12/5/10

Ιβάνοφ: «Απαξιωτική» η ονομασία πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας

«Απαξιωτική» χαρακτήρισε την ονομασία πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας για τη χώρα του ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος υποστήριξε ότι «εάν η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας ήταν καλύτερη, τότε ο πρωθυπουργός της Γιώργος Παπανδρέου θα έκανε κάτι ώστε να μετατοπισθεί η θέση της Ελλάδας στο ζήτημα της ονομασίας».

Κατά τη συνάντηση του με πολίτες της ΠΓΔΜ στο προεδρικό μέγαρο, με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Ιβάνοφ επεσήμανε ότι «τα επιχειρήματα που αφορούν το όνομα, την ταυτότητα και τη γλώσσα είναι με το μέρος μας, η ισχύς όμως είναι με το μέρος της ελληνικής πλευράς. Η προσωρινή ονομασία πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, υπό την οποία ενταχθήκαμε στον ΟΗΕ, αρχικά προοριζόταν μόνον για χρήση εντός του ΟΗΕ, ενώ με την Ενδιάμεση Συμφωνία διευρύνθηκε (σ.σ. η χρήση) σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς».

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ υπογράμμισε ότι «είναι παράλογο αυτό που ζητά από εμάς η Ελλάδα και νομίζω πως κανένας πολιτικός στη Μακεδονία δεν θα συναινέσει να αλλάξει το όνομα του κράτους, το Σύνταγμα, η γλώσσα και το έθνος για εσωτερική χρήση. Θεωρώ ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να αφορούν μόνον την αλλαγή της απαξιωτικής προσωρινής ονομασίας, υπό την οποία η Μακεδονία προσχώρησε στον ΟΗΕ. Σε περίπτωση που η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα ήταν καλύτερη, νομίζω πως ο πρωθυπουργός Παπανδρέου θα έκανε κάτι ώστε να μετακινηθεί η θέση της Ελλάδας προς το καλύτερο». Ο ίδιος σημείωσε ακόμα ότι δεν μπορεί να μιλήσει για τις υπόλοιπες λεπτομέρειες σχετικά με τη δική του θέση και τη θέση της χώρας του, διότι, όπως είπε, «γίνεται λόγος για ένα ζήτημα εξαιρετικής σημασίας για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Agelioforos

6 σχόλια:

  1. Θα ήθελα να καθυσυχάσω τους γείτονες και να τους πληροφορήσω ότι ο πρωθυπουργός μας προτίθεται να κάνει υποχωρήσεις προς το συμφέρον της χώρας τους παρά την οικονομική κατάσταση της χώρας μας. Έχει μάθει να υπηρετεί τα συμφέροντα όλων των εντολέων του (πλην του ελληνικού λαού) με ακεραιότητα και ζήλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας το κάνουν "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ό,τι και να πούμε, το θέμα είναι ένα και δεν αλλάζει δυστυχώς με υποχωρήσεις:
    ΜΑΣ ΕΤΥΧΕ ΕΝΑΣ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ
    (για την ακρίβεια, άλλος ένας).
    Έχει τα όριά της η υπομονή! Πρέπει κάποτε η χώρα μας να χτυπήσει με τη γροθιά της το τραπέζι και να πει:
    "ΤΕΡΜΑ! Ως εδώ. Δεν έχει άλλες κουβέντες". Να το πει όμως με δύναμη,με αποφασιστικότητα και προς όλες τις κατευθύνσεις.
    Το ζήτημα είναι αν μπορεί να το κάνει με τους ηγέτες που έχει.
    Κρατερός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μα αυτήν την ονομασία την απέκτησαν με το έτσι θέλω το 1945.Μέχρι τότε ονομάζονταν VARDARSKA BANOVINA και ήταν η φτωχότερη περιοχή της γιουγκοσλαβίας. Ημων κοιμωμένων λοιπόν,πίστεψαν και οι ίδιοι το παραμύθι τους και τώρα το παίζουν και σκληροί ....Και του χρόνου .Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλά, και τα περί vardaska παραμύθια είναι μην κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας.
    Οι σκοπιανοί αυτοαποκαλούνται "μακεδόνες" εδώ και μερικούς αιώνες απλά εμείς ποτέ δεν δώσαμε σημασία αφού έτσι κι αλλιώς δεν αποτελούσαν κράτος αλλά μια γιουγκοσλαβική μειονότητα.
    Το ότι είναι βούλγαροι και όχι "μακεδόνες" -με την έννοια της συγγένειας με τους αρχαίους έλληνες-μακεδόνες- είναι μια ιστορική πραγματικότητα αλλά αυτοί έχουν μεγαλώσει με το παραμυθάκι ότι είναι απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου, άντε τώρα να τους το βγάλεις απο το κεφάλι. Ο ίδιος ο Αλέξανδρος να τους το 'λεγε πάλι δεν θα το πίστευαν.
    "Β. Μακεδονία" θα ονομαστεί η χώρα μας αρέσει δεν μας αρέσει. Έχει ήδη αποφασιστεί. Τώρα το θέμα είναι που θα χρησιμοποιείται και που όχι αυτή η ονομασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμε 4:55 μιλάς με μεγάλη βεβαιότητα !Και μάλλον ξεχνάς ότι τον Μακεδονικό Αγώνα τον "διέπραξαν" οι φίλοι μας βούλγαροι.Οτι το κομμιτάτο ακούστηκε περίπου το 1885 και όχι δεν ονομάζονταν μακεδόνες πριν το 1945. Αυτοί(οι σκοπιανοί) καθοδηγούνται από τις περίπου 30 000 κατσαπλιάδες που μαζεύτηκαν εκεί-τωρα είναι ισως 60000- και έτσι μπήκε το κερασάκι.Ο ιδιος ο γκρουέφσκι κατάγεται από ένα χωριό της Εδεσσας.Είναι δυνατόν να αλλάξει η ιστορία σε 2 γενιές ;;είναι και το βλέπουμε ν ασυμβαίνει. Ομως αν τα μοιράκια ξεπουλήσουν την Μακεδονία,εγώ θα ακολουθήσω την Μακεδονία και όχι τους προδότες της.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.