17/5/10

Το στρατηγικό βάθος της Τουρκίας σκοντάφτει στον ελληνικό πολιτισμό και ιστορία!


Εγκαινιάζεται το απόγευμα της Δευτέρας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου Σάμου. Το κτίριο φιλοξενεί περί τις 3.000 εκθέματα (αγγεία, γλυπτά, είδη μικροτεχνίας κ.ά.), που προέρχονται από τις σωστικές και συστηματικές ανασκαφές της ΚΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο χώρο της αρχαίας πόλης της Σάμου και στην ύπαιθρο χώρα.

Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στη Σάμο
Εγκαινιάζεται το απόγευμα στο Πυθαγόρειο της Σάμου το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού.
Με συντονισμένες προσπάθειες και με τη βοήθεια επιστημόνων από διάφορους κλάδους (αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς, γεωτεχνικούς, συντηρητές, κτλ) οικοδομήθηκε ένα σύγχρονο κτήριο 2.500 τετραγωνικών με άνετους εκθεσιακούς χώρους, εργαστήρια συντήρησης, αποθήκες και με μια μεγάλη αρχαιολογική έκθεση επιλεγμένων αντικειμένων.
Το σύγχρονο αυτό κτήριο του μουσείο ικανοποιεί τις σημερινές μουσειολογικές ανάγκες και φιλοξενεί περίπου 3000 εκθέματα (αγγεία, γλυπτά, είδη μικροτεχνίας κ.ά.) τα οποία προήλθαν από συστηματικές ανασκαφές στο χώρο της αρχαίας πόλης της Σάμου.
Μέσα από τα αντικείμενα της έκθεσης επιχειρείται η παρουσίαση της ιστορικής πορείας της αρχαίας πόλης και υπαίθρου από την 5η χιλιετία π.Χ. μέχρι τον 7ο αι. μ.Χ. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια ανάδειξης της καίριας θέσης του νησιού στον ελλαδικό χώρο από την αρχαιότητα ακόμα.
Μέσα από τα εκθέματα και τα εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου θα παρουσιάζονται στους επισκέπτες τόσο η ιστορία του τόπου όσο και ο μοναδικός πολιτισμός που αναπτύχθηκε σ’ αυτή τη γωνιά της Ιωνίας.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου είναι τοποθετημένο κοντά σε έναν πολύ σημαντικό αρχαιολογικό χώρο στο κέντρο της αρχαίας πόλης της Σάμου αλλά και της σύγχρονης πόλης του Πυθαγορείου και αναμένεται να φέρει την ανάλογη ανάπτυξη στις γύρω περιοχές.
Επιπλέον, μέσα από τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Πυθαγορείου, του Αρχαιολογικού Μουσείου Βαθέος αλλά και του νεοϊδρυθέντος Βυζαντινού Μουσείου στον Πύργο Λυκούργου Λογοθέτη, η Σάμος έχει πλέον τη δυνατότητα να επιδείξει με πιο ολοκληρωμένο τρόπο στους επισκέπτες της τη σπουδαία πολιτιστική της κληρονομιά από τους πρώιμους χρόνους μέχρι την ύστερη αρχαιότητα.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

3 σχόλια:

  1. Μην γράφετε τέτοια πράγματα και τα παίρνει χαμπάρι το ελλαδικό κράτος και το ΚΑΣ, γιατί θα το βάλουν σκοπό, να κλείσουν το Μουσείο και να καταχώσουν πάλι τα ευρήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεωπολιτική Στρατηγική, Στρατιωτική Στρατηγική, κλπ. Όλοι αυτοί οι κλάδοι είναι διαφορετικές, αλλά απo το ίδιο δέντρο που εκτείνονται.

    Τις εντολές του πολέμου του Sun Zu σήμερα είναι για μικρά παιδιά!

    Πριv απo xιλιάδες xρόvια ο Sun Zu δεν γνώριζε τα σύγχρονα όπλα της εποχής μας και το μεγαλύτερο: "Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης".

    Για να κατανοήσουμε καλύτερα.....

    Σήμερα, ένα βιβλίο των 1000 σελίδων της στρατηγικής, μόνο δύο σελίδες θα χρειαστούν για το Sun Zu, όχι περισσότερο από αυτό.

    Μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η επιστήμη του πολέμου έχει αλλάξει δραματικά με την Θεωρία Παιγνίων (Game Theory).

    Για να κατανοήσουμε καλύτερα.....

    Φανταστείτε "δυο μαθηματικά σημεία", όπου περνούν ατελείωτες γραμμές και καμπύλες (Η γραμμές και καμπύλες σαν πολλές μεταβλητές γεωπολιτικών στρατηγικών, κ.λπ. από το ίδιο δέντρο). Η θεωρία του πολέμου του Sun Zu περνά μεταξύ δύο σημείων........είναι "μια γραμμή", μια και μόνο!

    Τώρα φανταστείτε πάλι αυτά τα "δύο σημεία", όπου περνούν ατελείωτες γραμμές και καμπύλες. Οι γραμμές "για παράδειγμα" είναι "πρώτου βαθμού" (Γραμμική εξίσωση). Η εξίσωση αυτή είναι ευκολότερη και ανήκει στον κλάδο "για παράδειγμα" Στρατιωτική Στρατηγική, κλπ.

    φανταστείτε πάλι αυτά τα "δύο σημεία", όπου περνούν ατελείωτες καμπύλες "δευτέρου βαθμού" (Δευτεροβάθμια εξίσωση). Αυτές οι καμπύλες "δευτεροβάθμια εξίσωση" "για παράδειγμα" είναι κάπως πιο δύσκολη και ανήκει στον κλάδο "για παράδειγμα" Γεωπολιτική Στρατηγική, κλπ.

    φανταστείτε τώρα τα "δυο μαθηματικά σημεία", όπου οι καμπύλες είναι υψηλότεροι βαθμοί.......πιο πολύπλοκη.......υπερβατικό και διαφορικών εξισώσεων, κλπ.....

    Έτσι, η ανάμιξη πολλών μεταβλητών (αριθμό στρατηγικών τύπων, τις εσωτερικές και εξωτερική πολιτικές, οπλοστάσιο του πολέμου, της οικονομικής, τύπους των κυβερνήσεων, μέσων μαζικής ενημέρωσης, κλπ., κλπ.) μπαίνουν όλα στο παιχνίδι για να βρεθεί η καλύτερη στρατηγική.....τα πράγματα περιπλέκονται!

    Για να ανταποκριθεί η "καλύτερη καμπύλη του Fourier " για να "ταιριάζει" στις ανάγκες για ένα "πρόβλημα" σήμερα η θεωρία του πολέμου Sun Zu, δεν ανταποκρίνεται πλέον στην πραγματικότητα, γιατί το θέμα είναι εξαιρετικά περίπλοκο.

    H Θεωρία Παιγνίων (Game Theory) είναι μια θεωρία των πιθανοτήτων, αλλά πολύ πιο περίπλοκη......και όμως δεν φτάνει σε μια τέλεια καμπύλη, μόνο η πιο πιθανή για μια δεδομένη στρατηγική.

    Αν διαβάσουμε τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, μαθηματικοί, κλπ. κατανοούμε πιο βαθιά τη θεωρία των παιχνιδιών, ως παράδειγμα, μελετάμε σήμερα την Σωκρατική μέθοδο!

    Από τον ουρανό......

    Πρώτη Γραμμή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα είναι δυνατόν να λέμε τέτοια πράγματα; Έχετε δει που είναι η Σάμος στον χάρτη;
    Μιλάμε για μικρασιατικά παράλια. Και όπως έμαθα σήμερα από τον Ελευθέριο Β. εκεί κατοικούσαν και κατοικούν ΑΛΛΟΕΘΝΕΙΣ!

    Γιατί λοιπόν, υφαρπάζετε τον αρχαίο πολιτισμό των ΑΛΛΟΕΘΝΩΝ Μικρασιατών;
    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.