7/5/10

Παγκόσμιος κίνδυνος η χρεωκοπία της Ελλάδας

Παγκόσμια ύφεση και παράλυση του χρηματοοικονομικoυ συστήματος παρόμοια με αυτή που προκάλεσε η Lehman Brothers, θα μπορούσε να επιφέρει μία πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας, τόνισε σε δηλώσεις του ο επίτροπος της ΕΕ για νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν.

«Οι αμερικανικές αρχές ελάχιστα γνώριζαν το Σεπτέμβριο του 2008 για το τι θα επακολουθούσε μετά την πτώχευση της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers», ανέφερε ο κ. Ρεν σε φινλανδικό περιοδικό.

Όπως τόνισε «αυτό είχε ως αποτέλεσμα», να παραλύσει το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, οδηγώντας στη μεγαλύτερη ύφεση από τη δεκαετία του 1930».
Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν, οι συνέπειες από μια πτώχευση της Ελλάδας «θα είναι αντίστοιχες, αν όχι χειρότερες».

Η προειδοποίηση του Όλι Ρεν, περιλαμβάνεται σε στήλη που δημοσιεύτηκε στο φιλανδικό εβδομαδιαίο περιοδικό Suomen Kuvalehti, ενόψει της συνάντησης των ηγετών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες για την επίσημη έγκριση του πακέτου οικονομικής στήριξης της Ελλάδας ύψους 110 δις ευρώ.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 16 χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ που θα συνεδριάσουν σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες αναμένεται να δώσουν την τελευταία τους επιβεβαίωση ότι ο μηχανισμός οικονομικής αρωγής προς την Ελλάδα θα ενεργοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Θα επιβεβαιώσουν συνεπώς οτι δεν τίθεται θέμα αδυναμίας εξυπηρέτησης του δανείου ύψους 9 δισ. ευρώ που οφείλει η Ελλάδα να εξοφλήσει στις 19 Μαΐου. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την εκταμίευση των δανείων προς την Ελλάδα δεν έχουν απολύτως ολοκληρωθεί σε όλες τις εμπλεκόμενες στον δανεισμό χώρες.

Στο μεταξύ, η βρετανική χρηματαγορά ανησυχεί καθώς για πρώτη φορά από το 1974, τα εκλογικά αποτελέσματα δεν βγάζουν σαφή νικητή. Οι επενδυτές είναι ήδη φοβισμένοι από την ελληνική κρίση.

Η αβεβαιότητα για το αν η κυβέρνηση Παπανδρέου καταφέρει να εφαρμόσει στο ακέραιο τα σκληρά μέτρα λιτότητας που έχουν επιβάλει η ΕΕ το ΔΝΤ και η ΕΚΤ προκαλεί νέα έκρηξη του κόστους κρατικού δανεισμού. Το ελληνικό 10ετές ομόλογο έκανε νέο άλμα πάνω από τις 1.000 μονάδες βάσης.

Το πριμ που ζητούσαν οι επενδυτές για διακράτηση των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών Bunds αυξήθηκε μέχρι τις 1.008 μονάδες βάσης, για να υποχωρήσει, στις 11:24, στις 998,1 μονάδες βάσης.

Αντίστοιχα σε υψηλά επίπεδα- σαφώς όμως πολύ χαμηλότερα από τα ελληνικά- κινούνται τα spread των χωρών του Νότου της ευρωζώνης, δηλαδή της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.
http://www.hbnews.gr

17 σχόλια:

  1. O τυφώνας ΓΑΠ δε θα καταστρέψει μόνο την Ελλάδα.Τώρα απειλεί να συμπαρασύρει Ευρώπη,Αμερίκή και Ασία.7 μήνες ήταν αρκετοί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελικά έχουμε μάγκα Γιώργο και όχι ότι κι ότι αφού μια χώρα τόσο μικρή με τέτοιο διαπλανητικό χρεός καταφέρνει να κουνάει την γη ολόκληρη πρέπει να νιώθουμε τουλάχιστον περήφανοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν υπαρχει περιπτωση κανεις πουλημενος Εισαγελλεας να βαλει φυλακη κανεναν απο τους πραγματικους υπαιτιους.
    Μονο Λαικη Δικη θα φερει αποτελεσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παγκόσμιος κίνδυνος η χρεωκοπία της Ελλάδας

    Να που η μικρή το δέμας Ελλαδίτσα μπορεί να φέρει τά πάνω κάτω, στην οικονομία παγκοσμίως. Δεν το λέμε εμείς "οι πρωτοπόροι", το λέει ο Όλι Ρέν που ξέρει το κάτι τις παραπάνω. Απο εμάς ξεκινάει η κρίση και παίρνοντας την μορφή χιονοστιβάδας ή του ντόμινο, θα επεκταθεί και αλλού. Γιατί όμως να συμβεί αυτό αν και είμαστε αμελητέα οικονομική δύναμη ; Μα επειδή γίναμε η αιτία να ξεσκεπασθούν τα σαθρά -εικονικά-αδύναμα θεμέλια που στηρίχθηκε η Ε.Ε. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι η μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια που οραματίστηκαν κάποιοι ισχυροί εταίροι, δεν προνόησε :τον αυστηρό έλεγχο, την αλληλεγγύη των μελών, την ανταγωνιστικότητα, την αύξηση παραγωγής ΣΥΝΟΛΙΚΑ. Το κάθε μέλος λειτουργεί για τον εαυτό του, αποσπασματικά και με καπέλωμα των άλλων. Η Γερμανία έφτασε να είναι η μόνη κερδισμένη χώρα εξάγοντας το 40% στα κράτη μέλη. Εκείνα δεν έχουν πλέον την δυνατότητα υποτίμησης και ανταγωνισμού οπότε έγιναν καταναλωτές με συρρίκνωση των εξαγωγών. Φτάσαμε εμείς που παρήγαμε αγροτικά προϊόντα να εισάγουμε μήλα Χιλής, σκόρδα Κίνας, λεμόνια Τουρκίας, πατάτες Αιγύπτου γιατί το κόστος του ευρώ είναι ακριβό. Γι αυτό Θορυβημένοι σπεύδουν να μπαλώσουν το άνοιγμα, το οποίο θα διευρύνεται συνεχώς. Διότι αν χρωστούμε σήμερα 300 δις ευρώ, πρέπει να προσθέσουμε και τα 120 δις που θα μας δανείσουν. Η μαύρη τρύπα θα συμπαρασύρει σε λίγο και τις άλλες χώρες κάνοντας αρχή απο τους PIGS, φθάνοντας μέχρι και την Αγγλία. Οι παίκτες που κινούν τα νήματα της οικονομικής τρομοκρατίας, βρίσκονται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, κι αυτό επειδή επιδιώκουν να τονώσουν την χαμένη αξιοπιστία του δολλαρίου.

    Ο ανώνυμος που γράφει «Χειροπέδες» στον πρώην διευθυντή τράπεζας που κατέρρευσε στην Ισλανδία, πολύ σωστά επισημαίνει, ότι επιτέλους μια άλλη μικρή χώρα δείχνει το αυτνόητο : την επιβολή τιμωρίας στους φταίχτες. Εδώ στην Ελλάδα όμως ποιος πρώτος θα μπει στη φυλακή ; Όλοι πρέπει να πληρώσουμε γι αυτό το χάλι. Δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών, έχουμε μερίδιο της κρίσης άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο και φυσικά την κύρια ευθύνη αυτοί που μας κυβέρνησαν.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πέρα από τις δικές μας ευθύνες και ψέμματα, οι εταίροι μας πολύ βολικά μας φορτώνουν και τις δικές τους αμαρτίες, τα ανέλυσε πιο πάνω ο Αργικέραυνος. Όμως το ξέρουν και γι αυτό σκοτώνονται να μπαλώσουν την κατάσταση. Αν ήμαστε τόσο "large", όπως υπονοεί ο Όλι Ρεν, τότε θα είχαμε διαφορετική αντιμετώπιση όλα αυτά τα χρόνια και σε όλα τα θέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γουστάρω, έχει φάση τελικά. Είμαστε που είμαστε μπουρδέλο, να κάνουμε μπουρδέλο και τις οικονομίες όλων των χορών. Όλοι μαζί στον πάτο, με ίσιους όρους, ίδιους κανόνες, ίδια μέτρα και σταθμά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η Ελλαδα του 3%της ΟΝΕ θα επιφερει παγκοσμια κριση;ΑΥΤΕΣ οι τερατολογιες σημαινει πως κατι βρωμερο ετοιμαζουν για την χειραγωγηση τον ελεγχο και τον εξουσιασμο της παγκοσμιας οικονομιας.Γρηγορειτε και μην καταθεσετε τα οπλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @4:39 μ.μ.
    ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΔΕΛΦΕΕ!!ΠΟΛΛΑ 4 ΤΕΤΡΑΚΙΣ....

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ζητείται εισαγγελέας με σπονδυλική στήλη
    να ερευνήσει αυτό που είπε ο ίδιος ο Σόρος,
    ότι συζητάει για την κρίση με τον Παπανδρέου.

    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτή είναι η άλλη πλευρά της παγκοσμιοποίησης.Η μικρή ελλαδίτσα χρωστάει πολλά!!και τα χρωστάει σε ξένες τράπεζες γαλλικες γερμανικές κυρίως και ολίγον αγγλικές.
    Εάν χρεωκοπήσει κάποιες τράπεζες θα χάσουν αρκετά δις χάνοντας κάποια δις χάνονται και οι εν λόγω τράπεζες και ορίστε το ντόμινο.
    Πέρα απο την μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες.

    "Κοινός Νούς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΟΧΙ, ΟΧΙ, ΟΧΙ

    Είμαι αθεράπευτα συναισθηματικός έλληνας.

    Όχι στα λεφτά τους. Και μόνο που βλέπω ποιοι είναι αυτοί που μας επιβάλουν όρους μου γυρίζουν τα άντερα. Έρχονται εδώ για μια τζούρα ζωής κάθε καλοκαίρι, λιγδώνει το αντεράκι τους , λαδώνει το ανοργασμικό εργαλείο τους, μαυρίζει το φιλάσθενο πετσί τους και μου λένε τώρα ότι είμαι απατεώνας.

    Βρε ουστ από ΄δω ξεγάνωτες κυλόττες. Δε θέλω να γίνω γερμανός ρεεεε!! πως το λένε!!

    Τι θα πει στάση πληρωμών. Να σταματήσουμε να πληρώνουμε τα χρέη μας σε αυτούς έως ότου ανακάμψουμε. Χωρίς την ανάγκη της εξυπηρέτησης του χρέους δεν τίθεται θέμα στάσης πληρωμών.

    Τι!! θα μας κάνουν πόλεμο? Η θα βάλουν τον μπαμπούλα εξ ανατολών να μας φοβερίσει. Ας κοπιάσουν.

    Σκοτώστε ρε το σκλάβο που έχετε μέσα σας και αφήστε το θεριό ελεύθερο.

    Μη κωλώνετε. Η Ελλάς είναι ιδέα. Δε πεθαίνει ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό θα ήταν πραγματικό "οπλο στο τραπέζι" : Η απειλή από την κυβέρνησή μας ότι θα κυρήξει στάση πληρωμών και αναδιαπραγμάτευση του χ΄ρεους άμεσα, αν δεν μας δανείσουν με χαμηλό επιτόκιο οι Ευρωπαίοι και χωρίς εμπλοκή ΔΝΤ. Ας κάνανε αλλιώς αν θέλανε... Αλλά η κυβερνήτες μας είναι ή βλαμένες και πανικόβλητες κότες, ή πιόνια σκοτεινών κέντρων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ολες αυτες τις μέρες διαβάζω τα σχόλια των οπαδων της Νέας Δημοκερατίας και μου'ρχεται να κανω εμετό!Ωστε ετσι ρε κοπέλια!Για τα χαλια μας ευθυνεται αποκλειστικα και μονο ο "ΓΑΠ"!Και πως εξηγειτε το γεγονός οτι οι λεγόμενοι "διεθνεις οικοι" υποβάθμισαν την πιστοληπτική δυνατότητα της Ελλαδας αμα τη αναλήψει της εξουσίας απο το ΠΑΣΟΚ;Τον Αυγουστο όλα εβαιναν καλώς!Ομοίως και τον Σεπτέμβριο!Και απο τον Οκτωβρη και μετα, όλα "μαυρα και αραχνα"!Τα αρχι-καρα-λαμόγια τα δικα σας δεν τα αναγνωρίζετε ως τέτοια!Το οτι συμπεριφέρθηκαν ως "καρταλια" που επεσαν επάνω στο "ψαχνό" και το "ξεκοκκαλισαν"(διοτι εμειναν "στην απ'οξω" επι 20 συναπτα ετη)δεν σας ενοχλει καθόλου!Μονο στον "ΓΑΠ" εκτοξευετε τα βελη σας!Ουτε για τον Παυλιδη ακουσατε κατι, ουτε για τον Βουλγαράκη("εγω θέλω κότερο!Θελω κότερο!Δεν μπορω να ζήσω χωρίς κότερο!Το τραβάει ο οργανισμος μου!Να αρμενίζω στα πέλαγα, στις αφρισμένες θέλασσες!Να ανεβαινω στα κατάρτια και να φωνάζω βιιιιιρα τος άγκυρες, μαϊνα τα πανια, όοοοορτσα παπαφίγκο!Εγω θελω κοτερο!"),ουτε για τον Ζαχόπουλο!Με κατι τετοια θα με κανετε να συμπαθησω τον "ΓΑΠ"(και οχι μονον εγω)και ας εχω "πολλα ραμματα για την γουνα του" απο την εποχη που ηταν Υπουργος των Εξωτερικών τεμενάδων!ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΨΥΧΙΚΑ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΕΞΟΥΣΙΑ, ΟΧΙ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 20 ΑΛΛΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πράγματι είναι πολλά τα λεφτα στο Αιγαίο... δεν είναι τυχαία ο ΓΑΠ με το παχύδερμο στα πράγματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Παραδόξως πως ο "ΦΡΟΥΡΑΡΧΟΣ" 11.16 έχει δίκιο!Δεν αντιλέγω ότι τόσο ο Παπανδρέου όσο και ο Σήμιτης έχουν ευθήνες για την τώρινη τραγήκη κατάσταση αλλά ο Καραμανλής, ο Αλογοσκούφης, ο Βουλγαρακής (ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑΜΙΚΡΗ ΣΥΓΓΕΝΙΑ)είναι άσπιλοι και άμωμμοι?Επι 5,5 χρόνια τι ακριβώς έκαναν?
    Επίσης έχω μια ερώτηση για τον αγαπητό Καυκάσιο αν η Κυβερνήση της Μέσης Ανατολής το 1944 (Η κυβερνήση του Γ. Παπαμνδρέου) δεν ήταν η νόμιμη κυβερνήση της Ελλάδας τοτε ποια ακριβώς ήταν η νόμιμη κυβερνήση της Ελλάδας? Η τριτη "κυβέρνηση" των συνεργατών των Γερμανών ή " η κυβερνήση του Βουνού" (οι οποιές επίσης ΔΕΝ είχαν εκλεγή από΄το λαό)
    Και εαν η Κυβερνήση της Μέσης Ανατολής το 1944 δεν ηταν η νόμιμη κυβερνήση της Ελλάδας τότε πως εξηγήται το γεγονός ότι οι περισότερες χώρες π.χ Σοβιετική Ένωση, ΗΠΑ κτλ. την αντιμετώπιζαν ως νόμιμη ?
    Χρήστος Βούλγαρης από΄Λονδίνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Здравствуйте Господин Профессор 09 Μαΐου 2010 4:33 π.μ.Μας ελλειψες!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.