοντας πρόσβαση σε πολλές εγκληματικές δραστηριότητες", πρόσθεσε ο Κόεν.

Όπως είπε "εξασφαλίζουν με εκβιασμούς πόρους" από άτομα που εμπλέκονται στο λαθρεμπόριο ηρωίνης "απαιτώντας πληρωμές με αντάλλαγμα την προστασία τους" σε όλα τα επίπεδα του εμπορίου αυτού, από τους καλλιεργητές παπαρούνας έως τα εργαστήρια και τους λαθρεμπόρους. Η πολυπλοκότητα του δικτύου χρηματοδότησης - όπως δήλωσε - κάνει ακόμη δυσκολότερο τον έλεγχο του.

Επίσης, ο ειδικός αμερικανός απεσταλμένος στο Αφγανιστάν Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ εκτίμησε οτι οι Ταλιμπάν χρηματοδοτούνται κυρίως από ιδιώτες δωρητές στα κράτη του Κόλπου.
Nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.