27/5/10

Λάβρος Ερντογάν κατά του... Κεμάλ της αντιπολίτευσης

«Επιχρυσωμένο τενεκέ» και «δημιούργημα των πρωτοσέλιδων» χαρακτήρισε ο Ταγίπ Ερντογάν τον νέο αρχηγό του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.Τόνισε μάλιστα ότι δεν τον συνεχάρη για την εκλογή του, επειδή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε την απρέπεια να μην προσκαλέσει αντιπροσωπεία του κυβερνώντος ΑΚΡ στο έκτακτο συνέδριό του, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

«Με πρωτοσέλιδα ήρθε, με πρωτοσέλιδα θα φύγει», είπε χαρακτηριστικά για τον Κιλιτσντάρογλου ο Τούρκος πρωθυπουργός στους βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Εμμέσως, δηλαδή τον στιγμάτισε ως ανδρείκελο του Ομίλου Ντογάν (Χουριέτ, Μιλιέτ, CNN Turk), που βρίσκεται σε μόνιμη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. «Πρόκειται», συμπλήρωσε, «για έναν ακόμη άνθρωπο του κατεστημένου, που απλώς ρέπει στον λαϊκισμό».

Ο Κιλιτσντάρογλου ξεκίνησε εθνική περιοδεία με πρώτο σταθμό το ορυχείο του Ζονγκουλντάγ, όπου έχασαν τη ζωή τους 30 ανθρακωρύχοι. Επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση και προσευχήθηκε για τους νεκρούς μαζί με Τούρκους συνδικαλιστές. Ωστόσο, πολλοί Τούρκοι αναλυτές επισημαίνουν ότι ο διάδοχος του Ντενίζ Μπαϊκάλ έχει χαμηλό πολιτικό βάρος και η ηγεσία του θα είναι εφήμερη.

«Στην πρώτη ομιλία του έδειξε να μην κατανοεί τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα. Μιλάει τη γλώσσα της δεκαετίας του ‘70», είπαν ο καθηγητής πολιτικών επιστημών στην Αγκυρα, Ντογού Εργκίλ, και ο Κούρδος διανοούμενος Ταρίκ Εκιντζί.

«Ο Κιλιτσντάρογλου δεν καταλαβαίνει διόλου το Κουρδικό πρόβλημα», έγραψε στη Χουριέτ ο Μουσταφά Ακγιόλ. Σε σχετική ερώτηση έδωσε την ίδια απάντηση που θα έδιναν ο... Ετσεβίτ και ο Ντεμιρέλ, χαρακτηρίζοντάς το «ζήτημα φτώχειας και ανεργίας στις νοτιοανατολικές επαρχίες». Ούτε τη λέξη «Κουρδικό» δεν τόλμησε να προφέρει τη στιγμή που ο Ερντογάν έχει κάνει σημαία την επίλυσή του.

«Είναι προσβολή για εμάς τους Κούρδους να λένε ότι θα εγκαταλείψουμε την ταυτότητα και τη γλώσσα μας για τα λεφτά», σχολίασε ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρόεδρος του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP).

Με αυτές τις προϋποθέσεις ο Κιλιτσντάρογλου δείχνει ανίκανος να απειλήσει την πρωτιά του Ερντογάν στις επόμενες εκλογές, αλλά και να σηκώσει το βάρος της αντιπαράθεσης για το συνταγματικό δημοψήφισμα, μέσα στο καλοκαίρι. Δεν έχει διεισδυτικότητα σε κανέναν πολιτικό χώρο πέραν του σκληρού κεμαλικού πυρήνα της τουρκικής κοινωνίας, με αποτέλεσμα τα ποσοστά του CHP στις δημοσκοπήσεις να μένουν καθηλωμένα στο 20%.

Σαν να μην έφτανε η παλιομοδίτικη εικόνα που αποπνέει, ο Κιλιτσντάρογλου πλαισίωσε το ανώτατο κομματικό όργανο με... άνθη της Εργκενεκόν, όπως ο καθηγητής Σουχέιλ Μπατούμ, ο απόστρατος στρατηγός Τουντζέρ Κιλίντς και η άτυπη «σύμβουλος επικοινωνίας» του επιτελείου, καθηγήτρια/ συγγραφέας Νουράν Γιλντίζ.

Γιάννης Παπαδάτος
johnpapadatos@pegasus.gr
ΕΘΝΟΣ

1 σχόλιο:

  1. Για μαλλί πήγαινε ο καημένος ο Έρντογαν και βγήκε κουρεμένος. Τί τις ήθελες, κακομοίρη, τις ταρζανιές (διότι ένας είναι ο διδάξας στην κρυφή κάμερα παγκοσμίως) και τα ροζ βίντεο; Ορίστε τώρα, έφυγε ο Baykal και σου έσκασε από το πουθενά ο Kılıçdaroğlu. Και άρχισαν οι ριπές:
    -"Παλιομοδίτης" και"εκτός πραγματικότητας".Μήπως έντιμος και σεμνός; Και σοβαρός οικογενειάρχης; Που δεν τριγυρνά στην Οικουμένη με την γυναίκα-λαμπατέρ, θηλυκή εκδοχή του Φλωρινιώτη με τη λαμέ ασημένια μαντίλα;
    -Και αυτά περί συνεργασίας με "άνθη της Εργκενεκόν", συγκινητικά. Μόνο που αν δεν με απατά η μνήμη μου, ως υποψήφιος για την δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, έκανε αποκαλύψεις για σκάνδαλα διαφθοράς. Και ποιός ξέρει; μπορεί προεκλογικά να αποκαλύψει και άλλα σκάνδαλα διαφθοράς για άλλα "άνθη", παλιότερους δημάρχους...
    -Τώρα, για τα ποσοστά που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ποιός μας είπε ότι σώνει και ντε, πρέπει να πάρει την πρωτιά; Του κακοπέφτει νομίζεις, να στερήσει την αυτοδυναμία από την επόμενη κυβέρνηση;
    -Για το τέλος κρατάω το καλύτερο: Πως η πολιτισμένη ρητορική και ο Ερντογάν έχουν πάρει διαζύγιο.
    Διότι εκτός από αυτά που διάβασα στο άρθρο, έκανε και άλλη απρέπεια. Δεν μίλησε απλά για ΜΜΕ, μίλησε για "Candaş ve yoldaş medya".
    Εγώ που δεν ξέρω ούτε την τουρκική, και ούτε έχω ιδιαίτερες γνώσεις για την γείτονα χώρα, κατάλαβα ότι στοχοποιεί τον αντίπαλό του για το ότι είναι αλεβίτης... Αυτό το νόημα δεν έχει το "Candaş";
    Κάνω λάθος;
    Αν δεν κάνω λάθος, μιλάμε για μεγάλη φτήνια και
    ύπουλη επίθεση στον Kılıçdaroğlu. Ο οποίος είναι και αλεβίτης και Κούρδος. Και αυτό δεν λέει τίποτα απολύτως. Ενωτικός είναι. Δε θα εκλεγεί για να διαλύσει τη χώρα του σε μειονότητες. Αυτές τις παγκόσμιες πρωτοτυπίες τις κάνουν οι δικοί μας οι αρχι-ηλίθιοι. (Τώρα που κινδυνεύει η αυτοδυναμία του Ερντογάν, ξέρετε εσείς, αρχι-ηλίθιοι: στηρίξτε τον, δώστε γρήγορα Αιγαίο, Κύπρο, Θράκη, Δωδεκάνησα μήπως και τον κρατήσουμε τον κουμπάρο στην εξουσία)

    Και στην τελική, καταλαβαίνω γιατί ο Ερντογάν βρίζει. Αυτό που δεν καταλαβαίνω, είναι τί λόγο έχει το Έθνος έχει να λιβανίζει και να γλύφει τον Ερντογάν;
    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.