18/1/10

Ποια είναι σήμερα τα νέα «όπλα» των γειτόνων μας


Συγκρίνοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των δύο πλευρών

Του Λεωνιδα Στεργιου / Lstergiou@kathimerini.gr

Στην Τουρκία ο επιχειρηματίας χρειάζεται 14 μέρες για την εξαγωγή ενός κοντέινερ που θα του κοστίσει 990 δολάρια. Στην Ελλάδα η ίδια δραστηριότητα κοστίζει 1.153 δολάρια και απαιτεί 20 ημέρες. To παράδειγμα είναι ενδεικτικό και εξηγεί την υψηλότερη ανταγωνιστικότητα της τουρκικής οικονομίας σε σχέση με την ελληνική, αλλά

και την αιτία που η γείτονα προσελκύει περισσότερες ξένες επενδύσεις από εμάς. Η Τουρκία επενδύει περισσότερα χρήματα στην έρευνα και ανάπτυξη, διαθέτει πιο καινοτόμες υπηρεσίες, έχει μικρότερη διαφθορά, λιγότερη γραφειοκρατία και πιο αποτελεσματική δημόσια διοίκηση. Από την άλλη, βαρίδια αποτελούν η πολιτική αστάθεια, η έλλειψη ελευθερίας έκφρασης και επιλογής (voice and accountability) και η παραοικονομία, η οποία ωστόσο δεν είναι όση στην Ελλάδα. Μολονότι στην Τουρκία τα «γρηγορόσημα» που πληρώνουν οι επιχειρήσεις είναι σχεδόν διπλάσια από ό,τι στην Ελλάδα, το φαινόμενο αυτό συνεχώς περιορίζεται. Αρνητικά στοιχεία για την Τουρκία αποτελούν ο υψηλός πληθωρισμός και η διακύμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της λίρας.

Η Ελλάδα, αντί να εκμεταλλευθεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει ως μέλος της Ευρωζώνης, διολισθαίνει συνεχώς και η οικονομία της βαλτώνει.

Ενδιαφέρον έχει να δούμε μερικούς συγκριτικούς -κυρίως διαρθρωτικούς- δείκτες των δύο χωρών.

- Επιχειρηματικό περιβάλλον. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα (doingbusiness) η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται στην 109η θέση στη διεθνή κατάταξη έναντι της 73ης της Τουρκίας. Στην Τουρκία είναι πιο εύκολη η έναρξη επιχείρησης, είναι πιο ευέλικτη η αγορά εργασίας, υπάρχει μικρότερη γραφειοκρατία και φορολογία.

- Ανταγωνιστικότητα. Η Τουρκία βελτιώνει χρόνο με τον χρόνο την ανταγωνιστικότητά της. Το 2009 ανήλθε στην 61η θέση παγκοσμίως (από 63η το 2008), ενώ η Ελλάδα έπεσε στην 71η θέση (από 67η το 2008), σύμφωνα με το World Economic Forum.

- Ξένες επενδύσεις. Τα τελευταία 10 χρόνια η αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων που εισρρέουν στην Τουρκία «τρέχει» με ετήσιο ρυθμό 21,4%, έναντι 12,2% στην Ελλάδα. Σήμερα το απόθεμα των ξένων επενδύσεων στην Τουρκία είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό της Ελλάδας (70 δισ. δολάρια, έναντι 37 δισ. δολάρια στην Ελλάδα), σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

- Διαφθορά. Η Τουρκία βρίσκεται στην 61η θέση βάσει του δείκτη διαφθοράς που μετρά η Διεθνής Διαφάνεια μεταξύ 180 χωρών. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 71η θέση. Παράλληλα, η Παγκόσμια Τράπεζα διαπιστώνει ότι ο έλεγχος της διαφθοράς στην Τουρκία είναι πιο αποτελεσματικός από ό,τι στην Ελλάδα. Στην Τουρκία ο έλεγχος της διαφθοράς βελτιώνεται τα τελευταία χρόνια, ενώ στην Ελλάδα επιδεινώνεται. Ωστόσο, το μέσο «γρηγορόσημο» στην Ελλάδα ανέρχεται σε 0,2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων, ενώ στην Τουρκία σε 0,4%.

- Γραφειοκρατία. Το κόστος της γραφειοκρατίας για την είσπραξη φόρων στην Τουρκία υπολογίζεται από τον ΟΟΣΑ σε 0,83% των εσόδων, ενώ στην Ελλάδα σε 1,69%. Ωστόσο, η συνολική αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης στην Τουρκία είναι μικρότερη από ό,τι στην Ελλάδα, αλλά βελτιώνεται συνεχώς. Στην Ελλάδα επιδεινώνεται. Η αποτελεσματικότητα του κράτους στην Τουρκία από το 59,7% το 2006 ενισχύθηκε στο 60,4% το 2008, ενώ στην Ελλάδα έπεσε από το 72% στο 70,5% κατά το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με τους δείκτες διακυβέρνησης της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2009.

- Παραοικονομία. Στην Ελλάδα η παραοικονομία εκτιμάται από τον ΟΟΣΑ μεταξύ 25% και 37% του ΑΕΠ, ενώ για την Τουρκία στο 34,8% (Scheider, 2005).

- Καινοτομία-Tεχνολογία.Η Τουρκία δαπανά κάθε χρόνο τo 0,72% του ΑΕΠ στην έρευνα και ανάπτυξη, ενώ η Ελλάδα το 0,58%, σύμφωνα με τη Eurostat. Ισως, να μην είναι τυχαίο ότι η χρήση του πλαστικού χρήματος και της τεχνολογίας είναι πιο διαδεδομένη στην Τουρκία. Ούτε είναι τυχαίο ότι καινοτόμα τραπεζικά προϊόντα, όπως πιστωτικές κάρτες-μπρελόκ, που έκαναν την εμφάνισή τους στην Τουρκία στις αρχές του 2000, στην Ελλάδα δεν έχουν έρθει ακόμα.

Παρ' όλα αυτά, το επίπεδο τεχνολογίας (π.χ. βάσει επενδύσεων στις τηλεπικοινωνίες, ταχύτητα Ιντερνετ, αριθμός κινητών ανά κάτοικο κ.λπ.) είναι χαμηλότερο από ό,τι της Ελλάδας. Ωστόσο, η Τουρκία παρουσιάζει υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης και μεγαλύτερες εξαγωγές τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, σε σχέση με την Ελλάδα, βάσει στοιχείων του ΟΟΣΑ για το 2009.
kathimerini.gr

8 σχόλια:

  1. H Eλλάδα χρειάζεται ενα reset ! Να ξεκινήσει πάλι απο την αρχή !
    Αλλά αυτό δεν θα γίνει με αυτούς τους ηγέτες.
    Θα γίνει με μια Εθνική Καταστροφή. Οταν πιάσουμε πάτο, τότε θα ξανανεβούμε στον αφρό. Κρίμα σαυτους που θα χαθούν....


    JTR

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ελλαδα πρεπει να γίνει μια χριστιανικην δημοκρατια. Το πειραμα του εθνους κρατους κατα τα δυτικά πρότιπα εχει αποτυχει και ειναι απαράδεκτον δια μιαν Ορθοδοξη χωρα. Το δε ονομα πρεπει να αλλαξει σε Ρωμανιαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στην παραπάνω ανάλυση δεν υπάρχουν στοιχεία για το ανθρώπινο δυναμικό. Έχω επισκεφθεί την Τουρκία και έχω επιθεωρήσει βιομηχανικές της εγκαταστάσεις. Η εντύπωση που αποκόμισα είναι εκτός των ηγετικών στελεχών τους που έχουν εκπαιδευθεί στο εξωτερικό, υπάρχει τεράστια διαφορά στις δυνατότητες και στις γνώσεις των υπολοίπων σε σχέση με τους Έλληνες. Και δεν μιλάμε για εργάτες, αλλά για μηχανικούς. Πολύ λίγοι μιλάνε ξένες γλώσσες (Αγγλικά) και γενικά έχεις την εντύπωση ότι κοιμούνται όρθιοι.

    Το βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδας είναι ο έλληνας και η τρέλα του. Όσοι έχουν ως στελέχη σε διάφορες θέσεις ευθύνης συντονίσει και κατευθύνει Έλληνες εργαζόμενους θα καταλάβουν τι εννοώ. Πολλές φορές έχω δει ξένους να μένουν με το στόμα ανοιχτό από την καινοτόμο σκέψη και τον τρόπο που δίνουν λύσεις στα προβλήματα οι Έλληνες εργαζόμενοι.

    Ένα άλλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα είναι το επιστημονικό δυναμικό που έχουμε. Μια έρευνα σε Αμερικάνικα Πανεπιστήμια και θα δείτε αναλογικά ότι έχουμε πολύ περισσότερους καθηγητές σε σχέση με άλλες εθνικότητες, ακόμη παραπάνω από τους Κινέζους και τους Ινδούς που είναι πληθυσμιακά πολύ περισσότεροι από εμάς.

    Αυτό που λείπει από την χώρα μας όμως, είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των ικανοτήτων του λαού μας. Εδώ χρειάζονται πραγματικοί επιχειρηματίες και όχι μεταπράτες , κρατικοδίαιτοι κηφήνες, διαπλεκόμενοι που απομυζούν κρατικά και κοινοτικά κονδύλια.

    Και πάνω από όλα χρειάζονται ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ που θα αναδείξουν και θα αξιοποιήσουν τις ικανότητες των Ελλήνων και όχι να καλύψουν τις φιλοδοξίες των αναδεικνύοντας τα μειονεκτήματα τους

    Κώστας Σταματάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν καταλαβαίνω γιατι ο Γ.Παπανδρέου αργεί να απαντήσει στον Ερντογάν. Αφού ήδη διεύρυναν τον κατάλογο των προβλημάτων που αφορούν τις δύο χώρες,θα θέσουμε και εμείς τα δικά μας. Τέτοια θα μπορούσαν να είναι
    1. Η Διεύρυνση των χωρικών μας υδάτων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο
    2.Το καθεστώς της Ιμβρου και της Τενέδου
    3.Διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου στους ελληνόφωνους πληθυσμούς του Πόντου.
    4.Διαφύλαξη των ελληνικών χριστιανικών και αρχαίων μνημείων
    5.Ο καθορισμός της ΑΟΖ σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο
    6 Όλα τα θέματα που αφορούν στον ελληνισμό της Κων/πολης Ιμβρου και Τενέδου(περιουσίες ανθρώπινα δικαιώματα)
    7.ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ (ΜΗ ΟΜΟΓΕΝΏΝ) ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΤΗΣ ΝΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΟΡΤΕΣ
    Δεν καταλαβα τον πανικό μόλις μας είπαν να μιλήσουμε για τους μουσουλμάνους
    ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΤΑΛΛΕΙ ΕΝΑ ΨΟΦΟΔΕΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ
    Ε Π Ι Θ Ε Τ Ι Κ Α
    Δραμινος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητε Κωστα Σταματακη,ετσι οπως τα γραφεις ειναι τα πραγματα,με μια μονη διαφορα,τα εξυπνα και πολυμηχανα Ελληνικα μυαλα διαπρεπουν μονο στο εξωτερικο και σπανιως εδω,διοτι το πληθος των αχρηστων τεμπελχαναδων δεν ειναι διατεθειμενο να ανεχτει να του χαλασουν την ησυχια μερικοι 'σπασικλες',οπως τους αποκαλοουν.Βλεπεις οι 'ηγετες' ανελαβαν επιστημονικα και μεθοδικα να αποχαυνωσουν τους Ελληνες και σχεδον το εχουν καταφερει.Αστους λοιπον να διαπρεπουν στο εξωτερικο για να εχουμε και εμεις εδω κατι να υπερηφανευομαστε.Σωθηκανε οι ανθρωποι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σωστά τα λέει ο Δραμινός . Θα διευκρίνιζα μόνο την ανάγκη να απαιτηθεί όχι η αποζημίωση των περιουσιών των Ελλήνων της Πόλης ,Ίμβρου και Τενέδου αλλά η υποχρέωση της Τουρκίας να δεχθεί και εγγυηθεί την επιστροφή των διωγμένων Ελλήνων και των απογόνων τους , από τις πατρογονικές τους εστίες.Ένταξη στην πολιτισμένη Ευρώπη σημαίνει και αναγνώριση των ευθυνών της για την ανατολίτικη βαρβαρότητα που επέδειξε στο παρελθόν. Μην κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φιλε Δραμινε διαβασα και αλλα posts σου και σε συγχαιρω για την κριτικη σκεψη σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η ελλαδα πρεπει να γίνει μια χριστιανικην δημοκρατια. Το πειραμα του εθνους κρατους κατα τα δυτικά πρότιπα εχει αποτυχει και ειναι απαράδεκτον δια μιαν Ορθοδοξη χωρα. Το δε ονομα πρεπει να αλλαξει σε Ρωμανιαν.Yparxei kaliteri apodeiksi gia to poso anthellinas einai oEast apo autin tin anartisi.Kata t'alla simfono me ton Dramino an kai den vlepo tin Tourkia na kanei pote kati tetoio giati polu apla kata vathos einai akoma se imivarvaro katastasi(varvaros den einai aparaitito na einai mono autos pou krata petrino tsekouri, opos edeikse i istoria tou 20ou aiona p.x. Nazi o varvaros mporei oraiotata na akouei Vagner) Edo oi Tourkoi denexoun paradexthei akoma tin genoktonai ton Armenion siga min sinfonisoun na ferontai politismena
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.