12/5/10

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν αντιμετωπίζει πλέον την Ελλάδα ως απειλή

«Η Τουρκία, δεν αντιμετωπίζει πλέον το Αιγαίο, την Ελλάδα ως «απειλή», ασχολείται περισσότερο με το Κουρδικό θέμα, τη Μέση Ανατολή, τα θέματα στον Καύκασο, την Αρμενία», λέει ο δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ που παρακολουθεί επί χρόνια την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων. «Το θέμα του Αιγαίου και της Κύπρου δεν έχουν πια την καθοριστική σημασία που είχαν παλαιοτέρα», λέει. Η Τουρκία έχει υιοθετήσει την άποψη ότι «διατηρούμε τις θέσεις μας, αλλά συνεχίζουμε τη ζωή μας», λέει ο κ. Μπιράντ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αλλά και η ακαδημαϊκή κοινότητα τονίζει ότι η αλλαγή αυτή εγγράφεται στα πλαίσια της νέας αντίληψης της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. «Υπάρχει μια πραγματική αλλαγή στην τουρκική εξωτερική πολιτική», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ o καθηγητής διεθνών σχέσεων, κ. Μενσούρ Ακγκιούν σύμβουλος διεθνών σχέσεων του σεβαστού στην Τουρκία Ινστιτούτου TESEV. H αλλαγή αυτή, που στοχεύει στα μηδενικά προβλήματα με τις γειτονικές χώρες, έχει αρχίσει να εμπεδώνεται το 2002 με την εκλογή του κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης.
«Η επερχόμενη επίσκεψη (στην Αθήνα) του Τούρκου πρωθυπουργού αντανακλά αυτή την αλλαγή», τονίζει ο κ. Ακγκιούν.

Κατά παράδοξο, ωστόσο, τρόπο, οι σχέσεις με την Ελλάδα δεν χάνουν την σημασία τους, ούτε στη νέα αντίληψη της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται πάντα από την Αγκυρα ως σημαντικός στρατηγικός εταίρος στη νέα πολιτική που ασκεί η Τουρκία στη Μέση Ανατολή, στα Βαλκάνια και τον Καύκασο, πεδία όπου παλαιότερα εκδηλώνονταν έντονος ανταγωνισμός. «Από την Αλβανία έως την Αρμενία υπάρχει χώρος για την συνεργασία με την Ελλάδα», λέει ο κ. Ακγκιούν. «Στα Βαλκάνια, σημειώνεται μια εντυπωσιακή αλλαγή», προσθέτει. «Ενώ επί τριάντα και πλέον χρόνια η Τουρκία προσπαθούσε να περιορίσει την Ελλάδα στο χώρο των Βαλκανίων και προχωρούσε σε συμμαχίες με κράτη και -περισσότερο- χρησιμοποιούσε το μουσουλμανικό στοιχείο, όπως στην Αλβανία, στην Βοσνία κτλ. για να περιορίσει την Ελλάδα, αυτό άλλαξε τώρα εντελώς».

«Αυτό που έχει σημασία για την Τουρκία είναι η σταθερότητα της περιοχής. Υπάρχει πλέον ένα κοινό όραμα (με την Ελλάδα) στα Βαλκάνια», λέει ο Ακγκιούν . «Ο στόχος δεν είναι ο περιορισμός της Ελλάδας, αλλά αντίθετα η συνεργασία με την Ελλάδα για να λυθούν τα προβλήματα». Οι αλλαγές επεκτείνονται και στη Μέση Ανατολή, με θεαματική αλλαγή της στάσης της Τουρκίας απέναντι στο Ισραήλ, αλλαγή που επιχειρήθηκε να λοιδορηθεί ως «νεοοθωμανισμός», από τις ομάδες συμφερόντων που στοιχίζονταν πίσω από την προηγούμενη πολιτική της ενισχυμένης συνεργασίας μεταξύ των Τούρκων στρατιωτικών και του Ισραήλ.

«Δεν έχει καμία σχέση με τον οθωμανισμό, πρόκειται για την πολιτική που στοχεύει στην σταθερότητα της περιοχής, μια περιοχή που αφορά την Τουρκία, αλλά και την Ελλάδα», λέει ο κ. Ακγκιούν και προσθέτει ότι είναι για το καλό όλων των συμβαλλόμενων μερών. «Η Τουρκία μεσολαβεί στις σχέσεις Σύριας-Ισραήλ, όχι για να αποκτήσει περισσότερη επιρροή στην περιοχή αλλά χάριν της σταθερότητας», λέει.
EΞΠΡΕΣΣ

24 σχόλια:

  1. Είναι δυνατόν η Τουρκάι να θεωρεί την Ελλάδα όπως έχει καταντήσει η πολεμική της μηχανή απειλή;

    Ας γελάσω.

    όταν το πλέον καλοσυντηριμένο σκάφος του ΠΝ είναι το Θωρηκτό Αβέρωφ και τα εκθέματα του μουσέιου Πολεμικής Αεροπορίας είναι σε καλύτερη κατάσταση από τον στόλο της ΠΑ τι απειλή μπορεί να αποτελεί η Ελλάδα για την Τουρκία.

    Δηλαδή επειδή η Τουρκία δεν μας φοβάται πλέον είναι καλό; Εγώ νόμιζα ότι όσο μας φοβάται είμαστε ασφαλείς, και όταν πλέον δεν έχει τίποτα να φοβηθεί , τότε κινδινεύουμε περισσότερο.
    Γιατί πάντα η Τουρκάι θα κοιτά Δυτικά ότι και να λένε οι Τουρκαλαδες πολιτικοί .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και για να μην εχετε αυταπατες, σε ελευθερη μεταφραση των οσων ειπε ο Ερντογαν: "Με αυτους τους πολιτικους που εχετε σιγα μην ασχολουμαστε πλεον μαζι σας. Αρκετη σημασια σας δωσαμε μεχρι τωρα.
    Αφου πλεον εχουμε λαβει εγγυησεις απο τον Τζεφρυ και τον (Α)Χριστοφια οτι ολες οι διαφορες μας θα λυθουν εν ευθετω χρονο φυσικα προς το δικο μας συμφερον......"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και κατι ακομα. Εκει που αναφερει ο Ερντογαν τη φραση "σημαντικος στρατηγικος εταιρος" για την Ελλαδα, αντικαταστηστε το "εταιρος" με τη λεξη "επαρχια" (ή ακομα καλυτερα εταιρα) και ειστε μεσα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά μας δουλεύουν ψιλό γαζί η ΓΕΝΝΟΚΤΟΝΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ και ενώ λένε αυτά τα μεγαλόστομα περί μηδένικών προβλημάτων μεταξύ μας και ότι δεν χρησιμοποιούν πιά το μουσουλμανικό στοιχείο στα Βαλκάνια εναντίον μας δεν μας λένε που πολύ πρόδφατα έβαλάν το χεράκι τους και εμπόδισαν την Αλβανία να επικυρώσει την συμφωνία της ΑΟΖ που είχε υπογραφεί μεταξύ της πατρίδας μας και της Αλβανίας.Τώρα όσο για το ότι δεν μας θεωρούν εχθρούς σε αυτό έχουν δίκιο γιατί με το γενικό ξεχαρβάλωμα που έχει γίνει και γίνεται στους εξοπλισμούς της χώρας μας λογικό είναι να μην μας υπολογίζει εχθρούς της,γιατί υπολογίζεις κάποιον όταν μπορεί κια ¨εχεις την δυνατότητα να σε σακατέψει και όχι κάποιον που με μία σου σφαλιαρα θα το βάλει στα πόδια για να μην πω ότι θα σου στηθεί...........στα τέσσερα.Αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  5. >>Ερντογάν: Η Τουρκία δεν αντιμετωπίζει πλέον την Ελλάδα ως απειλή<<



    δεν χρειαζονται τετοιου ειδους διευκρινησεις .
    κανενας πλεον δεν μας παιρνει στα σοβαρα

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ε φυσικά, με Πάγκαλο και με Γωργάκη και με Ρεπούση και με Δραγώνα είναι δυνατόν να θεωρηθεί η Ελλάδα απειλή για την Τουρκία ή για οποιονδήποτε; Μέχρι και κρατίδια τύπου Νήσοι Φερόες μας έχουν πάρει στο μεζέ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ειναι απόλυτα κατανοητή η άποψη του Κ Ερντογάν.
    Η Τουρκία δεν απειλείται απο την Ελλάδα κυρίως λόγω ισχύος αυτή την δεδομένη στιγμή.
    Ομως δεν μας ξεκαθαρίζει εάν απειλείται η Ελλάδα απο την Τουρκία.
    Η κυβέρνηση λέει όχι, όπως πρίν απο λίγο καιρό έλεγε πως η Ελλάδα είναι μια ισχυρή χώρα και πως λευτά υπάρχουν.
    Σ'αυτόν τον τόπο δεν ξέρεις ποιόν να πιστέψεις .
    Τους ψεύτες, τους κλέφτες, τους πολιτικούς, τον πρωθυπουργό τον χασάπη....
    έχουμε χάσει τα αυγά και τα πασχάλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Pax Ottomana......

    Άσχετο: Το κουμπάρο Καραμανλή θα τον συναντήσει ο πασάς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η Τουρκία, δεν αντιμετωπίζει πλέον το Αιγαίο, την Ελλάδα ως «απειλή» αλλά ως το επόμενο, μετά την Κύπρο, θήραμα.
    Η Τουρκία ελπίζει ότι με διαπραγματεύσεις, χωρίς πόλεμο, θα αποσπάσει Ελληνικά εδάφη, θάλασσες και πετρέλαια.
    Ας διαβάσει Ελληνική Ιστορία, 3000 χρόνια Εμείς είμαστε εδώ. Ολοι οι άλλοι ήταν περαστικοί.
    Δεν ξεχνάμε ότι εσείς μας ΩΦΕΙΛΕΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όλα αλλάζουν και όλα τα ίδια μένουν (;)
    Στα λόγια όλα καλά αλλά μέχρι τώρα έχει αποδειχτεί ότι η Τουρκία είναι υπέρ της ειρήνης και της συνεργασίας όσο περνάει το δικό της. Όταν μιλήσει κάποιος για το "δικό του" τι γίνεται; Casus belli, ένταση, φωνές, ψευτοτσαμπουκάδες, απειλές, "βόλτες" στο Αιγαίο, υπερπτήσεις και γκρίζες ζώνες.
    Κατα τ'άλλα όλα έχουν....αλλάξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "Ερντογάν: Η Τουρκία δεν αντιμετωπίζει πλέον την Ελλάδα ως απειλή

    Πότε αντιμετώπισε η Τουρκία την Ελλάδα σαν απειλή, μετά το 1922, βρε Ταγίπ; Μας δουλεύεις τώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τι λένε μωρέ τα λαμόγια; Πότε τους απείλησε η Ελλάδα;
    Αλλά επειδή δεν το είχε κάνει και καθόταν κότα, γι' αυτό κάνουν τα τσίρκα τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Yπεγράφη η συμφωνία για την κατασκευή από την Ρωσία πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία

    defencenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Συνεχή αεροναυτικά επεισόδια στο Αιγαίο - ΓΕΕΘΑ: "Ναι, έτσι συνέβησαν"

    Τμήμα εδήσεων defencenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αποκαλύψεις Ε.Μυτιληναίου: "Έτσι παίχθηκε το παιχνίδι των speads" και έστειλαν τη χώρα στο ΔΝΤ!

    Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΕΞΩ Ο ΓΥΙΟΣ ΤΗΣ ΤΣΑΝΤΛΕΡ ΚΑΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΙΑΣΕΙΣ ΦΙΛΟ ΕΝΑΝ ΕΒΡΑΙΟ Η ΕΝΑΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΙΑ ΝΥΧΤΩΜΕΝΟΣ.
    Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΥΤΑΔΕΛΦΟ ΛΑΟ. ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΑΝΤΡΙΩΣΥΝΗ ΜΟΝΟ ΜΕ ΘΕΟ ΒΡΙΣΚΕΙΣ. ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ. ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ ΕΙΜΑΙ. ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΕΚΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το θέμα είναι ότι κουρδιστάν αναγνωρίστηκε στο έδαφος του ιράκ και όπως βλέπουμε η τουρκια έπαιξε έξυπνα τα σχέδια των νέο ταξικών αμερικανων στην περιοχή,ναι στο κουρδιστά όχι όμως σε τουρκικο έδαφος,άρα μεγάλη επιτυχία τις τουρκικης πολιτικής.τώρα σειρά έχουμε εμείς να περάσουμε στην σφαίρα επιρροής των τούρκων.μόνον με πατριωτική κυβέρνηση θα προκόψουμε,σε λίγες μέρες έρχεται ο μουστάκιας το ότι θα ζήτηση γη και ουρανό είναι γνωστόν το θέμα είναι ο "jefry" τι θα του δώσει.Aπό περιέργεια αυτοί οι ανώτατοι στρατιωτικοί λίγη τσίπα δεν έχουν επανω τούς να πουν μια κουβέντα να βάλουν κάποιες κόκκινες γραμμές σε θέματα εθνικής ασφαλειας.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Γιατί να μας θεωρεί απειλή ! καλά κάνει αφού και ο Τούρκος κατάλαβε (σε αντίθεση με μερικούς ανεγκέφαλους από την Ελλάδα που νομίζουν ότι πρέπει συνεχώς να είμαστε σε εχθρότητα και πολεμική ετοιμότητα με τους Τούρκους για να δικαιολογήσουν το λόγο της ύπαρξή τους !!!! και να σπαταλάμε χρήματα για να πλουτίζουν οι πολεμικές βιομηχανίες, οι Τούρκοι ξύπνησαν, εμείς ακόμη….!!!)
    ΞΕΚΟΛΛΗΣΤΕ, τέλος η σπατάλη σε εξοπλισμούς για ¨δήθεν¨ εχθρούς !!!!
    Αφήστε τα χαζά και δουλέψτε !!! κάντε ότι και οι Ε.Δ. των ευρωπαϊκών κρατών που δεν απειλούνται !!!! « ο εχθρός μας ΤΕΛΕΙΩΣΕ !!!!» Αυτοπροσδιοριστήται ξανά !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. αφου μας κατεβασαν πρωτα τα παντελονια και διαπιστωσαν οτι δεν οπλοφορουμε μας ειπαν στο τελος οτι
    δεν αποτελουμε απειλη γιαυτους πλεον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Προς 12.51 π.μ
    Ή πλακα κανεις ή πληρωνεσαι απο τη ΜΙΤ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. προς 11.04
    ----------
    Να αφησεις την ΜΙΤ και να μαθεις
    να βλεπεις περαν απο την ΜΙΤ...τη
    σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. "Ακουσες τα νέα πατέρα;" Η Τουρκία μας έχει γραμμένους;
    Σε λίγο θα μας λυπάται και για τα χάλια μας! Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Προς 11:40
    Χωρίς εχθρό, μπορείς να ζήσεις;
    Μάλλον όχι, έ συνέχισε να βλέπεις παντού απειλές και εχθρούς, για να διακιολογείς την ύπαρξή σου !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. προς 5.44
    ----------
    εισαι εκτος θεματος συζητησης και ειναι προβλημα σου αλλα απευθυνεσαι σε εμενα λεγοντας αυτα που θες να πεις ετσι για να συμμετεχεις.προσεχε λιγο για να μη εκτιθεσαι χωρις σοβαρο λογο.
    Φιλικα stergios

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.