12/5/10

Στην Αγκυρα µε... ρούβλια

Μεγάλης σηµασίας χαρακτηρίζουν Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές τη διήµερη επίσκεψη του ρώσου προέδρου Ντιµίτρι Μεντβέντεβ που ξεκίνησε χθες στην Άγκυρα

Ο ρώσος πρόεδρος έφθασε στην Τουρκία συνοδευόµενος από 224 πρόσωπα, µεταξύ των οποίων πολλοί επιχειρηµατίες. Χθες το βράδυ παρακάθησε σε δείπνο µε τον τούρκο οµόλογό του Αµπντουλάχ Γκιουλ ενώ σήµερα θα έχει επαφές µε τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.

«Η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών παίρνει νέες διαστάσεις έπειτα από την υπογραφή της Κοινής Πολιτικής Διακήρυξης τον Φεβρουάριο του 2009, κατά την επίσκεψη του τούρκου προέδρου στη Μόσχα» εκτιµούν πολιτικοί αναλυτές οι οποί οι επισηµαίνουν και τη σηµασία της πρώτης συνάντησης του Ανωτάτου Συµβουλίου Συνεργασίας µεταξύ των δύο χωρών µε τη συµµετοχή µεγάλου αριθµού υπουργών και υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν και του Ντµίτρι Μεντβέντεφ.

Η ενεργειακή συνεργασία
Το ζήτηµα που καίει και τις δύο χώρες περισσότερο είναι η ενεργειακή συνεργασία. «Η ενεργειακή συνεργασία µεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας έχει αναπτυχθεί δυναµικά τα τελευταία χρόνια και ελπίζουµε ότι θα τεθούν σε εφαρ µογή από κοινού τα σχέδια για τους αγωγούς Νότιο Ρεύµα, Μπλε Ρεύµα 3 και ο πετρελαϊκός αγωγός Σαµψούντας - Τζεϊχάν» φέρεται να δήλωσε ρώσος διπλωµάτης σύµφωνα µε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή. Πάντως δεν αναµένεται να υπάρξει µεγάλη πρόοδος στο θέµα των αγωγών λόγω της πολυπλοκότητας του ζητήµατος, σύµφωνα µε τούρκους διπλωµάτες. Μεγάλες ρωσικές εταιρείες ενέργειας οι οποίες συνοδεύουν τον ρώσο πρόεδρο αναµένεται να υπογράψουν συµφωνίες συνεργασίας στην Αγκυρα. Από την άλλη, η Αγκυρα ανησυχεί επειδή το 60% των αναγκών της σε ενέργεια καλύπτεται από τη Μόσχα, γεγονός που της δηµιουργεί σχέση εξάρτησης µε τη Ρωσία όσον αφορά ζήτηµα της ενέργειας.

Η Μόσχα ελπίζει ακόµη ότι τον πυρηνικό αντιδραστήρα της Τουρκίας θα τον αναλάβει ρωσική εταιρεία, αν και δεν αναµένεται κατά τη διήµερη αυτή επίσκεψη να υπάρξει εξέλιξη σε αυτό το θέµα.

Η πιο σηµαντική συµφωνία η οποία αναµένεται να υπογραφεί σήµερα αφορά το θέµα της κατάργησης θεωρήσεων διαβατηρίων µεταξύ των δύο χωρών. Είναι µια πολιτική που άρχισε η κυβέρνηση Ερντογάν εδώ και αρκετούς µή νες και σκοπεύει να διευκολύνει τη διακίνηση των τούρκων πολιτών σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες.


Ο Νότιος Καύκασος

Στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαµβάνονται η σταθερότητα στον Νότιο Καύκασο και το ζήτηµα του Ναγκόρνο - Καραµπάχ το οποίο αποτελεί αγκάθι στις σχέσεις της Τουρκίας µε την Αρµενία, γι’ αυτό και ζητά τη συµβολή της Μόσχας για την επίλυσή του. «Παραδοσιακά µας ενδιαφέρει η ανάπτυξη της συνεργασίας τόσο µε την Τουρκία όσο και µε την Αρµενία» φέρεται να δήλωσε ρώσος διπλωµάτης. Ωστόσο τούρκοι πολιτικοί αναλυτές υποψιάζονται ότι η Ρωσία παίζει ένα ύποπτο παιχνίδι για να εµποδίσει τη δηµιουργία στενών οικονοµικών σχέσεων µεταξύ Αρµενίας και Αζερµπαϊτζάν οι οποίες θα βλάψουν τα δικά της συµφέροντα.

Στην ατζέντα βρίσκονται ακόµη το Κυπριακό, η Μέση Ανατολή, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Ιράν. Νωρίτερα, ο Μεντβέντεφ είχε επι σκεφθεί τη Δαµασκό, όπου δήλω σε ότι η ένταση µεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων µπορεί να οδηγήσει τη Μέση Ανατολή σε µια νέα καταστροφή. Ο ρώσος πρόεδρος συ ναντήθηκε µε τον σύρο οµόλογό του Μπασάρ Ασαντ και συµφώνη σε µαζί του ότι το Ιράν έχει το δι καίωµα να αναπτύξει ένα ειρηνικό πρόγραµµα πυρηνικής ενέργειας.
ΑΝΝΑ ΑΝΔΡΕΟΥ - ΝΕΑ

2 σχόλια:

  1. Οσο οι Τουρκοι συνεχιζουν να εκπαιδευουν τους Τσετσενους ανταρτες καποια στιγμη θα σκασει το μπαλονι......
    Μεχρι τοτε η Ρωσια απολυτα φυσιολογικα προσπαθει να κανει μπιζνες εκει που τους θελουν.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ 12 Μαΐου 2010 11:08 π.μ.

    Νομίζω ότι αγνοείς το βασικό: αυτοί που πρωτο-ξεκίνησαν και συνεχίζουν
    να εκπαιδεύουν τους Τσετσένους αντάρτες είναι οι Ρώσοι.

    Απλά, τα πράγματα γίνονται άσχημα όταν σηκώνονται τα πόδια να βαρέσουν το κεφάλι. Αλλά όταν εκπαιδεύεις κάποιον, σημαίνει ότι και γνωρίζεις και ελέγχεις την ιεραρχία του. Και όταν υπάρχουν οι "ανυπάκοοι" ξέρεις από πρώτο χέρι, ονόματα και διευθύνσεις. Και τους καθαρίζεις άμεσα.
    Και αυτό είναι που κάνουν οι Ρώσοι στον Καύκασο αυτή τη στιγμή.
    Δυστυχώς, έχουμε αγαστή συνεργασία Ιράν, Ρωσίας και φυσικά Τουρκίας.
    Μπορεί ιδεολογικά να αρέσει σε κάποιους από εσάς, πρακτικά, όμως, είναι η βασική αιτία που θα πυροδοτήσει την αφομοίωση της Ελλάδας από την νεο-οθωμανική Τουρκία.

    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.