15/5/10

Η Βρετανία απορρίπτει έκκληση της Αργεντινής για τις έρευνες πετρελαίου στα Φόκλαντ


Η νέα κυβέρνηση της Βρετανίας αρνήθηκε την έκκληση της προέδρου της Αργεντινής να σταματήσουν οι βρετανικές έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου στα νησιά Φόκλαντ «προς όφελος της αποδοτικής συνεργασίας με τη χώρα».
Η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα δε Κίρσνερ συνεχάρη, με επιστολή της, το νέο πρωθυπόυργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον για την ανάληψη των καθηκόντων του και του ζήτησε την αναστολή των εξερευνήσεων στα ύδατα γύρω από τα νησιά Μαλβίνας, όπως αποκαλούνται στη Λατινική Αμερική ή Φόκλαντς στη Βρετανία.

"Πρόσφατα, υπήρξαν μονομερείς δραστηριότητες εξερεύνησης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην διαφιλονικούμενη περιοχή, που έχουν απορριφθεί από την κυβέρνησή μου και περιμένω να ακυρώσετε τις δράσεις αυτές, προς όφελος μιας γόνιμης συνεργασίας με τη χώρα μου", αναφέρει η επιστολή της Κίρσνερ.

Εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις δήλωσε ότι "δεν έχουμε καμιά αμφιβολία για την εδαφική μας κυριαρχία στα νησιά Φόκλαντς και τα χωρικά τους ύδατα. Η κυβέρνηση των Νήσων Φόκλαντς έχει κάθε δικαίωμα να εκμεταλλευθεί κοιτάσματα υδρογονανθράκων στα χωρικά της ύδατα και είναι πάγια κυβερνητική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου η στήριξή της ως προς αυτό".

Η ύπαρξη της επιστολής δεν είχε αποκαλυφθεί από τη νέα Βρετανική κυβέρνηση.

Αργεντινή και Βρετανία είχαν εμπλακεί σε σύρραξη το 1982 για τα νησιά, που βρίσκονται σ' ένα απομακρυσμένο αρχιπέλαγος 450 χλμ. ανοικτά των ακτών της Αργεντινής.

Η Βρετανία ανέκτησε τον έλεγχο των νήσων, αλλά το ζήτημα παραμένει αγκάθι στις διμερείς σχέσεις, και το Μπουένος Άιρες εξέφρασε οργή όταν έγινε γνωστό στα τέλη Φεβρουαρίου πως άρχισαν έρευνες για πετρέλαιο στα χωρικά ύδατα των Φόκλαντς. Η ένταση κλιμακώθηκε την 6η Μαΐου, όταν η Βρετανική εταιρία Rockhopper ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε μεγάλη ποσότητα αργού σε υποθαλάσσιο κοίτασμα.

Τα νησιά φιλοξενούν 3.000 ανθρώπους βρετανικής καταγωγής. Η Αργεντινή υποστηρίζει ότι αποτελούν τμήμα της επαρχίας Tierra del Fuego.

3 σχόλια:

  1. ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ!!!ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΑΝ ΤΗ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ!!!!ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΝΤ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για σκεφτείτε λίγο καλύτερα με ποιόν είμαστε!!

    Σας θυμίζει τίποτα η περίπτωση των Μαλβίνας - Φολκλαντς;

    Α

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.