27/5/10

Τουρκική βάση στην Αδριατική

Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΕΔΩΣΕ ΤΟ «ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ» ΓΙΑ ΤΑ ΧΩΡΙΚΑ ΤΗΣ ΥΔΑΤΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΤΟΛΟ
Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ
Σε νέα φάση περνούν οι κινήσεις του τουρκικού στόλου μετά την έγκριση από το αλβανικό Κοινοβούλιο του νόμου για είσοδο και παραμονή μονάδας του τουρκικού στόλου στα αλβανικά χωρικά ύδατα.

Τα περί έγκρισης του νόμου μετέδωσε αργά προχθές τη νύχτα το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή» υπογραμμίζοντας ότι «ο νόμος αφορά την ανάληψη καθηκόντων εκ μέρους της τουρκικής στρατιωτικής δύναμης 1.125 ατόμων στα αλβανικά χωρικά ύδατα και αποσκοπεί στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ του αλβανικού και του τουρκικού στόλου». Το πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι ο νόμος υπερψηφίστηκε με ομοφωνία.

Ο διήμερος ελλιμενισμός του τουρκικού υποβρυχίου «Ντολούναϊ» στις 2 και 3 Μαρτίου 2010 στον ναύσταθμο του Δυρραχίου μετά από ΝΑΤΟϊκή άσκηση είχε προκαλέσει εντυπώσεις. Με τον νόμο, ο τουρκικός στόλος θα έχει τώρα τη δυνατότητα να ελλιμενίζεται, να πραγματοποιεί περιπολίες, αλλά και εκπαιδευτικές ασκήσεις.

Σημειώνεται ότι το έτος 2000 η Τουρκία είχε ολοκληρώσει το έργο της ανακατασκευής του αλβανικού ναυστάθμου στην Αυλώνα (Πασαλιμάνι), πράγμα που είχε κόστος 10 εκατ. δολαρίων, εκ των οποίων τα μισά ήταν δωρεά της Τουρκίας.

Στις 6 Μαΐου ξεκίνησε εξάλλου και η δίμηνη περιπολία του νεοσύστατου τουρκικού «Στόλου Ανοιχτής Θάλασσας», ο οποίος αποτελείται από τρεις φρεγάτες και δύο βοηθητικά πλοία. Η περιπολία πραγματοποιείται στην Αδριατική και τη Μεσόγειο. Ο «Στόλος» ξεκίνησε στις 5 Μαΐου από τη ναυτική βάση «Ακσάζ» στη Μαρμαρίδα και θα επιστρέψει στις 5 Ιουλίου.

Τον περασμένο Ιανουάριο, το αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο είχε ακυρώσει την ελληνοαλβανική συμφωνία περί οριοθέτησης των χωρικών υδάτων, η οποία είχε υπογραφεί στα Τίρανα στις 27 Απριλίου 2009. Τη σχετική ανακοίνωση είχε κάνει το Δικαστήριο στις 27 Ιανουαρίου. Σε τηλεγράφημα του ΑΠΕ την ίδια μέρα αναφερόταν ότι «σύμφωνα με τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, η συμφωνία ακυρώθηκε ομόφωνα από το 9μελές σώμα, με το επιχείρημα ότι η κατάρτισή της έγινε βάσει λανθασμένων διαδικασιών, γι' αυτό και προτείνεται η επαναδιαπραγμάτευσή της». *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

9 σχόλια:

  1. Και φυσικά καμία αντίδραση απο το υπ.έξωτερικών,γιατί με την Τουρκία έχουν εξομαλυνθεί οι σχέσεις και είναι πια σύμμαχός μας.
    Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αισθανόμαστε απειλούμενοι και περικυκλωμένοι απο το Τουρκικό ναυτικό ούτε χρειάζεται κάποια σύσταση ή αντίποινα στην Αλβανία για τα δώρα που μας προσέφαιραν.
    Εχουμε υπουργό εξωτερικών ή όχι?
    Η κυβέρνηση εκτός απο επαιτεία και λαμογιές ξέρει να κάνει κάτι άλλο?

    ευχαριστω για τη φιλοξενία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κανονικά και στα πλαίσια της Εθνικής Ασφάλειας - όπως και ευθυγραμμισμένοι με το αυτονόητο Δόγμα της ισοδυνάμου ανταπόδοσης - θα όφειλε και η Ελλάδα να επιδιώξει να εγκαταστήσει "Αποσπάσματα Στρατιωτικής Συνεργασίας" (από 1000 άνδρες το καθένα) σε Αρμενία και Ιρακ (Κουρδιστάν).

    Αλλά ποιοί να τα κάνουν αυτά?

    Εκείνοι που μεθοδεύουν την καντονοποίηση της Ελλάδας και την εντέλει ανάθεση της Άμυνάς της σε ξένες Δυνάμεις?

    Υπομονή....Υπομονή....Υπομονή...Υπομονή....Υπομονή....Υπομονή...Υπομονή....Υπομονή...Υπομονή...Υπομονή...Υπομονή.............

    Ακριβώς...

    Είναι σπαστικό να σου επαναλαμβάνουν διαρκώς αυτή την λέξη...

    Στο τέλος καταντάει άνευ περιεχομένου και ουσίας...

    Για να μην πω καταντάει μπούμερανγκ στα χέρια των επιτηδείων...

    Κάποιοι λένε :

    "...όταν νοιώθεις τα πράγματα να βαλτώνουν και να αργοσέρνονται εναντίον σου, σημαίνει πως έπεσες μέσα στην περιδίνηση μιας αυτοκτονικής αδράνειας. Σ' έπιασαν τα νύχια της και σε πνίγουν λίγο λίγο.Και το μόνο που ίσως νοιώθεις για το κρίσιμο της κατάστασής σου είναι πιθανόν κάποια αόριστη διαίσθηση. Μια κάποια αμφιβολία για το στέρεο της θέσης σου. Κι αν έχεις αμφιβολίες τότε Δράσε. Οποιαδήποτε Δράση είναι απείρως προτιμότερη απο την αυτοκτονική στασιμότητα.Δράσε λοιπόν κοιμισμένε ραγιά. Δράσε, κουνήσου, ξύπνα, χτυπήσου μέσα στον εφιάλτη σου μπας και πέσεις από το κρεβάτι σου και ξυπνήσεις έστω και την τελευταία στιγμή..."

    Αν έχεις αμφιβολίες Δράσε. Αν δεν έχεις, τότε αυτοί οι λίγοι που έχουν θα πρέπει να αναθεωρήσουν την άποψή τους περί "Υπομονής" και "Νηφαλιότητας"...Προτού είναι αργά για όλους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εξω ολοι οι Αλβανοι απο την Ελλαδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κατα τ'άλλα έχει εκλείψει ο "κίνδυνος απο Βορρά" και άρα όλα τα στρατόπεδα που δεν αντικρύζουν τα τουρκικά παράλια είναι ούτε λίγο ούτε πολύ..."άχρηστα".
    Μου φαίνεται θα μας βγάλουν εκτός ΕΕ λόγω - και καλά - των δημοσιονομικών μας και μετά θα έρθει η Τουρκία να κάνει χοντρό παιχνίδι σε Έβρο, Θράκη, νησιά κλπ.
    Όχι ότι τώρα είμαστε ασφαλείς αλλά "για τα μάτια του κόσμου" είμαστε μέλος της ευρωπαϊκής "οικογένειας" - ό,τι και αν υποτίθεται ότι σημαίνει αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Ελλάδα έχει πάψει προ πολλού να ενδιαφέρεται όχι μόνο για την ασφάλειά της, αλλά και για την εθνική της αξιοπρέπεια. Τελεία και παύλα.

    Ζούμε σε κράτος ανυπόληπτο και εθελόδουλο. Δεν βλέπω τρόπο να αλλάξει αυτό, χωρίς λαϊκή εξέγερση και κατακρήμνιση του σάπιου πολιτικού συστήματος, πράγμα εντελώς απίθανο και ίσως επικίνδυνο με 3,5 εκατ. λαθρομεταναστών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι να πω,να βρισω..δεν εχω λογια πλεον.Δεν καταλαβαινουν ολοι αυτοι οι ηλιθιοι οτι σε λιγο θα χασουμε το ηθικο μας. Θα ηθελα απο τον συντακτη αν μπορει να μας αναλυσει σε γεωστρατηγικο επιπεδο τι σημαινει αυτο{ενοω για την συγκεκριμενη βαση}και ποιες οι αντιδρασεις των γυρω χωρων,αν υπαρχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΒΑΝΟΣ ΟΛΟΥΣ.

    ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΩΡΓΟΣ.

    ΜΑΣ ΦΤΥΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΜΕΙς ΛΕΜΕ ΨΙΧΑΛΙΖΕΙ.

    ΤΟΥΣ ΤΑΙΣΑΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΤΙΣΑΜΑ ΤΟΥΣ ΝΤΥΣΑΜΕ ΣΤΡΑΤΟ ΣΤΕΊΛΑΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΟΥΜΕ ΑΠΟ ΔΙΧΟΤΟΜΙΣΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΧΕΖΟΥΝ ΤΑ ΓΟΜΑΡΙΑ.

    ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΜΕ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΒΑΛΟΥΜΕ ΜΥΑΛΟ ΜΕ ΤΙ ΚΩΛΟΡΑΤΣΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ.

    ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Προς οσους ονειρευοντε το 'εξω οι Αλβανοι απο την Ελλαδα'

    Πριν απο λιγο η ΕΤ 2 ειχε μεγαλη διαφημηση Αλβανικης εφημεριδας που εκδιδεται στην Αθηνα και αμεσως μετα για να 'ενισχυσει' την Ελληνικη οικονομια....ειχε διαφημηση της LIDL !!!

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν μπορω να καταλαβω καποιους εδω μεσα που ηδη αρχισαν και τα κλανουν επειδη η Αλβανια εδωσε μια βαση στην Τουρκια.......ε και?? Μελος του ΝΑΤΟ ειναι και οι δυο χωρες και λογικο ειναι να κανουν συνεργασια οπως κανει και η Ελλαδα με αλλες χωρες του ΝΑΤΟ.......εξαλλου δεν το εδωσαν τσαμπα οι Αλβανοι αλλα οι Τουρκοι θα πληρωνουν καθε χρονο κατι εκατομυρια.......αν εχει τα λεφτα η Ελλαδα να κανει και εκεινη βαση στην Αλβανια με αντιτιμο να πληρωσει......που ειναι το κακο δηλαδη......εδω δεν μπαινει το "ΑΑΑΑΑΑ οι κακοι οι Αλβανοι που εδωσαν μια βαση στην Τουρκια" να ρωτησω.....ποσες βασεις εχει η Αμερικη στην Ελλαδα??? Σωστα μαντεψατε...πολλες!!!

    Και προς οσους λενε να διωξουμε ολους τους Αλβανους......να ξερετε οτι την επομενη η Ελλαδα θα κυρηξει πτωχευση για πολλους λογους πρωτον επειδη τα δις που εχουν οι Αλβανοι στο Τραπεζικο συστημα θα εξαφανιστουν.....και πιστεψτε με ειναι παρα πολλα. Δευτερον ολα τα σπιτια που ειτε νοικιαζουν οι Αλβανοι ειτε εχουν αγορασει θα μεινουν αδεια με οτι αυτο συνεπαγεται για πολλες Ελληνικες οικογενειες που νοικιαζουν αυτα τα σπιτια στους αλβανους.......και για χιλια μυρια λογους που βαριεμαι να τους γραψω.........

    Βαλτε κατι καλα στο μυαλο σας το να διωχνεις ατομα ετσι στα καλα καθουμενα δεν ειναι πρεπουσα πολιτικη......αμα εισαι μαγκας κανεις αλλη πολιτικη πιο εξυπνη και με λιγοτερη φασαρια......υα λογια ειναι ευκολα αλλα η πραγματικοτητα ειναι τελειως αλλη........ενα παραδειγμα......οταν ο Σταλιν εδιωξε τους Χιλιαδες Ελληνες απο τον Ποντο ηταν καλα?? ενω οι Ελληνες ειχαν τα σπιτια τους και την ζωη εκει περα????

    Αυτο που προτεινετε ειναι πολιτικη 100 και βαλε χρονων πριν που εχουν αιματοκυλησει ουκ ολιγες φορες τον πλανητη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.