1/5/10

Ασκηση με ελληνικό... αέρα

Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ
Την περασμένη Πέμπτη, δύο μόλις εβδομάδες πριν από την άφιξη του Τ. Ερντογάν στην Αθήνα, η Αγκυρα υπενθύμισε τα τετελεσμένα που έχει δημιουργήσει στο Αιγαίο και παράλληλα η Αθήνα έδειξε ότι εξακολουθεί να αντιδρά λανθασμένα και υπό καθεστώς πίεσης.

Συγκεκριμένα, η Αγκυρα στις 22 Απριλίου εξέδωσε σήμα NAVTEX για τη ναυσιπλοΐα με το οποίο εξήγγειλε την εκτέλεση άσκησης έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο, στις 29 Απριλίου σε δύο περιοχές, ανατολικά της Σκύρου και βορειοδυτικά της Χίου. Η εξαγγελία NAVTEX, σύμφωνα με τη διεθνή ορολογία, από το 1993 σημαίνει ότι η άσκηση αυτή γίνεται μόνον με πλοία και μόνον για θαλάσσια ατυχήματα, για τα οποία υπεύθυνος είναι ο Διεθνής Οργανισμός Ναυσιπλοΐας (ΙΜΟ).

Η Αθήνα φυσικά αντέδρασε... αλλά λάθος, επεκτείνοντας μόνη της την τουρκική άσκηση... και στον αέρα: «Το τουρκικό ναυτικό και η πολεμική αεροπορία θα εκτελέσουν άσκηση έρευνας και διάσωσης χωρίς πυρά σε δύο περιοχές στο FIR Αθηνών. Τα αεροσκάφη της άσκησης πρέπει να καταθέτουν σχέδια πτήσης και να μην προσεγγίζουν τα 10 ν.μ. του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου.

Στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης ανήκει η αρμοδιότητα της θαλάσσιας και της αεροπορικής έρευνας και διάσωσης εντός των ορίων του FIR Αθηνών...».

Η Τουρκία βεβαίως, αφού διαμαρτυρήθηκε με νεότερη ΝΟΤΑΜ για την ελληνική τροποποίηση της άσκησής της (η οποία με... το ζόρι πρόσθεσε και την τουρκική αεροπορία στην άσκηση), στη συνέχεια την αποδέχθηκε πλήρως και ανταπάντησε ότι βεβαίως τα στρατιωτικά αεροσκάφη της που τώρα θα πάρουν μέρος στην άσκηση δεν θα παραβιάσουν τα 6 ν.μ. του ελληνικού εθνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου και φυσικά δεν θα υποβάλουν σχέδια πτήσης.

Το περιστατικό αυτό περιγράφει ανάγλυφα την πολλαπλή δυσκολία σε οποιαδήποτε προσπάθεια «συνεργασίας» με την Τουρκία στο Αιγαίο, όχι μόνον γιατί υπάρχουν μόνιμες και σκόπιμες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, αλλά και γιατί η Αθήνα όλες τις προηγούμενες δεκαετίες έχει παραμείνει σε στερεότυπα του παρελθόντος, δεν έχει εκσυχρονίσει τη «φαρέτρα» της και κυρίως βρίσκεται πολύ πίσω από τα ήδη διεθνώς ισχύοντα:

Πιο συγκεκριμένα, ο ΙΜΟ με τη Σύμβαση του Αμβούργου 1979 έχει επιβάλει τα ακόλουθα: «Η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να συμφωνήσουν και να καθορίσουν τις περιοχές έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο (σ.σ.: για ναυτικά ατυχήματα). Σε περίπτωση μη συμφωνίας, η κάθε χώρα θα ορίσει τη δική της περιοχή έρευνας και διάσωσης με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση της έρευνας και διάσωσης...».

Περιοχική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία δεν έχει υπάρξει ποτέ. Αυτό έχει δώσει το αυθαίρετο «δικαίωμα» στην Αγκυρα να εφαρμόζει από το Δεκέμβριο του 2001 (!!) το δικό της νόμο με τον οποίο εντάσσει το μισό Αιγαίο (25ος μεσημβρινός) και τη μισή Κύπρο κάτω από τον έλεγχο της Αγκυρας, ως περιοχή της Τουρκίας για έρευνα και διάσωση μόνο για τα θαλάσσια ατυχήματα (για τα αεροπορικά ατυχήματα υπεύθυνος είναι ο ICAO, ο οποίος έχει καθορίσει το FIR Αθηνών ως περιοχή της Ελλάδας και με τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας).

Η Ελλάδα αισθάνεται προφανώς ότι «είναι καλυμμένη» και στη θάλασσα και στον αέρα για την περιοχή έρευνας και διάσωσης και προφανώς για να μην δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα δεν έχει εκδώσει το δικό της νόμο για την περιοχή έρευνας και διάσωσης για τα θαλάσσια ατυχήματα. Το κενό αυτό μονομερώς και αυθαιρέτως το έχει καλύψει η Αγκυρα από το 2001 και τώρα προχωρεί στην υλοποίηση.

Η απρόσεκτη και βεβιασμένη ελληνική αντίδραση στην τουρκική NAVTEX, έχει δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα στην ήδη μπερδεμένη κατάσταση:

Η Αθήνα δίνει διεθνώς την εικόνα ότι δίνει άλλο περιεχόμενο στην αγγελία NAVTEX προσθέτοντας με το ζόρι και τα αεροπλάνα, προφανώς ψάχνοντας ναυαγούς στον αέρα.

Η αυθαίρετη εμπλοκή των τουρκικών αεροσκαφών με βάση την ελληνική αντίδραση εκ των πραγμάτων θέτει σε αμφισβήτηση τις αρμοδιότητες της Αθήνας για έρευνα και διάσωση εντός του FIR Αθηνών που τις έχουν ανατεθεί από τον ICAO για τα αεροπορικά ατυχήματα, διότι η Ελλάδα δεν μπορεί σύμφωνα με τη διεθνή νομιμότητα να διαθέτει Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης, που να καλύπτει ταυτόχρονα και τα ναυτικά και τα αεροπορικά ατυχήματα στο FIR Αθηνών, και αυτό διότι για τα θαλάσσια ατυχήματα δεν έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με τη Σύμβαση του Αμβούργου, καθορισμένη περιοχή έρευνας και διάσωσης.

Η εμπλοκή των τουρκικών αεροσκαφών στην ελληνική αγγελία και η απαίτηση για κατάθεση σχεδίων πτήσης από τα τουρκικά αεροπλάνα έδωσαν και πάλι την ευκαιρία στην Αγκυρα να τα αμφισβητήσει στην πράξη, συνοδεύοντας έτσι την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

9 σχόλια:

  1. Μα είναι δυνατόν η κυβέρνηση των προδοτών να μην έχει τους ανθρώπους της σε καίρια σημεία;;
    Δηλαδή όλα είναι λάθος τακτική, και ατύχημα;
    Μα καλά τόσο λαμάκες μας έχουν;
    Η κατάσταση δεν πάει άλλο!!Ὰπορώ,τί περιμένουμε δηλαδή!
    Ο στρατός να καθαρίσει τον τόπο, κλείσιμο συνόρων,και μετά οικουμενική κυβέρνηση γνήσιων πατριωτών.Εκμετάλευση πλουτοπαραγωγικών πηγων από Ελληνες και μονο, συνεργασία με ΡΩΣΣΙΑ και ΚΙΝΑ! Δραχμή, και επαναδιαπραγματευση του χρέους. Τα λαμόγια φυλακή!=
    ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ!!

    ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ!!

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την Δευτέρα οι αξιωματικοί μας
    έχουν βουβή διαμαρτυρία στο μοναστηράκι!!
    Πιστεύω ότι η διαμαρτυρία τους και τα όσα συμβαίνουν δεν είναι μονο για τον οικονομικο τομέα αλλά περισσότερο για τα εθνικά θέματα!
    Σίγουρα δεν θέλουν να φτάσουν τα πράγματα ακόμα στά άκρα.
    Ελπίζω ο κόσμος να καταλάβει και να ξυπνησει-πράγμα που ήδη γίνετε- και ο στρατός να κάνει αυτό που πρέπει για την πατρίδα μας!
    Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότο τα αποθέματα των κόπων των παπούδων μας και των γονιών μας τελειώσανε!

    ΧΡΕΙΆΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙΝΟΎΡΓΙΕΣ ΘΥΣΙΕΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ!!

    ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ!ΖΗΤΩ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ!

    ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ!!

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΝ γίνει εισβολή-θερμό επεισόδιο απο την Τουρκία ποιός θα βοηθήσει την Ελλάδα σε αυτή τη συγκυρία που βρίσκεται?
    Αυτό που λίγο πολύ όλοι σκεφτόμαστε είναι αυτό που και οι Τούρκοι(στρατηγοί-πολιτικοί) σκέφτονται και προφανώς είναι κάτι το εξαιρετικά δελεαστικό για αυτούς........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "...ποιός θα βοηθήσει την Ελλάδα σε αυτή τη συγκυρία που βρίσκεται?"

    Αυτός που θα μας βοηθούσε και σε κάθε άλλη συγκυρία δηλ ΚΑΝΕΝΑΣ.
    Και γιατί να μας βοηθήσουν;
    Γιατί πιστεύουμε ότι ΟΛΟΙ έχουν υποχρέωση να μας βοηθούν; Αν η Γαλλία επιτεθεί στην Αγγλία θα πάμε εμείς στα καλά καθούμενα να βοηθήσουμε την Αγγλία; Αν η Ισπανία επιτεθεί στη Πορτογαλία θα πεταχθούμε εμείς να πάρουμε το μέρος του ένα ή του άλλου;
    Η Τουρκία κάνει τη "δουλειά" της χρονια τώρα. Αν εμείς έχουμε άχρηστους, ανόητους και προδότες στις καίριες θέσεις δεν φταίει κανείς άλλος παρά εμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άσχετο αλλά για το μπάχαλο της ΕΥΠ γιατί δεν έχει δημοσιευθεί τίποτα;
    Υπάρχει ένα μέγα σκάνδαλο υπο διερεύνηση αν δεν έχει πέσει στην αντίληψη σας.
    Μπήκε η ΕΥΠ στα θέματα ταμπού; ή πρέπει να πιστεύουμε ότι ΟΟΟΟΛΟΙ στην ΕΥΠ είναι καλοί πατριώτες που κάνουν άριστα τη δουλειά τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Aνώνυμε
    ό,τι και να γράψουμεγια την ΕΥΠ είναι πληροφορία για τους ξένους.
    Επί πλέον, το άτομο και το κύκλωμα που κατηγορείται, είχε άμεση εμπλοκή στην εγκληματική απόπειρα ηθικής μου εξόντωσης στην υπόθεση Οτζαλάν.
    Δεν γράφω τίποτα για να προστατευθεί η πολύπαθη υπηρεσία και γιατί δεν μ' αρέσει να χτυπάω "πτώματα".
    Μ' αρέσουν οι αντρίκιοι αγώνες, λέω όχι στο "δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται".
    Πάντως η υπόθεση αυτή είναι καθρέφτης της ηθικής και πολιτικής παρακμής της χώρας μας. Μια αρμάθα υπουργοί και αρχηγοί εγκλημάτησαν κατά της χώρας.
    Κρίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καταργούν τις Σχολές Ευελπίδων, Δοκίμων και Ικάρων και φτιάχνουν ... "Στρατιωτικό Πανεπιστήμιο"!

    Πάνω στην ώρα δηλαδή! Βρε γιατί δεν καταργούν τις ΕΔ ολότελα, να κάνουν μεγαλύτερη οικονομία;

    Τις αυτοκινητάρες των βουλευτών μην αγγίξετε και μετά κάντε ό,τι θέλετε!!

    Στο όνομα της οικονομίας θα δούμε πολλά τα ματάκια μας ακόμη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ....ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ...ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΕΒΡΑΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΟΙ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΘΟΥΜΕ....ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΟΦΗ 180...ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΙΡΑΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΠΡΟΣ 01 Μαΐου 2010 5:05 μ.μ.

    ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΙΔΩΛΟΙ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΛΕΠΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΑ ΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.

    ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.