12/5/10

Σήκωσαν μπαϊράκι για τον Ερντογάν

Η επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα προκαλεί τριβές μεταξύ μετριοπαθών και σκληρών στη Νέα Δημοκρατία

Με επιθετικούς τόνους υποδέχεται η Ρηγίλλης τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια στιγμή κατά την οποία στο εσωτερικό της ΝΔ συγκρούονται παρασκηνιακά δύο σχολές σκέψης: από τη μία πλευρά υπάρχουν στελέχη που επιχειρηματολογούν υπέρ της αναβολής της επίσκεψης του κ. Ερντογάν και από την άλλη βρίσκονται στελέχη που υπεραμύνονται της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς θέτει ως «κόκκινη γραμμή» του κόμματός του την αποφυγή διαβουλεύσεων για τα εθνικά θέματα εν όψει και της επίσκεψης της τουρκικής αντιπροσωπείας, ενώ προχθές το βράδυ ο βασικός σύμβουλός του κ. Χρ. Λαζαρίδης σε εκδήλωση με τίτλο «Αντίσταση στο νεο-οθωμανισμό- όχι στην αυτοκρατορική επίσκεψη Ερντογάν» εμφανίστηκε επικριτικός για τις ελληνοτουρκικές συνομιλίες.

Παράλληλα ο τομεάρχης Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος αποφεύγει τις δημόσιες δηλώσεις, επιμένει σε πιο μετριοπαθή στάση, ενώ σε συνομιλητές του υπενθυμίζει την πολυετή φιλία του με τον κ. Ερντογάν, από την εποχή που και οι δύο ήταν δήμαρχοι Αθηνών και Κωνσταντινούπολης, αντίστοιχα. Με τον κ. Αβραμόπουλο συντάσσονται αρκετά στελέχη της ΝΔ τα οποία δεν επιθυμούν επιθετική ρητορική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ζητούν την τήρηση ήπιων τόνων στην άσκηση αντιπολιτευτικής τακτικής του κόμματος στα εθνικά θέματα.

Στις συσκέψεις που έχουν λάβει χώρα τις τελευταίες ημέρες στη Ρηγίλλης επικρατεί η άποψη ότι η κυβέρνηση δεν έπρεπε να προχωρήσει σε συνομιλίες με τον κ. Ερντογάν. Υπέρμαχοι αυτής της άποψης είναι οι περισσότεροι στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά, μεταξύ των οποίων ο κ. Λαζαρίδης, αλλά και ο σύμβουλός του για θέματα πολιτικής οργάνωσης κ. Δ. Σταμάτης ο οποίος έχει διατελέσει και περιφερειάρχης Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης και ήταν το «κόκκινο πανί» για σκληροπυρηνικά στελέχη της μουσουλμανικής μειονότητας.

Η ΝΔ είναι κάθετα αντίθετη στην επιλογή της κυβέρνησης να συνομιλήσει με την τουρκική πλευρά στην παρούσα φάση και έχει αποφασίσει να «υψώσει τους τόνους» στα εθνικά θέματα, με βασικό επιχείρημα ότι εν μέσω της οικονομικής κρίσης δεν ευνοούνται τέτοιες συνομιλίες.

Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Σαμαράς είχε εναντιωθεί στην επίσκεψη, διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση επέλεξε τη χειρότερη δυνατή στιγμή για να καλέσει τον κ. Ερντογάν, ενώ από τη Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ δόθηκε γραμμή στους βουλευτές και στα στελέχη με την επισήμανση πως η έλευση του κ. Ερντογάν είναι «άκαιρη». Σε αυτό το κλίμα ο κ. Λαζαρίδης συμμετείχε σε εκδήλωση του περιοδικού «Αρδην».

Ο κ. Λαζαρίδης μίλησε για τον ρεαλισμό της υποταγής που ακολουθεί η κυβέρνηση και αφού ανέλυσε επί μακρόν το δόγμα του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου περί νεοοθωμανισμού, υποστήριξε ότι η σημερινή ανισορροπία δυνάμεων επιβάλλει το «πάγωμα» των ελληνοτουρκικών σχέσεων και σε αυτό το πλαίσιο έπρεπε να αναβληθεί η επίσκεψη του κ. Ερντογάν.
ΒΗΜΑ

9 σχόλια:

  1. http://ksipnistere.blogspot.com/2010/05/blog-post_3713.html

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χωρις να σημαινει οτι δεν εκτελει κι αυτος το δικο του ρολο, ο Σαμαρας λεει το σωστο!
    Δεν πρεπει η Ελλαδα να μπει σε διαδικασιες συνομιλιων με την Αγκυρα αυτη τη στιγμη που βρισκεται η χωρα σε δυσχερη οικονομικη θεση. Πρεπει να περιμενει την καταλληλη στιγμη που τα πραγματα θα ειναι πιο ευνοικα για εμας.
    Ο Τζεφρυ βεβαια βιαζεται ακριβως για αυτο το λογο, για να δωσει γη και υδωρ στην Τουρκια αφου ετσι θελουν τα αφεντικα του στο Αμερικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φαινεται οτι το'χει ο "Ριζοσπάστης" να βγαζει τα "αστέρια" που προσκολλώνται σε πρωθυπουργους(συμπτωματικα προερχομενους απο την δεξια)κατεχοντας την θεση του "συμβουλου"!Πρωτα ο Ρουσσοπουλος και τωρα ο Λαζαρίδης!Περίεργα πραγματα!Πολύ περίεργα πραγματα!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πράγματι, ο κ. Σαμαράς είπε το σωστό (το αυτονόητο κατά τη γνώμη μου), αλλά αυτό δε φτάνει. Πρέπει να γίνει και πειστικός. Αν, εκτός από τα "οικονομικά" βαρίδια, δεν πετάξει έξω από το κόμμα του και κάποια "(αντ)εθνικά" βαρίδια, πως περιμένει να πείσει την κοινωνία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κανα πούλμαν από Βόρεια Ελλάδα θα μπεί; Δεν είναι δυνατόν να βλέπουμε τον Μωάμεθ προ των πυλών και να ασχολούμαστε με το φύλο των Αγγέλων. Αυτά ήταν για τους δοσίλογους του 1453. ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΑΛΩΣΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. >συμπτωματικα προερχομενους απο την δεξια)<

    Αυτή η φρασεολογία είναι προ πολλού ξεπερασμένη, ως κενή περιεχομένου. Ποια είναι η "δεξιά" (Μάνος, Ανδριανόπουλος, τι είναι;) και ποια η "αριστερά", ο Παπανδρέου, ας πούμε;

    Πόση σχέση μπορεί να έχει (ή να μην έχει) ο Ρουσόπουλος με τον Λαζαρίδη;

    Πότε θα ξεφύγουμε από τις ταμπέλες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 12 Μαΐου 2010 7:33 μ.μ., δεν γνωριζεις οτι ο Ρουσσοπουλος και ο Λαζαριδης(οπως και ο "πολύς" Τσίμας)υπήρξαν επι πολλα ετη μελη της συντακτικής ομάδας του "Ριζοσπάστη"(ως γνωστόν "ΟΡΓΑΝΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ");Υπάρχει πιο "καραμπινάτη" ταμπέλα απο αυτήν;Παρόλα αυτα τους ειδες να απολαμβανουν της εμπιστοσύνης των ηγετων της δεξιάς(και αναφέρομαι στον Ρουσσοπουλο και στον Λαζαρίδη),που σημαινει οτι ή αυτοι πηγαν δεξιότερα, ή οτι η δεξια πήγε αριστερότερα!Και σου μιλώ για τρέλλα!Πολύ τρελλα!Εκτος εαν εισαι τόσο αφελής που πιστευεις οτι η δεξια έπαψε να ειναι δεξιά!Η καθημερινότητα ομως τα τελευταια πεντε χρονια εδειξε οτι τα "στελέχια" της, που επάνδρωσαν θεσεις σε δημόσιους οργανισμούς, οχι μονον επαψαν να συμπεριφέρονται σαν δεξιοι κομματαρχες αλλοτινών εποχων,αλλα "ανεβασαν τον πυχη" ακόμα πιο πανω, αγγιζοντας τις παρυφές του ΦΑΣΙΣΜΟΥ!Αυτος ειναι και ενας απο τους λογους που εχασαν πανηγυρικά τις εκλογες του Οκτωβρη του 09 και θα δουν εξουσια μετα απο εναν αιώνα!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ ston Minos

    Blepo oti orismenoi sto Istologio apofevgete na anagnorisete tin alitheia.

    O Karamanlis den exase tis ekloges giati o Roussopoulos kai alloi "anebasan ton pyxi". Exase kyrios giati ekseingile programma litotitos, oti tha kanei oikonomies kai tha "pagosei" misthous kai afksiseis gia tria xronia, giati den yparxoun pleon xrimata, eno o Giorgakis antelege oti "xrimata yparxoun polla kai tha kanoume afksiseis".

    Afta gia tin alitheia, pou polles fores apo empatheia katastratigitai.

    Xenokrates apo Bienni

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "Ξενοκράτη", επαναπαύσου στην ασφαλεια που σου παρεχει η ομορφότερη χωρα της Ευρωπης και μην "χαλας το μυαλουδακι σου" με τα Ελληνικα πραγματα!Ανέβα στο Vorarlberg να θαυμάσεις την φυση και να γεμισεις τα πνευμόνια σου με καθαρο αερα και παρατα εμας στην μαυρίλα μας!"Καλοί και αγιοι" εσεις οι Ελληνες του εξωτερικού, αλλα βλέπετε την Ελλαδα απο πολυυυυυυυυ μεγαλη απόσταση!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.