23/5/10

Δημήτρης Μάρδας: Η Κίνα είναι το τελευταίο χαρτί της Ελλάδας

Η προσέλκυση ξένων και δη κινεζικών επενδύσεων είναι η μοναδική αναπτυξιακή διέξοδος που έχει η Ελλάδα, εξ ου και η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα μια επιχείρηση “γοητείας” προς επιχειρήσεις και κυβερνήσεις του εξωτερικού.

Συνέντευξη στον Γιώργο Χρηστίδη
Αυτό τονίζει στη “ΜτΚ” ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ Δημήτρης Μάρδας. Με μακρά εμπειρία στα κοινοτικά όργανα (Κομισιόν), ο κ. Μάρδας έχει διατελέσει επίσης κατά το παρελθόν γενικός γραμματέας Εμπορίου και διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ).

Θεωρείτε ότι το πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ είναι το κατάλληλο για να αναγεννηθεί η ελληνική οικονομία, ή αντίθετα θα μας καταδικάσει σε μια παρατεταμένη περίοδο ύφεσης και μείωσης των εισοδημάτων;
Όλη η λογική του ΔΝΤ είναι, μέσω της μείωσης των δημοσίων δαπανών, καταρχάς να μειωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Σε ένα δεύτερο επίπεδο ο στόχος είναι, μέσω της μείωσης των δαπανών και της περιστολής της ζήτησης, να μειωθούν οι εισαγωγές. Παράλληλα, μέσω της μείωσης των μισθών και της ζήτησης, στόχος είναι να πέσουν και οι τιμές, οδηγώντας σε αύξηση των εξαγωγών. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να υπάρξει εξωτερική ζήτηση. Όταν η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, που απορροφούν το 60% και πλέον των ελληνικών εξαγωγών, ακολουθούν πολιτικές λιτότητας, αυτό είναι αδύνατον. Τινάζεται όλο το σύστημα στον αέρα, επειδή οι άλλοι δεν μπορούν να μας “τραβήξουν”.

Εφόσον δεν μπορούμε να βασιστούμε εκεί, ποια μπορεί να είναι λοιπόν η απάντηση στο αίτημα της ανάπτυξης;
Η μόνη διέξοδος είναι να βρούμε στρατηγικούς εταίρους που θα έρθουν να επενδύσουν στη χώρα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Και στην προκειμένη περίπτωση, έχω την αίσθηση ότι η Κίνα είναι η μόνη που μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την ιστορία. Είναι η μόνη που μας έχει μείνει. Γιατί η Ρωσία τελευταία φλερτάρει με την Τουρκία, οι ΗΠΑ μια ζωή αλληθωρίζουν προς τα εκεί, το ίδιο και η Ευρώπη, με την εξαίρεση της Γαλλίας. Αν δεν εκμεταλλευτούμε την περίπτωση της Κίνας, θεωρώ ότι θα έρθουν πάρα πολύ δύσκολες μέρες στη χώρα. Θα σας πω μόνο ένα παράδειγμα. Οι Κινέζοι έχουν 100 εκατομμύρια εκατομμυριούχους. Αν φέρουμε το 0,1% αυτών στην Ελλάδα για τουρισμό, “καθαρίσαμε”. Χρειάζονται στρατηγικοί εταίροι είτε σε επίπεδο κρατών είτε σε επίπεδο επιχειρήσεων.

Με τι κίνητρα προσέλκυσης; Η Ελλάδα παραμένει “σκιάχτρο” για τις ξένες επενδύσεις, για τους γνωστούς λόγους.
Βρες μια πολυεθνική, φλέρταρέ την, δώσε της ό,τι χρειάζεται, ό,τι σου ζητήσει. Δώσε κάτι, ένα κίνητρο, ένα σοβαρό φορολογικό κίνητρο. Πάρ’ την από το χέρι, βοήθησέ την ώστε σε μέσα σε τρεις μήνες να έχει εγκριθεί η επένδυση. Δεν υπάρχει άλλη λύση πέρα από τις ξένες επενδύσεις.

Πώς αξιολογείτε τις γερμανικές προτάσεις για την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη μέσω του προελέγχου των εθνικών προϋπολογισμών και την επιβολή δρακόντειων κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης;
Αν γίνουν μόνον αυτά που προτείνουν οι Γερμανοί, το αποτέλεσμα θα είναι να στριμωχτούν κι άλλο οι χώρες του Νότου. Πραγματικό βήμα προς την οικονομική ολοκλήρωση σημαίνει να έχει η Ελλάδα πρόβλημα και να έρθει η γερμανική βιομηχανία οπλικών συστημάτων να δώσει παραγγελίες για 1.000 άρματα και αεροπλάνα σε δικές μας βιομηχανίες. Όταν στις ΗΠΑ αντιμετωπίζει πρόβλημα μία πολιτεία, έρχονται οι επιχειρήσεις -κρατικές και ιδιωτικές- με διάφορα κίνητρα και μεταφέρουν εκεί κομμάτι της παραγωγής τους. Αυτό είναι οικονομική ολοκλήρωση. Σε διαφορετική περίπτωση, και εφόσον έτσι κι αλλιώς έχουν απογυμνωθεί τα κράτη από τη νομισματική πολιτική, σφίγγεις ακόμα περισσότερο το λουρί. Πώς θα μπορέσει μια χώρα να απογειωθεί; Πρέπει να γίνουμε ΗΠΑ. Όταν έχει πρόβλημα μία χώρα, να έρχονται οι υπόλοιποι να τη στηρίζουν μέσω της πραγματικής οικονομίας.

Άρα πρέπει να έχει η μεταρρύθμιση της ευρωζώνης και ένα σκέλος εξισορρόπησης και σύγκλισης των χωρών του Βορρά και του Νότου.
Αυτό το σκέλος υπάρχει εν μέρει ήδη μέσω των κοινοτικών κονδυλίων. Όμως εδώ έχουμε ένα Δ’ ΚΠΣ, το οποίο το βλέπουμε και μας βλέπει, αλλά δεν το αγγίζουμε. Όταν εν έτει 2010 λέμε ότι έχουμε απορρόφηση 6%-7% στην τρίτη χρονιά που τρέχει το πρόγραμμα, τι συζητάμε;

Υπάρχει για την Ελλάδα μέλλον εκτός ευρωζώνης;
Θα είναι πάρα πολύ δύσκολο. Θα σας πω το εξής. Μέσα στην ευρωζώνη, ακόμα και σε ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία θα σπεύσουν όλοι να αποτρέψουν την κλιμάκωση, γιατί θα αγγίξει το ευρώ. Εκτός ευρωζώνης δεν θα νοιαστεί κανένας.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-Makthes.gr

6 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο άθρο
    συγχαριτήρια σε όπιον το ανέβασε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλοι Πειρατές, Κουρσάροι, άνθρωποι της ναυτιλίας & της θάλασσας.
    Με πολλές ελπίδες, ενθουσιασμό & χαμόγελα, οι συνετοί πολίτες του τόπου υποδέχτηκαν τις ανακοινώσεις του επικεφαλής της COSCO για μια ευρύτερη Σινο- Ελληνική συνεργασία στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας, του τουρισμού & του εμπορίου κατά την διάρκεια της επίσκεψης του τελευταίου στην Αθήνα. Η επίσκεψη σηματοδοτεί ένα νέο και σημαντικό κεφάλαιο στην συνεργασία των δύο χωρών αφού η Ελλάδα οφείλει να αποδώσει ιδιαίτερη σημασία στην στρατηγική της συμμαχία με την Κίνα και τουλάχιστον φαίνεται αποφασισμένη να εμβαθύνει αυτή την σχέση, στην οποία «προσβλέπουν» οι νοήμονες πολίτες και πολιτικοί.
    Η επέκταση των Σινο-Ελληνικών συνεργασιών, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του τρίτου την τάξη παγκοσμίως «οικονομκού γίγαντα», σε διάφορες μορφές επενδύσεων και επιχειρηματικών δράσεων στην Ελλάδα, δεν είναι δυνατόν να μην τις υποδεχτούμε με ανακούφιση. Μετά την Σινορωσική ενεργειακή συμφωνία τον Φεβρουάριο του 2009, τις στρατηγικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ, αλλά και τόσες άλλες διμερείς συμφωνίες ανά τον κόσμο, η Λ.Δ. της Κίνας αποτελεί τον πλέον προσφιλή & λαμπρό εταίρο για οικονομικές συνεργασίες.
    Όμως αντί περισσότερων σχολίων, επισκεφτείτε αυτό το link http://thepsaraftisblog.blogspot.com/2010/05/chop-suey.html και απολαύστε. Ολοκληρώνοντας την ανάγνωση του θα κατανοήσετε καλύτερα τι σημαίνει Έλλην πολιτικός, βολευτής & πόσο μας δουλεύουν όλοι τους, ανάλογα με το εάν βρίσκονται στην κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση. Είναι γνωστόν ότι η νόσος της συκοφαντίας είναι τόσο παλιά στο τόπο μας, ώστε να την επισημαίνει και ο Ησίοδος ο οποίος έλεγε ότι «οι Έλληνες δεν έχουν μόνο στόμα αλλά και αυτί συκοφαντικό». Η ανάρτηση έχει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα καθώς ο συντάκτης της είναι γνωστός σε όλους τους περί την ναυτιλία, την επιστήμη και το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.
    Δυστυχώς καθημερινά αποδεικνύεται ότι ο τόπος πνίγεται από τη πολιτική μετριότητα, το μορφωτικό έλλειμμα, την αδυναμία να αντισταθούμε στις υπαγορεύσεις του μικροκομματικού συμφέροντος. Αγνοούν οι περισσότεροι ότι το μεγαλείο του σωφρονα πολιτικού, είναι η σιωπή στα μεγάλα του έργα και όχι τα πολλά λόγια στα μικρά έργα.
    Έτσι αναζητούνται πολιτικοί που τοποθετούν την προσωπική τους αξιοπρέπεια , τη συνέχεια και τη συνέπεια του λόγου και των πράξεων τους , καθώς και την αξιοπιστία της ασκούμενης πολιτικής και των ιδεών τους, υπεράνω «εξυπηρετήσεων», «παραχωρήσεων» και «προϋποθέσεων» για μια θεσούλα στο κοινοβούλιο.
    Εν κατακλείδι:
    * Στην Ελλάδα θα πρέπει να φοβόμαστε τις επιτυχίες & όχι τις συμφορές, γιατί οι συμφορές ενώνουν ενώ οι επιτυχίες, με τον φθόνο που προκαλούν, διχάζουν.
    * Κανένας μας δεν συγχωρεί στον εαυτό του το να γίνει αφορμή να αναδειχτεί κάποιος άλλος. Παράλληλα, υπάρχει & η πατροπαράδοτη φτώχεια μας που οδηγεί στον πολιτικό ωφελιμισμό.
    * Οι Έλληνες είμαστε επιρρεπείς στις έριδες & προ παντός στις διαφωνίες. Και πολλές φορές διαφωνούμε ακόμη & εκεί που έχουμε συμφέρον να συμφωνούμε.
    Θα μπορέσουμε επιτέλους να διακρίνουμε το συμφέρον μας & να στοχεύσουμε στην ανάπτυξη, κάνοντας πράξη την ρήση του πρωθυπουργού: «Ήρθε η στιγμή να κάνουμε την κρίση ευκαιρία».
    Ήρθε???
    Με θαλασσινούς χαιρετισμούς,
    Exantas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποια Κίνα!! Ό,τι πει ο Ερντογάν γίνεται εδώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Ερχεται ο κ. Μαρκεζίνης (πολύ σοβαρός και διαβασμένος) και λεει "προς τη Ρωσία". Ερχεται ένας άλλος και λέει όχι προς Ρωσία διότι έχει νταραβέρια με την Τουρκία. Λες και η Ρωσία δεν μπορεί να έχει πάρε-δώσε και με εμας, αν το θέλουμε. Και αντιπροτείνει"προς την Κίνα"-λες και η Κίνα θα αρνηθεί σχέσεςι με την Τουρκία. Έρχεται όμως και ο Ψυχάρης (ΒΗΜΑ 23-5-10)στο κύριο άρθρο και λέει μην κολλάτε με την Κίνα γιατί έτσι κόλλησε και η Αλβανία και κάποια στιγμή οι ΚΙνέζοι έφυγαν (συγκρίνει τα ανόμοια, τα πορτοκα΄λια με τις αρκούδες). Και όλοι αυτοί τα λένε...στον Παπανδρέου να τακάνει ή να μην τα κάνει. Δηλαδή στου κουφού την πόρτα. Τσάμπα λόγια, κουβέντα να γίνεται να περνάειη ώρα. Α,ναι το ξέχασα: αυτοί που τώρα θριαμβολογούν για τους Κινέζους δεν ήταν που μιλούσαν περίπου για εθνική μειοδοσία όταν τους έφερε ο Καραμανλης στον Πειραιά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η εθνικη ανεξαρτησια και τα ανοιγματα προς Κινα-Ρωσσια-Ινδια (που θα εξισσοροπησουν την επιθετικοτητα της Τουρκιας και των Δυτικων τοκογλυφων) ειναι η ΜΟΝΗ και ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ διεξοδος απο την ασφυκτικη κατασταση που μας εχουν επιβαλλει οι 'συμμαχοι' και το ξεπερασμενο πολιτικο συστημα υποτελειας που κοντευει να σαπισει ολο το εθνος, προκειμενου να διατηρει την Ελλαδα σε παρωχημενο καθεστως μπανανιας στον 21 ο αιωνα.

    Ειναι προτιμοτερο να γινουν τα ανωτερω ως επιλογη παρα κατ' αναγκη μετα απο μια αναποφευκτη εθνικη τραγωδια αν συνεχισουμε ετσι. Ειναι εξυπνοτερο να προσεταιρισθουμε ως επιλογη τις αναδυομενες δυναμεις και οικονομιες διασωζοντας οση αξιοπρεπεια μας εχει απομεινει, παρα να το κανουμε ως ικετες μετα απο χρεωκοπια και καταστροφη.

    Αυτην την πραγματικοτητα ας την αντιληφθουν και τα 'εθνικα' μας λαμογια....μια και επιμενουν να υπηρετουν την γεωπολιτικη στρατηγικη της Δυσης, στην οποια η Ελλαδα δεν χρειαζεται πλεον.
    Εξ' αλλου την Αγγλο-σαξωνικη ηθικη την ζησαμε στο πετσι μας. Ζουν ακομη γεννεες που θυμουντε οτι το 1940 που μας χρειαζονταν, ελεγαν 'οι ηρωες πολεμουν σαν Ελληνες', το 1945 μας εριχναν για ευχαριστω στον Εμφυλιο πολεμο και τελικα το 1950 εστειναν κρεμαλες στην Κυπρο της οποιας τα παιδια ειχαν πολεμησει και ματωσει σε ολα τα μετωπα της Βρεττανικης Κοινοπολιτειας.....Δεν εχωμε τιποτα να περιμενωμε απο τετοιους 'φιλους' ειδικα τωρα που χρεωκοπησαν οικονομικα και ενδιαφεροντε μονον για τη διασωση τους.

    Χρειαζεται μονον θαρρος, οραμα και αγαπη για την Ελλαδα και οτι αυτη εκπροσωπει.
    Ανακτωντας τη θεση που μας αξιζει αναμεσα στα προηγμενα, ανερχομενα και ιστορικα εθνη θα γινωμε και χρησιμοτεροι εταιροι -γεφυρα προς την Ανατολη για τους αχαριστους, απληστους και ανιστοριτους κατερχομενους Δυτικους.

    Ενας Χανιωτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η Κίνα ναυπηγεί μεγάλο αριθμό πλοίων για μεταφορές, οι Έλληνες πλοιοκτήτες αντί να ξεφυσάνε καλό θα ήταν να κινηθούν γρήγορα και να υποστηρίξουν μια γρήγορη ανάκαμψη μιας ισχυρής Ελλάδος, που θα είναι σε θέση να παίξει καθοριστικό ρόλο διεθνώς, να βοηθήσουν να απαλλαγούμε από τους πουλημένους και να γίνουμε έθνος ανεξάρτητο . Όχι άλλο ξεπούλημα σε ισχυρούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.